Tujina

Hrvaški policisti med pregonom migrantov streljali v smeri hiš v BiH

Velika Kladuša, 26. 08. 2019 18.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaški policisti naj bi oktobra lani pri Veliki Kladuši najprej pretepli migrante, nato pa jih nagnali na ozemlje BiH in streljali za njimi. Pri tem so zadeli tudi traktorsko prikolico, na kateri je bila ženska z otrokom. Hrvaška incident zanika, novinarji bosanskega Žurnala pa so na območjih, kjer naj bi se ilegalni pregoni dogajali, našli prazne tulce.

15. oktobra lani je Merima Čuturić z mladoletnim sinom na traktorski prikolici v vasi Glinica-Poljana pri Veliki Kladuši skubila kokoši. "Videla sem vozilo hrvaške policije, nato pa sem v nekem trenutku slišala rafal strelov, ki je prišel s strani Republike Hrvaške, iz Đuđinega jarka. Slišala sem, da je nekaj zadelo prikolico, na kateri sem bila, nad glavo pa sem začutila topel zrak in švig metka," je povedala policiji.

Zgodbo je na policijski postaji v Veliki Kladuši potrdila tudi njena soseda Rifeta Kapić. "Okoli 15. ure sem slišala rafal strelov iz smeri Đuđinega jarka, zatem pa krik iz dvorišča moje sosede Čuturić Merime. Takoj sem šla tja, našla sem njo in njenega sina, bila je preplašena in bleda. Vprašala sem jo, kaj se je zgodilo in povedala mi je, da je en naboj zadel prikolico v trenutku, ko je na njej skubila kokoši. Takrat sem se obrnila v smer, kjer so bili hrvaški policisti in jim zavpila, naj prenehajo streljati. V tistem trenutku se je vse umirilo, Merima pa je poklicala policijo in zadevo prijavila."

Eden od nabojev naj bi zadel traktorsko prikolico, na kateri sta bila ženska in njen sin. Vse skupaj bi se lahko končalo veliko bolj tragično.
Eden od nabojev naj bi zadel traktorsko prikolico, na kateri sta bila ženska in njen sin. Vse skupaj bi se lahko končalo veliko bolj tragično. FOTO: zurnal.info

Streljali na migrante, ki so jih pred tem še pretepli?

Da je bil primer res prijavljen, po podatkih novinarja Žurnala Avda Avdića dokazuje tudi uradni zaznamek na policiji Unsko-sanskega kantona. "15. 10. 2018 je pooblaščena uradna oseba Eldin Topčagić iz četrte Policijske uprave Velika Kladuša zabeležila, da je bilo na obmejnem območju Glinica-Poljana, v občini Velika Kladuša, streljano iz strelnega orožja v smeri hiš družin, ki živijo v neposredni bližini meje med BiH in RH," je navedeno. Policist je zapisal, da se je Čuturićeva obrnila na policijo ob 15.25 in povedala, da so hrvaški policisti streljali v smeri njene hiše. En naboj je zadel prikolico.

Policisti so takoj prišli na kraj dogodka in v neposredni bližini njene hiše našli 27 migrantov. Ti so jim povedali, da so jih tja pripeljali hrvaški policisti, in sicer z dvema velikima policijskima avtomobiloma.

"Devet uniformiranih policistov, med katerimi je bila tudi ena ženska, jih je začelo fizično maltretirati in tepsti, s kopiti pušk in ročaji pištol, policisti so vanje usmerili tudi orožje, nato pa streljali v zrak. Takrat so pobegnili na območje BiH," piše v policijskem poročilu. Priložene so tudi fotografije migrantov in poškodb, ki so jim jih zadali hrvaški policisti.

Hrvaška policija naj bi migrante pretepla, nato pa nagnala na ozemlje BiH.
Hrvaška policija naj bi migrante pretepla, nato pa nagnala na ozemlje BiH. FOTO: zurnal.info

Tožilstvo BiH: Ne gre za obmejni incident

Kriminalisti so opravili tudi ogled kraja dogodka - dvorišča Merime Čuturić - in našli poškodbe na traktorski prikolici, ki jih je povzročil naboj. O vsem so obvestili dežurnega tožilca v Bihaću, on pa jih je napotil na mejno policijo BiH.

Direktor mejne policije BiH Zoran Galić je za Žurnal potrdil, da so bili o primeru obveščeni in da so vse skupaj posredovali tožilstvu BiH. "Ker naboja nismo uspeli najti, so nam na tožilstvu rekli, da tega ne morejo obravnavati kot obmejni incident," je dejal. Je pa mejna policija informacijo posredovala Ministrstvu za varnost BiH, ki je prek zunanjega ministrstva BiH od Hrvaške zahtevalo pojasnila.

Odgovor so prejeli 20. maja letos. Zunanje ministrstvo republike Hrvaške je potrdilo, da je prejelo noto, v kateri piše, da so hrvaški policisti na državni meji z BiH uporabili strelno orožje. "Ministrstvo za notranje zadeve je navedbe preverilo in ugotovilo, da o omenjenem dogodku ne obstaja nikakršen dokaz, niti ni bil takšen dogodek zabeležen," so sporočili.

