Tujina

Helikopter, arašidovo maslo in 'izmuzljiva hobotnica'

Washington, 03. 10. 2018 11.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Spektakularni julijski pobeg francoskega gangsterja iz zapora je marsikoga spomnil na dobro zrežiran hollywoodski film. A Francoz še zdaleč ni prvi zapornik, ki je s svojo izvirnostjo presenetil varnostne organe. Brazilski tihotapec drog Ronaldo Silva je iz zapora pobegnil zamaskiran v žensko, na koncu pa so ga izdale visoke petke.

Ponovno ujeti francoski kriminalec Redoine Faid je v enem izmed intervjujev v preteklosti povedal, da so na njegov življenjski stil vplivali gangsterski filmi, v katerih sta zaigrala znamenita igralca Al Pacino in Robert de Niro. Hollywood je Faida navdušil, da za svoji drugi pobeg iz zapora, kjer je prestajal 25-letno zaporno kazen, uporabi kar helikopter.

A Francoz še zdaleč ni prvi zapornik, ki je pobegnil na tovrsten dramatičen način.

V preteklosti je bilo že veliko poskusov pobega s helikopterjem, med drugim tudi v Franciji. Najbolj pa v oči zbode grški zapornik Vassilis Paleokostas, ki je helikopter uporabil kar dvakrat pri svojem pobegu – leta 2006 in 2009. Tako kot Faidu tudi Grku izvirnost ni pomagala, saj so ga policisti hitro ujeli, trenutno pa se še vedno nahaja v zaporu. V zadnjem času pa velik in težko obvladljiv problem za varnostne organe predstavljajo droni, ki so vedno bolj razširjeni, uporabljeni pa so bili tudi med pobegom Faida. Leta 2017 je obsojeni ugrabitelj Jimmy Causey pobegnil iz zapora v Južni Karolini, potem ko so mu preko drona v zapor pripeljali orodje in mobilne telefone.

Lepljivi trik

Lani pa je ameriške oblasti presenetil nov izvirni plan. 12 sojetnikov je pobegnilo iz zapora v Alabami, potem ko so s pomočjo arašidovega masla ukanili zaporniške paznike. Moški so zmedli novega člana paznikov, potem ko so vsa vrata, ki vodijo proti izhodu, namazali s priljubljenim ameriškim namazom. Lokalni šerif je priznal, da je bil plan izjemno dovršen, a so zapornike hitro pripeljali nazaj v svoje celice.

Joaquin "El Chapo" Guzman

Eden najbolj znanih pobeglih zapornikov v zgodovini je mehiški vodja mamilarskega kartela Joaquin "El Chapo" Guzman. Izmuznil se je iz kar dveh najbolje varovanih zaporov v Mehiki.

Leta 2001 je iz zapora pobegnil v košu za umazano perilo, čeprav so številni o tem dvomili. Znova so ga policisti ujeli šele po 13 letih. Le leto dni po tem, ko je bil znova v svoji celici, je pobegnil skozi tunel, ki so ga zanj izkopali v prostorih za tuširanje. Kilometer in pol dolg sitem tunelov je bil med drugim opremljen z lučmi, ventilacijo in urejeno stezo za motor. Njegov pobeg so predvajali celo po televiziji in še dodatno osramotili mehiške varnostne organe.

El Chapo leta 2016, potem ko so ga mehiški varnostni organi znova prijeli.
El Chapo leta 2016, potem ko so ga mehiški varnostni organi znova prijeli. FOTO: AP

Potem ko je bil mesece na begu, so Guzmana našli v eni od mehiških zveznih držav. V javnosti so se sicer pojavila številna ugibanja, da je leta 2016 znova pobegnil, kar se je kasneje izkazalo za izmišljotino. Trenutno se El Chapo nahaja v ameriškem zaporu, po izročitvi Mehiki pa ga čaka dolgo sojenje.

Izdale so ga visoke petke

Leta 2012 je tihotapec z drogami Ronaldo Silva pobegnil iz zapora v Braziliji, potem ko je oblačila zamenjal s svojo ženo, ki ga obiskala. Moški se je depiliral in nase nanesel šminko, a so ga kmalu po pobegu našli blizu avtobusne postaje – izdale so ga visoke petke, ki so ga očitno ovirale pri hoji. Po ponovnem prijetju je policija objavila njegovo sliko, na kateri je bil oblečen v ženska oblačila, nosil pa je lasuljo.

Ronaldo Silva se je iz zapora želel izmuzniti v ženskih oblačilih in lasulji.
Ronaldo Silva se je iz zapora želel izmuzniti v ženskih oblačilih in lasulji. FOTO: Policia Civil Brasileira

"Korejska hobotnica"

Choi Gap-bok je zaslovel v Južni Koreji, potem ko je leta 2012 pobegnil iz svoje celice. Znani inštruktor joge se je naoljil in stisnil skozi 15x45 centimetrsko okence, skozi katero so mu vsak dan prinašali hrano. Preiskovalci so takrat dejali, da je 52- kilogramski in 1,7 metra visok moški pobegnil v manj kot minuti, premikal pa se je tako prožno kot hobotnica.

50-letnika so ujeli po šestih dneh, zaprli pa so ga v celico z manjšo odprtino, skozi katero ni mogel več pobegniti.

Alcatraz

Verjetno najbolj znan pobeg se je zgodil leta 1962 blizu San Francisca. Alcatraz, ki je v tistem času veljal za najbolje varovani zapor v državi, so zgradili na otočku sredi zaliva, v njem pa so veljala stroga pravila. Zapor je bil tako dobro varovan, da so vse zapornike, ki so drugod po državi želeli pobegniti, pripeljali prav v Alcatraz. Kljub temu so v 30 letih obratovanja zabeležili več poskusov pobega.

Alcatraz velja za enega najbolj znanih zaporov na svetu.
Alcatraz velja za enega najbolj znanih zaporov na svetu. FOTO: AP

Junija leta 1962 so med jutranjim rutinskim pregledom zaporniških celic pazniki opazili, da bratov Johna in Clarenca Anglin ter še enega zapornika, Franka Morrisa ni v svojih posteljah. Moški so naredili lutke, jih pokrili z odejo, da bi delovalo, kot da spijo, medtem pa so pobegnili skozi zračnike na nezavarovanem hodniku. Otok so zapustili na splavu, ki so ga izdelali sami, kaj točno pa se je zgodilo potem, pa ostaja skrivnost. FBI je po preiskavi zapisal, da so moški najverjetneje med pobegom potonili, kljub temu pa na svoji spletni strani še vedno pozivajo ljudi, da jih, če imajo informacije o zapornikih, pokličejo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

miso4545
09. 11. 2019 17.55
+1
Ronaldo Silva bi moral pobegniti za pusta....drugače pa pri nas, če bi resnično zapirali vse, ki jih sodniki spustijo, bi morali zgraditi nov, večji zapor.....
Sputnik
03. 10. 2018 17.49
+22
pri nas bežijo kar skozi glavni vhod pa noben nič ne vidi
neznanec101
03. 10. 2018 18.37
+13
džonborno
03. 10. 2018 14.45
+68
Medo Bavčar gre skozi glavna vrata vsak vikend. Ne vem pa, če mu dajo malico za po poti.
lars1102
25. 06. 2019 16.02
+9
medo bavčar dobi dnevnice ob izhodu, da se lepo masti čez vikend na "svobodi"......hahaaaaaa
KamnitaPolica
03. 10. 2018 14.27
+37
Ampak če so ronalda silvo izdale pete... mislim, če je pa to kdo za žensko zamenjal...
big_foot
03. 10. 2018 12.35
+100
Pri nas jih pa kar sami spustijo. Ker če koga policisti dobijo, ga sodnija oprosti. Če pa gre že slučajno majčkeno sedet, ga pa odvetniki ven zbezajo.
barconis
03. 10. 2018 13.49
+56