Slovenija

Horvat pod lupo protikorupcijske komisije

Ljubljana, 21. 03. 2011 18.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Protikorupcijska komisija preiskuje državnega sekretarja Andreja Horvata. O tem je obvestila Pahorjev kabinet, že 2. marca pa mu je bilo preklicano pooblastilo za vodenje Projektne pisarne vlade v Pomurski regiji.

Andrej Horvat
Andrej Horvat FOTO: POP TV

V kabinetu premierja Boruta Pahorja so danes prejeli obvestilo protikorupcijske komisije v zvezi z preiskavo, povezano z državnim sekretarjem Andrejem Horvatom. Vsebine v kabinetu niso želeli razkriti, so pa pojasnili, da obvestilo še ni dokončna ugotovitev. Komisija Horvata preiskuje zaradi suma, da je ravnal klientelistično in koruptivno.

Tudi v Komisiji za preprečevanje korupcije so potrdili, da so predsedniku vlade na podlagi doslej zbranih podatkov posredovali mnenje. Kot pojasnjujejo, so tako želeli predsednika vlade obvestiti o možnostih "zmanjševanja tveganj v tej zadevi". Natančnejših informacij o vsebini postopka tudi v komisiji niso podali.

Je na razpisih deloval klientelistično in koruptivno?

Horvata, državnega sekretarja v premierjevem kabinetu, protikorupcijska komisija preiskuje zaradi očitkov, da je kot vodja Projektne pisarne v Pomurju pri razpisih ravnal klientelistično in koruptivno. Ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Duša Trobec Bučan mu je sicer 2. marca preklicala pooblastilo za vodenje Projektne pisarne vlade v Pomurski regiji.

V službi vlade za lokalno samoupravo pojasnjujejo, da so 1. marca od Komisije za preprečevanje korupcije namreč prejeli poziv za posredovanje dodatne dokumentacije glede suma nasprotja interesov pri dodeljevanju sredstev Pomurski regiji v obdobju 2010–2015. Ugotovili so tudi, da so v navodilih za delovanje projektne pisarne, sprejetih decembra 2009, tudi določbe, ki neustrezno določajo pristojnosti te pisarne.

Premier Pahor in ministrica Trobec Bučanova
Premier Pahor in ministrica Trobec Bučanova FOTO: Damjan Žibert

Državni sekretar Horvat je imel za vodenje pisarne pooblastilo nekdanjega ministra za lokalno samoupravo Henrika Gjerkeša, ki je bilo časovno omejeno do 31. decembra 2012, navajajo. Omenjeno pooblastilo je Trobec Bučanova začasno preklicala, "ne glede na preklic pa izvajanje zakona o razvojni podpori Pomurski regiji ni (bilo) moteno", zagotavljajo.

V skladu z omenjenim navodilom naloge pisarne namreč poleg vodje pisarne izvajajo tudi Projektna enota za Pomurje urada za lokalno samoupravo in regionalni razvoj v službi za lokalno samoupravo in Regionalna razvojna agencija Mura iz Murske Sobote, so navedli.

Ker je ministrica kot predstojnica dolžna poskrbeti za nemoten proces izvajanja zakona o razvojni podpori Pomurski regiji v obdobju 2010–2015, ki mora ne glede na dogajanje teči v skladu z načeli pravne države, so v službi 17. marca spremenili navodila za delovanje pisarne. Nadaljnje izvajanje zakona o razvojni podpori Pomurski regiji naj bi bilo glede na spremembe zagotovljeno tako, da bodo morebitni sumi nasprotja interesov pri izvajalcih zakona izključeni, so pojasnili v službi za lokalno samoupravo.

Začasna menjava Lešnik

"V skladu z novimi navodili bo Horvat z jasnimi pristojnostmi in brez nepotrebnih časovnih in drugih omejitev lahko ponovno imenovan za vodjo projektne pisarne, vendar pri tem menimo, da morajo biti najprej razjasnjene okoliščine oziroma postopki, ki tečejo pri Komisiji za preprečevanje korupcije," navajajo v službi. Začasno ima po njihovih navedbah pooblastilo za vodenje pisarne vodja Projektne enote za Pomurje Marjan Lešnik.

Javni razpis za sofinanciranje projektov socialnega podjetništva in naslednji javni razpis za spodbujanje začetnih investicij podjetij in ustvarjanja novih delovnih mest na območju izvajanja zakona o razvojni podpori Pomurski regiji za obdobje 2010–2015 pa bosta objavljena predvidoma v začetku aprila, še dodajajo v službi za lokalno samoupravo in regionalno politiko.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marija Krebs
22. 03. 2011 10.27
Pahor, pa kaj on sploh še lahko dela v tvojem kabinetu?
Marija Krebs
22. 03. 2011 10.26
In skoraj bi tipa namesto Talirja poslali v EU parlament.
miha040
22. 03. 2011 08.51
da bi bil clan SDSa bi bil naslov...jansev vojak pod lupo protikorupcijske komisije...24ur.com ozadje bi bilo lepse rdece
dukenukem
22. 03. 2011 00.04
naj še mene pregleda ta nesposobna komisija,saj nikdar nič ne ukrepa ,ta komisija je za okras
CSI-Morost
21. 03. 2011 23.09
Ma ne me Yu-gat. Ma kaj so se začele podirat domine?
major1
21. 03. 2011 22.56
Rdeči JJ se je zarotil proti vam, da pridejo na dan vaši nečedni posli, ki ogrožajo vašo poštenost.
SoftUndSicher
21. 03. 2011 22.18
Ni mu rešitve. Pristop je že marsikoga potunkal.
velikiblek
21. 03. 2011 21.25
botjabotja
21. 03. 2011 20.08
Katere stranke član je tale Horvat?
matedolenc
21. 03. 2011 19.51
Imam občutek, kot, da se gredo, koga bodo ujeli manjkrat.
BogatunLOL
21. 03. 2011 19.05
Pogrešam moj komentar... Razlog? V javnih medijih - točneje radijskih poročilih so javili, da naj bi zamenjal parlamentarca EU parlamenta kacina, ki je bil ujet z roko v vreči. Vendar ga je Pahor lepo prosil naj ne odide. Ga namreč nujno potrebuje v kabinetu... In kaj je narobe s tem komentarjem? Vsekakor zadeva ni vspodbudna, niti ne prinaša zaupanja v vlado. Pa tudi v moderatorja tule...
BogatunLOL
21. 03. 2011 18.57
Kakor sem danes slišal je g.Horvat prvi na listi da zamenja goljufa Kacina. Vendar ga je Borut zelo lepo prosil naj ostane v kabinetu. Je nepogrešljiv za vstop na vlak.... LOL
Igor__Zmaj
21. 03. 2011 18.42
Ah dejte no, naši pa niso taki.