Nogomet

Hrvati kljub porazu slavijo: predsednica s solzami v očeh, premier Plenković pa: 'Zame so oni svetovni prvaki'

Zagreb, 15. 07. 2018 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Laura Štraser / STA
Komentarji
110

Navkljub porazu hrvaške reprezentance v finalnem dvoboju s Francozi v Rusiji večtisočglava množica navijačev doma slavi zgodovinski uspeh kapetana Modrića in ekipe. Neverjetno vzdušje na zagrebškem Trgu Bana Jelačića, kjer se je zbralo več kot 10.000 ljudi, se bo nadaljevalo še dolgo v noč.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Hrvaška je z drugim mestom zadovoljna
    04:33
    Iz 24UR: Hrvaška je z drugim mestom zadovoljna
  • Hrvaški navijači zavzeli Moskvo
    05:34
    Hrvaški navijači zavzeli Moskvo
  • Predsednica Kolinda Grabar Kitarović obiskala hrvaško reprezentanco v hotelu
    00:46
    Predsednica Kolinda Grabar Kitarović obiskala hrvaško reprezentanco v hotelu
  • Navijači v Zagrebu pripravljeni na finale SP
    02:14
    Navijači v Zagrebu pripravljeni na finale SP
  • Žalost v Zagrebu po zadetku Francozov
    00:40
    Žalost v Zagrebu po zadetku Francozov
  • Veselje v Zagrebu po zadetku Ivana Perišića
    00:38
    Veselje v Zagrebu po zadetku Ivana Perišića

Hrvaška reprezentanca je dočakala svoj prvenec na 21. svetovnem nogometnem prvenstvu v Rusiji. Navdušili so z borbeno igro, a na koncu ostali brez zlatega grala. Navkljub porazu veselo vzdušje na hrvaških ulicah in trgih ne pojenja, večtisočglava množica ljudi, odeta v rdečo-belo šahovnico, je z glasnimi aplavzi pospremila tudi uradno podelitev srebrnih medalj. Največji aplavz so, pričakovano, namenili kapetanu reprezentance Luki Modriću. Slednjemu je s solzami v očeh čestitala tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović. "Žalosten sem, ker smo izgubili, a ponosen na vse, kar smo naredili v Rusiji," je po koncu tekme dejal Modrić, ki je postal tudi najboljši igralec prvenstva. "Ni lahko izgubiti, počakati moramo, da se čustva pomirijo. Bili smo boljša ekipa celotno tekmo, a vendar so nas pokopali ti nesrečni goli. No, Francozi zdaj slavijo, mi smo pa ponosni," je s solzami v očeh in drhtečim glasom povedal za hrvaško nacionalno televizijo. 

Hrvaška predsednica v družbi francoskega predsednika Macrona na uradni podelitvi medalj hrvaški reprezentanci s solzami v očeh.
Hrvaška predsednica v družbi francoskega predsednika Macrona na uradni podelitvi medalj hrvaški reprezentanci s solzami v očeh. FOTO: AP

Plenković po porazu hrvaške reprezentance: 'Zame so oni svetovni prvaki'

Skupaj z navijači, ki so preplavili središče Zagreba, pa je za hrvaške nogometaše pesti stiskal tudi hrvaški premier Zoran Plenković. "Zame so oni svetovni prvaki, bili so sijajni. Francija je imela v prvem polčasu srečo, kasneje pa so dali dva krasna gola. Borba je bila močna, a to je šport," je dejal po koncu finalnega obračuna. "To je za Hrvaško velik uspeh in zato moramo biti zelo, zelo zadovoljni," je še ponosno dodal. 

Čeprav so Hrvati ostali brez naslova svetovnega prvaka, se torej rajanje na domačih ulicah nadaljuje. Tudi drugo mesto je namreč še vedno zgodovinski uspeh. Hrvaška je namreč po letu 1950 najmanjša država po prebivalstvu, ki si je priborila finale. S tokratnim uspehom pa so naredili še korak več od legendarne generacije iz leta 1998, ko so na prvenstvu v Franciji zasegli tretje mesto.

