Tujina

'V ospredju hrvaškega predsedovanja bo enotna EU'

Bled, 03. 09. 2019 15.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je na Blejskem strateškem forumu predstavil prioritete hrvaškega predsedovanja Evropski uniji v prvi polovici leta 2020. Zavzemali se bodo za Evropo, ki raste, povezuje, varuje svoje državljane ter je odprta do svoje neposredne soseščine in na globalni ravni, je dejal.

"V naših aktivnostih se bomo osredotočil na področja, za katera menimo, da lahko EU naredi največ," je na Blejskem strateškem forumu (BSF) poudaril hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman. Pri tem bodo spodbujali skupne in vključujoče pobude, ki bodo koristile vsem državam članicam in s tem krepile občutek enotnosti in konsenza, je napovedal.

Ena od štirih prioritet hrvaškega predsedovanja Svetu EU bo Evropa, ki raste in se razvija. "Spodbujali bomo enakomerno, trajno in vključujočo družbo ter skušali nasloviti demografske izzive, s katerimi se sooča EU," je poudaril. Zavzemali se bodo za močan enotni trg, ki bo prispeval h konkurenčni EU.

Hrvaška se bo zavzemala za Evropo, ki raste, povezuje, varuje svoje državljane ter je odprta do svoje neposredne soseščine in na globalni ravni.
Hrvaška se bo zavzemala za Evropo, ki raste, povezuje, varuje svoje državljane ter je odprta do svoje neposredne soseščine in na globalni ravni. FOTO: Thinkstock

Naslednja prioriteta bo Evropa, ki povezuje. Spodbujali bodo pobude, ki bodo prispevale k prometni, energetski in digitalni povezljivosti unije. Naslavljali pa bodo tudi izzive, ki jih nove tehnologije in digitalizacija predstavljajo za Evropo, je pojasnil hrvaški minister.

Evropa, ki varuje svoje državljane, pa je po besedah Grlića Radmana naslednja prioriteta. Zavzemali se bodo za krepitev notranje in zunanje varnosti unije. Delali bodo na celovitem pristopu k migracijam in vsem izzivom, povezanim s tem, predvsem tistim, povezanim z nezakonitimi migracijami.

Med prioritetami hrvaškega predsedovanja bo še Evropa, ki je odprta in odločna v svoji neposredni soseščin in na globalni ravni.

Hrvaška bo še naprej aktivno podpirala širitev EU na Zahodni Balkan, ki bo imela pomembno mesto na agendi predsedovanja. Maja 2020 bodo tako gostili vrh Zahodnega Balkana in tudi vrh Vzhodnega partnerstva.

Posebno pozornost bodo namenili boljšemu delovanju schengenskega prostora in evrskega območja, ki bo prispevalo k EU kot celoti. je dejal.

V izjavi za medije je sicer hrvaški minister izrazil upanje na pozitiven odgovor Evropske komisije glede hrvaškega vstopa v schengenski prostor. "Mi smo v evropski družini in zagotovo bomo vsi solidarni," je povedal in izrazil pričakovanje, da Slovenija ne bo blokirala vstopa Hrvaške v schengen.

V dodatni izjavi za medije je minister izpostavil, da "sosedje vedno ostanejo sosedje" in da če "imajo probleme, jih morajo reševati skupaj". Poudaril je, da imata Slovenija in Hrvaška skupno zgodovino, "v kateri so samo svetle strani". Državi zelo dobro sodelujeta, tako na gospodarskem področju kot tudi na obmejnem območju, je izpostavil in se zavzel za nadaljnjo krepitev dobrososedskih odnosov.

Spomnil je, da se je v mesecu in pol, od kar je minister dvakrat neformalno sestal s slovenskim zunanjim ministrom Mirom Cerarjem, nazadnje v Helsinkih ob robu neformalnega zasedanja zunanjih ministrov članic EU. "Zelo me veseli, da bomo še naprej sodelovali," je dodal Grlić Radman. Glede možnosti uradnega srečanja s Cerarjem pa je dodal: "Bomo videli."

Novi hrvaški minister je izrazil pričakovanje, da Slovenija ne bo blokirala vstopa Hrvaške v schengen.
Novi hrvaški minister je izrazil pričakovanje, da Slovenija ne bo blokirala vstopa Hrvaške v schengen. FOTO: POP TV

Po predstavitvi hrvaškega ministra je v okviru BSF sledila še razprava o tem, kaj čaka prihodnjo Evropsko komisijo. Skupaj devet govorcev je nanizalo svoja pričakovanja, opozorili so tudi na pasti, ki čakajo bodočo predsednico komisije Ursulo Von der Leyen.

