Tujina

Plenković ima sedem novih ministrov, Božinović podpredsednik vlade

Zagreb, 19. 07. 2019 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.P. / STA, /M.V.
Komentarji
41

Vladajoča večina v hrvaškem parlamentu je na predlog premierja Andreja Plenkovića potrdila sedem novih ministrov v njegovi vladi. Poleg tega so ministra za notranje zadeve in finance, Davorja Božinovića in Zdravka Marića, potrdili za nova podpredsednika vlade. Novi zunanji minister je Gordan Grlić Radman.

Hrvaški premier Andrej Plenković je v okviru sprememb svoje vlade predlagal Davorja Božinovića za podpredsednika vlade. Ta bo na tem položaju nasledil dosedanjo zunanjo ministrico Marijo Pejčinović Burić, ki bo kariero jeseni nadaljevala kot generalna sekretarka Sveta Evrope.

Na glasovanju je bilo navzočih 85 od 151 poslancev, od tega jih je 82 podprlo kandidate za ministre. Večina opozicijskih poslancev je pred glasovanjem odšla iz parlamentarne dvorane. Po njihovem mnenju bi namreč morali namesto rekonstrukcije vlade razpisati predčasne parlamentarne volitve. Med drugim so napovedali interpelacijo še nekaterih ministrov, ki jih niso zajele spremembe v vladi.

82 poslancev je potrdilo kandidate za ministre.
82 poslancev je potrdilo kandidate za ministre. FOTO: POP TV

Prvi je prisegel novi vodja hrvaške diplomacije, 61-letni Grlić Radman, ki na Zrinjevac prihaja z veleposlaniškega položaja v Berlinu. Vodenje zahtevnega veleposlaništva v Nemčiji je prevzel leta 2017, ko je bil na čelu hrvaške diplomacije Davor Ivo Stier. Grlić Radman je peti hrvaški zunanji minister od januarja 2016.

Vodenje kmetijskega ministrstva je prevzela dosedanja državna sekretarka na tem ministrstvu Marija Vučković. Novi minister za delo in pokojninski sistem je dosedanji direktor hrvaškega zavoda za pokojninsko zavarovanje (Hzmo) Josip Aladrović. Aladrovićev predhodnik Marko Pavić se bo preselil na čelo ministrstva za regionalni razvoj in sklade EU. Resor demografije, družine, mladih in socialne politike je prevzela poslanka Vesna Bedeković.

Davor Božinović je bil imenovan za podpredsednika vlade.
Davor Božinović je bil imenovan za podpredsednika vlade. FOTO: Facebook/Davor Božinović

Minister za državno premoženje je postal dosedanji vodja urada državne uprave v vukovarsko-sremski županiji Mario Banožić, minister za upravo pa je postal dekan visoke šole v Šibeniku Ivan Malenica.

Plenković se je odločil za spremembe na čelu sedmih od 20 ministrstev, ker so bili bivši ministri Lovro Kuščević, Goran Marić, Tomislav Tolušić in Gabrijela Žalac deležni številnih medijskih obtožb o malverzacijah z nepremičninami in klientelizmu.

Afere so obremenjevale delo vlade in načele podporo HDZ med volivci, zamajale pa so tudi podobo uspešnosti Plenkovića, ki jo je gradil kot šef vlade in HDZ. Poslanec HDZ in bivši zunanji minister Miro Kovač je danes izjavil, da je za zmago HDZ na naslednjih parlamentarnih volitvah, ki bodo predvidoma jeseni 2020, potrebna rekonstrukcija HDZ. Strankarske volitve v HDZ je možno pričakovati nekaj mesecev pred parlamentarnimi volitvami.

Večina novih ministrskih obrazov širši hrvaški javnosti ni znana. Nimajo niti političnih izkušenj, kar se je videlo tudi med današnjimi predstavitvami na pristojnih parlamentarnih odborih, ki so potekale od zgodnjih dopoldanskih ur do saborskega glasovanja.

Božinović zavrnil navedbe o nasilju nad migranti

Med zagovorom pred pristojnim parlamentarnim odborom zaradi kandidature za podpredsednika hrvaške vlade je Davor Božinović znova zanikal navedbe, da bi hrvaška policija nasilno vračala migrante, ki so v državo vstopili iz BiH mimo zakonitih mejnih prehodov.

Božinović je ponovil, da hrvaški policisti nadzirajo območje ob meji z BiH v skladu s hrvaško zakonodajo in schengenskimi pravili. Izpostavil je, da v hrvaških institucijah nikoli ni bilo govora o nasilnem vračanju migrantov kot načinu ravnanja policistov.

