Tujina

Hongkonške oblasti bodo umaknile sporen predlog zakona o izročanju

Hongkong, 04. 09. 2019 11.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nasilni protesti, ki že od junija pretresajo Hongkong, so se začeli zaradi spornega predloga zakona o izročanju Kitajski. Voditeljica Carrie Lam je naznanila formalni umik zakona, kar je ena petih ključnih zahtev protestnikov.

Voditeljica Hongkonga, Carrie Lam
Voditeljica Hongkonga, Carrie Lam FOTO: AP

Protesti v nekdanji britanski koloniji, Hongkongu, ki sedaj spada pod Kitajsko in deluje po načelu ’ena država, dva sistema’, trajajo že od junija. Začeli so se zaradi predloga zakona, ki je predvideval, da bi zločince izročili Kitajski. Sedaj je voditeljica Hongkonga Carrie Lam naznanila, da bodo tudi uradno umaknili zakonski predlog. Že julija je sicer zakon, ki je sprožil zgodovinske proteste, označila za ’mrtvega’.

Formalni umik predloga je naznanila le nekaj dni po tem, ko je vztrajala, da nikoli ni prosila kitajske vlade za dovoljenje za odstop, čeprav so na dan prišli posnetki, na katerih trdi, da bi odstopila, če bi le lahko. Mnogi so predlog zakona sicer videli kot poskus spodkopavanja avtonomije Hongkonga. Njegov umik je bil eden izmed petih ključnih zahtev protestnikov – zahtevajo tudi, da ne uporabljajo besede izgred za opisovanje demonstracij, da izpustijo vse aretirane protestnike in da raziščejo domnevno nasilje policije. Njihova najpomembnejša zahteva pa je klic po demokraciji, saj želijo, da bi Hongkonžani imeli pravico, da sami izberejo svoje voditelje.

Na prvi šolski dan so protestirali tudi dijaki: 'Pet zahtev je nepogrešljivih.'
Na prvi šolski dan so protestirali tudi dijaki: 'Pet zahtev je nepogrešljivih.' FOTO: AP

Demonstracije je v zadnjih mesecih sicer nemalokrat zasenčilo nasilje protestnikov, kar so mnogi mladi označili za potrebno, da bi pridobili pozornost vlade, saj so se mirna zborovanja izkazala za neučinkovita. Lamova je ostro obsodila nasilje in poudarila, da se mora končati, da lahko sploh vzpostavijo dialog, iz Pekinga pa so zagrozili, da ne bodo le križem rok opazovali situacije, če se ta nadaljuje oziroma poslabša.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Al83
05. 09. 2019 20.46
Premalo prepozno. Hong Končani sedaj hočejo demokratično republiko, kar pomeni de facto secesijo iz Kitajske. Glede na to, da je četrtina Hongončanov med protestniki in ker je navada levice kjer ima totaleristično oblast, da pokolje vse politične nasprotnike se bojim, da se bo to končalo še z enim velikim komunističnim genocidom
Uporabnik443897
04. 09. 2019 14.05
+5
Da se ne bo zgodilo kot tedaj na trgu ? Ko so prihrumeli TANKI !!
anakondabox
04. 09. 2019 12.45
+4
Vsaj, da so umaknili najbolj sporen zakon o izločanju. Kdaj bodo umaknili še ostale štiri zakone pa sam bog ve. #protesti
Lipshin
04. 09. 2019 12.07
+10