Tujina

Haupt na čelu svobodnjakov

Salzburg, 08. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na izrednem kongresu avstrijske svobodnjaške stranke v Salzburgu, kjer so svobodnjaki poskušali urediti razmere v stranki, so po napovedih za predsednika potrdili sedanjega vodjo stranke Herberta Haupta.

Herbert Haupt (levo) je zmago proslavil tudi s plišastimi darili
Herbert Haupt (levo) je zmago proslavil tudi s plišastimi darili FOTO: Reuters

Herberta Haupta, ki ga je podprlo kar 87,8 odstotka svobodnjaških delegatov, bo tako na položaju uradno zamenjal Mathiasa Reichholda, ki je s položaja predsednika svobodnjakov iz zdravstvenih razlogov odstopil oktobra, sredi avstrijske predvolilne kampanje. Haupt, ki velja za tesnega sodelavca koroškega deželnega glavarja Jörga Haiderja, je tako postal osmi vodja FPÖ. Vodstvo stranke je začasno prevzel 31. oktobra, po odstopu Reichholda.

Haupt je prevzel vodenje stranke, znotraj katere si že več mesecev ostro nasprotujeta skrajna struja, ki se izreka za "strategijo napetosti" v opoziciji, in pragmatična struja, ki želi nadaljevati dosedanjo koalicijo z ljudsko stranko (ÖVP) kanclerja Wolfganga Schüssla.

V današnjem govoru na kongresu se je Haupt zavzel za ponovno enotnost stranke, "zdaj, ko se je Jörg Haider dokončno umaknil iz nacionalne politike." Haiderja, ki velja za zgodovinskega vodjo FPÖ, danes ni bilo na kongresu stranke. Haupt se je obenem zavzel za novo sodelovanje v vladi, za sestavo katere je mandat dobil Schüssel. "Čeprav si mnogi med nami želimo vrniti v opozicijo, moramo nadaljevati reforme, ki smo jih sprožili v treh letih, ko smo sodelovali v vladi," je poudaril Haupt.

Svobodnjaki so na izrednem kongresu poskušali urediti razmere v svoji stranki, potem ko so na predčasnih parlamentarnih volitvah konec novembra doživeli velik poraz. Od tega do kolikšne mere jim je to uspelo, bodo namreč odvisne tudi njihove možnosti pri koalicijskih pogajanjih.

Na predčasnih parlamentarnih volitvah, ki so v Avstriji potekale konec novembra, so svobodnjaki (FPÖ) tudi zaradi notranjih sporov doživeli velik poraz, kar je povzročilo izstop več članov iz stranke. Kasneje je na novembrskih volitvah prepričljivo slavila ljudska stranka (ÖVP) dosedanjega kanclerja in mandatarja Wolfganga Schüssla. Eden vodilnih predstavnikov FPÖ, koroški deželni glavar Jörg Haider, pa je nekaj dni po volitvah izrazil "absolutno podporo" vstopu FPÖ v morebitno obnovljeno koalicijo z ljudsko stranko.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA