Tujina

Hindujci proti prepovedi svastike

Bruselj/berlin/Talin, 20. 01. 2007 11.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropski hindujci nameravajo preprečiti vseevropsko prepoved uporabe svastike, ki jo predlaga Nemčija.

Nemčija predlaga popolno prepoved uporabe svastike
Nemčija predlaga popolno prepoved uporabe svastike FOTO: Reuters

Evropski hindujci nameravajo s skupnimi močmi preprečiti vseevropsko prepoved uporabe svastike, ki jo je predlagala Nemčija. Ta simbol večina svetovne javnosti povezuje z nacizmom, manj znano pa je, da ga je ta prevzel od 5000 let starega hindujskega simbola. Hindujci iz Belgije, Francije, Italije, Nizozemske in Velike Britanije bodo podporo proti prepovedi skušali zbrati v vseh članicah Evropske unije, na Evropski komisiji ter v Evropskem parlamentu.

Nemška ministrica za pravosodje Brigitte Zypries je v začetku januarja pozvala k skupni pobudi vseh članic unije na področju boja proti desničarskemu ekstremizmu. Kot navaja EUobserver, bi taka pobuda morda privedla do enakih zakonov v vsej EU, po katerih bi zanikanje genocida in razkazovanje nacističnih simbolov lahko postalo kaznivo. Svastika je trenutno prepovedana v Nemčiji, zanikanje holokavsta pa je z zakonom prepovedano še v Avstriji, Belgiji, Franciji in Španiji.

V Nemčiji se je svastika obdržala kot simbol nekaterih neonacističnih gibanj, zaradi vse pogostejših kaznivih dejanj iz skrajno desničarskih vzgibov pa nemška vlada vse bolj pritiska na unijo, naj poenoti pravila, po katerih članice kaznujejo tovrstne kršitelje.

Svastika je 5000 let star hindujski simbol
Svastika je 5000 let star hindujski simbol FOTO: Reuters


Za te kršitve "niso krivi hindujci", je zatrdil generalni sekretar hindujskega foruma v Veliki Britaniji (HFB) Ramesh Kallidai. HFB po njegovih besedah sodeluje s hindujskimi združenji na Nizozemskem, v Belgiji, Italiji in Franciji, povezati pa se namerava tudi s hindujci iz drugih držav članic. Forum poleg tega pošilja pisma evropskim komisarjem in poslancem v Evropskem parlamentu, ki jih želi poučiti, da je "svastika od nacistov starejša za 5940 let," pravi Kallidai.

"Uporabljamo jo v miroljubne namene, ki niso v ničemer podobni nacističnim," pojasnjuje Kallidai, po mnenju katerega napad na ta simbol zlorablja človekove pravice. "Hindujski obredi se nikoli ne zaključijo brez svastike, tako da gre (pri morebitni prepovedi) pravzaprav za diskriminacijo hindujcev, zlorabo človekovih pravic," še dodaja.

Ob tem opozarja, da je treba vsako uporabo svastike na judovskem pokopališču "seveda" obsoditi. Toda ta simbol se lahko uporablja tudi v hindujski poroki, kar pa bi se ljudje po Kallidaijevem mnenju "morali naučiti spoštovati".

Budisti v Šanghaju praznujejo rojstvo Bude
Budisti v Šanghaju praznujejo rojstvo Bude FOTO: Reuters


Na nemški predlog se je odzvala tudi Estonija, kjer ravno v tem času poteka parlamentarna razprava o zakonu, po katerem bi bilo vsako razkazovanje nacističnih in socialističnih simbolov, ki bi razpihovalo sovraštvo med različnimi etničnimi ali družbenimi skupinami, kaznivo.

Kot je poudaril tiskovni predstavnik estonskega ministrstva za pravosodje Mart Siilivask, se Estonija strinja, da je uporaba teh simbolov problematično vprašanje, vendar pa se s prepovedjo svastike strinja le v primeru, ko slednjo "spremlja tudi podžiganje sovraštva". Kot je še poudaril, bodo mnenje v celoti izoblikovali potem, ko bo Nemčija podala "konkretne predloge", a jasno je, da "popolni prepovedi nasprotujejo".

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.