Tujina

Nov spodrsljaj hrvaške predsednice ob napovedi kandidature

Zagreb, 02. 10. 2019 13.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je objavila kandidaturo za še en predsedniški mandat. Njen slogan je: ''Ker verjamem v Hrvaško''. Predsednica je dobila bučen aplavz, novinarji pa niso smeli postavljati vprašanj. Novinarjem so sicer razdelili govor hrvaške predsednice, s čimer pa se jim je, ker so pozabili izbrisati napotke predsednici za branje govora, zopet zgodil "blag" spodrsljaj.

Potem ko več mesecev ni uradno potrdila kandidature, je Kolinda Grabar-Kitarović danes v Zagrebu vendarle napovedala, da bo vstopila v predvolilno predsedniško tekmo. Pri tem bo imela podporo vladajoče stranke HDZ. Za njena največja tekmeca na volitvah zaenkrat veljata bivši hrvaški premier Zoran Milanović in pevec Miroslav Škoro. 

Grabar-Kitarovićeva je govorila pred približno sto izbranimi osebami, ki so njen nastop pogosto prekinjale s ploskanjem. Po nagovoru novinarjem niso dovolili vprašanj. Novinarjem so tudi razdelili govor hrvaške predsednice, s čimer pa se jim je, ker so pozabili izbrisati napotke predsednici za branje govora, zopet zgodil "blag" spodrsljaj, poroča Dnevnik.hr.

Blag nasmešek in "brez hvala"

Tako so v gradivu za novinarje pozabili podčrtane besede in glavna sporočila, ki naj bi jih predsednica poudarila. Med njimi so denimo: ''Hrvaška zna bolje, Plače se lahko in se morajo dvigniti, Hrvaška ni mala država'' … V besedilu so tako pozabili podčrtane in krepko poudarjene besede, med njimi tudi besede zapisane z velikimi črkami. Novinarji so tako lahko z velikimi črkami napisano prebrali ’’SEM ENA OD VAS IN DELAM ZA VAS.’’ V besedilu je tudi niz zvezdic, s katerim je označen ''čas za ploskanje''. Na dveh mestih so tudi posebna navodila predsednici. Na koncu dela o hrvaških veteranih ji svetujejo, da se blago nasmeje, na koncu govora pa je poudarjeno: "Brez hvala".

Novinarjem so tudi razdelili govor hrvaške predsednice, s čimer pa se jim je, ker so pozabili izbrisati napotke predsednici za branje govora, zopet zgodil 'blag' spodrsljaj.
Novinarjem so tudi razdelili govor hrvaške predsednice, s čimer pa se jim je, ker so pozabili izbrisati napotke predsednici za branje govora, zopet zgodil 'blag' spodrsljaj. FOTO: dnevnik.hr

'Prva hrvaška diplomatka'

V polurnem nagovoru je naštevala svoje poteze iz prvega petletnega mandata. Med zunanjepolitičnimi dosežki je izpostavila pobudo Tri morja, s katero je Hrvaško "postavila v srednjo Evropo in Sredozemlje, kamor je vedno sodila".

Med drugim je dejala, da je bila "prva hrvaška diplomatka", ko gre za hrvaško gospodarsko diplomacijo, ter da je okrepila vezi hrvaških skupnosti, ki živijo v tujini, z domovino.

Med drugim je dejala, da je bila "prva hrvaška diplomatka", ko gre za hrvaško gospodarsko diplomacijo, ter da je okrepila vezi hrvaških skupnosti, ki živijo v tujini, z domovino.
Med drugim je dejala, da je bila "prva hrvaška diplomatka", ko gre za hrvaško gospodarsko diplomacijo, ter da je okrepila vezi hrvaških skupnosti, ki živijo v tujini, z domovino. FOTO: AP

Meni, da se je v prvem mandatu pokazala kot človek iz naroda, in tudi v prihodnje si bo prizadevala za "Hrvaško po meri človeka".

Hrvaška predsednica je že večkrat posredno napovedala svojo vnovično predsedniško kandidaturo, danes pa se je tudi uradno pridružila še 13 osebam, ki so se prav tako odločile, da bodo kandidirale na predsedniških volitvah. Prvi krog volitev naj bi bil v drugi polovici decembra.

Raziskave javnega mnenja: Grabar-Kitarovićeva z naskokom

Septembrske raziskave javnega mnenja kažejo, da ima Grabar-Kitarovićeva s 34,3 odstotka podpore več kot deset odstotnih točk prednosti pred prvim zasledovalcem Milanovićem, ki ga podpirajo SDP in vrsta manjših opozicijskih strank.

Milanoviću z nekaj več kot 20-odstotno podporo sledi Škoro, ki je napovedal, da bo kandidiral kot neodvisni kandidat, a že ima podporo opozicijske stranke Most neodvisnih list ter manjših desničarskih strank, ki so obrnile hrbet Grabar-Kitarovićevi.

Redne mesečne raziskave so prejšnji teden tudi pokazale, da bi Grabar-Kitarovićeva v drugem krogu lažje premagala Milanovića kot Škora.
Redne mesečne raziskave so prejšnji teden tudi pokazale, da bi Grabar-Kitarovićeva v drugem krogu lažje premagala Milanovića kot Škora. FOTO: AP

Redne mesečne raziskave so prejšnji teden tudi pokazale, da bi Grabar-Kitarovićeva v drugem krogu lažje premagala Milanovića kot Škora. Ta bi sicer, če bi se pomerila v drugem krogu, ugnal Milanovića.

