Tujina

Močna neurja in orkanski veter pustošili po Evropi: V Italiji deset smrtnih žrtev

Zagreb/ Dunaj/ Rim, 30. 10. 2018 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Slabo vreme z močnimi nalivi, vetrom in ponekod snegom je pustošilo po Evropi. V Italiji je umrlo kar deset oseb, eno še pogrešajo. V Franciji je zaradi močnega sneženja na eni od regionalnih cest obtičalo okoli 800 avtomobilov. O ogromni gmotni škodi in izpadih elektrike poročajo tudi iz Avstrije in Hrvaške.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vreme ne prizanaša
    03:00
    Iz 24UR: Vreme ne prizanaša
  • Iz SVETA: Neurja po Evropi
    02:00
    Iz SVETA: Neurja po Evropi
  • Razburkano morje v Fažani
    00:07
    Razburkano morje v Fažani
  • Benetke pod vodo
    01:14
    Benetke pod vodo
  • Neurje v Italiji
    01:26
    Neurje v Italiji
  • Vozniki obtičali na cesti v Franciji
    00:25
    Vozniki obtičali na cesti v Franciji

V Italiji so več dni zapored beležili hude nalive z vetrom, ki je dosegel tudi več kot sto kilometrov na uro. Najhujšo škodo beležijo v Liguriji, Lombardiji, Furlaniji-Julijski krajini in v Benetkah, ki so že v ponedeljek doživele najhujše poplave v zadnjih desetih letih, poplavljenih je bilo več kot 70 odstotkov mesta, gladina vode se je ustavila pri 156 centimetrih. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Število smrtnih žrtev se je v Italiji povzpelo na deset, eno osebo še vedno pogrešajo. Na severu države je v zemeljskem plazu v mestu Dimaro umrla ženska, v mestu San Martin na Južnem Tirolskem je umrl prostovoljni gasilec, ko je med posredovanjem nanj padlo drevo. Na plaži Cattolica blizu San Marina je umrl 63-letni deskar na kite surfu, ko ga je močan sunek vetra vrgel na čeri. V Kalabriji pogrešajo še moškega, potem ko so na čereh odkrili njegov prazen čoln. Že v ponedeljek je umrlo šest oseb. Južno od Rima in Neaplja so štiri osebe umrle, ko je nanje padlo drevo. V bližini ligurijskega pristanišča Savona je zaradi odtrganega dela fasade življenje izgubila 88-letnica, v pokrajini Belluno na severu države pa moški.

Močan veter je na severu Italije lomil drevesa in povzročil ogromno škodo. Slike s prizadetega območja prikazujejo celotna območja popolnoma podrtih dreves. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Številni brez elektrike, zaprta so pristanišča, letališča in šole

V pokrajini Furlanija-Julijska krajina je po navedbah lokalnih oblasti brez elektrike ostalo 23.000 gospodinjstev, okoli 20.000 gospodinjstev pa je brez nje ostalo tudi v Liguriji. Tam so zaradi ujme zaprli tudi vsa pristanišča, tudi največje v Genovi, kjer je zaprto tudi letališče, saj je med nevihto na vzletno-pristajalno stezo naneslo številne razbitine. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V pokrajini Trento so v kraju Dimaro zaradi narasle rekle evakuirali 200 ljudi. V ponedeljek je okoli 5800 gasilcev po vsej državi skupno opravilo več kot 7000 intervencij, med drugim so posredovali pri poplavah, zemeljskih plazovih in odstranjevanju padlih dreves.

Na prelazu Stelvio na meji s Švico je zapadlo 1,5 metra snega. Na 2700 metrov visokem prelazu pa je zato ostalo ujetih okoli 170 turistov in članov osebja tamkajšnjih hotelov.

Tiskovna predstavnica Evropske komisije je Italiji izrazila sožalje in dejala, da je Bruselj "pripravljen nuditi vso mogočo pomoč in podporo".

Neurje je terjalo življenja tudi na Malti. V razburkanem morju sta utonila Nemka, ki se je potapljala blizu otoka Gozo, in 85-letni ribič, ki je lani prejel nagrado, ker je iz morja rešil utapljajočega se moškega.

