Tujina

Švicarski novinarji 'sredi ničesar' posneli izgon migrantov iz Hrvaške v BiH

Zagreb, 16. 05. 2019 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pridobili smo posnetek izgona skupine migrantov iz Hrvaške v BiH, ki ga je objavila švicarska televizija. S kombiji so jih pripeljali do meje in jih, kot trdijo, tudi z udarci pregnali čez. Postopek je potekal na območju, kjer ni uradnega prehoda, in brez prisotnosti bosanskih mejnih organov. Migranti trdijo, da so bili deležni tudi groženj, policisti naj bi jim uničevali mobitele in jim kradli denar.

Prvi prizor: kombi in avto hrvaške policije se peljeta proti meji z Bosno in Hercegovino, kjer ni uradnega prehoda. Drugi prizor: skupina ljudi, očitno gre za migrante, peš prečka mejo, poleg njih je jasno videti osebe v hrvaški policijski uniformi. 

Posnetek je sinoči objavila švicarska javna televizija SRF kot dokaz o tem, da Hrvaška migrante nezakonito deportira v BiH in s tem krši tako evropsko kot tudi mednarodno pravo. 

V dveh dneh so novinarji dokumentirali štiri takšne dogodke, skupaj naj bi s Hrvaške na ta način izgnali okoli 70 migrantov. Večinoma so bili iz Afganistana, Pakistana in Alžirije, s številnimi so se novinarji tudi pogovarjali. 

Pričevanja

Mladi Pakistanec je pripovedoval, da jih je hrvaška policija izsledila v gozdu in jih strpala v kombi. Do meje so se vozili okoli dve ure. "Potem so nam uničili mobilne telefone in nas z udarci pendrekov poslali nazaj v BiH," je povedal. Policisti naj bi jim vzeli tudi ves denar, ki so ga imeli pri sebi. Objavili so tudi pričevanje afganistanske družine z majhnimi otroki. Njim naj bi grozili z orožjem in jih pregnali v BiH, čeprav so izrazili željo, da na Hrvaškem zaprosijo za azil. 

Kot poroča index.hr, so se novinarji v Veliki Kladuši srečali tudi s četverico migrantov, ki trdijo, da jih je slovenska policija predala hrvaški, ta pa jih je deportirala v BiH. "Bili so brutalni, poglejte kri," je povedal eden od njih in pokazal na krvave madeže na svojih oblačilih. Drugi so imeli po telesu modrice, rane. Pretepali naj bi jih s pendreki in pestmi, jih brcali. Pokazali so razbite mobitele, trdijo, da je tudi to delo hrvaške policije, pobrali naj bi jim ves denar. Možnosti zaprositi za azil na Hrvaškem jim niso dali, v prispevku trdi SRF. 

Hrvaški ministrstvo za notranje zadeve: Posnetek ne prikazuje nezakonite deportacije 

Hrvaško ministrstvo za notranje zadeve je potrdilo pristnost zgornjega posnetka, a hkrati zanikalo, da bi prikazoval nezakonito ravnanje. Nastal je 24. aprila 2019 na državni meji Hrvaške in BiH, v delu, ki je v pristojnosti Sisaško-moslavaške policijske uprave, so ugotovili. 

"Jasno je, da je bil namen videoposnetka namigovati, da hrvaška policija nezakonito deportira migrante v BiH. Vendar ta dogodek ne vključuje nobenih nezakonitih dejanj ali nasilnih deportacij. Na video posnetku so prikazani policisti, ki opravljajo svoje dolžnosti z namenom odvračanja skupine ljudi pred nezakonitim vstopom v Evropsko unijo na lokaciji, ki ni uradni mejni prehod," so zapisali v odgovoru, ki ga je objavil index.hr. 

Za SRF so poleg tega odločno zanikali obtožbe, da so migrante pretepali in jim kradli. Poudarili so tudi, da nihče ne more in ne sme preprečiti prošnje za azil na Hrvaške. "Izjave migrantov ne držijo," trdijo. 

Strokovnjaki: kršitve so očitne

Nemški strokovnjak za migracije Marcus Engler, s katerim so se pogovarjali novinarji SRF, uradne hrvaške razlage "ne kupi". Gre za očitno kršitev evropskih in mednarodnih zakonov, pri čemer pa Hrvaška ni osamljeni primer. "Takšno prakso uporabljajo povsod na zunanjih mejah EU," trdi.

