Tujina

Patergate: zakaj je poročanje hrvaških medijev skopo ali pa zelo 'provladno'?

Zagreb / Ljubljana, 10. 04. 2019 11.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tina Švajger / STA
Komentarji
83

O pritiskih Hrvaške na naše poročanje so si upali pisati maloštevilni hrvaški mediji. "Kaj delajo naši obveščevalci in zakaj večina hrvaških medijev o tem molči?" se sicer pogumno sprašujejo redki, drugi pa večinoma menijo, da gre za maščevanje zaradi arbitražne afere. "Hrvaška je svobodna in brez cenzure. Pravijo, da ko v nekaj močno verjameš, se to tudi uresniči," pa meni hrvaška profesorica novinarstva.

Več videovsebin
  • Hrvaški politični in obveščevalni pritiski na POP TV: 1. del
    02:13
    Hrvaški politični in obveščevalni pritiski na POP TV: 1. del
  • Hrvaški politični in obveščevalni pritiski na POP TV: 2. del
    02:04
    Hrvaški politični in obveščevalni pritiski na POP TV: 2. del

"Kaj počnejo naši obveščevalci in zakaj večina medijev o tem molči?" je vprašanje, ki si ga je na naše nedavno razkritje, da za prisluhi v aferi arbitraža stoji hrvaška varnostno-obveščevalna agencija SOA, in pozneje poročanje glede poskusa vplivanja na našo medijsko hišo, sprašuje hrvaški portal Index.hr.

SOA se je v zadnjih dveh mesecih znašla v vrsti škandalov, ki kažejo ne le na njeno nesposobnost, temveč tudi očiten kaos in težave v načinu delovanja, pišejo novinarji portala.

Ključna oseba v najnovejši slovensko-hrvaški aferi je poleg Tolja še Mehanik Davor. Pred časom je bosanski portal Žurnal poročal o tem, da je SOA ravno z njegovo pomočjo bosanske državljane skušala novačiti za transport orožja. Provladni Večernji list pa je v ponedeljek zjutraj celo objavil članek o problematiziranju dejanj sosedov, ki napadajo hrvaško obveščevalno službo.

Začelo se je z očitki o političnem kadrovanju, nadaljevalo z mednarodnim incidentom v Bosni in Hercegovini, vse skupaj pa 'eskaliralo' z našim poročanjem glede prisluškovanja, pritiskov hrvaške vlade in poskusov vplivanja, na podlagi česar se je sestal svet za nacionalno varnost, v Ljubljano so poklicali veleposlanico v Zagrebu, na zagovor pa povabili tudi hrvaškega veleposlanika. 

Za hrvaške medije to ni osrednja tema

Medtem ko se zdi, da sosednje države očitno ne bodo prenehale objavljati hrvaških obveščevalcev na naslovnicah časopisov (o njih namreč poleg slovenske piše še bosanska vlada), ter o neizpodbitnem javnem interesu glede razmer v hrvaški obveščevalni službi, dogajanje za hrvaške medije ni osrednja tema. Zdi se celo, kot da imajo hrvaški nacionalni in provladni mediji skorajda prepoved poročanja o tem.

Kadar si vendarle vzamejo čas in prostor za to, pa so njihovi zapisi enostranski, večinoma osredotočeni na to, kaj želimo s tem (po njihovem) doseči.

Pater Ivan Tolj
Pater Ivan Tolj FOTO: Pixsell

"V naših 'mainstream' mediji tišina. Nikjer nič. Kolikor mi je uspelo videti, so o najnovejšem škandalu poročali le Telegram, net.hr in direktno.hr. Ne veste, katerem?  Nič hudega, le pater Ivan Tolj iz Styrie je v imenu hrvaške vlade klical nekoga v Slovenijo, da prepreči objavo prispevka na POP TV. Republika Hrvaška je svobodna in brez cenzure. Pravijo, da ko v nekaj močno verjameš, se tudi uresniči," se je med drugim na družbenem omrežju razpisala hrvaška profesorica novinarstva Jelena Jurišič.

"Ta primer na žalost kaže, da se trend pritiska na hrvaške medije, ki je v zadnjih mesecih - po številnih tožbah politikov in javnih osebnosti novinarjev in medijev, ter po nenavadnih sodbah in sodniških odločitvah - nadaljuje," je za 24ur.com še izpostavila Jurišičeva. Po njenem mnenju pa je to pravzaprav celo nenavadno - in to v medijski industriji, v dobi ko prevladujejo komercialni mediji. A prav tako je mogoče v dominaciji spleta in družbenih omrežji kot izvora informacij, onemogočiti družbi dostop do relevantni informacij, še pravi profesorica.