Ankete so več kot pet odstotkov podpore napovedale tudi neodvisnemu hrvaškemu poslancu v Evropskem parlamentu Mislavu Kolakušiću. Bivši sodnik zagrebškega sodišča za gospodarske zadeve se od majskih evropskih volitev praktično ni pojavil v hrvaški javnosti, a se je v raziskavah obdržal med vodilnimi potencialnimi predsedniškimi kandidati.

Kandidaturo je napovedalo več sedanjih in bivših saborskih poslancev, kot tudi nekaj v hrvaški javnosti manj znanih oseb. Ni izključeno, da se bo v predsedniško tekmo podal še kdo.

Med 14 potencialnimi kandidati sta poleg Grabar-Kitarovićeve še dve kandidatki, predsednica nove hrvaške stranke Start Dalija Orešković ter dolgoletna aktivistka in kandidatka stranke Delavska fronta Katarina Peović, ki je bila tudi svetnica stranke v zagrebški mestni skupščini. Oreškovićeva in Peovićeva sta tudi edini, ki lahko dobita glasove dela volivcev, ki se nagibajo od sredine proti levici, na katere računa tudi Milanović.

Za uradno predsedniško kandidaturo bo treba zbrati najmanj 10.000 podpisov volivcev, kar bo za nekatere med potencialnimi kandidati nepremostljiva ovira. Podpise za veljavno kandidaturo bodo morali zbrati v 12 dneh od razpisa predsedniških volitev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (145)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
03. 10. 2019 16.39
-4
Ne vem kaj je narobe s tem novim parlamentarnim demokracijam, glavno besedo ima premier, samo predsedniki se pa stalno vtikajo v politiko. Poglej stare parlamentarne demokracije, kot Nemčija, Avstrija, Italija..., Anglija, skandinavske države kjer imajo monarha, tam se predsedniki in monarhi sploh ne vpletajo v politiko. Si predstavljaš da bi angleška kraljica pipsnila kaj o politiki, ona samo podpiše kar ji ukaže vlada.
KAPIBARA
03. 10. 2019 15.42
-3
Veste kva, vi vsi bluziči 100 x raje, bi en vikend paket v toplicah, preživel z njo, kot pa z otožnim na marmornatih stopnicah !!
Timy15
03. 10. 2019 14.52
+0
Tudi gospa Kolinda samo igra predsednico,saj tudi ob tej napovedi kandidature mora imeti vse do nasmeškov napisano - torej vse zaigrati in nič vedeti.
Mich Diam
03. 10. 2019 09.17
+2
Vsi imajo spodrsljaje, tudi naš predsednik Pahor! On ima bolj smešne spodrsljaje!
Ka pa mislis
03. 10. 2019 09.10
+7
od fasisticno klerikalne drzave in njenih prebivalcev ni kaj druga za pricakovati
RUGIEVIT
03. 10. 2019 08.57
+7
Glede na to kakšne skupine migrantov vdirajo k nam iz Hrvaške niti približno niso sposobni za vstop v shengen! In ja res paše zraven k barbiki in zabavljaču so super trio za ADIJO!
26277
03. 10. 2019 08.44
+2
Baje, da vozi traktor, boljše od Pahorja?
JE-BI-GA
03. 10. 2019 13.40
+0
cakra
03. 10. 2019 08.29
+9
Pometimo že enkrat pred svojim pragom, Ima naša politika vizijo kam pelje to državo,nič od nič.Ne dela se za prihodnost Slovenije občutek kot da se vodi vaška politika ,nam pa servirajo Hrvaško,tipično kot iz časov juge
Nimasmisla
03. 10. 2019 07.54
+9
mi nič ne briga al nimate kaj drugega za pisat
FAUSTOS1
02. 10. 2019 21.25
+21
hdz dejansko z politiko brez politike vse je dovoljeno a le članom hdz,in cerkvi ostali pa poskušajo preživeti.
Rade 74
03. 10. 2019 07.35
+5
NPC24ur
02. 10. 2019 21.15
+21
Domet HDZ ja. Hrvaski ni pomoci, razprodali so.itak vse, zivijo se samo od turizma
vicente
02. 10. 2019 20.30
-2
ona verjame v hrvasko,samo tudi provizije niso za odbacit
Zmaga Ukrajini ...
02. 10. 2019 20.22
+21
Ko, ko, ko, ko... linda:) 🐔🐔🐔🐔🐔
Žac
02. 10. 2019 20.06
-18
Dej prilezi ven z te luknje. Na sveži zrak. Pokaži se,ne igraj se heroja tam kje si. Da so se tako skrivali Hrvati in Srbi od 41-45 bi zdaj pisal na Njemški tipkovniciin z Dunaja,ne z Ljubljane.
est
02. 10. 2019 20.03
+10
To je problem hrvaških volivcev.
puspan
02. 10. 2019 19.59
+8
Lastna hvala, cena mala.
Miriyam
02. 10. 2019 19.56
-7
Čokolinda vse povsod blesti, se štuli in dobro dela za Hrvaško za razliko od našega Pahorja Cerarja in ostalih LEVIH )) ki so se sramotili v ZDA tako, da so jih dobesedno nagnali ??
Hasan
02. 10. 2019 19.46
-11
Izvolili jo bodo vsi HDZ-jevi skorumpiranci,morda kak procent popolnoma poneumljenih in naivnih državljanov in vseh 500.000 veteranov domovinskog rata.In to veteranov,ki bi morali v takem številu že v prvem letu vojne pregnati sovraga do Niša in ne samo do Donave.
kokomujc
02. 10. 2019 19.46
-3
Glupaca velika se ve da je s hrvaske
Sarmx
02. 10. 2019 19.39
-12
Še vedno se ni naučila Oh my God, ča se skriva v ženski tej 🤣