Da je takšno početje nelegalno, se je strinjal tudi András Léderer s Helsinškega odbora za človekove pravice. Po njegovem mnenju gre za hudo kršitev človekovih pravic, saj morajo postopki vrnitve migrantov potekati po uradnih kanalih, v tem primeru torej ob prisotnosti bosanskih mejnih organov. Prav tako je treba vsakega posameznika obravnavati individualno, kar se tu očitno ni zgodilo. Video prikazuje kolektivni izgon, ki je vedno nezakonit, je poudaril. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (505)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

majo56
17. 05. 2019 18.16
+25
Čeprav jih ne maram preveč, imajo Hrvati tokrat prav. Naši jih pa božajo in se jih bojijo.
bjatch
17. 05. 2019 15.08
+21
Pravi novinarka da jih ilegalno vračajo v Bosno.. Dragi moji oni so ilegalno prilezli vse do tu..
dekib33
17. 05. 2019 14.45
+16
Cudn da pred vojno bezijo samo 35 let stari moski nikjer pa zensk pa otrokov
yaxscdvf
17. 05. 2019 14.46
+12
Točno tisti bežijo, ki bi moral doma branit svoje ženske in otroke, obnavljat in graditi domove,..
dekib33
17. 05. 2019 14.44
+4
Nemcijo, svoj dom so pa zapustil ne zards vojne ampak zato da bojo bols sluzl v drugih drzavah
dekib33
17. 05. 2019 14.43
+5
Kaksno povezavo z domom? Zapostil so svojo drzavo da bi prsl v nemciji
prašek
17. 05. 2019 14.12
-15
Bravo hrvaška policija. Oboroženi nad neoborožene ljudi, jih ropajo in razbijejo edino povezavo z domom, mobitele ! Strašanski pogum morajo imeti ti policjoti !
yaxscdvf
17. 05. 2019 14.16
+3
Baje imajo mobitele zaradi navigacije, da se ne izgubijo pri ilegalnem prečkanju državne meje.
resort
17. 05. 2019 13.41
+5
Saj so tudi prišli nezakonito.
Marija Forti?
17. 05. 2019 12.59
+11
Naj si vsi ti pravico ljubci peljejo te nezakonite prijatelje domov.Ali že nimamo dovolj hudega v EU državah.
Zmaga Ukrajini ...
17. 05. 2019 13.07
-12
Sem takoj za mednarodno menjavo - migranti, ki želijo v SLO, naj tu ostanejo, tisti "kao Slovenci", oz. "domoljubci" pa, ki se s tem ne strinjajo, morajo ven iz SLO. Odlična ideja! Neke vrste Erazmus izmenjava za prebivalstvo.
yaxscdvf
17. 05. 2019 13.22
+8
Lahko pa ti odpokaš čez kolpo, če ti gremo Slovenci in Slovenija tok na živce.
Groucho Marx
17. 05. 2019 13.29
+3
Narobe razmišljaš. Ti sprejmeš ilegalce, potem pa jim obisk vrneš. Te bodo veseli. Nas, ki si tovrstnih turistov ne želimo, pa pustiš pri miru. A bo šlo?
Zmaga Ukrajini ...
17. 05. 2019 13.31
-2
Narobe razmišljam? Hmm... mogoče. Ampak znam pa štet:) Samo 12% vas je. Torej ste manjšina v SLO.
yaxscdvf
17. 05. 2019 13.33
+9
Očitno ne znaš šteti. Krepka večina nas Slovencev ne podpira migracije in migrante. Zato tudi ni bilo referenduma o marakešu, ker so vodilni poznali rezultat.
Zmaga Ukrajini ...
17. 05. 2019 13.33
-6
yax, ne bodi zoprn. Slovenci in Slovenija mi tudi slučajno ne gredo na živce. Daleč od tega. Sem namreč resnični domoljub. Za razliko od vas - prikritih:) Ker pa si se že tako razp... mi pa še povej, kaj te tako moti pri njih. Ali še bolje - kakšen opravek imaš z njimi, da te tako motijo? In še to - koliko si jih videl V ŽIVO?
Zmaga Ukrajini ...
17. 05. 2019 13.35
-7
mislim "prikritih svečkarjev", da ne bo slučajno kdo pomislil na "prikrite domoljube". To je popoln oksimoron (v povezavi z desnuhi seveda).
Zmaga Ukrajini ...
17. 05. 2019 13.39
-7
