Tujina

Hongkonška policija protestnike pregnala iz parlamenta

Hongkong, 01. 07. 2019 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M. V. / N. P.
Komentarji
15

Protestniki v Hongkongu so vdrli v prostore parlamenta. Policija se je sprva umaknila, potem pa so jih okoli polnoči s solzivcem in pendreki pregnali iz zgradbe in okolice zakonodajnega sveta. Po podatkih organizatorjev se je današnjih demonstracij udeležilo 550.000 ljudi, po ocenah policije pa 190.000 ljudi.

Mednarodno finančno središče so pretekli tedne pretresale množične demonstracije, na katerih so protestniki zahtevali umik predloga zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev hujših kaznivih dejanj Kitajski.

Napetosti v polavtonomnem mestu so se znova zaostrile davi, ko so manjše skupine mladih in zamaskiranih protestnikov zasedle tri glavne prometnice, ki so jih blokirali s kovinskimi in plastičnimi ovirami.

Protestniki vdrli v parlament

Skupina protestnikov je večino dneva poskušala vdreti v zgradbo zakonodajnega sveta (LegCO), kot se imenuje tamkajšnji parlament. Steklena vrata na poslopju so poskušali razbiti s kovinskim vozičkom, po več urah poskusov pa se jim je uspelo prebiti noter. Večina protestnikov je dogajanje le opazovala in so še naprej mirno protestirali. 

Po podatkih organizatorjev se je današnjih protestov, ki potekajo ob 22. obletnici vrnitve nekdanje britanske kolonije Kitajski, udeležilo 550.000 ljudi. Policija trdi, da jih je bilo 190.000.

Stotine ljudi je potem vstopilo v prostore parlamenta in s sprejom popisali stene z napisi, kot na primer "Hongkonška vlada je sramota". Izobesili so tudi nekdanjo hongkonško zastavo, še iz časov, ko je Hongkong bil britanska kolonija. Policija se je umaknila in se s protestniki ni spopadla, oni pa naj bi uničevali pohištvo, računalnike in druge stvari v prostorih parlamenta. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V prostorih, kjer se vlada sestaja, so v kantonščini na stene napisali "Ni izgrednikov, je samo tiranija", s seboj pa so prinesli tudi plakat "Drugega načina ni". Novinarji CNN, ki so v samem osrčju dogajanja, poročajo, da je bilo policistov veliko več kot protestnikov, ki so vdrli v zgradbo in da bi jih lahko z lahkoto obvladali. Fernando Cheung, pro-demokratični poslanec, je dejal, da so se policisti umaknili, da bi javnost videla, kaj se tam dogaja. "Do zdaj so protesti potekali zelo razumno in mirno," je dejal Cheung, ki dodaja, da razume, da so mladi ljudje obupani in se počutijo, kot da jim je življenje pogoltnil režim. 

Velika Britanija je Hongkong vrnila Kitajski 1. julija 1997 in nekdanja kolonija ima v skladu s politiko "ena država, dva sistema" še vedno ločeno upravo.

Eden izmed protestnikov je za BBC dejal, da ne gre samo za sporni predlog zakona, temveč za nekaj globljega – avtonomijo Hongkonga. "Vse, kar zdaj počnemo, ima tveganje. Ampak ljudje so pripravljeni tvegati," je dejal. 

Hongkonška vlada je obsodila nasilje protestnikov. "Skrajni protestniki so z ekstremnim nasiljem vdrli v kompleks zakonodajnega sveta," so zapisali. "Ti protestniki so resno ogrozili varnost policistov in drugih ljudi. Takšna nasilna dejanja so nesprejemljiva za družbo," so poudarili.

Hongkonška policija uresničila svojo obljubo 

V videoposnetku, ki so ga objavili na svoji spletni strani, je hongkonška policija sporočila, da bodo izpraznili območje okrog parlamenta. "V primeru oviranja ali upiranja bomo uporabili primerno silo," je dejal tiskovni predstavnik policije. Protestnikom so sicer sporočili, da naj zapustijo stavbo, ostro pa so obsodili tudi njihovo nasilje in nasilen vstop. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Eden izmed protestnikov znotraj parlamenta je sicer nagovoril množico in jih pozval, da tam ostanejo do jutra, pri tem pa je dobil veliko podpore. "Če odidemo zdaj, nas bodo označili za izgrednike. Če ostanemo tukaj in zasedemo parlament, lahko zakonodajalce pripravimo, da imajo sestanek o zakonu o izročitvi," je dejal. 

