Tujina

Plenković: Nimamo niti možnosti niti ambicij, da bi vplivali na objave v slovenskih medijih

Zagreb/Sarajevo, 09. 04. 2019 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Urša Zupan / Karmelina Husejnović
Komentarji
320

Hrvaška vlada zavrača očitke o poskusih vplivanja na slovenske medije. Tudi Plenkovićev svetovalec je zavrnil vse obtožbe, posredno pa je potrdil, da je na posnetkih Tolj. Hrvaška predsednica pa je zatrdila, da nikoli ne bi zahtevala, da neko temo umaknejo iz slovenskih medijev. Hrvaška obveščevalna služba pa v tem vidi nadaljevanje medijske kampanje, ki so jo z "lažnimi obtožbami o novačenju salafistov" začeli mediji v BiH.

Hrvaška vlada se je danes sprva zelo skopo odzvala na naše razkritje poskusa hrvaškega vplivanja na POP TV. "Najodločnejše in povsem zavračamo vse navedbe o poskusu kakršnega koli vplivanja hrvaške vlade na slovenske medije," so se odzvali za hrvaške medije. 

Proti večeru pa je ob robu obiska kitajskega premierja v Zagrebu za medije o tej temi spregovoril tudi hrvaški premier Andrej Plenković"Nimamo niti možnosti niti ambicij, da bi vplivali na objave v slovenskih medijih. Arbitraža je nepovratno komprimitirana zaradi vedenja slovenske strani," je dejal Plenković. Po njegovih besedah je želja hrvaške vlade "razvijati dobre odnose s Slovenijo". Dodal je, da je njihova politika "politika dialoga" ter da Hrvaška in Slovenija nekih "pravih problemov" niti nimata. 

Plenkovićev svetovalec posredno priznal, da je na posnetku Tolj

Svetovalec hrvaškega premierja za nacionalno varnost Robert Kopal se je danes odzval na razkritje poskusa hrvaškega vplivanja na POP TV. SOA ni nikomur prisluškovala, trdi. "Nihče ni snemal nikogar. Ne, vlada ni vplivala niti poskušala vplivati," je za hrvaški portal N1 dejal svetovalec premierja Andreja Plenkovića

Kopal, ki ga hrvaški mediji označujejo kot Plenkovićevega vohuna, je podal tudi zelo pomenljivo izjavo. Index.hr poroča, da je dejal, da SOA v Sloveniji ni snemala ljudi, ki so sodelovali v arbitraži. S tem pa je pustil odprto možnost, da so prisluškovali komunikaciji, ki je potovala skozi Hrvaško.

Na vprašanje, zakaj je Ivan Tolj dejal, da govori v imenu vlade, je Kopal odgovoril, da ne ve. "Lahko rečem, da vlada ni na noben način vplivala na Tolja," je zagotovil Kopal. S tem je priznal, da je na posnetku, ki smo jih objavili, dejansko pater Ivan Tolj. 

Odzval se je tudi na poročanje o drugih nezakonitih akcijah hrvaške obveščevalne službe v drugih državah. Kopal trdi, da nič od tega ni res: "Zakaj ste sploh pomislili, da SOA to počne. Vse, kar dela SOA, dela po zakonu, legitimno in legalno. Podvržena je raznim vrstam nadzora, od državljanskega do strokovnega," je dejal Kopal. 

Hrvaška predsednica: Nikoli ne bi zahtevala, da neko temo umaknejo iz slovenskih medijev

Oglasila se je tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. "Predsednica republike ni in nikoli ne bi zahtevala, da neko temo umaknejo iz slovenskih medijev, niti neposredno niti preko posrednikov," so sporočili iz njenega kabineta. Kot pravi je o aferi izvedela iz medijev. "Dejstvo je, da je Slovenija prekršila arbitražni sporazum in s tem mednarodno pravo, kar je botrovalo neuspehu arbitraže. Gre za pravosodni škandal in ne za obveščevalno problematiko ter zavračamo ta poskus zamenjave tez," so še dodali v predsedničinem kabinetu. 

Kolinda Grabar-Kitarović in Ivan Tolj leta 2016.
Kolinda Grabar-Kitarović in Ivan Tolj leta 2016. FOTO: Pixsell

Tudi v SOA ne komentirajo poročanja o poskusih vplivanja na slovenske medije. Poročanje 24ur.com in POP TV pa so označili za "netočne in tendeciozne konstrukcije". "Gre za nadaljevanje medijske kampanje določenih medijev v BiH, s katerimi so želeli očrniti SOA in Republiko Hrvaško z lažnimi obtožbami o novačenju salafistov za tihotapljenje orožja v BiH in nezakonitem delovanju SOA proti sosednim državam," so dejali za N1

Fotografija, 'ki pove več kot tisoč besed'

"Ozadje slovensko-bosanske koalicije" so po našem razkritju pritiskov hrvaške vlade na našo medijsko hišo zapisali na naslovnici Večernjega lista. Kot trdijo, Slovenci s to afero želijo izsiliti arbitražo, BiH pa ustaviti gradnjo mostu Pelješac.

A prava zgodba se je odvijala prejšnji teden, so zapisali pri bosanskem Žurnalu. "Naše poročanje o tem, da je hrvaška obveščevalna služba spodbujala terorizem in bosanske državljane poskušala novačiti za prenos orožja, je novinarje drugih držav, spodbudilo, da so tudi oni začeli preiskovati in na dan je prišla velika vohunska afera."

Novinar Avdo Avdić je za piko na i izpostavil še fotografijo, ki, kot pravijo, pove več kot tisoč besed. Na njej skupaj sedijo direktor hrvaške obveščevalne službe (SOA) Daniel Markić (prvi z leve), prvi mož avstrijske medijske hiše Styria na Hrvaškem, in frančiškanski duhovnik Ivan Tolj in hrvaški parlamentarni zastopnik in predsednik Sveta Hrvaške narodne skupščine v Mostarju Božo Ljubić, ki naj bi bil vpleten v "afero salafisti".

Markić, Tolj in Ljubić
Markić, Tolj in Ljubić FOTO: Pixsell

Preiskavo v BiH blokirala glavna tožilka Gordana Tadić?

Dan potem, ko je Žurnal.info razkril "afero salafisti" oz. zgodbo o tem, da hrvaški obveščevalci bosanske državljane silijo v tajno oboroževanje islamističnih skrajnežev v BiH, je Ljubić dejal, da gre za izmišljotino, katere glavni cilj je zrušiti glavno državno tožilko BiH Gordano Tadić. Njena zahvala je prišla hitro – državni tožilec Oleg Čavka je z njenim dovoljenjem odločil, da v zadevi SOA ne izvedejo preiskave.

Prav na to, da zgodbe o hrvaškem novačenju bosanskih državljanov ni, ker tudi ni uradne preiskave, se je doslej skliceval uradni Zagreb.

Član predsedstva BiH Željko Komšić je Hrvaško pozval, naj preneha preganjati njihove državljane. Bosanske pravosodne in varnostne organe pa je pozval, naj zaščitijo njihove državljane, ki jih ogrožajo obveščevalne službe drugih držav.

V aferi, v katero se je ujela SOA, se sicer omenjata še namestnik ministra za varnost BiH Mijo Krešić in novinar radiotelevizije Republike srbske Mato Đaković – oba sta sorodnika tožilke, kar že takoj sproža dvome v nepristranskost njenih odločitev.

Žurnal danes razkriva tudi številne dokaze, ki jih je tožilstvo v BiH namenoma ignoriralo. Tako bi na primer morali zaslišati najmanj deset državljanov BiH, ki jih je SOA prepričevala v prenos orožja, a jih nikoli niso. Enemu od njih, ki je prek Viberja komuniciral tudi z "mehanikom Davorjem", naj bi celo grozili z zaporom, če se bo o tem še naprej pogovarjal z novinarji.