yax,... ni res. Referendum o "marakešu" sploh ni mogel biti dopusten. In ne domišljaj si, da je cela SLO proti migrantom. Daj malo poglej po naših medijih, ki intervjujajo domačine ob meji. Celo ti domačini se ne bojijo migrantov. Tisti nedavni shod blesavih v Črnomlju, je bil pa navaden pocenkarski političen izlet za nabiranje točk pred evropskimi volitvami, ki bodo čez dober teden dni. Bo po volitvah zanimivo videti koliko se bodo desnuhi še angažirali.
Groucho Marx
17. 05. 2019 13.42
-2
yaxscdvf
17. 05. 2019 13.42
+6
Ne da se kdo boji migrantov ampak noben noče z njimi živeti, jih imeti za soseda, jih trpeti v svojem okolju, v svoji domovini. Pač, ti afroarabci enostavno ne spadajo v naš kulturni, bivalni, geografski,... prostor
yaxscdvf
17. 05. 2019 13.44
+7
Cheroke, sem videl leta 2015 kaj znajo narediti, kak svinjak puščajo za sabo, kako škodo delajo,.... In ne, ne želim z njimi sobivati pod isto "streho", jih financirati, podpirati njihovo lenobo in nesposobnost,...
yaxscdvf
17. 05. 2019 13.52
+3
Cheroke, ja, referndum ni smel biti dopusten, ker se je vedelo kak bi bil izid.
Zmaga Ukrajini ...
17. 05. 2019 14.40
-7
Spet si se izdal: »…ti afroarabci enostavno ne spadajo v naš kulturni, bivalni, geografski,... prostor«. Natanko te besede je (spet) včeraj izrekel Bernard Brščić. Kar pa se tiče smetenja… ko grem ob svojih sicer redkih pohodih v gozdove, vidim sredi prečudovite, deviške narave »šporget«, kakšen odslužen pralni stroj in celo avto. Sredi gozda!!! In zdaj te vprašam ali je ta »šporget« na hrbtu prinesel kdo iz Afganistana, ker ga ni imel doma kje zavreči? In ob koncih tedna si pridi pogledat kaj poleti pusti naša »slovenska« gospoda ob Iški v Iškem Vintgarju. Plastenke, piksne, embalaža od mesa, olje po pečenju zlijejo kar v Iško, skratka svinjakarji, da ni za govorit. Pa imajo zgolj 5 min peš do avta in jim je pretežko strpat svoje smeti v vrečo, pospravit za sabo in smeti odpeljat v domačo kanto za smeti. Po drugi strani pa migranti prepotujejo pol Evrope in se morajo skrivat po brezpotjih, hostah, itd. In jim boš zdaj očital, ker so v gozdu pustili česar ne potrebujejo več (oblačila, smeti,…) in to potem, ko že bog ve koliko časa niso videli poštenega tuša ali kadi ter se pošteno najedli in naspali??? Sicer pa kdo te sili, da moraš z njimi živeti pod isto streho. Menda imaš svojo hišo ali stanovanje. Nihče nikogar ne sili, da bi moral v svoj dom sprejeti tujca. Vendar pa ne smemo pozabiti biti ljudje. Tale situacija je precej podobna z židi v 2. svetovni vojni. In vseh, ki niso pomagali, ali so jih celo »špecali« je bilo kasneje globoko sram. Skratka ta imigracijski tok lahko v Evropi rešimo le skupaj in s proporcionalno razdelitvijo bremena in tako, da se kdaj v prihodnje ne bomo kesali. In pri tem seveda razni Brščići prav nič ne pomagajo, ampak ustvarjajo še večji problem. Ker imigranti bodo prišli na želeno destinacijo (ali umrli), pa če je tebi to všeč ali ne. In referendum o marakeškem sporazumu ni bil dopusten, je pa jasno, da, če bi do njega prišlo, bi padel. In to prav zaradi takšnega razmišljanja, kot ga imaš tudi ti. Pa čeprav pomeni dober prvi korak k skupnim prizadevanjem rešitve problema.
yaxscdvf
17. 05. 2019 14.48
+5
Se mora skrivati po hostah, brezpotjih??? Pa zakaj za hudaiča se mora pa skrivati? Če ima čiste namene se mu ni treba.
yaxscdvf
17. 05. 2019 14.50
+4
Moja streha je Slovenija, če ne razumeš v prenesenem pomenu besede. In v svoji očetnjavi, domovini ljubljnei deželi,... nimam želje gledati in prenašati afroarabce. Če me bo zanimala njihova kultura, običaji, bom šel kot turist na kak dopust k njim.