Od valov navdušenja do zaskrbljenih pogledov

Tekmo so pospremili obrazi veselja in razočaranja.
Tekmo so pospremili obrazi veselja in razočaranja. FOTO: Aljoša Kravanja

Čeprav so Francozi hrvaškim nogometašem nasuli kar nekaj golov, pa ponos navijačev kljub temu ni skopnel. Vzdušje se je sicer po prvem zadetku Francozov nekoliko umirilo, po izenačenju Hrvatov pa je znova zavladala prava evforija. Zadnje minute prvega polčasa hrvaški izbrani vrsti ponovno niso bile naklonjene, po uspešno izvedeni enajstmetrovki Francozov so obraze veselja hrvaških navijačev zamenjali zaskrbljeni pogledi.

Drugi polčas so Francozi z dvema novima zadetkoma ponovno poskrbeli za napetost in živčno gizenje nohtov zbrane množice. Zaskrbljene poglede in sklonjene navijaške glave je presenetil zadetek Maria Mandžukića v 59. minuti. Čeprav se borbenost hrvaških nogometašev na koncu ni odrazila v močno želeni zmagi in osvojitvi zlatega pokala, so navijači domače heroje po zadnjem sodniškem žvižgu vendarle nagradili z bučnimi aplavzi, ozračje pa so napolnile tudi dimne bakle. 

Glasno navijanje ni bilo dovolj,dogajanje so popestrili tudi s prižigom dimnih bakel.
Glasno navijanje ni bilo dovolj,dogajanje so popestrili tudi s prižigom dimnih bakel. FOTO: Aljoša Kravanja

Z izbrano vrsto selektorja Zlatka Dalića dihala celotna država

Noro vzdušje je sicer hrvaška mesta, trge in ulice spremljalo ves dan. Dopoldanske dežne kaplje so kar hitro zamenjali sončni žarki, navijaška vročica pa je popoldne dosegla vrhunec, ko se je na Trgu Bana Jelačića zbralo več kot 10.000 navijačev, ki so vsi v en glas vpili "Mi, Hrvati!" in s ponosom dvigovali hrvaške zastave. Ne samo Zagreb, tudi druga hrvaška mesta, kot so Zadar, Pula in Split, so bučno spremljala veliki finale, ki se je ob 17. uri začel na stadionu Lužniki v Moskvi. Z izbrano vrsto selektorja Zlatka Dalića je resnično dihala celotna država. Različne napise podpore s hrvaškim simboli je bilo moč opaziti v mnogih mestih kot tudi v hribih, zraven prometnic in drugod. Na zagrebški vpadnici v središču mesta so celo znani zagrebški vodnjaki plesali v luči razpoznavnih hrvaških rdeče-belih kvadratkih. 

Navijači so finale mundiala spremljali celo na strehah hiš v središču Zagreba.
Navijači so finale mundiala spremljali celo na strehah hiš v središču Zagreba. FOTO: AP

Evforije še ni konec, prihaja 'sprejem vseh sprejemov'

Prenos tekme sredi hrvaške prestolnice so spremljali tudi navijači iz Slovenije, Madžarske, Avstrije in celo Azije. Večtisočglava množica je začetek tekme dočakala s plesom in prepevanjem navijaških pesmi. Nekateri so med glasnim navijanjem v zrak dvigovali posode, v katerih so se hladili šampanjci. Dogajanje na Trgu Bana Jelašića je v živo spremljala tudi novinarka oddaje 24UR Nika Kunaver.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tamkajšnje vzdušje je opisala kot neverjetno, po njenih besedah pa so bo prepevanje in rajanje na ulicah nadaljevalo pozno v noč in trajalo še ves ponedeljek, ko za hrvaške nogometaše pripravljajo "sprejem vseh sprejemov". Na Trgu Bana Jelačića naj bi se zbralo 100.000 ljudi, številni bodo imeli tudi dela prost dan, k čemur je delodajalce pozval celo premier Plenković.