Bivši italijanski premier Enrico Letta in bivši slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel sta se med drugim zavzela za razmislek o novi evropski ustavi ali pogodbi, ki bi v prvi vrsti okrepila sodelovanje tistih članic EU, ki si to želijo.

Na drugi strani je slovenski državni sekretar v premierjevem kabinetu Igor Mally, da bi se tako izgubljal čas, ki pa ga je nujno treba nameniti ukrepanju in oblikovanju prioritet za prihodnost. "Zdaj je čas za akcijo, ne za neskončne debate," je dejal. Spomnil je, da je odprtih še več zadev, za katere je na evropski ravni že bilo dogovorjeno, da se jih bo uresničilo. Pri tem gre tudi za problem spoštovanja vladavine prava, je poudaril. Kot prvi resen preizkus za novo komisijo pa je izpostavil predvsem oblikovanje prihodnje finančne perspektive. Izrazil je upanje, da bo evropski proračun bolj evropski in manj "nacionalen", torej da bo šlo več denarja za skupne projekte, manj pa za tiste, ki so pomembni za posamezne države.

V tem smislu bo pomemben predvsem boj proti podnebnim spremembam. To bo po mnenju predstavnika nemškega zunanjega ministrstva Andreasa Peschkeja "vprašanje preživetja". V prvi vrsti pa bo morala prihodnja komisija najti rešitev za problem migracij in predvsem spremeniti razmišljanje o tej problematiki. Strah pred migracijami je povzročil tudi brexit, je opozoril Letta. Peschke pa je pri reševanju te problematike predlagal, da bi si države morda lahko tudi razdelile delo - nekatere bi bolj varovale mejo, druge bi skrbele za migrante, tretje za pomoč izvornim državam ... Ključ pa je solidarnost med članicami, so se strinjali udeleženci.

Evropa bi morala tudi okrepiti "svoj zunanji glas", torej bolj poenotiti in okrepiti moč svoje zunanje politike, se je še zavzel nemški predstavnik. Pri tem ga je še posebej podprl predstavnik mladih udeležencev BSF, Klajdi Kaziu iz Albanije. Okrepiti bi bilo treba tudi evropsko identiteto, pri čemer pa je po njegovih besedah ključnega pomena predvsem izobraževanje. Evropska izkušnja bi morala biti obvezna, se je zavzel Kaziu in pozval k okrepitvi sredstev za program Erasmus.