yaxscdvf
17. 05. 2019 14.51
+3
Bodo umrli? Eni od nas bodo očitno morali. Oni hočjo živeti pri nas, mi pa jih nočemo. Ter skupaj ne moremo in ne bomo sobivali.
yaxscdvf
17. 05. 2019 14.55
+2
In ne, nisem gledal Brščiča ampak če je to izjavil, sva v tem pogledu zelo blizu. In če gremo na referendum, krepka večina Slovencev je podobnega, zaščitniškega mnenja.
Malinha
17. 05. 2019 15.27
+1
V Iškem Vintgarju je bil včasih raj, dokler tamkajšnji lastnik ogromnih hektarjev zemlje g. Maučec ni tega začel prodajati. Celo, če me spomin ne vara, je imel Stane Sever tam nek vikend. Potem so zemljo 'prekopali' vikendaši. Dandanes jo kot svojo očetnjavo ljubljnei domovinčani prekopavajo s protiafroarabskim diskurzom, med tem pa sami sebe vabijo v njih dežele kot turiste.
elektroncek
17. 05. 2019 12.34
+8
za brezveze jih ziher niso fasali! vsak dan sem na meji.. in 99% so vsi nasilni in se zelo upirajo. telefoni pa zato ker preko njih dobivajo informacije in navodila kako preckati ilegalno mejo
resort
17. 05. 2019 13.45
+5
tisti, ki imajo denar naj pridejo po redni poti, ali pa kot turisti. Zakaj denar dajejo švercerjem.
elektroncek
17. 05. 2019 12.32
+5
pravilno so naredili!
toldo1989
17. 05. 2019 12.09
+8
Ja tko je ce nezakonito prestopis mejo, pri nas jim pa se socialno pomoc dajo cez cas bomo pa jamrali zakaj se nam populacija menja
prašek
17. 05. 2019 11.47
-2
Spoštovani tovariši in tovarišice, želim vam prav dober dan !
prašek
17. 05. 2019 11.48
-2
Razumem nesprejemanje migrantov, ampak a jih je treba zato pretepati, ropati in jim uničevati lastnino ?????
JoeBlack888
17. 05. 2019 12.04
-5
yaxscdvf
17. 05. 2019 11.33
+9
Pač, mejo se prečka na uradnem mejnem prehodu z vsem potrebnimi dokumneti.
Malinha
17. 05. 2019 11.59
-4
Pač, mejo se prečka na uradnem mejnem prehodu z vojaškim orožjem z vsemi potrebnimi dokumenti o jedrski oborožitvi Sadamove vojske. Ker se izkaže, da jedrsko orožje ne obstoji, se po mirovnem planu a. iz jeze zbombardira celotno državo. Nadebuden je pa mirovni plan b.: če se izkaže, da jedrsko orožje obstoji, se iz jeze zbombardiralo celotno državo. Potem se uvede mirovno diktaturo zahodne demokracije, uvede prosti trg, nova "demokracija" zasede državne, zdravstvene, šolske, kulturne ustanove, uvozi tujo delovno silo, domačini ne dobe dela, ne dobe dokumentov "nove demokratične države" in - migrirajo. Tukaj je na vso moč absolutno jasno to, da so vsega krivi - migrantje.
JoeBlack888
17. 05. 2019 12.05
-1
Malinha
17. 05. 2019 12.09
+0
yaxscdvf
17. 05. 2019 12.53
+3
miss, ne mešaj jabolk in hrušk. Govorim o migrantih in ne o ameriški agresiji na irak.
Malinha
17. 05. 2019 13.26
+0
yax, mešaj jabolke in hruške: govorim o obojem, oz. istem.
yaxscdvf
17. 05. 2019 13.34
+0
Kaj npr. ima ameriška agresija z maročani, alžirci, pakistanci, bangladešani,.... ki migrirajo k nam? Kaj prazvaprav imamo mi z ameriško agresijo? Saj nismo mi izvajal agresije, no, jaz jo sigurno nisem.
Malinha
17. 05. 2019 13.39
+2
yaxić, preberi si še enkrat moj komentar ob 11:59:22 uri. Če ne boš razumel, ti ni potrebno vnovično branje.
resort
17. 05. 2019 13.48
+2
Ima, ima, kdo jim je uničil firme v katerih so delali, kaj jim je majkalo pod Šahom in podobnimi. Niso vsi imeli telefončke, imeli so pa mir in delo.
yaxscdvf
17. 05. 2019 13.51
+0