Podobno kot Jurišičeva opozarja tudi profesor s Fakultete za družbene vede Marko Milosavljević. "V novinarski in komunikološki teoriji imamo poseben izraz 'media capture' - torej 'medijska ujetost'. Zanjo je značilno, da se pojavlja predvsem na manjših področjih in tržiščih, med te pa spadata tudi Slovenija in Hrvaška," je za 24ur.com pojasnil Milosavljević. Ta 'ujetost' pa se po njegovih besedah kaže predvsem kot nek subtilni pritisk oziroma cenzura. "Mediji lahko ta pritisk občutijo tudi s strani države - na področju oglaševanja oziroma neoglaševanja državnih podjetij, pa pri izdaji različnih dovoljenj, licenc, kot na primer v obliki počasnosti postopkov, ali obratno - kot njihovo pohitritev, kadar izvajalcu pritiska tako ustreza," je jasen profesor. Medij se lahko tako - iz povsem pragmatičnih razlogov - odloči, da ne želi pretirano vznemirjati oblasti. In prav takšno ujetost po njegovem doživljajo hrvaški mediji - torej neka oblika pritiska, da ne objavljajo preveč vsebin, ki oblastem ne bodo všeč. 

So hrvaški mediji v službi tamkajšnjih obveščevalcev?
So hrvaški mediji v službi tamkajšnjih obveščevalcev? FOTO: POP TV

"Slovenija je zaradi vohunske afere na robu izrednega stanja," pa danes denimo piše Jutarnji list in ocenjuje, da so hrvaški vohuni samo paravan za slovenske notranje spopade. O vse bolj "dramatičnem dogajanju v Sloveniji" piše tudi Večernji list (spomnimo: roko nad njim drži prav Ivan Tolj, ki je v imenu hrvaške vlade skušal vplivati na naše poročanje), ki navaja, da so objave v slovenskih medijih maščevanje Hrvaški zaradi afere z arbitražo, ki da je ponižala Slovenijo.

Ni izključeno, da je bil predstavnik medijske hiše Styria malomaren in je napačno dojel svojo vlogo, precenil pooblastila in moč, a to ni relevantno za globlje dojemanje celotnega primera, analizira komentator hrvaškega Jutarnjega lista. Meni, da se je treba vprašati, v čigavo korist gre afera in zakaj je izbruhnila prav zdaj. Prav tako je po njegovem slovenska politična scena po relativno dolgem obdobju hibernacije v preteklih tednih postala bolj dinamična.

Pojasnjuje, da so vlado zapustili štirje ministri, v vladni koaliciji ni bilo dogovora o skupnem nastopu na evropskih volitvah, predsednik opozicijske SDS Janez Janša pa je napadel najšibkejši člen vladne koalicije, zunanjega ministra Mira Cerarja. Kot dodaja, ima Cerar majhno podporo v javnosti in vprašanje je, ali bo njegova stranka preživela prihodnje volitve.

"Ko so za prisluškovanje obtoževali Američane ali Nemce, to ni bil problem. Da bi to uspelo Hrvatom, pa bi bila huda klofuta za nekdanjega premierja," izpostavlja komentator. Dodaja, da bi od afere korist lahko imel premier Šarec, ki se pred evropskimi volitvami lahko predstavlja kot odločen branilec domače varnosti.

Jutarnji list v ločenem prispevku piše še, da Slovenijo moti domnevni poskus Hrvaške, da bi preprečila objavo prispevka o hrvaški varnostno-obveščevalni službi, ni pa se odzvala, ko je madžarska veleposlanica v Sloveniji Edit Szilagyne Batorfi poslala diplomatsko noto zaradi naslovnice Mladine, ki naj bi žalila madžarskega premierja Viktorja Orbana, ter prosila za pomoč, da se takšni primeri ne bi več ponavljali.

Večernji list meni, da vlečenje iz naftalina afere iz poletja 2015, po kateri se je Hrvaška umaknila iz arbitražnega sporazuma o reševanju spora o meji, slabša diplomatske odnose med Hrvaško in Slovenijo. Ocenjuje tudi, da je treba afero postaviti v kontekst evropskih volitev, ker premier Šarec in obrambni minister Karl Erjavec, ki je bil "inkriminiran v aferi leta 2015", poskušata okrepiti svoj položaj v javnosti.

Opozarja, da je afera v Sloveniji prišla na dan, potem ko je propadla tista z domnevno vpletenostjo hrvaških obveščevalcev v rekrutiranje in oboroževanje salafistov v Bosni in Hercegovini. V obeh primerih so Hrvaško imeli za agresorsko stran, dodaja zagrebški časnik.

