Tujina

Hrvaška namerava kupiti 12 rabljenih izraelskih vojaških letal F-16

Zagreb, 28. 03. 2018 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
140

Hrvaška bo kupila rabljena izraelska vojaška letala - prvi dve naj bi prispeli do leta 2020, preostalih deset do 2022. Izraelska ponudba, ki se je od štirih izkazala za najugodejšo, znaša približno 402 milijona evrov. Letala so stara do 30 let, a privrženci nakupa menijo, da so posodobljena in skladna z vojaškimi standardi zveze Nato.

Hrvaški svet za obrambo je na torkovi seji priporočil vladi nakup rabljenih izraelskih vojaških letal F-16 barak kot najugodnejšo od štirih ponudb vojaških letal, ki so jih obravnavali v preteklih mesecih. Hrvaška namerava kupiti 12 letal; prvi dve naj bi prispeli do leta 2020, preostalih deset pa do leta 2022.

Izraelska ponudba za 12 vojaških letal znaša približno pol milijarde dolarjev (402 milijona evrov), medtem ko Švedska prodaja eskadriljo novih letal za skoraj dvakrat več.

Ponudbi rabljenih različic vojaških letal F-16 poslali tudi ZDA in Grčija

Odločitev o nakupu rabljenih izraelskih letal je bila pričakovana, potem ko je izraelsko ponudbo kot najboljšo decembra lani že ocenil parlamentarni odbor za obrambo. Največja konkurenca so bila švedska nova letala gripen JAS-39, medtem ko sta ponudbi rabljenih različic vojaških letal F-16 poslali tudi ZDA in Grčija.

Sejo sveta za obrambo sta sklicala predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović in premier Andrej Plenković, ki sta v izjavah pred sejo nakazala, da Hrvaška nima denarja za nova letala. Grabar-Kitarovićeva je med drugim dejala, da bi si rada kupila mercedesa, a potem ne bi imela denarja za hrano in ostale življenjske potrebe.

Hrvaški premier Plenković je po seji novinarjem povedal, da bo strokovna komisija ministrstva za obrambo, ki je izvajala pripravljalne dejavnosti glede nakupa večnamenskega vojaškega letala, pripravila javno predstavitev vseh štirih ponudb, da bi se tudi javnost prepričala v pravilno odločitev o nakupu.

Vojaško letalo F-16.
Vojaško letalo F-16. FOTO: AP

Izraelska letala so stara od 25 do 30 let in so jih že uporabljali v vojnih operacijah, kar je v delu hrvaške strokovne in vojaške javnosti izzvalo dvome o upravičenosti njihovega nakupa glede na namero Hrvaške, da bi z nadomeščanjem vojaških letal mig-21 iz časov nekdanje JLA zadovoljila potrebe vojaškega letalstva do srede stoletja. Privrženci tega nakupa pa pravijo, da so izraelska letala posodobljena in skladna z vojaškimi standardi zveze Nato.

Podpredsednik hrvaške vlade in minister za obrambo Damir Krstičević je pojasnil, da so pri odločitvi o nakupu letal upoštevali štiri ključne kriterije - strateško partnerstvo, zmogljivosti letal, finančni del in investicije.

Napovedal je, da bodo vzpostavili strateško partnerstvo z Izraelom ter da pričakujejo tudi izraelske naložbe. V oddaji hrvaškega radia o delu hrvaške vlade je še ocenil, da so bili dvomi pri izbiri letal upravičeni, da pa je bila odločitev realna in odgovorna glede na stanje hrvaškega proračuna.