Krešić je 5. februarja 2010, ne da bi za to vedel takratni minister za varnost BiH Sadik Ahmetović, podpisal dokument s seznamom 45 domnevnih terorističnih organizacij, ki delujejo v BiH in ga naslovil na Združene narode. Čeprav je bila zoper njega zaradi tega vložena prijava zaradi ponarejanja dokumentov, ga o tem nikoli niso zaslišali. Pet let pozneje je Krešić v intervjuju za srbsko agencijo Tanjug povedal, da ne izključuje možnosti, da v BiH obstajajo teroristični tabori. Tudi o tem ni bil nikoli zaslišan. 

Kje vse je deloval 'mehanik Davor'?

Žurnal je v preteklih dneh pisal tudi o "mehaniku Davorju". Davor Franić, ki smo ga razkrinkali kot vodjo akcije prisluškovanja v aferi "Aribtražni prisluhi" – je po njihovih informacijah vse do leta 2013 sodeloval v obveščevalnih akcijah na hrvaškem veleposlaništvu v Sarajevu. Takrat je imel stike z vsaj dvema sedanjima vladnima predstavnikoma, od katerih je bil eden član SDA, drugi pa član SDP BiH.

"Gre za človeka, ki je bil vključen tudi v vohunske akcije, ki jih je SOA izvajala na območju BiH, torej tudi novačenje njihovih državljanov, po dokumentih, ki jih poseduje Žurnal, pa je bil Franić v zadnjih dneh glavni človek SOA, ki se je trudil, da zadeva ne bi prišla v javnost. Tako je na primer s portala Nova TV v Zagrebu skrivnostno izginilo besedilo, ki se je nanašalo na vmešavanje SOA v zadeve v Sloveniji in BiH," še piše Avdić.

Prav Franić je bil človek, ki je vedel, da POP TV pripravlja zgodbo o SOA in je o tem obvestil hrvaško vlado, ki je za lobiranje angažirala tudi Ivana Tolja. Tolj med Hrvati velja za človeka, ki odloča o tem, "kakšno nebo je nad Hrvaško". Novinarji ga povezujejo z zagrebškim županom Milanom Bandićem in hercegovskim delom HDZ, za katerim stoji Milijan Vaso Brkić.

Redki pogumni hrvaški mediji

Če so si o pritiskih hrvaške vlade na poročanje naše medijske hiše včeraj upali pisati le redki hrvaški mediji, jih je našo zgodbo danes povzelo več. A predvsem glede tega, da sta morala zaradi afere "arbitražni prisluhi" na pogovor k premierju Marjanu Šarcu hrvaški veleposlanik v Ljubljani in slovenska veleposlanica v Zagrebu.

Index.hr je edini, ki glasno sprašuje, kaj delajo njihovi obveščevalci, in zakaj večina hrvaških medijev o tem molči. "SOA se je v zadnjih dveh mesecih znašla v nizu afer, ki dokazujejo ne samo njeno nesposobnost, pač pa tudi očiten kaos v delu organizacije, ki se že več let sooča z obtožbami o političnem kadrovanju," so pogumno zapisali.

Objavili so tudi intervju z Josipom Kregarjem, profesorjem na pravni fakulteti, ki je zadevo komentiral v oddaji Novi dan na televiziji N1. Situacija se mu zdi resna, saj v njej sodelujeta dve prijateljski državi, ki si med seboj prisluškujeta. "Obstajajo filmi o tem, kako si zavezniki med seboj prisluškujejo – Velika Britanija, Francija, Nemčija … V tej zgodbi pa je dovolj zgovorno to, da hrvaški mediji o njej ne poročajo. To pomeni, da gre za pritisk, ki ga Ivan Tolj lahko izvaja. Verjetno je bil tudi zato izbran za posrednika," je ocenil. Po njegovem mnenju gre za premišljen propagandni korak, ki bo oviral prizadevanja za rešitev spora z arbitražo, v katerem sta obe državi prišli v slepo ulico.