"Zavračam, da obstaja takšna praksa. Hrvaška policija se bojuje proti ilegalnim migracijam, ki so eden večjih izzivov hrvaške države v tem trenutku, posebej ko gre za varnost", je odgovoril na vprašanje opozicijskih članov odbora za ustavo, poslovnik in politični sistem. Dejal je, da obtožbe o domnevnem nasilju policistov prihajajo večinoma od oseb, ki so jih hrvaški policisti večkrat, tudi dvajsetkrat, prijeli med ilegalnim vstopom na Hrvaško.

Med drugim je povedal, da pristojne policijske službe preverjajo vse navedbe o pritožbah na delo policistov, ter potrdil, da so sprožili sankcije proti nekaterim policistom, ki so prekoračili pooblastila. Ni omenjal konkretnih dogodkov, a naj bi šlo za primere, o katerih so poročali v hrvaških medijih, ko so obmejni policisti zahtevali od pridržanih nezakonitih migrantov ob meji z BiH, da vzklikajo navijaške slogane, vključno z ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

Predsednica je priznala, da hrvaška policija izvaja vračanje migrantov v BiH ter da policija pri tem uporabi tudi silo.
Predsednica je priznala, da hrvaška policija izvaja vračanje migrantov v BiH ter da policija pri tem uporabi tudi silo. FOTO: AP

O anonimnem pismu hrvaškega policista hrvaški varuhinji za človekove pravice, v katerem je opisal nasilno ravnanje policistov do migrantov kot sistemsko, Božinović ni želel govoriti. Tako kot hrvaško državno tožilstvo se je skliceval na tajnost preiskave.

Božinović je odgovoril tudi na vprašanje o spornih izjavah hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović za švicarsko javno televizijo (SRF), ko je med drugim potrdila, da hrvaški policisti uporabljajo "malo sile" pri ravnanju z ilegalnimi migranti.

Hrvaški notranji minister je dejal, da je izjavo predsednice države že takoj razumel kot njeno pojasnilo, da policisti uporabljajo silo v skladu z zakoni in predpisi, predvsem pa kot samoobrambo pri nadzoru meje.

