Tujina

HDZ z večino v saboru

Zagreb, 08. 01. 2008 13.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mandatar za sestavo nove hrvaške vlade, Ivo Sanader, je s kmečko in socialno-liberalno stranko podpisal koalicijsko pogodbo.

Sanaderjeva HDZ ima s podpisom koalicijske pogodbe v saboru večino.
Sanaderjeva HDZ ima s podpisom koalicijske pogodbe v saboru večino. FOTO: Dare Čekeliš

Mandatar za sestavo nove hrvaške vlade in predsednik Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ) Ivo Sanader je na sedežu stranke podpisal koalicijsko pogodbo s predsednikom Hrvaške kmečke stranke (HSS) Josipom Friščićem in predsednico Hrvaške socialno-liberalne stranke (HSLS) Djurdjo Adlešić. Skupaj z osmimi mandati zeleno-rumene koalicije ima HDZ, zmagovalka novembrskih parlamentarnih volitev, zagotovljenih 82 poslanskih glasov in s tem večino v saboru.

Sanader je ob podpisu izrazil zadovoljstvo z vsebino koalicijske pogodbe, ki bo po njegovih besedah tudi program vlade v prihodnjih štirih letih. Med strateškimi cilji nove koalicijske vlade, ki jo podpirajo tudi poslanci manjšin, so odprava državnega primanjkljaja do leta 2010, zmanjšanje anketne stopnje nezaposlenosti na sedem odstotkov in sedemodstotna rast BDP.

Friščić je izpostavil, da bo šest milijard kun (816 milijonov evrov), ki jih koalicijski program letno predvideva za razvoj podeželja, pospešilo tako enakomerni razvoj Hrvaške kot tudi njeno prehrambeno industrijo.

Koalicijska pogodba sicer obsega 119 strani, za njeno uveljavitev pa bo skrbel dosedanji podpredsednik vlade za gospodarstvo Damir Polančec.

Po podpisu pogodbe so predsedniki omenjenih treh strank, ki se jim bodo pridružili še predstavniki Samostojne demokratske srbske stranke (SDSS), nadaljevali pogovore o sestavi nove vlade. Mesto v vladi naj bi namreč dobili tudi predstavniki manjšin, najverjetneje iz SDSS.

Z 82 poslanskimi glasovi bo imela HDZ večino v hrvaškem parlamentu.
Z 82 poslanskimi glasovi bo imela HDZ večino v hrvaškem parlamentu. FOTO: Reuters


Mandatar Sanader je napovedal, da bo lahko morda že danes zvečer, najpozneje pa v petek, razkril kaj več o imenih novih ministrov. Stranke morajo sicer najpozneje do četrtka dopoldne prijaviti svoje poslance za petkovo ustanovno sejo sabora in takrat bo verjetno znano, kateri od izvoljenih poslancev so sprejeli položaje v vladi ter kdo bo namesto njih sedel v poslanske klopi.

Dosedanji predsednik saborskega odbora za zunanjo politiko, Gordan Jandroković, ni niti potrdil niti zanikal številnih ugibanj hrvaških medijev, ali bo ravno on novi zunanji minister Hrvaške. Povedal je le, da je treba počakati na konec koalicijskih pogovorov o sestavi vlade.

Glavašu poslali vabilo na sejo

Na novinarsko vprašanje glede morebitne izpustitve haaškega obtoženca in vnovič izvoljenega poslanca Branimira Glavaša iz pripora, da bi se lahko udeležil ustanovne seje sabora, je Sanader potrdil, da so Glavašu poslali vabilo za sejo ter da se je bo zagotovo udeležil, "saj je to tudi parlamentarna praksa v svetu".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.