Tujina

Hongkonžani vztrajajo na ulicah, iz zapora izpustili študentskega aktivista

Hongkong, 17. 06. 2019 08.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Hongkongu se nadaljujejo protesti, ki trajajo že od konca aprila. Ljudje so šli na ulice zaradi spornega zakona o izročitvi osumljencev Kitajski – ta zakon naj bi omogočil, da kitajske oblasti tudi na tem območju dosežejo svoje politične nasprotnike. Iz zapora so predčasno izpustili vodilnega študentskega aktivista, ki poziva k odstopu voditeljice Carrie Lam.

Protivladni protestniki so prekinili zaporo avtoceste pred parlamentom, s tem pa je promet v Hongkongu znova stekel. Oblasti so iz zapora predčasno izpustile enega od glavnih aktivistov gibanja za demokracijo Jošuo Vonga. To je 22-letni študentski aktivist, ki je že pozval k odstopu voditeljice Hongkonga Carrie Lam.

Leta 2014 je bil Vong najbolj prepoznaven obraz demokratičnih protestov z imenom Gibanje dežnikov, na katerih so prebivalci tega administrativnega območja pozivali, da bi lahko sami izbirali svoje voditelje. Kitajska je takrat namreč odločila, da bo dovolila neposredne volitve v Hongkongu, a da bo pred tem Peking odobril seznam kandidatov. Vong in drugi študentski aktivisti so bili takrat glavni pri organizaciji protestov, ki so ohromili poslovni del mesta kar za 79 dni. Pozneje so jih aretirali zaradi nedovoljenega zbiranja in zaprli – poleg Vonga še štiri druge prodemokratične aktiviste, med njimi univerzitetne profesorje in baptističnega duhovnika. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na ulice sta zaradi zakona o izročitvi v nedeljo prišla več kot dva milijona ljudi, čeprav je vlada odločila, da bo začasno ustavila postopek sprejemanja zakona. Kritiki predlagan zakon kritizirajo predvsem zato, ker so prepričani, da bi Hongkonžane to izpostavilo pomanjkljivemu in nepravičnemu pravnemu sistemu Kitajske, povzročilo pa bi tudi še dodatno erozijo v sodni neodvisnosti mesta.

Hongkong velja za 'posebno administrativno območje' z določeno stopnjo avtonomije. Po načelu 'ena država, dva sistema' ima Hongkong pravico do lastnega pravnega in političnega sistema za najmanj 50 let po tem, ko je to nekdanjo britansko kolonijo Velika Britanija vrnila Kitajski; to se je zgodilo leta 1997.

Jeza javnosti je usmerjena predvsem proti Lamovi, ki je zelo naklonjena Pekingu – v nedeljo se je sicer opravičila za predlog zakona. Organizatorji protestov so sporočili, da bodo na ulicah vztrajali, dokler bo potrjeno, da zakona ne bodo sprejeli. 

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MASTERSS
17. 06. 2019 10.34
+3
zanimlivo komunisti popuščajo glasu ljudstva, francoski demokrati pa z represijo nad svoj narod...
NPC24ur
17. 06. 2019 15.35
+0
Komunisti popuscajo. ahahha tale je dobra. Osnovbe pravice so jim krsene, ze sloboda politicnega izrazanja je kaznovana z veleizdajo... kake ti pises
Cogo
17. 06. 2019 09.06
-30
Tile so junaki, ki se izpostavljajo, ne razni skrivači tipa Assange in Snowden.
NPC24ur
17. 06. 2019 09.17
+34
Uporabnik443897
17. 06. 2019 09.26
+16
LazniviZares
17. 06. 2019 08.47
+16
Rdece kitajske oblasti so verjetno zelo ponosne na stevilo Hongkonžanov ki ljubijo kitajsko in na zborovanjih izkazujejo ljubezen do komunisticne kitajske...