Tujina

Havajski vulkan se še ne umirja, grozi izbruh v kraterju

Honolulu, 10. 05. 2018 09.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, N.P.
Komentarji
1

Vulkan Kilauea na havajskem Velikem otoku, eden od najaktivnejših vulkanov na svetu, je izbruhnil prejšnji teden in se še vedno ni umiril. V tem času je bilo uničenih že skoraj 40 objektov, zdaj pa ameriška geološka služba opozarja na izbruh v kraterju ognjenika.

Zaenkrat lava teče iz razpok, ki so od kraterja vulkana oddaljeni tudi do 40 kilometrov. Geologi pa opozarjajo, da bi morebiten eksploziven izbruh v kraterju v zrak izstrelil skale premera do dveh metrov. Takšen izbruh bi lahko ogrozil še dodatna območja okrog ognjenika.

Trenutno je najbolj ogrožena skupnost Lelani estates, kjer je bilo doslej uničenih več hiš, 2000 evakuiranih prebivalcev pa ne ve, kdaj se bodo lahko vrnili v svoje domove.

Razpoka, v kateri je vidna lava.
Razpoka, v kateri je vidna lava. FOTO: AP

Lava, ki je uničila že okoli 47 hektarjev površin, v ozračje pošilja žvepleno kislino, ki smrdi po gnilih jajcih. Oblasti zato prebivalce opozarjajo, da naj ostajajo v zaprtih prostorih. Iz razpok lava bruha tudi do 100 metrov visoko, v primeru izbruha iz kraterja pa bi položaj postal veliko nevarnejši.

Starejši prebivalci Havajev naravno nesrečo pripisujejo boginji Pele, ki po tradicionalnem izročilu živi prav v vulkanu Kilauea.

Slavljenje boginje Pele, ki naj bi prebivala v kraterju vulkana Kilauea.
Slavljenje boginje Pele, ki naj bi prebivala v kraterju vulkana Kilauea. FOTO: AP

Guverner David Ige je zaprosil ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da razglasi stanje naravne katastrofe na Havajih, kot poroča CNN. To bi omogočilo, da tja začnejo pritekati državna sredstva. Predvideno je, da bodo za zaščito prebivalcev potrebovali skoraj 3 milijone dolarjev (okoli 2,5 milijona evrov).

Tamkajšnje oblasti skrbi tudi nastanek vulkanskega smoga, ki lahko povzroči dihalne probleme. Do tega lahko pride, če veter oslabi in tako kombinacija žveplene kisline, vlage ter ostalih plinov v ozračju povzročijo t.i. vog (vulkanski smog).

V primeru dežja pa meteorologi opozarjajo na pojav kislega dežja. Kisli dež ima korozivne lastnosti razredčene kisline v baterijah. Poškoduje lahko rastline in pospeši rjavenje kovinskih objektov. Za ljudi ta dež ni nevaren, čeprav lahko onesnaži rezervoarje z vodo.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
10. 05. 2018 16.18
+2
Čudna slika z razpokami, kot bi bile obrisane, čeprav bi v razpokah kot piše naj bila lavam a na žalost se ne vidi oz. zadevo si predstavljamo malo drugače.