Tujina

Od študenta do prebežnika: kako sta se Nigerijca znašla v migrantskem centru?

Pulj / Zagreb / Velika Kladuša, 03. 12. 2019 16.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nigerijska študenta sta 12. novembra pripotovala v Pulj, kjer sta se udeležila svetovnega univerzitetnega prvenstva. Kot sta povedala, sta po koncu tekmovanja prispela v Zagreb, kjer ju je na ulici zaustavila in nato pridržala policija. Nigerijca so prepeljali do meje z BiH, vanju usmerili orožje in jima ukazali, naj prečkata mejo ali pa bodo streljali. Hrvaška policija pa ima drugačno razlago glede "izginotja" nigerijskih študentov.

18-letni študent Abia Uchenna Alexandro iz Nigerije je 12. novembra letos pripotoval na Hrvaško, da bi se udeležil petega svetovnega univerzitetnega prvenstva v Pulju. V tekmovanju v namiznem tenisu je zastopal Zvezno tehnološko univerzo Owerri. Po koncu tekmovanja se je skupaj s štirimi prijatelji vrnil v Zagreb, od koder bi moral 18. novembra poleteti v Istanbul ter nato domov v Lagos.

Abia Uchenna Alexandro in Ebohom Kennethom Chineduo bi morala že davno biti v domovini, a so jima načrte prekrižali hrvaški policisti.
Abia Uchenna Alexandro in Ebohom Kennethom Chineduo bi morala že davno biti v domovini, a so jima načrte prekrižali hrvaški policisti. FOTO: zurnal.info

S prijateljem Ebohom Kennethom Chineduo sta dan pred odhodom prispela v hrvaško prestolnico, kjer sta si uredila nočitev v enem izmed hostlov ter nato odšla na sprehod po mestu. "Pred vstopom na tramvaj naju je zaustavila policija. Odpeljali so naju na policijsko postajo. Poskušala sva jim razložiti, kdo sva ter da so najini dokumenti v hostlu. Policisti se niso zmenili za najine besede," je za zurnal.info povedal Eboh Kenneth Chinedu.

"Hodi ali pa streljam!"

"Ne vem, koliko je bila ura, bila je noč. Odpeljali so naju s policijske postaje in naložili v kombi. Nato so naju odpeljali na neznano lokacijo. Dva policista sta nama rekla, da naju peljejo v Bosno. Nato se je kombi zaustavil in policisti so naju porinili v grmovje. Nisem želel nadaljevati poti v gozd, vendar mi je eden od policistov rekel, da bo streljal, če se ne bom premaknil," je povedal Eboh Kenneth.

Ker nimata dokumentov, ki so ostali v Zagrebu, ne moreta zapustiti teritorija BiH.
Ker nimata dokumentov, ki so ostali v Zagrebu, ne moreta zapustiti teritorija BiH. FOTO: zurnal.info

Nigerijska študenta sta bila prestrašena, saj nista vedela, kaj se jima dogaja. Migranti, ki so jih hrvaški policisti skupaj s študentoma nagnali v gozd, so ju vodili do migrantskega centra v Veliki Kladuši. Tam sta Abia Uchenna Alexandro in Eboha Kenneth Chinedu še danes, kljub temu, da so organizatorji tekmovanja v Pulju potrdili, da sta študenta nastopila na unverzijadi. "Najina potna lista ter vse druge stvari so v Zagrebu. Iz centra sem uspel poklicati kolega, ki se je z nama udeležil tekmovanja in ga prosil, naj nama pošlje potna lista. Ne veva, kaj narediti, saj nama viza za Hrvaško poteče danes."

Z Univerzitetnega športnega komiteja, ki je organiziral svetovno prvenstvo v Pulju, so sporočili, da so o primeru obveščeni. Predstavnik komiteja Alberto Tanghetti je povedal, da je na tekmovanju sodelovalo pet državljanov Nigerije, in sicer štije tekmovalci ter profesor. Vsi so tudi imeli urejene vize.

"Študenta sta bila na tekmovanju, imela sta hrvaško vizo, povratne letalske karte iz Zagreba v Istanbul ter iz Istanbula v Lagos. Na tekmovanju ju je tudi posnela hrvaška televizija. V nedeljo, 17. novembra, sta potovala v Zagreb, saj sta naslednji dan imela let v Istanbul. Sedem dni kasneje sem prejel klic iz centra za migrante v Veliki Kladuši, da se pri njih nahajata študenta iz Nigerije, ki ju je hrvaška policija izgnala v Bosno in Hercegovino. Ne razumem, kako se je to zgodilo, saj je bila policija v Pulju obveščena o njunem bivanju na Hrvaškem," je povedal Thanghetti in dodal, da bo o tem obvestil hrvaško policijo.