Policisti so posredovali šele okoli 23. ure in pregnali protestnike iz parlamenta.
Policisti so posredovali šele okoli 23. ure in pregnali protestnike iz parlamenta. FOTO: AP

Po tem, ko so se sprva ob vdoru protestnikov umaknili, so se policisti organizirali in z uporabo solzivca ter pendreki počasi praznili območje okoli parlamenta in napredovali proti zgradbi. Dopisnik CNN Matt Rivers, ki je v Hongkongu, je poročal, da je policija delovala precej odločno in da so vse, ki so bili tam, tako protestnike, kot tudi novinarje, uspeli spraviti na omejeno območje. 

Protestniki izdali manifest z desetimi zahtevami 

Protestniki iz notranjosti okupiranega parlamenta so izdali manifest z desetimi zahtevami. Med drugim zahtevajo odstop štirih uradnikov, ki so bili vpleteni v predlog zakona o izročitvi Kitajski, splošno volilno pravico in preiskavo policijskega nasilja med protesti. Prav tako so oblasti pozvali, da izpustijo vse protestnike, ki so jih aretirali med protesti 9. junija in da ta datum postane državni praznik. Zahteve so prebrali na glas. 

Kaj se je dogajalo danes? 

Protiizgredniški policisti, opremljeni s čeladami in ščiti, so proti protestnikom posredovali v predelih Admiralty in Vančaj. Malo pred slovesnim dvigom zastave, s katerim so obeležili obletnico vrnitve, so se policisti spravili na protestnike, ki so blokirali eno od cest. 

Oblasti so sporočile, da so morali do večera v bolnišnico odpeljati 43 udeležencev protestov in policistov. Med slednjimi jih je 13, ki so jih protestniki polili z neznano tekočino. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Okužen z razumom
01. 07. 2019 18.35
+1
Novinarji CNN, ki so v samem osrčju dogajanja, poročajo, da je bilo policistov veliko več kot protestnikov,... Ta poved pove vse. ZDA ne dajo HK zato puntajo mlade in uporne domačine...
nikhrast
01. 07. 2019 18.52
-1
jakec1575
01. 07. 2019 18.28
+0
Če Slovenija ne rabi, naj ne vzame kitajskega denarja.
jakec1575
01. 07. 2019 18.27
+1
Kitajska matica ima ves čas na svetu. Pocakali bodo, da se protestniki utrudijo in cez 2 leti sprejeli potihem. Oni planirajo na 50 let. Nikoli ne bi bil rad soseda Rusije, ZDA ali Kitajske. Ali kaksne tako velikega hegemona. Imamo kar sreco, da smo sosedi z manjsimi državami. poglejte kako so Tibetancem vzeli domovino pa nikomur nic. Poselili so hane po vsem tibetu. majtretirajo vse avtohtone prebivalce. Res zalostno je to gledati. Kitajci so kot termiti. pocasi in zlagoma do sigurnega cilja. Kitajci tudi z zalivanjem z denarjem in terjanjem obresti postavljajo v odvisnost vse države, ki vzamejo njihov "poceni" denar. Kitajska dinastija partije je samo nadaljevanje dinastij iz preteklosti. To je razmisljanje najvecjega tankerja na svetu.
nikhrast
01. 07. 2019 18.54
+0
Če bi imeli Kitajce za sosede še centimeter Piranskega zaliva ne bi imeli.
PanterTheBlack
01. 07. 2019 18.17
+8
Ko bo pa Kitajska matica uvedla izredne razmere, prišla noter z vojsko in odpravila njihovo demokracijo, jim bo šele všeč
Kruh+sol!
01. 07. 2019 16.55
+14
Kdaj bo pri nas kaj takega mozno? A bodo samo migrante vozil v parlament? Nad hrvaskim saborom je samo bog. Nad nasim pa kucan, soros, Lgbtq in udba.
Jaz Knif
01. 07. 2019 17.30
+3
BRAVO HONG KONG.TAKO SE TO DELA.LENUHE PARLAMENTARNE NAG AT.
jured100
01. 07. 2019 16.52
+14
Kulkr pravijo da je imperializem slab a ne... mislim da le ni bilo tako hudo biti pod britanijo, ki je zgradila mesto iz majhnega otočka.
obamafix
01. 07. 2019 11.48
+7
v franciji pa z pravimi naboji in par mrtvimi do zdej...sm 24 pomebna je kitajska tisoče kilometrov stran ne francija ki je v evropski uniji ...
mlutherking
01. 07. 2019 09.35
+11
Skoraj kot Maribor par let nazaj.
Absurdistan
01. 07. 2019 16.08
+0
Absurdistan
01. 07. 2019 16.09
+2
felixkp
01. 07. 2019 09.32
+8
Vlada postopa na edini način, ki ga pozna.
mlutherking
01. 07. 2019 09.09
-2
Skoraj kot Maribor nekaj let nazaj.