Tujina

Hrvaška: Za volanom brez alkohola

Zagreb, 20. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Hrvaškem je začel veljati nov zakon o cestnem prometu, ki je strog predvsem do pivcev alkohola.

Poostren nadzor policije
Poostren nadzor policije FOTO:

Najbolj buri duhove predvsem uvedba strogih kazni za voznike, ki bodo vozili pod vplivom alkohola. Doslej je bilo dovoljenih 0,5 promila alkohola na gram krvi, sedaj pa vozniki ne bodo smeli več imeti alkohola v krvi, torej 0,0 promila.

Do 0,5 promila – zadržite vozniško

Vozniku, ki bo imel v krvi do 0,5 promila alkohola, ne grozi tudi odvzem vozniškega dovoljenja, kot je bilo zagroženo sprva, bo pa dobil eno kazensko točko in denarno kazen v višini 1500 kun (okoli 46.000 tolarjev).

Nov zakon uvaja tudi obvezno vožnjo s prižganimi lučmi podnevi in prepoveduje uporabo mobilnega telefona med vožnjo brez ustreznega sistema.

Voznike, ki jih bodo zalotili z 0,5 do 1,5 promila alkohola v krvi, bo čakalo najmanj 2000 kun kazni (66.000 tolarjev) in tri kazenske točke, tistim, ki bodo presegli 1,5 promila alkohola v krvi, pa bodo za dalj časa odvzeli vozniško dovoljenje in jih kaznovali s 3000 kunami kazni (100.000 tolarjev).

V zapor do 60 dni

Hrvaška policista
Hrvaška policista FOTO: POP TV

Za vse tiste, ki jih bodo v dveh letih vsaj dvakrat zalotili pod vplivom alkohola za volanom oz. ki bodo v enakem obdobju zagrešili hujše prometne prekrške, pa novi zakon prvič poleg denarnih kazni uvaja tudi možnost zaporne kazni do 60 dni.

Najmanjša kazen za prometne prekrške bo odslej 300 kun (10.000 tolarjev), plačal pa jo bo tudi pešec, ki bo cesto prečkal izven označenega prehoda. Enaka kazen bo doletela voznika, ki bo vozil brez vozniškega dovoljenja oz. če mu je potekla veljavnost, pa tudi za uporabo mobilnega telefona med vožnjo brez sistema za prostoročno telefoniranje.

Znatno višje so tudi kazni za vožnjo pod vplivom mamil. Hrvaška policija je kupila posebne testerje, s katerimi bodo lahko ugotavljali, ali je voznik užival marihuano, kokain, crack, ekstazi, heroin, morfij, LSD, PCP, pomirjevala, uspavalna sredstva, lepila, topila, razredčila ali anestetične pline. Zagrožena kazen za ta prekršek je 3000 kun, voznik pa bo dobil še pet kazenskih točk in pol leta prepovedi vožnje.

Dražja tudi prehitra vožnja

Precej se je povišala kazen za prekoračitev hitrosti - s 300 kunami kazni (10.000 tolarjev) bodo kaznovani vsi, ki bodo do 10 kilometrov na uro prekoračili hitrost v naselju oz. do 30 kilometrov na uro izven naselja, 500 kun (17.000 tolarjev) pa bodo odšteli tisti, ki bodo v naselju prekoračili hitrost za 30 kilometrov na uro oz. za 50 kilometrov na uro izven naselja.

Tiste, ki bi se skušali izogniti plačilu kazni, bo dolg doletel pri naslednji registraciji vozila, saj bo ta nemogoča, če bo imel lastnik vozila neplačan dolg.

Prekoračitev hitrosti s 50 kilometri na uro pa bo kaznovana že z 2000 kunami kazni (66.000 tolarjev), dvakratna prekoračitev predpisane hitrosti pa bo kaznovana s 3000 kunami kazni (100.000 tolarjev).

Mladi le v spremstvu

Zakon uvaja novosti tudi za nove voznike, ki imajo vozniški izpit manj kot dve leti. Ti po novem med 23. uro zvečer in 5. uro zjutraj ne smejo voziti sami, za volan lahko sedejo le v spremstvu osebe, starejše od 25 let.

Vinarji in duhovniki zelo nezadovoljni

Pazite kako se vozite po hrvaških cestah
Pazite kako se vozite po hrvaških cestah FOTO: POP TV

Turistični delavci, vinogradniki in duhovniki so zelo nezadovoljni z novim zakonom. Predsednik združenja vinarjev Anton Katunar celo zatrjuje, da je takšen zakon ne samo diskriminatoren, ampak tudi nenaraven. Združenje vinarjev zato zahteva spremembo zakona, ki bi šoferjem dovolila, da spijejo kozarec vina, ne da bi se ob tem počutili kot zločinci. Poleg tega pa so pridelovalci vina prepričani, da bo novi zakon zmanjšal porabo vina, saj se bodo vozniki raje odrekli kozarcu, kot da bi tvegali kazen.

Minister za notranje zadeve Mlinarić, ki je prepričan, da zakon ni naperjen proti alkoholu, to zanika. Sam pravi, da je zakon edina rešitev za strahovito bilanco na hrvaških cestah. Največ žrtev je prav med mladimi, najbolj pogost krivec za nesreče pa alkohol.

Težavo imajo tudi duhovniki, ki med mašo pijejo vino, mnogi med njimi pa na dan opravijo več maš, na različnih lokacijah. Tako so skušali doseči, da bi jih zakon zaobšel, vendar neuspešno. Strokovnjaki so jim svetovali, naj - če morajo voziti - med mašami namesto vina pijejo grozdni sok. Sporočilo hrvaške vlade je za vse enako, če voziš ne pij in če piješ ne vozi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3