Policija: Nismo zabeležili izstopa omenjenih oseb iz države

Na drugi strani pa hrvaški uradni organi poročajo o povsem drugačni zgodbi. Hrvaška policija je potrdila, da je peterica vstopila v državo 12. novembra ter se udeležila športnega tekmovanja. Po zagotovilih policije, sta državo zapustila profesor in tekmovalec, medtem ko je eden od sodelujočih zaprosil za azil.

Policija pa trdi, da nima podatkov o tem, da bi državo zapustila omenjena Nigerijca, ki sta končala v begunskem taborišču v Veliki Kladuši. "16. novembra sta se prijavila v hostel in ga 18. zapustila. Poravnala sta vse račune, vzela stvari in dokumente ter odšla neznano kam. Prav tako nismo zabeležili njunega izstopa iz države, zato ne moremo govoriti o okoliščinah njunega prihoda v BiH," je povedala tiskovna predstavnica hrvaškega ministrstva za notranje zadeve Marina Mandić. Ob tem je dodala, da policija preiskuje možnost zlorabe prihodov na športna tekmovanja.

Glede tekmovalca, ki je zaprosil za azil pa je povedala, da se je 18. novembra zglasil v Prvi policijski postaja Center Zagreb in povedal, da je izgubil potni list. "V zaključenem postopku je dobil dovoljenje za izstop iz države, vendar se je 27. novembra vrnil v isto policijsko postajo in zaprosil za azil. Trenutno se nahaja v sprejemnem centru za iskalce mednarodne zaščite Porin. Nigerijski državljan je medtem še poskušal vstopiti v Slovenijo, vendar so ga zavrnili."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (794)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marjan h.1966
04. 12. 2019 20.24
-1
Dober večer zbrana družba
Pygmalion
04. 12. 2019 16.30
+2
Že parkrat se je zgodilo, da so BiH mediji objavili novico o migrantih na Hrvaškem, ki se je kasneje (dokazano) izkazala za lažno. Pričakujem, da bo v tem primeru podobno. Lepo je Bosancem, lepo puščajo migrante, da se sprehajajo po državi, jih celo nagovarjajo na pot proti Đermani, pljuvajo pa po tistih, ki upoštevajo zakone in predpise.
Ramzess
04. 12. 2019 16.21
-2
"policija pa ima drugačno razlago" Mar nima vedno, drugačno, svojo ...
matej1111
04. 12. 2019 16.11
+9
Toti še ping pong lopara v življenju niso videli, ne da bi še znali igrat.
Ramzess
04. 12. 2019 15.54
+4
Če je vse res, sta se fajn potunkala, žal poti nazaj ni več.
Ramzess
04. 12. 2019 15.55
-3
Če je res njuna zgodba, policaji in predstavniki oblasti, ministrstvo, ki hkrati krije prve, lahko rečejo trdijo karkoli.
janezek123@gmail.com
04. 12. 2019 15.52
+19
Malo preverite še izjavo hrvaške Policije in boste videli, da je v tej zgodbi polno lukenj. Študenta sta se že prej odjavila iz hostla in sta verjetno bila na poti v Slovenijo. Enega od njunih kolegov so namreč že prej ujeli na meji s SLO in nato deportirali iz HR nazaj v Nigerijo, ker je prekoračil dovoljeno dolžino bivanja. Mi smo lahko samo srečni, da to umazano delo z množico migrantov v velikem delu opravijo že Hrvati, ker drugače bi pri nas že bil velik halo.
dartford
04. 12. 2019 15.31
+22
nova migrantska natega, kako priti v EU
Carmenlula
04. 12. 2019 15.20
+7
Za osiranje sosedov, širjenje nenehnega sovraštva zoper sosede in lastni narod so Slovenski Levičarji, Komunisti svetovni prvaki..?? zkata kolajna pa dolgo nič, in tako že 75. let so na vzhodu, zahodu, severu in jugu sami Fašisti edini pošteni pa v Ljubljani in Murglah ali FDV ju..To je Komunizem v genih, neozdravljiva bolezen IN POHABLJEN NAROD..