Hrvaška: orkanski veter in sedemmetrski valovi 

Hrvaška občini Cestica, ki se nahaja na meji s Slovenijo, se je znašla pod vodo. Poplavljati je začela reka Drava. Policija je s tega območja po poročanju Index.hr evakuirala približno 20 oseb, Dnevnik.hr piše o evakuaciji družin iz petih hiš, ki so najbolj ogrožene. Na terenu pa so že gasilci, ki budno spremljajo situacijo. Omenjena občina naj bi bila za zdaj edina ogrožena, natančneje zaselka Lovrečan otok in Brezje, ki sta že poplavljena. Vodostaj Drave pa na tem območju še vedno narašča, hrvaške pristojne službe tako največ težav pričakujejo jutri.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V ponedeljek so sicer hrvaški vremenoslovci za celotno Istro in Dalmacijo razglasili rdeči alarm. Največ težav sta povzročila orkanski veter in visoki valovi. V nacionalnem parku na Brionih je ostalo ujetih okoli 100 turistov in zaposlenih. Ladja je z otoka proti Fažani izplula ob 15. uri, a zaradi slabega vremena ni mogla pristati na celini, zato se je vrnila. Po večurnem čakanju so pozno zvečer vendarle srečno prispeli v Fažano, ki je zaradi valov in visoke plime pod vodo. Pod vodo sta tudi otoka Hvar in Krk, prebivalci Šibenika in Zagore pa so ostali brez elektrike. Veter je podiral drevesa in odkrival strehe.

"Orkanski jugo je na odprtem morju povzročil do šest in sedem metrov visoke valove," je povedala vodja Jadrolinije v Splitu Jelena Ivulić. V mestu Labin blizu Rabca so zabeležili sunek vetra z močjo 160 km/h.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Dubrovniku je pihal jugo s sunki do 115 kilometrov na uro, tamkajšnji prebivalci pa so poročali tudi o zemeljskem plazu, ki je zasul eno od glavnih cest v mestu. Nekatera območja zaradi uničenih napeljav niso imela električne energije.

V Splitu so gasilci posredovali zaradi podrtih dreves, veter je prevračal smetnjake, večje materialne škode pa ni bilo.

Iz Istre večinoma prihajajo poročila o materialni škodi in izpadih elektrike. V Pulju je bila poškodovana ena ženska, na katero je zaradi močnega vetra padlo drevo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pod vodo sta se znašla tudi riva in mestna tržnica v Reki. Močan veter je odkril streho športne dvorane Veli Jože v Poreču. Poškodovan k sreči ni bil nihče, materialna škoda pa je velika. Poleg tega je močan veter uspel celo premakniti montažno krožišče ob trgovskem centru Lidl, zaradi česar je promet za nekaj časa obstal. Poplavljeni so še deli Vrsarja in Rovinja. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Avstrija: padajoče drevje in izpadi elektrike 

Močno deževje in orkanski veter sta povzročala težave tudi na avstrijskem Koroškem. Najhuje je bilo zaradi številnih naplavin grušča in podrtih dreves. Na območju Špitala ob Dravi je bilo 17 krajev odrezanih od sveta.

V Modrinji vasi je civilna zaščita zjutraj sprožila alarm, saj so se bali, da bi se lahko porušil nasip. Tega so medtem že utrdili, lokalne oblasti pa ne pričakujejo, da se bo nivo vode še vidneje dvignil.  Lokalne oblasti so še ocenile, da je škoda manjša, kot so sprva pričakovali.

Zaradi škode na progi bosta do popravila ostali zaprti železniška proga na avstrijski strani Karavank in povezava med Špitalom in Lienzom ter brennerska železniška povezava na Tirolskem, ki povezuje kraja Innsbruck in Matrei v Italiji.

Na jugu Avstrije je v zadnjih štirih dneh padlo toliko dežja kot v povprečju na Dunaju v celem letu. Največ dežja je padlo na Koroškem, in sicer v kraju Koče-Muta kar 439,8 litra na kvadratni meter. Najbolj vetrovno pa je bilo na Tirolskem, kjer so na gori Brunnenkogel izmerili hitrost vetra 174,6 kilometrov na uro.