miss, sem prebral in še vedno ne rezumam kaj imamo mi z ameriško agresijo na irak in kaj imajo s to agresijo maročani, alžirci, bangladešani,.... ki migrirajo k nam. Poskusi natančneje pisati in manj kolovratiti in namigovati.
Malinha
17. 05. 2019 15.33
+1
Če imaš doma kolovrat, ki ti sprede v dveh minutah, bo to kar v redu. Takšni, bolj precizni kolovrati so precej bolj zahtevni in predejo debele ure, kot je recimo knjiga Doktrina šoka, Naomi Klein. Poskusiti brati ni greh, je pa dandanes očitno greh znati brati.
yaxscdvf
17. 05. 2019 18.06
+0
Presneto dobro mi je poznana Naomi Klein in doktrina šoka ampak to z invazijo migrantov nima nobene veze. To, da se enmu maročanua ali alžircu zazdi, da bi v evropi lagodno živel v brezdelju od sociale, nima s pisanjem Naomi nobene veze.
BUONcaffee
17. 05. 2019 10.32
+3
Tudi v ZDA niso zaželjeni Kitajski telefoni. Me zanima če bi čez kontrolo na carini kak ostal cel.
BUONcaffee
17. 05. 2019 10.22
+2
Uničenje telefonov je zagotovo posledica Kitajsko-Ameriške trgovinske in informacijske vojne. Vemo, da je Hrvaška velika zaveznica ZDA . Sem prepričan da tisti kateri so imeli Applove telefone so šli dobro skozi.
Groucho Marx
17. 05. 2019 10.20
+1
Zanimivo, kako komentatorji, zagovorniki ilegalnih migracij, nič več posmehljivo ne sprašujejo po 'Grimsovih 50000 migrantih'. Celo najbolj zakrknjenim in tistim z največjim številom dnevnih postov med njimi je postalo jasno, da so ti že tukaj, vsaj v tranzitu.
Zmaga Ukrajini ...
17. 05. 2019 10.43
-1
Ej,... kje je Grimsseljnovih 50.000? Sam vprašam, pa to ...
Groucho Marx
17. 05. 2019 11.22
+0
S pomočjo vsakodnevnih novic in nekaj osnovnošolske matematike si zlahka izračunaš. Pa ne pozabit, da je to samo manjši del, tisti zasačeni.
Malinha
17. 05. 2019 11.41
+3
Groucho brez Marxa: s pomočjo vsakodnevnih novic in nekaj osnovnošolske matematike si zlahka izračunaš, da jih bo v prihodnjih letih milijon, dva, tri in več. Kaj boš pa potem? Me drugim pa nisem opazil komentatorje, ki bi se izkazovali kot "zagovorniki ilegalnih migracij". Posmehujem(o) se pa Grimseljnu, ne pa številu migrantov kot takemu. Zakrknjenost je pa huda stvar.
JoeBlack888
17. 05. 2019 12.06
-5
Zmaga Ukrajini ...
17. 05. 2019 12.55
-1
Kaj bi rad kazal? Kar tukaj na portalu se zlaži (in piši).
Malinha
17. 05. 2019 13.27
+2
Cherokee, sam imam zanj boljši odgovor: tvoj nič mi je že znan, ni ga treba kazati.
gekados
17. 05. 2019 10.19
+2
Kje je zdaj oni prijatelj teh pretepaco, alkoholik juncker?
gekados
17. 05. 2019 10.16
+4
Debata zasla v napacno smer, razen v tocki, da tu nimajo kaj iskati, se posbej, ce so prisli ilegaln, a jih zato se vedno ni potrebno pretepati, ce bi ze koga morali pretepsti potem ono kanclerko, ki je vse skupaj zakuhala.
provokatorr
17. 05. 2019 09.54
+18
ni človeško, ni zakonito, ampak kaj pa naj naredijo z njimi? če država nima denarja za svoje državljane, naj hrani še tujce, ki so nezakonito prišli v državo????
samuray1
17. 05. 2019 09.45
-6
Najlažje je postat HRVAT,težko je človek bit in ostat.
Malinha
17. 05. 2019 11.12
+1
Je kaj drugega od ljube Evrope za pričakovat? To je ravno takšna skrpucalsko birokratska neumnost, da oh in ah, Hrvaška pa ni v EU. Ni v EU, je pa v Evropi. No, razen, če se smatra, da je Balkan na Antarktiki. Sličen tujek je primer Breivika: izven, nemogoč, apriorno separiran od Evrope kot take, ekstrem, etc. Na vsesplošno veselje ga je pa Evropa rodila.