murinar
04. 12. 2019 14.51
+14
Iščeta delo -dimnikarstvo .
HorstWiesel
04. 12. 2019 14.50
+18
Za začetek bi lahko bila brez teh kapuc in bi na prvi pogled zgledala manj kriminalno.
HorstWiesel
04. 12. 2019 14.51
+17
Pač, tipi s takimi kapucami so praviloma "mutni"
Pa kaj
04. 12. 2019 15.45
+3
da ne bo pomote.. ne zagovarjam migracij in načeloma sem zelo proti.. vendar?? kapuca?? mogoče ju pa res zebe, glede na to od kod prihajata??
ata_jez
04. 12. 2019 14.46
+17
Tole se pa bere kot tiste zgodbe iz Londona :-) hahahaha
26277
04. 12. 2019 14.38
+13
Še vsaj dan držite članek v top, sigurno vam bo Tjaša dala božičnico, ona je zelo verna.
KAPIBARA
04. 12. 2019 14.09
+5
Se pa število komentarjev strmo vzpenja.. kot vrednost bitkonjev..
prdec v zraku
04. 12. 2019 14.05
+35
Po svetu se ne hodi brez osebnega dokumenta.Sploh pa ne v tuji državi.
Haloška ikebana
04. 12. 2019 14.12
-22
Ne bo držalo. Veliko sem po svetu in ko grem iz hotela ali stanovanje ponavadi pustim dokumente tam, ker je veliko sranje, če jih izgubiš ali pa ti jih ukradejo. So me že legitimirali v ZDA , so me zapeljali do stanovanja, sem jim pokazal potni list, so se opravičili, čeravno brez potrebe, ter me spet odpeljali do avtomobila, za prehitro vožnjo pa so me opozorili, brez kazni.
prdec v zraku
04. 12. 2019 14.15
+22
Žal imamo v Evropi naval emigrantskih prebežnikov, policija je opravljala svoje delo,če bi vsakega posebej vozili v stanovanje po dokumente, bi se lahko dan danes samo s tem ukvarjala.
son?ece5
04. 12. 2019 14.17
+9
Kdor jr veliko po svetu , se pa res ne ukvarja s politiko na 24 urah. Kva si ti lažnivec!!!!!!!!!!!!1 Tipični levi primerek, podpornik tujega uvoza!
Haloška ikebana
04. 12. 2019 14.18
-3
Kaj misliš, da jih v ZDA ni? Južnomeriških migrantov je tam več kot pa je teh v Evropi.
prdec v zraku
04. 12. 2019 14.21
+16
Če pa hodiš veliko po svetu, pa moraš poskrbeti, da ne izgubiš osebnega dokumenta. Tujec oziroma turist je dolžen pokazati policistu osebni dokument na licu mesta, če policist opravlja oziroma izvaja kontrolo nad tujimi državljani.
Haloška ikebana
04. 12. 2019 14.21
-9
In sončece5 je lep primer tega kar sem zapisal. Briga mene za politiko ali 24 ur, nikakor pa mi ni vseeno, da je sploh možno, da je toliko sodržavljanov, da ne bom rekel ekstremnih, rasistov in nestrpnežev. To je že kar zastrašujoče.
Domendo
04. 12. 2019 14.23
+8
Veliko si po svetu potem samo eno državo in to USA, ki jo tako radi kritizirajo zagovorniki migrantov. V afriki in arabiji verjetno nisi bil. Tam bi ti podarili državljanstvo, še posebej, če si blondinka z modrimi očmi.
Haloška ikebana
04. 12. 2019 14.28
-12
Vsekakor boš ti to vedel, ki še dalje kot do cerkve in vaške gostilne nisi prišel, sedaj pa iz strahu pred neznanim seješ sovraštvo.
son?ece5
04. 12. 2019 14.28
+13
Tako nas ni imenuješ, mi se ne čutimo rasisti, mi smo avtohtoni prebivalci, ki imamo pravico do samoobrambe, na vseh področjih, jasno!!!!!!! Lenuhov pa ne maramo!
Haloška ikebana
04. 12. 2019 14.30
-10
Saj se člani KKK tudi niso imeli za rasiste...
Domendo
04. 12. 2019 14.36
+5
Če dokumente zgubiš ali ti jih pa ukradejo je isto kot če jih pustiš v hotelu. V vseh primerih si brez njih.
son?ece5
04. 12. 2019 15.19
+6
Si pa izredno nestrpen do slovenske cerkve in potem nas ti primerek poučuješ o nestrpnosti! Pometi pred lastnim pragom!
Ramzess
04. 12. 2019 15.57
+4