Sam meni, da hrvaška vlada na to ne bo reagirala, dokler afera ne bo dosegla razsežnosti, ki bi to zahtevale. "Take afere so v preteklosti že bile in so se hitro pozabile."

Na vprašanje, ali to lahko vpliva na rezultat evropskih volitev v obeh državah, je odvrnil pritrdilno, saj je to incident, ki lahko eskalira. "Vendar se mi zdi, da je to nekakšen začasen pritisk. Plenković je pokazal veliko potrpljenja, ko ni reagiral na incidente glede ribičev. Hrvaška je ostala pasivna, ni želela, da bi se razmere stopnjevale. Vsi se zavedamo, da so gospodarske in politične vezi med Slovenijo in Hrvaško zelo močne. Slovenci imajo tukaj svojo lastnino in jim ni vseeno, Hrvaški pa je Slovenija vez z Evropo. Državi sta zaveznici in ne sovražnici," je še dejal.

Večina medijev povzema stališče hrvaške vlade

Jutarnji list medtem piše o Šarčevem pozivu veleposlanikoma in "dramatični eskalaciji špijunske afere". Tudi oni so objavili so neuradni odziv hrvaške vlade, ki trdi, da nima nobenih informacij o domnevnih prizadevanjih Tolja, da bi ustavil objavo zgodbe o domnevnih dejavnostih hrvaških obveščevalcev v Sloveniji. Stališče vlade navaja zagrebški časnik, ki pa ni navedel vira iz Banskih dvorov.

''Najodločneje in popolnoma zavračamo vse navedbe o poskušanju kakršnega koli vplivanja hrvaške vlade na slovenske medije," je vlada sporočila tudi po poročanju Dnevnika Nove TV. 

PREBERITE TUDI:

Cerar: Vmešavanje tujih držav in pritiski na medije so v Sloveniji nedopustni.

Prisluhi sami nekaterih strank ne presenečajo, obsojajo pa poskuse vplivanja na medijsko hišo.