V deželi Spodnja Avstrija so imeli težave z električno oskrbo. Ponoči je bilo brez elektrike do 3000 odjemalcev, saj je podrto drevje prekinilo dobavo. Pri ponovni vzpostavitvi omrežja pomagajo tudi gasilci. Na avstrijskem Štajerskem pa je brez elektrike ostalo okoli 6000 gospodinjstev, najhuje je bilo med drugim v okrajih severno od Gradca.

V deželi Solnograško so gasilci v več kot 200 akcijah umikali podrto drevje in pomagali pri odkritih strehah. Med drugim so sprožili alarm pri kraju Muhr, kjer je Mura prestopila bregove in poplavila središče mesta. O škodi pa poročajo tudi s Salzburške trdnjave, odkrilo je namreč več delov strehe ter poškodovalo kamine.

V Predarlski so morali sinoči gasilci na teren več kot 40-krat, večinoma so odstranjevati podrto drevje. V deželi Zgornja Avstrija pa so imeli več kot 190 gasilskih akcij.

V Franciji več kot 200.000 gospodinjstev brez elektrike

Močno sneženje, nenavadno za ta letni čas, je povzročalo številne težave v osrednji Franciji, kjer je zapadlo do 40 centimetrov snega. Sneg je povzročil pravi kaos na cestah, brez elektrike pa je ostalo več kot 200.000 gospodinjstev.  Najhuje je v regijah Auvergne Rhone Alpes, Centre Val de Loire in Centre Limousin v osrednjem delu države ter na Korziki. 

Iz elektropodjetja Enedis so sporočili, da je brez elektrike 195.000 gospodinjstev. "Naše ekipe so na terenu, da bi čim prej znova vzpostavili dobavo elektrike," so sporočili. "Razmere se hitro spreminjajo, določena območja še niso dostopna," je povedal tiskovni predstavnik.

V departmaju Haute-Loire je zaradi močnega sneženja na eni od regionalnih cest obtičalo več kot 800 avtomobilov. France24 poroča, da je več sto voznikov zapustilo svoja vozila ter poiskalo zatočišča, številni so na Facebooku objavljali prošnje za pomoč. Na območju Lyona je obstal železniški promet. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Oblasti so ob zgodnjem začetku zime izdale opozorilo druge najvišje stopnje. Voznikom so svetovali, naj se na pot ne odpravljajo brez zimske opreme. Na Korziki, kjer elektriko dobavlja podružnica omenjenega podjetja EDF, je po divjanju neurja Adrian brez elektrike ostalo 21.000 odjemalcev. Na jugu Francije so izdali opozorilo pred močnim dežjem in poplavami. 

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
30. 10. 2018 16.52
-10
. VETER. /kolikor se mi zdi , da vem, je veter posledica premikov toplega in hladnega zraka. ampak , zdaj me zanima : koliko vpliva ima na Veter množica dnevno frčočih XY Frčoplanov; IzPrdujčih lušne Količine hudo Vročega NekiŽe
korintos23
31. 10. 2018 08.04
Na tisoče ton tega nič ne škoduje, najbolj škodi kaki kubik skurjenih drv!
Lisec7
30. 10. 2018 16.19
-6
...kam pa bomo hodili poleti na morje??????pa Vis, Jabuko, Hruško, Slivo, Češpljo najbližje bo sever Norveške
Ramzess
30. 10. 2018 11.43
-14
Pa ne da res, potopilo otoka Hvar in Krk. Kdo bi mislil.
fairplayy
30. 10. 2018 11.18
+4
vreme zelo odstopa od dolgoletnega vzorca, kar ne pomnijo niti najstarejši prebivalci
26277
30. 10. 2018 11.00
+20
Bravo..hrvaška, bolj pomembna od Slo. Čestitke novinarjem.
Rolesx
30. 10. 2018 11.03
+22
bebo3
30. 10. 2018 10.34
+17
Glede na naslov sem pričakoval da sta cela otoka Hvar in Krk pod vodo!! Na srečo nista cela pod vodo.
Ramzess
30. 10. 2018 11.43
-7
Polis123
30. 10. 2018 10.13
+31
Novinarji, k nimate kaj za delat - na teren, pa pucat. :D ceu dan svalkate po pisarni, pol pa ne razumete povedanega. :D
Polis123
30. 10. 2018 10.18
-2
Rabte prevoz? Vse zrihtamo, sam smrtni primeri so pa nepopravljivi! :D