Na koncu je razpravo ocenil še prvi slovenski premier Lojze Peterle, ki je spomnil tudi na idejo oblikovanja skupne evropske vojske. "Za kaj so se sploh pripravljeni boriti Evropejci?" je vprašal. Pri tem se je tudi sam zavzel za več sodelovanja v Evropi, saj, kot je dejal, si "ne želi več razdeljene Evrope", kakršna je bila v času hladne vojne in ko so na mejah ljudi tudi streljali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Garbin Garbini
04. 09. 2019 13.56
+2
kaj se piše podoben scenarij kot z bivšo sfrj?ko je republika hrvaška predsedovala predsedstvu sfrj,je bivša država propadla...samo sprašujem,ker se lahko zgodovina mimogrede ponovi...
JApajaDAja
04. 09. 2019 10.47
+2
zavzemali se bodo za nekaj,kar je že sedaj obsojeno na propad!
Nimasmisla
04. 09. 2019 09.29
+1
racman je rekel enotna eu z shengensko mejo med slovenijo in hrvaško in pika
Covid 19
04. 09. 2019 07.15
+1
To pa bo nekaj,če se bodo zavzemali...ko hrvati nekaj obljubijo jim moramo verjeti..no,preden se zbudimo.Jaz v tem primeru veliko bolj verjamem šimpanzom.
kolbek460
03. 09. 2019 20.47
+8
Prazne marnje ,,to so ljudje ki jim ni za zaupat še manj dat da vodijo ,
DEEP
03. 09. 2019 21.02
+2
Krta?a 21
03. 09. 2019 20.47
+1
Kdaj tega pošljemo nazaj v lipo njihovo? Že včeri bi blo mal pozn.....
DEEP
03. 09. 2019 21.04
+6
Lipa Lipa usak od susedov bi rad košček lipe!?Nebu išlo!!!!
Nimasmisla
03. 09. 2019 20.37
+9
vi boste predsedovsli eu vendar izven.shengena po 6 mesecih boste zaključili izven shengena lepo da se ni nihče želel srečati z tem nadutim hrvatom
bus303
03. 09. 2019 19.46
+7
Enotna EU, z ideologijo države NDH??
IVA De Kleva
04. 09. 2019 09.11
+2
Nepomembno kaj je, pomembno he da se čuvajo meje kar se v Slo ne čuva.
scipio
03. 09. 2019 19.14
+9
Zavzemajo naj se raje za enotno in absolutno upoštevanje vladavine evropskega prava, pa ne na svoj dosedanji arvatski način, ki ga zganjajo zdaj že ves čas in še posebej odkar so noter v EU in je najbolj evidenten prav pri tej infamni arbitraži.
Klotilda H
03. 09. 2019 19.13
+7
ARBITRAŽNO SODIŠČE JE ŽE NEKAJ DESETLETIJ INŠTITUCIJA V OKVIRU OZN: do sedaj so še vse države spoštovale odločitve tega sodišča, razen kitajske in hrvaške.
yonex
03. 09. 2019 18.52
+8
Sej nekaj so stereotipi, ampak skoraj vedno je več resnice kot heca v njih. Hrvati so na vseh ravneh kot narod dvolični, lažnivi in ritolizniški. Nemore človek verjet, ampak vsi pregovori za Hrvate veljajo ( vedno so izjeme). Spet so medeni in nerealno prijazni kot vedno, ampak se že ve da ko bodo dosegli svoje cilje bo te prijaznosti konec in bodo z veseljem potunkali vse okoli sebe.
Rade 74
03. 09. 2019 18.51
+9
Dokler javno simpatizirajo z ustaštvom in na skrivaj podpihujejo nacionalizem in ponovno maltretiranje ter izganjanje Hrvatov srpske nacionalnosti z njihovih domov, ter veh ostalih ne Hrvatov, ne bi smeli predsedovati EU, to je velika sramota za Evropo.
DEEP
03. 09. 2019 20.56
-1
Kollerik
03. 09. 2019 18.32
+6
Politika tega skrajno klerodesnega kalifata je popolnoma neverodostojna.
vinogradnik33
03. 09. 2019 18.27
+9
Hrvaška s prilizovanjem in zavajanjem držav EU želi zaslepiti vse , kako je država , ki spoštuje vse pravne in obče človeške norme ! Resnica je daleč od tega ; Hrvaška želi vsem državam nekdanje Jugoslavije ukrasti čimveč ozemlja in tako postati največja država na Balkanu , ZATO NIMA ŠE DO SEDAJ REŠENEGA OBMEJNEGA VPRAŠANJA Z NOBENO OBMEJNO DRŽAVO ; NE SPOŠTUJE NE EVROPSKE IN NE MEDNARODNE PRAVNE ZAKONODAJE , kaj šele bilateralnih dogovorov ; je ena najmanj kredibilnih držav , zato nadaljne integracije v EU ( schengen , euro ) za Hrvaško še dolga leta ne morejo biti uresničljiva ! Mislim , da imamo predsednika , ki je edini do sedaj pokazal , da se ne ukloni EU pajacem kar tako in da bo tudi tokrat on in zunanje ministrstvo znalo skupaj zagovarjati in dopovedati EU SKUPNOSTI , KAJ IN KDO JE HRVAŠKA , čeprav imamo v Parlamentu EU peto kolono , ki deluje proti Sloveniji !
Luther
03. 09. 2019 17.39
+19
Lepo bi bilo, da bi se zavzemal tudi za spoštovanje EU in mednarodnega prava.
uleda
03. 09. 2019 18.01
+3
Rade 74
03. 09. 2019 17.35
+11
NDH bo vodila Evropo, joj, joj, vojna bo!
Prototip
03. 09. 2019 17.08
+32
Kdo sploh resno jemlje kockaste? Itak se ne držijo nobenih dogovorov in mednarodnih norm...👎
RealBoži?ek
03. 09. 2019 17.07
+20
Odprta do soseščine, hahaha...
aazz
03. 09. 2019 17.01
+11
opazujte kolk polen bodo zmetal Sloveniji. mi jih imamo pa takoooo radi,komunisti jim v vsem ustrezejo
Luther
03. 09. 2019 17.42
+7
Najbolj sta se dogovarjala Janša in Sanader. oba velika komunista.
uleda
03. 09. 2019 16.59
+21
Minister je poudaril, da imata Slovenija in Hrvaška skupno zgodovino, "v kateri so samo svetle strani". Državi zelo dobro sodelujeta, tako na gospodarskem področju kot tudi na obmejnem območju, je izpostavil in se zavzel za nadaljnjo krepitev dobrososedskih odnosov. Pa sej ta ni normalen. A to sploh kdo še verjame.