Tujina

Hekerski napad na severnokorejske prebežnike ogrozil njihove sorodnike

Seul, 28. 12. 2018 10.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V hekerskem napadu na center za priseljence so neznanci ukradli osebne podatke skoraj 1000 severnokorejskih prebežnikov, ki so pred režimom v želji po svobodnem življenju pobegnili v Južno Korejo. Analitiki opozarjajo, da bi lahko kraja podatkov ogrozila sorodnike prebežnikov, ki so ostali v Severni Koreji.

Hekerji so vdrli v zasebni računalnik v enem od centrov za priseljence in ukradli imena, rojstne datume in naslove prebežnikov, potem ko je eden od zaposlenih odprl okuženo elektronsko pošto.

Severnokorejske prebežnice fotografirane pred centrom za priseljence v Južni Koreji.
Severnokorejske prebežnice fotografirane pred centrom za priseljence v Južni Koreji. FOTO: AP

Južnokorejsko ministrstvo za združitev je sporočilo, da identiteta hekerjev še ni znana, in poudarilo, da gre za prvi primer kraje podatkov severnokorejskih prebežnikov. Ob tem za zdaj še nihče ni s prstom pokazal na severnokorejsko oblast, čeprav so strokovnjaki za kibernetsko varnost v zadnjem času opozarjali, da bi se tovrsten napad lahko zgodil.

Severnokorejski mediji, ki jih vodi država, so že večkrat želeli utišati prebežnike na jugu, ki so imeli veliko povedati o režimu.

Eden najbolj znanih napadov, ki ga je izvedla Severna Koreja, je bil napad na podjetje Sony leta 2014. Hekerji so takrat izbrisali ogromno količino podatkov in ukradli več elektronskih sporočil in občutljivih podatkov.

Policija dogodek še preiskuje, ministrstvo pa je obljubilo, da bo naredilo vse, da se takšen incident ne bo več ponovil.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
28. 12. 2018 16.49
-1
A njih pa ne, samo sorodnike. Slabo so varovali podatke.
kolo1982
28. 12. 2018 11.35
+8
Hočete povedat, da Severna Koreja, ki nadzoruje vse svoje državljane, ki jih kaznuje za vsako napačno izgovorjeno besedo, nima pojma katerih 1000 ljudi jim je zbežalo čez mejo? Lepo vas prosim, ne nas podcenjevati. Tukaj nekaj ne štima. Če je severna koreja potrebovala te podatke, pomeni, da ljudje tam niso tako pod kontrolo, kot dnevno opisujete.
Razumnež
28. 12. 2018 16.04
+0
Svojce so že davno nazaj zaprli ali pa pobili...