KOMENTAR: Več sreče prihodnjič.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (320)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ricketts
11. 04. 2019 21.03
Zijad Bečirovič, ja ta pravega ste iz naftalina potegnili. POP je pa res poden.
Imam veliki
11. 04. 2019 15.15
-1
V cudno smer so šli hrvatje.. naci fasisticna drzava.. najhujsi mozni sosedje.. nasa politika panke itak zaspala
Imam veliki
11. 04. 2019 15.15
totnhem
11. 04. 2019 08.06
+1
Hrvat je kot krompir ,ki si ga pustil na njivi.
resslovenka
10. 04. 2019 10.08
+2
Medij je prikazal, mi smo videli in slišali. Kdo je tu nor? Pa saj ni to prvič, niti zadnjič. Me res zanima, kako bo na to odreagirala evropska skupnost? 🤔
resslovenka
10. 04. 2019 10.05
+4
Hrvaški mediji rolajo svojo "resnico". G. Plenkovic enostavno laže.
lahunin
10. 04. 2019 09.57
+4
ZAGLEDAS HRVATA ZAPIRAJ VRATA
andisej
10. 04. 2019 09.41
+8
le kdo ti bo verjel. RH ni resnicoljuba država Pri njih se na upošteva zakonov in niti kakšnih medsebojnih dogovorov . Gospa Kosarjeva dobro pozna take dogovora , ko je našega Pahorja pripeljala žejnega čez vodo
Karantanija
10. 04. 2019 09.38
+5
Gledam in berem hrvaške medije. Vsi po vrsti govorijo, da se Slovenci ne moremo sprijazniti s tem, da je arbitraža nična in da je zaradi dogovarjanja naših neveljavna. Toda, saj to že vemo, da ni bilo prav in po predpisih. Bistvo je sedaj to, da je njihova politika hotela vplivati in preprečiti medijem oz. POP TV, da bi poročala o tem oziroma o klicu njihovega "božjega poslanca" Tolja. Ne vem, če so Hrvati sploh kje pokazali ta posnetek, da bi ljudje vedeli, za kaj je pravzaprav šlo. Skratka, eno samo sprenevedanje in laži s strani hrvaških politikov, zelo podlo in nesprejemljivo dejanje. G. Šarec, g. Cerar in ostali - ne dajte se. Sedaj je potrebno iti do konca, preveč se je te gnusobe nabralo!
obožeobože
10. 04. 2019 09.35
+3
Škoda besed!
jesenvoyo
10. 04. 2019 09.26
+4
Po vsej verjetnosti je posnetega materiala glede lobiranja,pritiskov na POP TV verjetno še več kot je bilo predvajano v javnosti. Je pa sprenevedanje politike sosedov več kot očitna, vidi se, da objave teh svojih podlih aktivnosti niso pričakovali, da scenarij za to ni bil pripravljen, sicer pa so nas glede na dosedanje izkušnje preveč podcenjevali.
optinus
10. 04. 2019 09.23
+7
Joj tolk mate za povedat čez hrvate, na konc pa velika večina tja rinete na dopust in njihovo blagajno filate. Pejte enkrat za spremembo kam drugam.
pogledd
10. 04. 2019 09.17
+11
Plenković, kje vam je modrost? Hrvaška politika nima ambicij biti iskrena... Žalostno
kekec_pokec
10. 04. 2019 08.46
+19
Ti Hrvatje so tolk polni samih sebe in tolk lažejo, da že sami sebi verjamejo. Na posnetkih je pa Čarli Čaplin a ne in govori o državi Zimbabve in ne o Hrvaški in njenih grehih, ki so jih želeli zakriti. NOBEN VAM VEČ NE BO VERJEL NIČ to ste si zakuhal.
murinar
10. 04. 2019 09.21
+8
Banion
10. 04. 2019 08.42
+17
Saj sem vedel Hrvati so nadvse pošteni in spoštljivi le vsi drugi lažejo in jih obrekujejo. Jej jej jej
murinar
10. 04. 2019 08.39
+20
Sigurno hrvati sedaj pripravljajo PROTINAPAD --Izmišljen seveda nato pa objava v vseh medijih , kako so oni pošteni in ŽRTEV onih Slovencev ! Taktika hrvatov !
murinar
10. 04. 2019 08.32
+23
hrvati mojstri LAGANJA in KRAJE !
01xxy
10. 04. 2019 08.41
+10
Se spomnite, ko so v svoji "sveti" vojni pobijali neusmiljeno samo srbske starčke in srbske dojenčke! To so Hrvati, bog jih nima rad!
Stanislava Zidar
10. 04. 2019 08.30
+17
Kok znajo lagati sami seb
olafur
10. 04. 2019 08.28
+21
Hrvati se na koncu vedno zatečejo v objem laži.
revirji
10. 04. 2019 08.28
+22
Le zakaj imajo rvati probleme z VSEMI sosednjimi državami Ubogi kalimeroti. Vedno se jim godi krivica.
Thinc25
10. 04. 2019 08.12
+27
Poleti pa bodo Slovenci trumoma potovali na HR in jim nosili EUR!!!
korintos23
10. 04. 2019 08.19
+18
Morajo malo svoje vile in vikendice prezračiti, jih je krepko preko 100.000!
SDS_je_poden
10. 04. 2019 08.50
+0
Thinc25: In ti imaš očitno probleme s tem? Kaj te briga, kdo kam hodi na dopust. Smilite se mi ljudje, ki ne znate ločit med politiko in navadnimi ljudmi.