Dejal je tudi, da hrvaška policija preprečuje ilegalne migracije v Evropsko unijo ter da Hrvaška ni bila deležna nobenih kritik držav članic EU in ne evropskih institucij. "To je logično, ker nezakonite migracije niso dobrodošle v EU," je dejal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
06. 08. 2019 19.11
Sam klen ustaško nastrojen kader vam rečem!!!
Kukulkan
20. 07. 2019 08.01
+1
Pri nas se kaj tagega ne more zgodit, mamo dobre ministre in dobro vlado :)
DAEMONIUM
20. 07. 2019 07.43
+3
Plenko jih sedem menja za tren a Sarec se Erjavca ne more in ne more resiti ceprav bi moral zaradi polomije okoli arbitraze, zlorabe vojaske obvescevalne sluzbe ki se je ukvarjala s cencami med vojaki kot da so padli iz casa informbiroja.
JApajaDAja
20. 07. 2019 08.58
-2
ne bi jih on menjal,če jih ne bi mediji imeli vsak dan na tapeti...pa konec leta so prcedniške volitve,2020 predsedujejo eu...potem so pa parlamentarne! afera na afero-sam kriminal v kradezeju!
proofreader
20. 07. 2019 07.25
+4
Hrvaška se potaplja. Ansambel igra.
Frane Šajn
20. 07. 2019 07.05
+5
In končno se je Plenkovič obdal z ljudmi "koji slušaju poglavnika!"
Frane Šajn
20. 07. 2019 07.12
+4
In vzklikajo za dom spremni!!!! Z iztegnjeno roko v pozdrav !
Kollerik
19. 07. 2019 18.35
+6
Od zagovornikov črne kvizlinške tvorbe in njihovih zločinov kaj drugega, kot laži, ne moreš pričakovati.
Frane Šajn
20. 07. 2019 07.08
+2
Vzameš desnjaku laž in vzel si mu način in smisel življenja, izginejo kot kafra! torej vse kar rabimo proti tem "na žalost ljudem" je , da jih razkrinkaš v vsakem poskusu nastopaškega lažnjivega podtikanja.
džonborno
19. 07. 2019 18.32
+6
Nasilje ima dvojno vlogo: pazi se Hrvaške policije na Bosansko - hrvaški meji, če pa ti jo že uspe prečkati, je dobro Hrvaško čimprej zapustiti. In RH nima problema niti s tistimi, ki so jih s pendreki vrnili v Bosno, niti s tistimi, ki se jim je uspelo pretihotapiti.
procesoid
19. 07. 2019 18.25
+3
počakajte malo, da Hrvati pogruntajo, da SLO nima plovil (vse v okvari na servisu) in nam ilegalce začnejo transportirati po vodi v Koper, Piran... to bo veselica...
Frane Šajn
19. 07. 2019 18.14
+7
Hej vi ta kockasti lepo prosim , bi se že enkrat zmenili med seboj in dali še eno do kraja lažnivo in bolno izjavo za javnost! Oh kdo vas je prinesel na ta ubogi Balkan??'
Petur
19. 07. 2019 17.50
+6
Samo cez mejni prehod,pa se hitro ugotovi,da je malokateri prijazen.Izven javnosti pa kar verjamem da si marsikaj privoscijo s tem ko so prepricani da so visjerazredna nacija.nnacija.nobeden jih ni poucil,da je tudi med begunci kateri,sseveda jih je vec,kki vidijo s kom imajo opropraviti.to se ne dogaja samo v gozdu,in ne samo na hrvaskem
reakcionar
19. 07. 2019 17.27
+8
Dobro. Grem na pot za boljšim življenjem v Saudovo (b)Aarabijo. Forsiram in nezakonito prečkam vse meje, pridem v stik z varnostnimi organi in zahtevam azil, socialno stanovanje, socijalko, po možnosti kašno lušno žensko in zahtevam vse pravice ki mi baje pripadajo. Nagradno vprašanje: Kaj od tega dejansko dobim?
Frane Šajn
19. 07. 2019 18.17
-5
Si pa desničarska brihta, da ti ni para, in s takim desničarskim brezposelnim lumpenproletarjatom naj človek tu polemizira na tem portalu,??? lepo vas prosim, kar vas misli kot ljudje pojdimo raje na hladno pijačo nekam v kakšne blžnji aklimatiziran lokalček!
War Zone
19. 07. 2019 17.26
+2
Pa kaj se mučite. Lepo na avtobus pa za Nemčijo. Merlova jih rade volje vzame.
Kruh+sol!
19. 07. 2019 17.22
+9
Ne mi govoriti, da so tudi Slovenci bili in so migranti in kako bi bilo ce bi jim druge drzave zaprle meje. Pokvarjenost in nesramnost do konca. Kdaj je kaksen nas clovek v tujini zivel od sociale? Vsi so/in delajo. In vsi, ki hocejo delati, so tudi pri nas dobrodosli. Vemo pa, kako je.
procesoid
19. 07. 2019 16.52
+0
"naj bi šlo za primere, ko so obmejni policisti zahtevali od pridržanih nezakonitih migrantov ob meji z BiH, da vzklikajo navijaške slogane, vključno z ustaškim pozdravom "Za dom spremni". hahahahaha
procesoid
19. 07. 2019 17.11
+1
zdaj mi je jasno, zakaj so bili ilegalci na meji tepeni.. ker niso znali izgovarjati magičnih hrvaških besed, ne pa zaradi nezakonitega vstopa 😁...
bracobaldo
19. 07. 2019 16.37
+13
Ne vem komu in zakaj se opravičujejo.
Kruh+sol!
19. 07. 2019 16.24
+14
Hrvaska brani svoje meje in svoj narod. Bravo. Ve se, kdo je prvi. Pri nas je na zalost ravno obratno. Izdajalci naroda.
Perrun
19. 07. 2019 16.47
-3
lol, brani meje, kot da bi kdo želel v tisti zaostali Hrvaški ostat. še mladi Hrvatje na veliko zapuščajo državo zaradi tega bolestnega nacionalizma. vasi so nekje že povsem prazne.
RUGIEVIT
19. 07. 2019 16.14
+14
Prav tak Hrvati samo povratek!!!! Vstopi z urejenimi dokumenti Ne samo AZIL pa se takoj odpro vrata v stanovanje in uživanje socialnih transferjev!
Kollerik
19. 07. 2019 16.01
-2
Prustaška vlada, zgrajena na "vrednotah" NDH...
totnhem
19. 07. 2019 15.48
-7
Kaj hudiča lažeš, če pa smo na lastne oči videli ,kako pretepate srmake.
StAnalitik
19. 07. 2019 15.34
+23
Naj jih zrihtajo.Nimajo pracive nezakonito prečkati meje.Tako je.
komarec
19. 07. 2019 16.08
-3
Kaj ko bi tako počeli in razmišljali Argentinci po letu 1945?
depos
19. 07. 2019 18.16
+1