Poudaril je, da gre za zgodovinsko odločitev, s katero bo Hrvaška obdržala možnost nadzora svojega zračnega prostora in tradicije hrvaškega vojaškega letalstva ter zagotovila varnost in suverenost države kot tudi tehnološko posodobila hrvaško vojsko. Povedal je, da bodo kupili deset enosedežnih in dve dvosedežni letali F-16.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je v zvezi z nakupom rabljenih letal dejala, da bi si rada kupila mercedesa, a potem ne bi imela denarja za hrano in ostale življenjske potrebe.
Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je v zvezi z nakupom rabljenih letal dejala, da bi si rada kupila mercedesa, a potem ne bi imela denarja za hrano in ostale življenjske potrebe. FOTO: AP

Hrvaški mediji so med razpravami o nakupu letal poročali, da je podjetje KING-ICT v katerem je bil Krstičević eden vodilnih, preden je prevzel položaj v hrvaški vladi, ustanovilo novo podjetje Planet IX, ki je med drugim registrirano za trgovino z orožjem ter za proizvodnjo in vzdrževanje letal. King ICT je del skupine M SAN, kjer so pojasnili, da ne gre za posle z vojaškimi letali temveč z droni za gospodarske namene. Zavrnili so kakršne koli povezave svojih poslovnih odločitev z državnim postopkom izbire vojaških letal.