Kot smo že poročali, pa so navijaško vznemirjenje z našimi sosedi delili tudi več tisoč kilometrov oddaljeni Samoanci s tihomorskih otokov. 

Na Hrvaškem vse v znamenju rdeče-belih kvadratkov.
Na Hrvaškem vse v znamenju rdeče-belih kvadratkov. FOTO: Nika Kunaver

Prestavili so celo popoldanske maše

Zgodovinskemu dogodku so se prilagodile tudi trgovine na Hrvaškem, ki so delale po skrajšanem urniku, da bi zaposleni lahko spremljali tekmo. Nogometni evforiji so se prilagodili tudi v nekaterih hrvaških katoliških cerkvah in celo prestavili popoldanske maše na uro po tekmi, da bi vernikom omogočili ogled tekme.

Patriotski duh je ves dan preveval tudi radijske in televizijske postaje, na katerih so odmevale tudi domoljubne pesmi. 

V Moskvi kar okoli 15.000 Hrvatov

Finalne tekme v Moskvi se je udeležilo kar 15.000 hrvaških navijačev, med katerimi se jih je približno 2.000 v rusko prestolnico odpravilo včeraj zvečer s posebnimi poleti iz Zagreba. Na enem od letal je bila tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, ki se je zahvalila Rusiji za gostoljubje, Ruse pa povabila, naj tudi oni navijajo za Hrvaško. "Hvala, Rusija! Prihajamo!", je objavila na svojem facebook profilu ob fotografiji, na kateri je na letalu s skupino hrvaških navijačev, ki so vsi oblečeni v rdeče-bele kocke.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Enistepa
16. 07. 2018 13.07
+1
Zalostni so. Saj kredite treba plačat
vsakdanjik
16. 07. 2018 12.49
+1
Pa zakaj so žalostni... saj niso menda pričakovali, da bi lahko res zmagali?
dajno
16. 07. 2018 09.16
+1
Kolinda in mokra 👕 😁
Nimasmisla
16. 07. 2018 07.35
+4
ne prizna da so svetovni prvaki Francozi čisto po hrvaško lol
AlenkinaBratovš?ina
16. 07. 2018 07.15
+4
Kdo je ta Zoran Plenković? Kaj se je zgodilo z Andrejem?
Hitri Jezek
16. 07. 2018 07.03
+8
Plenko za tebe so svetovni prvaki.Za vse ostale so Francozi😂
HorstWiesel
16. 07. 2018 07.03
+7
iskrene čestitke Francozom
MKII
15. 07. 2018 22.59
+6
Mmmm papam papam solatkico mmmmmm na kockice narezano pa malo piscanca vmes
jesenvoyo
15. 07. 2018 22.58
+14
Normalno, Plenkovič ne priznava rezultata, tako kot sodbe mednarodnega sodišča ne.
KranskyJanez
15. 07. 2018 22.57
+2
ni milimetar alpskim zlovencem prosite s.rbijo
Maxx365
16. 07. 2018 14.26
MKII
15. 07. 2018 22.45
+16
Izjava Modriča: Bili smo boljša ekipa celotno tekmo, a vendar so nas pokopali ti nesrečni goli. No, amater je reku svoje in spotoma pokazal nebeški ego in amaterizem.
KranskyJanez
15. 07. 2018 22.47
-12
dej ti kurvetina pokaži, sigurno rasturaš neki frustrirani de.gen
MKII
15. 07. 2018 22.54
+5
Zderem francusku solaticu na kockice narezanu.....
MKII
15. 07. 2018 22.58
+6