So pa novinarji Žurnala prejšnji teden obiskali mesta, za katera je znano, da hrvaška policija migrante od tam nelegalno pošilja na ozemlje BiH. Na dveh krajih so našli prazne tulce.

tulci
tulci FOTO: zurnal.info
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (178)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
12. 09. 2019 18.02
+1
Vsaj nekaj naredijo na meji proti migrantov... Naši jim nudijo taxi prevoze in okrepcilo na poti...
Razumnež
28. 08. 2019 14.02
+0
Imeti hrvata za soseda ni dobro..... Pri osamosvajanju so jo najbolje odnesli Makedonci, ki so se jih znebili.
Klotilda H
27. 08. 2019 10.58
-1
SPET LAŽI IN PODTIKANJA: kaj takega se ne more zgoditi državi, ki je v EU in NATO. zelo verjetno gre za kakšno državo izven evrope!!!
Frane Šajn
27. 08. 2019 10.31
+2
Okoli streljanj pa takole očitno jih ne sekira kam letijo izstrelki , vsi so tega navjeni migranti že od doma, domačini pa iz domovinskog rata. Bogami daleč smo dogurali! Uščipnite me, da slučajno ne sanjam?
Frane Šajn
27. 08. 2019 10.28
+3
Čokolindica pa takole okrog tega problema;" Neki vele, da je istina, neki da ni , kaj vam jaz vem!?" Se spomnite Gruntovčanov ??
marmilan
27. 08. 2019 10.13
+6
Novinarji, ne lažite.
Frane Šajn
27. 08. 2019 10.33
+5
Ja ti staro fante li dekle kar že si , glej rajši novo "noro 24 ur" ali beri desni tisk, tam je vse ena sama čista zapovedana resnica, ki naj bi meso postala. Ne se tu obirat!
jaso6 1
27. 08. 2019 09.56
+18
ja in kaj zdaj jokate
korintos23
27. 08. 2019 09.18
+29
Z migranti je zelo velik zaslužek, zato pa nobena država noče tega preprečiti, pa bi se zelo hitro dalo.
TOX6
27. 08. 2019 08.32
+82
kaj pa lezejo nezakonito mimo mejnih prehodov. A niso mejni prehodi za to da zakonito vstopiš v državo???? če se nezakonito obnašajo jih lahko nezakonito preganjajo???? Potem lahko vsi nezakonito počnejo vse samo za azil zaprosiš pa je rešeno???
ArkaMast
27. 08. 2019 08.24
-56
Ubogi ljudje. Doma se me učili pomagati drugim. Jaz imam vse, tako da ... Tudi župnik pravi, da je treba po Jezusu Kristusu živeti, če si kristjan.
Groucho Marx
27. 08. 2019 08.43
+42
Izmisli si kaj novega, neiznajdljivi provokator...
Volga Malek
27. 08. 2019 08.16
+83
Vsem tistim ki zagovarjate ilegalne migrante ; ko je leta 2016 migrant zaklal policista pri Brezicah kako bi svojcem v obraz povedali resnico kako je umrl njihov svojec, oce, sin, brat ? Bi imeli pogum da bi jim povedali resnico svojcem ? Ali bi se posluzevali neresnice ko so to delali mediji ? Kaksni so vasi argumenti ?
Stipe Mesi?
27. 08. 2019 08.41
-38
Vsem, ki zagovarjate alkohol; Mojega prijatelja je povozil pijan voznik avtomobila v Celju. Kako bi svojcem v obraz povedali resnico kako je umru njihov sin, oce, brat? Bi imeli pogum da bi jim povedali resnico? Ali bi se posluzevali cesa drugega? Recimo se ga nazrli na svoji rojtnodnevni zabavi. Verjetno je odgovor ja bi se ga nazru ampak nebi vozil avtomobila. Tudi vsi migranti ne zakoljejo vsakega mimoidočega. In te neresnice širite vi in ne mediji.
Groucho Marx
27. 08. 2019 08.49
+41
Od ilegalnih migrantov ni za pričakovati nič dobrega. Jaz res ne vem, kje je pamet tistim, ki to farso podpirajo? Najbolj verjetno pa imajo sami od tega koristi.
Stipe Mesi?
27. 08. 2019 08.53
-18
Ti bom razložil... Ne podpiram tega, da prihajajo migranti. Podpiram da je treba najti rešitve, da sploh ne bodo šli iz svoje domovine. Če pa so po vsej svoji bedi že tu pa ne podpiram, da jih tepemo, mučimo in ustrahujemo in da smo barbari. Rešujmo to situacijo kot ljudje in nekoč bomo dobili človeško toplino tudi sami nazaj.
Groucho Marx
27. 08. 2019 09.24
+29
