Svet

Hrana in pijača dražja. To pa ni edino, kar se je podražilo

Ljubljana, 20. 10. 2020 20.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Karmen Lugarič
Komentarji
4

V prvih devetih mesecih v primerjavi z enakim obdobjem lani sta se za kar 3,6 odstotka podražili hrana in pijača. A to ni edino, kar se je podražilo v preteklih mesecih. Kdor je pričakoval, da bodo zaradi zdravstvene krize padle cene nepremičnin, se je uštel. Ravno nasprotno, ponekod so se celo zvišale. So se pa nekoliko znižale najemnine, cene oblačil in obutve ter prevoz.

V prvih devetih mesecih glede na isto obdobje lani se je za kar 3,6 odstotka podražila hrana in pijača, sledi raznovrstno blago in storitve, kot sta nakit in frizerske ter finančne storitve. Najbolj pa so se znižale cene oblačil in obutve (za 2,4 odstotka) in prevoza (za 5,8 odstotka).

Če so k nižjim cenam prevoza pripomogle nižje cene goriv, pa imajo prodajalci oblek in obutve svojo razloge za popuste. Minja Labus Sebič iz Ooops butika je tako dejala, da so ljudje zaradi situacije veliko doma, tam pa so navadno oblečeni v udobna oblačila.

Nenujnim nakupom smo se odpovedali, hrani pa se ne moremo. Epidemija je tako podražila skoraj vso hrano, najbolj pa sveže in suho sadje, kjer se je cena dvignila za kar 15,8 odstotka. Cene svežega in predelanega mesa so se dvignile za kar 9 odstotkov, kruha za 2,7 odstotka, mleka in mlečnih izdelkov ter jajca pa za en odstotek. Pocenila sta se le sladkor in zelenjava.

Najbolj se je zvišala cena svežega in suhega sadja.
Najbolj se je zvišala cena svežega in suhega sadja. FOTO: iStock

Umar tako visoko rast cen sadja in mesa pripisuje epidemiji, zaradi katere so se pričele težave v dobavni verigi. "Pomembne del uvoza sadja namreč prihaja iz Španije in Italije, ki sta bili prizadeti v prvem valu. Drugi razlog za višjo rast cen hrane pa so višje cene mesa, kar je posledica epidemije afriške prašičje kuge," je dejač Marjan Hafner z Umarja. 

Agrarni ekonomist Aleš Kuhar pa razlog rast cen hrane vidi predvsem v prevalitvi stroškov trgovcev, ki so jih imeli zaradi epidemije, na kupce. Dodatne stroške jim je povzročala na primer zaščitna oprema za zaposlene, higiena kupcev in varovanje.

Promet z nepremičninami je v času epidemije padel za kar 40 odstotkov, vendar pa se cene nepremičnin kljub temu niso znižale. "Na nepremičninskem trgu se zadeve ne odvijajo tako hitro. Tudi v zadnji krizi, ki smo jo imeli leta 2008, je trajalo sedem let, da so cene dosegle dno, ko se je drastično zmanjšal promet," je razložil Aleš Perovšek iz GURS-a.

Je pa cene najemnin na trgu namesto tega močno znižala poplava Airbnb stanovanj. Cene so padle za kar 15 odstotkov. In kaj nas čaka, če bo prišlo do še enega popolnega zaprtja? "Lahko bi prišlo do presežene ponudbe stanovanj, kar bi vodilo v daljšo in globjo krizo," ugiba Perovšek. Višje stopnje rasti pa lahko pričakujemo tudi pri ceni hrane, kateri smo ceno z nakupi na zalogo zvišali tudi sami. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Supervillain
22. 10. 2020 15.04
+4
Kaj pa zvišanje minimalne plače k temu??
ROMELS
22. 10. 2020 11.46
+6
Večanju plač v javnem sektorju takoj sledijo podražitve in inflacija. Najbolj to občutijo upokojenci in zaposleni z nizkimi prejemki.
bojan žmauc
21. 10. 2020 16.32
+3
Vsa ta politicna sranja so bla izplanirana💯%..malega človeka je treba v grob potisnote..dabo lahko zivina zivela.Vse potrebno za zivlenje pake potrebno zvisati,itd
RdecaZvezda
21. 10. 2020 09.38
+9
Trgovci si ustvarjajo dobiček na škodo ljudi,ki se vedno bolj težko prebijajo skozi življenje,ni jim mar za druge,samo za njih se gre. sredi meseca so trgovine veliko bolj prazne kot ne,malo pred prvim se pa že sliši kako gledajo na upokojence in jim nudijo popuste in prodajajo robo,ki je za na odpad,trgovce je treba postavit na realna tla in naj imajo cene Sloveniji primerne,ne pa tudi do 30% dražje kot v Avstriji.