Nesrečni goli? 1) lolek ne more priznati, da so bili goli top klasa in 2) lolek je spet upal na kupus. No ispadlo je: francoska solata na kockice narezana dol v GRLO.
rekof
16. 07. 2018 12.30
-1
Ameter je samo MVP prvenstva,.. povedal je resnico,.. Hrvati so igrali bolje
Maxx365
16. 07. 2018 14.27
od kdaj pa v nogometu šteje "umjetnički dojam" haha
KranskyJanez
15. 07. 2018 22.18
+4
naši prijatelji in susjedi avstrijci slavijo z nami
felix59 drugič
15. 07. 2018 22.17
+17
Kockarji imajo tak zanos , da tudi , če bi izpadli takoj na začetku , bi za nekatere bili prvaki.
MKII
15. 07. 2018 22.38
+8
Krainerland
15. 07. 2018 22.04
+10
Cestitke dobri ste.
Uporabnik1385495
15. 07. 2018 21.35
+18
Cestitke.Privoscim vsaki ekipi,ki je igrala na prvenstvu,da so bili tam in se pomerili med sabo
testosteron
15. 07. 2018 21.25
+29
Slovenija je enostavno tako dobra v nogometu, da sploh noče sodelovati na teh prvenstvih !! :O))))))
est
15. 07. 2018 21.13
+4
Čestitke k osvojenemu 2. mestu.Priznati pa morate, da je v zmagi tudi malo pelina , ker niste prvaki.
rekof
16. 07. 2018 12.32
-1
,.. Ne samo bruham že dva dni,.. ne ker niso prvak,.. ampak ker so igrali bolje
dolenji
15. 07. 2018 21.02
+9
Umiram od smeha, ko se sredi Moskve derejo ,, Vi ste naš ponos,, pa ,,ponosimo sa vama,, Dobro je, če poznaš vsaj nekaj osnov jezika kjer se nahajaš, da ne izpadeš...
MKII
15. 07. 2018 21.02
+1
Da končno rečemo bobu bob. Rhvatje - realno - so nekje na 15./16. mestu. Zakaj? Zaradi žreba. 2x zegn, da so uleteli v finale, pa še vsaj 5, 6 ekip boljše od njih, ki so bile na drugi strani do finala. Torej, jaz jim dam 15.mesto in čisto nič več. Hejterji pa v jok. 👍
Uporabnik1385495
15. 07. 2018 21.25
+27
Da koncno recmo bobu bob...Franczi so prvaki,Hrvatje drugi,mi z nasimu nigimetasi pa se tam nismo bili
halfmaster
15. 07. 2018 22.12
+0
Ne vem zakaj pol teh 5 oz. 6 ekip ni naprej prišlo če so bolše k Hrvaška?
KranskyJanez
15. 07. 2018 22.31
-4
Maxx365
16. 07. 2018 14.29
alien8potnik
15. 07. 2018 20.49
+5
bravo, hrvati! poklon. bili ste oškodovani, boljši od francozov. a tudi drugo mesto je sanjsko. iskrene čestitke! pravi navijači smo ponosni na vas. kaj imamo (kulturno in zgodovinsko gledano) s francozi? skoraj nič. s hrvati ogromno. bravo, bravo, bravo! fantastična borba. spoštovanje!
Krainerland
15. 07. 2018 20.50
+2
Krainerland
15. 07. 2018 20.52
-2
S Francozi imamo dosti skupnega, Napoleon je tukaj osvajal, marsikatera deklina je tud padla ;)
alien8potnik
15. 07. 2018 20.53
-4
koliko si pa ti star, da sprašuješ take stvari????
alien8potnik
15. 07. 2018 20.54
+9
ah, a s hrvati pa nimamo? skupna zgodovina, kultura. lepo prosim. še jezik skoraj enak. vsekakor pa smo oboji slovani.
MKII
15. 07. 2018 21.39
+1
Idi zaprosi za kockasti pasoš in tam utrujaj 😂😂😂