Tvoja poanta je dobrosrčna, ampak naivna. Ilegalci so tukaj zato, ker vidijo, da so lahko. Oni samo izkoriščajo to, kar jim naivna Evropa ponuja. Oni dobro vedo, kaj so dokumenti, saj so jih potrebovali, da so prišli iz matične države. Evropa ni zavrnila še nikogar, ki je z urejenimi dokumenti potrkal na njena vrata. Množice ilegalcev pomenijo destrukcijo Evrope. Zamerim evropskim voditeljem njihovo mlačnost. Še enkrat, velika je razlika med ilegalci in tistimi, ki pridejo po legalni poti.
periot22
27. 08. 2019 09.39
+20
Vsem tistim ki se vam smilijo migranti si jih peljite DOMOV! Takšni ki uničujejo Evropo in nas način življenja ti nimajo tu kaj iskati!
periot22
27. 08. 2019 09.41
+20
Ja v drugih evropskih državah že čutijo toplino migrantov!!!!!!!!
Malinha
27. 08. 2019 09.45
-7
"Vsem tistim ki zagovarjate ilegalne migrante", napiše Volgić, ne napiše pa ali so njegovi starši legalno ali ilegalno plavali v Argentino.
Stipe Mesi?
27. 08. 2019 10.10
-2
Groucho marx, spostujem tvoje misljenje ampak vecina nima moznosti legalnega prestopa. Vse zahodne drzave imajo uvedene vize za te drzave od koder prihajajo migranti. Kaj jim preostane? Ne mores ti navadnemu cloveku rect ostani v bedi, pomanjkanju, vojni, brez prihodnosti, ce pa se je odprla pandorina skrinjica in obstaja moznost po boljsem zivljenju. Ti ljudje razkirajo svoje zivljenje za to pot. Se vam ne zdi jasno, da jim verjetno ni niti najmanj prijetno. Kot sem ze rekel dajmo resevat zadevo pri njih doma, ne bo slo drugace. Ko jih bomo zaceli streljati na meji bo nastal kaos in verjemimo da nam ne bo lepo.
PredsednikPepe
27. 08. 2019 10.22
+12
Eno so tisti, ki bežijo pred vojno, drugo pa krimiàĺci iz Alžiriji in podobni. Pa islamski fundamentalisti. Ti sò še namenoma brez dokumentov. Imajo pa dobre telefone.
bus303
27. 08. 2019 08.12
+73
Migrantov je treba pokazat, da se čez Balkan ne splača rinit gor. Naj grejo raje k bratom savdijcem.
demonis
27. 08. 2019 08.09
+67
Zanimivo; Hrvaška predsednica Kolinda podpira in stoji za svojimi policisti, ki več kot očitno res prekoračijo silo in uporabljajo nezakonite metode, v Sloveniji pa so PIC, AI,MI in bivša Varuhinja s pomočjo lojalnih medijev, udarili po policistih in jih obtožili nekaj, česar ti sploh niso naredili in jim tudi dokazati niso mogli. Eden izmed migrantov je celo sam povedal, da niso bili deležni obravnave za kar so obtoževali slovenske policiste. Ostaja grenak priokus zblojene države.
jugatneme
27. 08. 2019 08.30
+12
Nekateri v SLO vedo, da jim volilnih ovc že primanjkuje, zato bodo naredili vse tudi luknjo v koleno da dobijo nove ovce, lahko so tudi migranti - trgovina, dam zato da daš...
hondica
27. 08. 2019 07.56
+39
V komunizmu, ki ga zagovarjate ste sami streljali na lasten narod, zdaj pa ne znate zaščititi lastnega naroda pred vdorom tujcev. Nekaj vam ne štima.
smlatna
27. 08. 2019 07.52
+22
Naj bi ..naj bi..naj bi.. vi bi tudi naj poročali nepristransko pa ne..
Thinc25
27. 08. 2019 07.49
+48
HR policisti naj merijo v smeri ilegalnih migrantov, ne pa v hiše. Nekaj jih bi morali poss,,'1treliti, potem pa nebi bilo junaka, ki bi želel mejo prestopiti na nezakonit način.
Intimnanega3
27. 08. 2019 07.40
+53
in? zakaj pogrevate 10 mesecev stare dogodke??? saj so prav naredili, tako se pač brani mejo. Žensko z otrokom pa oglobit, ker sta bilaneprivezana na prikolici...........aja, v bosni nimajo teh zakonov......
korintos23
27. 08. 2019 09.17
-6
Pri nas imajo traktorske prikolice varnostne pasove? hahaha
Nimasmisla
27. 08. 2019 07.34
-6
marijo kaj pa danes ko jih bo dinamo dobil po grbi
mariomandzukic
27. 08. 2019 07.30
+32
kva vse si nebojo,bosanski levicarski mediji vse zmislil..na koncu bodo izjavl,da so z tanki streljali na uboge migrante..
Castrum
27. 08. 2019 07.55
-5
Vsi sosedje lažejo(mo), samo rvati govorijo resnico. Bogi rvati., nihče jih ne mara...​
toldo1989
27. 08. 2019 07.30
+77
Pa naj grem jaz v njihove drzave ilegalno prestopati mejo, ne da bom tepen to bi bil luksuz, kamenjali bi me do smrti!! Vse skupaj je ena ogromna naštimaljka, velikani sveta hocejo vojno v evropi!!