Jutarnji list je v začetku leta poročal, da naj bi Izrael v paketu z vojaškimi letali predlagal tudi odpiranje vojaško-komercialnega kiber varnostnega središča na Hrvaškem, v katerem naj bi razvijali tehnologije za boj proti dronom. Med drugim naj bi Izrael Hrvaški posredoval svoje izkušnje z droni v sodobnem kmetijstvu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
17. 01. 2019 17.04
. stavim da so vsi otroci v vrtcih pametnejši
MASTERSS
27. 12. 2018 18.30
tito se jih ni bal,niti se podrejal...
MASTERSS
27. 12. 2018 18.29
ker posu za žide ,letala ki so bla pred 40 leti vredna 100 miljonov so jih prodal hrvatom za 280 M... hhaha....sm sisajte ofce še naprej ....
brezveze13
31. 03. 2018 10.36
+0
hrvati nameravajo uvesti kamikaze in za takšno bojevanje ne rabiš dobrega letala niti oborožitve za njega samo možganskega INVALIDA ZA PILOTA naži bodo pa baje prefarbali pilatose z nevidno barvo da se bodo potem hvalili kakšno aviacijo imajo
Jimi1
29. 03. 2018 18.57
+8
Ta letala imajo le po 30 let, in materiali na njih so utrujeni od vibracij in menjanje temperatur... No letala niso dolgoročno več uporabna, pa se je za vprašati za kaj jih ta spodnji berači nabavljajo...? Morda samo za enkratno akcijo proti svojim sosedom, nam ali Srbom ? Sicer, ko je takšno letalo zadeto in pade dol je vse eno koliko je bilo staro, od njega ne ostane nič uporabnega. Torej nabavljati letala, ki bi čez nekaj let sama popadala dol? Za zamisliti se je .....
manolo31
29. 03. 2018 17.30
+8
Pozabili ste še povedat dejstvo zakaj se kupuje prav od Izraela. ker se Izrael in Hrvaška vojaško povezujeta in Švedska dobava potrebnih rezervnih delov, orožja, streliva v primeru vojne ne bi bila garantirana in bi lahko bila dobava motena. Z Izraelom te težave ni, nasprotno Izrael se povezuje s Hrvaško vojaško industrijo in na Hrvaškem v sklopu tega sporazuma odpira tovarno streliva. Gre za geopolitično pozicioniranje v regiji. Hrvaška pa stoji na osi Velika Britanija, ZDA, Izrael in ne dovoli pretiran vpliv Rusije, ki destabilizira Balkan.
Uporabnik113189
30. 03. 2018 08.56
-2
Manolo31, kako lepo se sliši tvoja teorija in kako grda je (bo) praksa. Tudi države na bližnjem vzhodu so bile "zaveznice" sil osi VB-ZDA-EU in glej glej kaj se jim dogaja, milijoni umirajo, so na begu, stradajo. Hrvaško ti "dobri" zavezniki vidijo v nekakšni podobi Izraela, le da bo to na balkanu, proti "grdi" Rusiji. Pozabili pa so razložiti, da bo ta fašistična država postala agresor za vse sosednje državice nekoč "brate" in da bo šlo za bratomorne vojne. Saj v tej državi živi množica slovencev, srbov, da ne naštevam. In kdo destabilizira balkan? Balkan bi se zelo rad priključil EU, če ne bi bilo te fšistične NATO politike, ki se ne drži sklenjenih pogodb. Clinton in kasneje Obama sta mirno nadaljevala s širitvijo, čeprav so z Rusijo podpisali pogodbo. Rusija se za enkrat pred agresijo samo brani. Sanja se vam ne, kako bo postalo grdo in kdo bo v resnici žrtev (bratski narodi Jugoslavije), če bo zares začela posegati v balkan tako kot poznamo iz zgodovine. Takrat pa na oblasti zagotovo ne bo Putin, še je čas za zdrav razum, se pa izteka..
manolo31
30. 03. 2018 09.04
-5
Rusija se pred "agresijo" brani? Kako čudno, da če bi zahodni svet samo odprl svoja vrata bi 90% Rusov spakiralo kufre in se preselilo v sekundi in ne obratno v ta agresorski zahodni svet, katerega del si tudi sam in ki ti omogoča pisarjenje po tem portalu. Pisariš lahko namreč prav zato, ker ti tvoje osnovne svobode omnogoča zahodna družba in prav ta umazani NATO, ki te tvoje pravice izražanja mnenja ščiti. Čudno, da ti ugaja sociala, zdravstvo, pokojnine, delovna mesta, razvoj, čista mesta, mir, stabilnost....vse to Rusi samo sanjajo in so 30 let za pokvarjenim zahodnim svetom. Pojdi malo po svetu za nekaj let in boš videl v kakšnem balončku v resnici živiš in takrat boš spregledal in začel ceniti kar imaš. Tvoje razumevanje stanja na Balkanu pa seže kot kaže do reke Kolpe, ker vse kar si navedel nima nobene osnove v realnosti temveč gre za neke posplošene floskule.
Brabus
29. 03. 2018 13.16
+4
Srbi imajo Mig 29. Se morda kaj pripravlja??
Jimi1
29. 03. 2018 19.00
+2
