Slovenija

Država ustanavlja hišo za otroke: 'Želimo jih zaščititi pred ponovnim doživljanjem travm'

Ljubljana, 26. 03. 2021 19.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

DZ je z 83 glasovi za in nobenim proti sprejel zakon o zaščiti otrok v kazenskem postopku in njihovi celostni obravnavi v hiši za otroke. Po besedah ministrice za pravosodje Lilijane Kozlovič zakon predvideva ustanovitev hiše, namenjene celostni obravnavi otrok, udeleženih v kazenskem postopku kot žrtve, priče ali storilci kaznivih dejanj.

Zakon opredeljuje postopek v hiši. Vključuje zaslišanje v ločenem prostoru, ki se začne na podlagi odredbe sodišča. Zaslišanje bodo posneli, tako da otroku ne bo treba na več zaslišanj pri različnih strokovnjakih. Prav zmanjšanje števila zaslišanj je po mnenju vlade ključ do odprave nepotrebne sekundarne viktimizacije ali stiske mladoletnika. Postopek v hiši pa vključuje tudi telesni pregled ter krizno podporo in psihosocialno pomoč.

Podporo zakonu je tako na matičnem odboru kot v četrtkovi razpravi na plenarni seji izkazala večina poslanskih skupin. Eva Irgl iz SDS je dejala, da bo hiša pomenila celosten pristop k obravnavi otrok, k čemer so strokovnjaki pozivali že vrsto let. Z njo želijo zagotoviti varno okolje za otroke, ki so že tako v izjemno težkem položaju, ki pušča mnoge posledice za celo življenje.

Področje zaščite otrok je treba po mnenju Tine Heferle iz LMŠ nenehno izboljševati, zato podpira predlog, da bodo vsi potrebni postopki izpeljani v bolj prijaznem okolju od sodne dvorane. "S tem jih vsaj malo zaščitimo pred ponovnim doživljanjem travm," je dejala. Po zakonu bo obravnava otrok potekala po načelu vse na enem mestu, kar pomeni, da otrok ne bo treba voziti po različnih institucijah, ampak bodo vsi postopki opravljeni v hiši. Ta bo tudi urejena tako, da otrok ne bo čutil, da gre za uradno institucijo, je izpostavila Mojca Žnidarič iz SMC.

S hišo za otroke želijo zagotoviti varno okolje za otroke, ki so že tako v izjemno težkem položaju, ki pušča mnoge posledice za celo življenje.
S hišo za otroke želijo zagotoviti varno okolje za otroke, ki so že tako v izjemno težkem položaju, ki pušča mnoge posledice za celo življenje. FOTO: Dreamstime

Boštjan Koražija iz Levice je ob tem izrazil upanje, da gre za prvi korak na poti do uporabnikom prijaznega državnega aparata in otrokom prijaznega pravosodja. Predrag Baković (SD) je spomnil, da bo hiša delovala kot javna služba. Vse pristojne je pozval, naj za delo z otroki izberejo kar se da kompetentne strokovnjake, vključno z direktorjem zavoda, zagotavljajo naj jim ustrezna izobraževanja in usposabljanja.

Blaž Pavlin (NSi) je izrazil prepričanje, da je celoten projekt zasnovan dobro, saj je ministrstvo za pravosodje pri njegovi pripravi črpalo številne dobre izkušnje v državah, ki imajo to področje dobro urejeno že vrsto let. Maša Kociper (SAB) je ob tem spomnila, da gre za projekt, razvit po vzoru islandskega modela Barnahus, ki ga je Svet Evrope označil kot najučinkovitejše izvajanje konvencije Sveta Evrope o zaščiti otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo.

Po besedah Jurija Lepa se v DeSUS zavedajo, da hiša, ki bo ustanovljena, kaznivih dejanj nad otroci ne bo preprečila, si pa želijo, da bi jih bilo čim manj. V SNS pa jih moti, da zakon krepi centralizacijo, saj bo imela hiša sedež v Ljubljani. Zato so predlagali, da bi bil sedež v katerem od drugih krajev.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
27. 03. 2021 10.45
"saj je ministrstvo za pravosodje pri njegovi pripravi črpalo številne dobre izkušnje v državah, ki imajo to področje dobro urejeno že vrsto le" Številne? Kakšna pa druga plat iste medalje?
RamzesII
27. 03. 2021 10.43
"Zaslišanje bodo posneli, tako da otroku ne bo treba na več zaslišanj pri različnih strokovnjakih." "Po zakonu bo obravnava otrok potekala po načelu vse na enem mestu, kar pomeni, da otrok ne bo treba voziti po različnih institucijah, ampak bodo vsi postopki opravljeni v hiši." Različni strokovnjaki in različni institucije bodo cv eni hiši pod eno streho. Kdo in kako bo to nadzoroval, ves ta vpliv na otroka?
RamzesII
27. 03. 2021 10.46
RamzesII
27. 03. 2021 10.41
Vsa manipulacija, nadzor, na enem mestu, celostna obravnava je namreč širok pojem, še vedno je vprašljivo kdo je izpraševalec in kdo razlagalec zapisa, izrečenega. Otrok še vedno ob sebi rabi odraslo umsko zrelo osebo, ki spremlja in ocenjuje smoternost, celost, obliko in naravo vprašanj, da vmes ni dvoumnih, zavajajočih, sestavljenih, itd.
vomo
27. 03. 2021 10.39
+1
OŠKODOVANEC-zakaj se kaznuje oškodovance. A ne bi bilo enostavneje pijance tirane takoj odpeljati v kasarne katere bi imele namen prevzgojiti delikvente, jasno da obstaja zakonska podlaga in jasni dokazi; pijani zadrogirani, nasilni...., ne pa da se mora dejansko celo družino skriti v varno hišo, da ti morajo zaradi tirana pod stresom živeti in se skrivati pred tiranom. Narobe svet, pa vse skupi bi bilo veliko ceneje in humano.
Slovenskimuri
26. 03. 2021 20.37
+0
Bravo vlada republike slovenije
VAREN
26. 03. 2021 20.09
+1
Zapravljanje denarja, ki ga ni. Za otroke je že sedaj dost dobro poskrbljeno. Samo določene finese bi se še uredilo. A ne. Pri nas je zmeraj toliko pametnih nevladnikov, da je treba vse obračat na glavo. Saj ni čudno, da smo tam kjer smo.