"So me že legitimirali v ZDA , so me zapeljali do stanovanja, sem jim pokazal potni list, so se opravičili" Si pač imel srečo in naletel na prave.
Haloška ikebana
04. 12. 2019 18.21
-2
Ni to, da sem imel srečo, po zakonu si nedolžen dokler ti krivda ni dokazana.
Haloška ikebana
04. 12. 2019 14.03
-19
Saj pravim, nujno je potrebno uvesti možnost komentiranja le z preverjenim polnim imenom in priimkom, saj to kar si nekateri dovolijo skriti za psevdonimi je neverjetno. Nič nimam proti temi, da vsak pove kaj si misli, vendar mora za svoje izjave tudi odgovarjati, saj je širjenje nestrpnosti, rasizma ter javno žaljenje kaznivo. In to nikakor ni omejevanje svobode govora, temveč je potrebno sprejeti odgovornost za svoja dejanja !!!
KAPIBARA
04. 12. 2019 14.10
+18
In to piše en psevdonim.. Včasih so temu rekli: partizansko ime
Haloška ikebana
04. 12. 2019 14.16
-14
Zakaj bi pustil, da bi me takšni kot si ti žalili, ker bi vedeli kdo sem, sami bi se pa skrivali za psevdonimi? Misliš, da sem res tako neumen? Bi pa z veseljem kdaj napisal kak komentar, seveda tudi s svojim imenom in priimkom, vendar je vse skupaj brez smisla, saj lahko vsak napiše kar hoče, skrit za neko masko, tako da se relevantni komentarji izgubijo v kopici neumnosti in žalitev.
son?ece5
04. 12. 2019 14.22
+15
Če poveš, da ne maraš tujerodnih v svoji domovini nisi nestrpnež. Si človek, ki ljudi svojo nacionalno identiteto in skrbi za prihodnost svoje nacije! Jasno!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ti si pa primerek, ki goniš levo agendo. vsak se naj išče na svojem nacionalnem teritoriju, pa bo mir na svetu. Ne ti meni vsiljevati lenuhov! Poglej, roke imata v žepu, za njima pa svinjarija! Kdo je tu rasist? Od Slovenca tega ne bi videl, bi takoj poprijel za delo! Smo različni in drug za drugega nesprejemljivi na dolgi rok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
JApajaDAja
04. 12. 2019 14.28
+4
tisti, ki hočejo ali "rabijo" naše podatke jih itak imajo, nič ne skrbi, smo na listi!
son?ece5
04. 12. 2019 15.21
-1
Itak! Saj dobiš vsak izbrisan komentar po emajlu na domači naslov! Ta levak je pa leglo megle in še teme povrhu!
Annis
04. 12. 2019 15.46
-1
Bravo z pravimo imeni bi bilo 80-90% komentarjev manj sploh pa te pogumnezi ki bi pobili vse a v resnici spijo doma na traktorju
son?ece5
04. 12. 2019 16.59
+3
Ti pogumneži so tisti, ki bedijo , da slovenstvo ne izumre! Nč bat, naša mladina bo vzgojena v pravem duhu! Pa tud rit smo 91. leta nesel na polje. Za to se danes borimo proti vsem priviligiranim levim silam, ki jim Slovenija še danes ni intimna opcija!!
Haloška ikebana
04. 12. 2019 17.44
+2
Hahah, na domač emjl naslov.... in tvoj emajl nalov pove kdo si ti? Bravo, res si pravi Pikzigmar. Če ne veš kaj je to, preveri v SSKJ.
samuray1
04. 12. 2019 13.15
-13
Seveda,tipično hrvaško. Nezakonito in zahrbtno. In ne ni res. Ne gre se za prebežnike ampak za nasilno deportacijo.
Wahl
04. 12. 2019 14.11
-3
Če fanta lažeta bodo hitro objavili, če je dotična policijska enota pod grožnjo orožja res izgnala dvojico preko meje v migranski center, sem pa prepričan, da bodo zadevo nekako omilili, priredili, potušali.
KAPIBARA
04. 12. 2019 14.11
+12
Si ju pa ti na nežen način, k sebi dom pripelji..
JApajaDAja
04. 12. 2019 14.28
+8
samuray1
04. 12. 2019 17.12
+0
dannyer
04. 12. 2019 13.13
+30
