Tujina

Hekerji vdrli v sistem nemške vlade in kradli podatke

Berlin, 28. 02. 2018 21.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hekerji so napadli nemško zunanje in obrambno ministrstvo. Napad so sicer opazili decembra lani, lahko pa bi potekal že celo lansko leto. Domnevno naj bi za napadom stala ruska hekerska skupina APT28, ki naj bi bila povezana z rusko vlado.

kibernetični napad
kibernetični napad FOTO: Thinkstock

Tuji hekerji so po informacijah nemške tiskovne agencije dpa vdrli v podatkovno omrežje nemške vlade in varnostnih oblasti. Napad so sicer opazili decembra lani, lahko pa bi potekal že celo lansko leto. Domnevno naj bi za napadom stala ruska hekerska skupina APT28, ki naj bi bila povezana z rusko vlado.

Iz nemških varnostnih krogov je dpa danes izvedela, da so hekerji napadli zunanje in obrambno ministrstvo. Pri tem so naložili škodljive programe in pridobili podatke s strežnikov. Osrednji napad se je sicer zgodil na podatkovno omrežje zvezne uprave. To je posebna komunikacijska platforma, ki je posebej zavarovana pred kibernetskimi napadi. Uporabljajo pa jo med drugim vlada, ministrstva, parlament in varnostne oblasti.

Oblasti tako že od decembra preiskujejo, kako globoko se je uspelo prebiti hekerjem, saj obstaja možnost, da so pridobili dostop do celotnega omrežja.

Trdnih dokazov, da so napad izvedli ruski hekerji, ni, saj jih je v takšnih primerih težko pridobiti, piše dpa. Obstajajo pa namigi, kot je na primer cilj napada in uporabljeni strežniki, s katerih so bili izvedeni napadi. APT28 je tudi že pred tem izvedel več podobnih napadov, na primer na zvezo Nato ter novinarje v vzhodni Evropi in na Kavkazu.

Nemško notranje ministrstvo je danes sporočilo, da so hekerski napad že izolirali in je zdaj pod nadzorom. Incident obravnavajo prioritetno, v preiskavo pa so vložili dodatna sredstva, je pojasnil tiskovni predstavnik ministrstva Johannes Dimroth.

Dodal je še, da so vsi prizadeti organi že obveščeni ter da so sprejeli vse potrebne ukrepe glede pojasnjevanja napada in ponovne vzpostavitve zaščite. Ker preiskava še vedno poteka, Dimroth ni podal dodatnih informacij.

V Nemčiji so sicer leta 2015 opazili sumljive aktivnosti v računalniškem sistemu zveznega parlamenta. Tudi takrat so v sistem domnevno vdrli hekerji skupine APT28.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dule Med
01. 03. 2018 16.17
-1
Mogoče do hekeri razvozlali ta sistem in z tem rešili človeka in Svet mogoče.
flojdi
01. 03. 2018 14.38
+0
.še vedno mislim, da tisti, ki v imenu , in po plačilu, Vodijo ovčke...pardon : ostale neZnalce, ne bi smeli imeti niti ene skrivnosti, ene same Tajnosti NE
veliki svizec
01. 03. 2018 13.27
+1
Pišejo da so bili Rusi.Ahahahaha,če gdo pozna kakšnega hekerja ve da je to nemogoče.Pravi heker se lahko poveže preko večih računalnikov tak da ga sploh ne moreš dobit.Oz.ni varijante da hekerstvo komu dokažeš.
User1063544
01. 03. 2018 12.08
+2
Sem se že bal da bo Marec brez vpletenih rusov.. Za las je šlo mimo... Nimajo dokazov, imajo pa namige.. Tukaj imate še en namig: Niso rusi ampak so Američani. Kaj pa pravite na to... sicer ni dokazov ampak so ziher Američani.. Zakaj, ker trdijo da niso. To je zelo sumljivo.
proofreader
28. 02. 2018 21.45
+10
Ruski hekerji so torej boljši od zahodnih?
kahelc
01. 03. 2018 08.32
+1
appollyon
01. 03. 2018 10.14
+1
to je že dolgo znano, sledijo jim kitajski. A ni čudno da so prav v kumunističnih državah najboljši hekerji, pa še ti so plačani in vodeni s strani države, to se ve že od samega začetka računalništva. komie bo vedno komie, vedno bo probal ukrasti namesto izumiti.