Spominja, da imata Slovenija in Hrvaška dolgo zgodovino medsebojnega vohunjenja, ter poudarja, da Slovenija Hrvaški s Trdinovega vrha prisluškuje že 29 let, tudi potem ko je Hrvaška postala članica zveze Nato in EU.

Izpostavlja še prijetje slovenskih obveščevalcev v kombiju na hrvaškem ozemlju leta 1998, kot tudi škandal iz leta 2004, ko se je razkrilo, da je Sova prisluškovala telefonskemu pogovoru med takratnima premierjema Hrvaške in Slovenije, Ivom Sanaderjem in Janezom Janšo.

Spomnimo: Slovenci razkrinkali delo hrvaških obveščevalcev

Pred tednom dni je v Sloveniji završalo razkrije, da za prisluhi slovenskemu predstavniku na arbitražem sodišču za meddržavne spore Jerneju Sekolcu in slovenski zastopnici Simoni Drenik iz leta 2015 stoji SOA.

Potem ko je po besedah Šarca direktor Sove vladi za zaprtimi vrati predstavil ugotovitve glede prisluškovanja ter dejstva, da je operacijo vodil obveščevalec Davor Franić, pa je premier dejal, da ga skrbi, če je to način delovanja Hrvaške v Evropski uniji. 

Nato smo razkrili še, kako je hrvaška vlada prek posrednika skušala vplivati na naše uredništvo, da ne bi objavili informacije glede tega, kdo je stal za arbitražnimi prisluhi.