V nigeriji ni vojne imajo sicer težave z bokoharam. ampak imajo možnost oditi v sosednje države to tukaj ni begunenc ampak nekdo ,ki je kršil zakoni. azil mu pa ne prepada. da bi se tako izkoriščanje prenehalo bi morali zgnati takoj brez debate.
Malinha
04. 12. 2019 13.28
-3
V koalicijskih silah tudi ni bilo vojne, da so morali 'oditi' v Sirijo, Irak, Libijo, etc., ter s seboj ponesti bombe, rakete, ki so jih azilno prinesli s seboj in odvrgli, seveda, kršili niso nobenega zakona, avtohtone ljudi iz teh držav, pokrajin, je potrebno izbrisati, da se vzpostavi tržni neoliberalni sistem. Vsekakor, brez debate.
son?ece5
04. 12. 2019 14.05
+6
Pa pojdi v Arabijo, če se ti tako kolca po zaostalem svetu. Tudi v naravi so višje in nižje razviti osebki. Zakon matere Zemlje! Jasno!
Volga Malek
04. 12. 2019 14.16
+8
@Missasolemnis nas 'humanitarec' z leve in socialist ki vidi 'zlocinski' kapitalizem in neoliberalizem ne pove pa da so si sli socialisti sposojat kredite na 'zlocinski' Zahod tako v SFRJ, SSSR in DDR , ter vsaka neosocialisticna vlada v Sloveniji ampak socialistom je to stalnica ker zivijo na tuj denar na tuje kredite ko zmanjska od drugih ljudi zasluzenega denarja s proracuna in dvignejo davke in trosarine ljudem zmanjsajo ze tako minimalne place ki so v vecini v Sloveniji in mizerne pokojnine upokojencem ampak se zraven da razkrijejo sledi s PR spini dvignejo pokojnino za 1%. Socialisti so si 'porostva' ali kredite sposojali na EIB ali IMF seveda so pa narodu dvignili davke, za drugi tir ki je 1,2 milijarde € preplacan ter 3RO ki jo socialisti forsirajo kot drazjo varianto na Sentrupert in se pozvizgajo na Alpsko konvencijo ali Naturo 2000 pa so pripravljeni unicit najboljsa kmetijska zemljisca in obmocje podtalnice namesto da bi trasa sla na Arjo vas ki je 3x cenejsa - tudi to je obraz neosocialistov Marjana & Co.
JApajaDAja
04. 12. 2019 13.11
+35
17.jim je potekla viza in letalske karte,18.sta se odjavila v hostlu,17.naj bi jih policija zajela....tretji je 2x ilegalno prestopil slo mejo, bil je vrnjen na hr,27.se je s potnim listom, ki ga je baje "izgubil"javil na hr policijo in zaprosil za azil, ki ga je dobil! kdo laže, kdo zavaja?
Domendo
04. 12. 2019 12.55
+7
Lepo, da ste izbrisal komenter o dopisniku, ki je iz Rusije pobegnil v USA. Najprej je kritiziral putina zdaj pa trumpa. V obeh primerih dela samo škodo Sloveniji.
Malinha
04. 12. 2019 13.33
+2
Si že nazaj od odvetnika? Kaj pravi? Verjetno ti je povedal, da je Kaplar Albanež in fehtar. Veš kaj? Menjaj odvetnika.
Domendo
04. 12. 2019 13.51
+5
Pravi, da se ne izplača. 24ur je v minusu in se jih ne da prevzgojit. Ko bo pa počilo v sloveniji, se bodo pa sami razpadli. Eni bodo odbežal eni se bodo pa še naprej borili skupaj s par aktivisti za upostošeno Slovenijo.
Haloška ikebana
04. 12. 2019 13.57
-5
Verjetno mu je odvetnik zagrozil z tožbo, če ga bo še enkrat nadlegoval z neumnostmi.... :)
Malinha
04. 12. 2019 14.02
-9
Eni bodo odbežali, drugi dobežali, Slovenija bo pa upostošena, ne pa opustošena. Oprosti, pri katerem odvetniku si ti to bil? - Spodaj si napisal "Mediji spet mislijo, da smo neumni". Mediji o tem ne mislijo, ker to že vedo (namreč, za takšne, kot si ti). Ah, skrivnostna so pota Gospodova.
jebivoje
04. 12. 2019 12.53
+32
sta si kar sama kriva. ne moreš se v tuji državi sprehajat po ulici brez dokumentov v žepu, hrvati so dosti bolj ostri do migrantov kot mi in to bi šolana fanta morala vedeti.