Srbi so jih dobili od Rusov te mige....za drobiž. Bolj problematično je, da Turki Rusko protiletalsko raketno obrambo nabavljajo... Bi kot kaže res znalo kmalu zavreti na Balkanu....
jastreb13
29. 03. 2018 09.59
+5
A Slovenija že ima posodobljeno in pripravljeno protiletalsko obrambo....
KladivoSi
30. 03. 2018 20.40
+1
To vprašamje pove vse. Vse te hajke med vzhodnim in zahodnim polom. Nazadnje obsodbe angležov, ki razjezijo vse miroljubne slovence/ke, ki hočejo pravne dokaze. Nato lasten predsednik, ki nas še bolj podkuri in razdvoji na dva pola (čeprav je njegov manjši). Ter izjava, ki politiko velesil primerja z hladno vojno. Sejanje strahu, hkrat pa obujanje spominov na ameriko v hladni vojni, ko smo jo evropejci še vidli, kot mirovnika.Nas samo rine v takšno razmišljanje,o obrambi,moči in kuha novo grozo, hkrati pa nas rine na stran okupatoja, kot suvereni delež žrtev, in vojnega plena.
Nimasmisla
29. 03. 2018 07.52
+8
židi so najboljši trgovci zato pa imajo denar
User1063544
29. 03. 2018 11.38
+3
Ja kaj misliš od kod pa je prišla ideja o denarju in preverziranju poslov v lastno korist?
jzkzfzmz
29. 03. 2018 07.49
-1
Vprašanje če so še uporabna. Ivan Pernar, ki je tudi edini politik, ki imam jajca je javno povedal, da bi raje s tem nakupom vlagali za narod ne pa za orožje, povrhu pa so ta letala skoraj neuporabna...
JApajaDAja
28. 03. 2018 21.54
+3
izraelci so te avione dobili pred 30 leti zastonj----kot kante pa prodali Urvatom za 3 mrd! se ve kdo je dober hendlar!
User1063544
29. 03. 2018 11.36
+1
Še posebaj če oni pišejo pravila igre. To je že tisočletja pa ljudem še vedno ne klikne.
emilzapata
28. 03. 2018 21.33
+3
še bolj so nori Poljaki, ki bodo za Patriote zapravili skoraj 4 milijarde dolarjev. No sedaj pa že razumemo, kaj pomeni amerika first. Tudi Sloveniji se obeta podobna nakupovalna norost nepotrebnega železja. Rusija od Napoleonskih vojn ni nobenega napadla, razen če je bila izzvana, saj ima svojega ozemlja več kot dovolj. Iz Moskve do Vladivostoka 10 ur leta, v tem času prideš že do sredine ZDA:
Fifi 24
28. 03. 2018 21.52
-1
Poljaki se dokazano v zadnjih 100 letih niso naučili nič!! Znajo pa dobro frizirat zgodovino za lastne potrebe no ja niso edini
User1063544
28. 03. 2018 21.26
+6
Hrvati so žrtev tujega kapitala in kot izgleda jim je to nekdo vsilil (NATO). Vprašanje za kaj? Ta letala niso rabljena ampak izrabljena, 30 let ali 8000 ur letenja je maksimalna življenska doba teh letal. Seveda lahko zdržijo še dlje, ampak se bo šraufanje povečalo za faktor 5 kar posledično pomeni večje stroške in praktično nerentabilno letečo kanto brez garancije in smisla. Pač Hrvati ki so že tako ali drugače več dolžni kot vredni, bodo še globlje v buli.
Fifi 24
28. 03. 2018 21.35
+7
In btw čisto slučajno je Plenkovičev kolega ta mesec ustanovil podjetje za vzdrževanje in popravilo letalske tehnike
JApajaDAja
29. 03. 2018 08.20
+6
pred tem pa preko svoje firme" ju" opremil z računalniki..... %$%€%....tako funkcionirajo pri sosedih-še huje kot v slo!
KladivoSi
29. 03. 2018 08.45
+3
Bodo pa vzpostavili dodaten batalion na letališču, in sicer mehanikov z unior ključi, dobro za naše gospodarstvo 😀
ONniON
28. 03. 2018 20.32
+2
hrvati so patrioti !
Ciymbalta
28. 03. 2018 19.33
+0
Slovenija je spet ljubosumna na Hrvaško. Mi pa imamo igračke na nebu
Burtonnn
28. 03. 2018 19.28
+4
Točno toliko, kot bodo pokasirali od NLB!
acco98
28. 03. 2018 18.47
+5
Ne rabijo./ To je kup servisa in piloti in stroški svetovanja./ Kdo to rabi...tisti ,ki prodaja...ljudje ne rabijo...država tudi ne rabi resnično....vojske kot aparata je preveč...vse je še izsiljeno iz ekonomsko diplomacijo....kakšen svet...ljudje se pa med sabo kregajo za fičnike....//20 let stara letala....še avta ne maram tolk starga.....
CURVANORD Zanetti
28. 03. 2018 18.45
+3
A pehota bi dovolj da cuva soline ki so sedaj hrvaske
ServerAUTOMATIC
28. 03. 2018 18.44
+8
Hrvati sedaj lahko kupujejo orožje na odpadu, ker vedo, da naši vojaki že hodijo bosi in lačni.
jebalvisvoju
28. 03. 2018 18.42
+3
Hrvaska vlada laze ljudem da malo ljudi zapusca HRV. zakaj ..oni zbirajo podatke o prijavljenih ljudeh v HRV. medtem pa ljudje delajo v tujini in veliko je takih ki ima sevedno papirje v HRV. in se nikoli vec nebodo vrnili nazaj ZIVET... mi je pravla sorodnica ki zivi v Bjelovarju