O prisluhih danes sicer razpravljala tudi komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, to temo pa bodo po pričakovanjih odprli tudi na seji odbora DZ za zunanjo politiko v okviru poslanskih vprašanj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karantanija
11. 04. 2019 21.43
+1
Kdor krade, ta tudi laže in se spreneveda.
lakala28
11. 04. 2019 10.09
+7
Hrvaška profesorica novinarstva ima prav. Samo pozabila je navesti, da je to modro ugotovitev preprosto ukradla in jo prodaja naprej kot svojo. Taisto je povedal Churchil pred davnimi desetletji, ko je rekel, da če laž vztrajno ponavljaš. le-ta postane resnica. To pa našim južnim sosedom več kot uspeva. Naravnost rojeni so zato.
Uporabnik443897
11. 04. 2019 09.02
+7
Slovenska obveščevalna sestavljena iz 54. % osebja iz Yuga, pa pričakujete od njih prave informacije in štrajksli skoraj celo leto. Dajte nam mir s temi NABLUZAMI !!!
manolo31
11. 04. 2019 07.08
-9
Laz. Hrvaški medijski molk? Prav na vsakem portalu, radiu in TV je bilo govora o skonstruirani aferi v Sloveniji (je pa res, da to doli ni nič novega in zato je bilo samo zeh zeh zeh..) torej ta teza ni točna. Hrvaška se namreč bolj kot s tem ukvarja z obiskom Kitajskega premierja na 3 dnevnem obisku na Hrvašek o čemer pa prav v Sloveniji (zaradi Slovenskega MEDIJSKEGA MOLKA) ni niti besedice. Udba deluje.
mackintosh
11. 04. 2019 08.41
+12
šc hrvatek. nazaj v rusko in albansko lepo
DEEP
10. 04. 2019 21.50
-3
In to ti je to ,ko ti negdo, v življenji, nepomeni NIč!!!Te enostavno,nedoživljava!
FAUSTOS1
10. 04. 2019 19.26
+23
dejstvo slovenija ne more zmagati saj v sloveniji deluje prohrvaška stranka sds njen predsednik se redno dobiva na tajnih sestankih z plenkovičen ki je šef hdz oboji delajo v korist hrvaške,torej resnično nam slabo kaže,saj volilci sds posredno volijo za dobrobit hrvatov.
mackintosh
10. 04. 2019 21.21
+17
ja prištinskega doktorja hrvati zelo trdo za mednožje držijo tako da jih mora absolutno poslušat in delat kar mu naročijo :)
pop greznica
10. 04. 2019 19.04
+5
baje so Hrvati prisluškovali iz tiste sobe pri Batagelju
DeycoSI
10. 04. 2019 18.39
-8
Kot da je pri nas kaj drugače? Kamorkoli klikneš, provladne novice!!!
ivanzDoba
10. 04. 2019 19.29
+17
Zbujen
11. 04. 2019 09.50
-3
...in tako potem nastane en "Šarec" - PV za vsako ceno, samo, da je "naš".
sodelujem
10. 04. 2019 18.14
-1
Ja kaj naj pa pišejo??? Tisto kar bi prepisali kot naši novinarji novinarji,komentatorji???Ali kaj po nareku kot naši novinarji. Ko bo kaj njihovega v igri bodo po Slovencih z vsemi topovi ne se bat.!
vertex
10. 04. 2019 18.25
+9
nightifly
10. 04. 2019 17.43
+13
Samo en recept poznajo ti klukci - da vidijo prazne plaze ,Janezev pa nikjer . Edino to , je pa res, da bi marsikateri Slovenec ,in tudi bo zamizal na obe ocesi in zaprl usesa ter sel dol na morje ,pa tudi ce hroati ta cas zasedejo Slovenijo . Ne vem , tak obcutek mam ,kot da se za Slovenijo bori samo nekaj politikov ,narod je tiho , dobijo pa se neki politiki ,ki so odkrito za hrvate . Brez podpore ljudi pa ne bo slo ,dragi Slovenci . Narod je gonilna sila .Ne more vsega bremena naloziti nekaj politikom .
manolo31
11. 04. 2019 07.13
-5
Vidijo prazne plaze? To je vse k sreci samo v tvoji glavi. Turistov je 20 milijonov. Je Slovencev 20 milijonov? Ze ta neumnost je skregana z vsako logiko. Zal je skonstruirana aferica odzvenela v prazno in je preko Kolpe, preko Karavank ter preko Alp nihce ne slisi, ne vidi in ne dozivlja ker nikogar ta histerija NE ZANIMA.
MrKrmar
10. 04. 2019 17.42
-3
Provladno poročanje, kot v Sloveniji
kolbek460
10. 04. 2019 17.17
+10
Ljudje z slabo lastno samopodobo postanejo nemi ,ko jih postavimo na svetlo ,,pod žaromete ,,sram jih postane ,,
Thinc25
10. 04. 2019 17.01
+7
Balkanizem! Sedaj pa hitro nesite denar na HR, ne gram k njim na morje, če mi vse plačajo, šlo pa bo 200.000 Slovenskih "turistov".
nightifly
10. 04. 2019 17.40
+9
kako dvesto tisoc , ce pa sem nekaj let nazaj ujel podatek ,da tradicionalno letuje dol pol Slovencev , sigurno pa vec kot 200 tisoc .
kaktusar1
10. 04. 2019 16.55
+5
a majo desni honorarci že konec šihta, al je veliki jansha ugotovil, da so mu naredili več škode kot koristi?
User1538643
10. 04. 2019 15.01
+15
Na Hrvaškem Kitajci Pelješki most gradijo, a kot kaže, najbrž tudi novo progo Rijeka (luka) Zagreb (Madjarska, EU,...) kmalu. V Koper morda pridejo selfije snemat.
Nimasmisla
10. 04. 2019 14.11
+9
bog vse vid in vse ve njemu se ne sme lagati hahaha
HeavyDxxx
10. 04. 2019 13.48
+37
Ne razumem kje vam pamet, da se med sabo kregate ?! Hrvate je treba odgnat ne pa se prepirat ko piščančki. To je točno to kar si Hrvati najbolj želijo, da se kregamo.
HeavyDxxx
10. 04. 2019 13.48
+20
Koga briga Janša, pa komunisti itd.. nobenega, razen starih prdcev in točno vi najbolj zavirate Slovenijo.
proofreader
10. 04. 2019 13.44
-3
Vse skupaj je izgleda maščevanje lastnikov PRO PLUS zaradi težav, ki jih imajo glede prevzemov in oviranja konkurence. Ne nasedajte.
mackintosh
10. 04. 2019 13.54
+8
svečkar pa vi res ne znate nič drugega kot kopirati kar vam grims press pošlje???
Heineken 1A
10. 04. 2019 13.26
+25
NO TO SEM NAPISAL PRED DVEMA DNEVOMA, DA HRVAŠKI MEDIJI MOLČIJO. PA SO LEVI, DESNI, KOALICIJSKI ALI OPOZICIJSKI! HRVATI SO HRVATI... VSEM SLOVENCEM KATERI GRESTE NA HRVAŠKO OBALO TO POLETJE ŽELIM ZASTOJE NA MEJNIH PREHODIH, CESTNINSKIH POSTAJAH IN CEL DOPUST SLABO VREME... ( MALO ŠALE...)
brabusednet
10. 04. 2019 13.25
-8
Za Hrvate je to lanski sneg vi še pa kar nabijate.Mediji ste pa isto podrajeni vladi,kot tam dol.