Tujina

Hrvati in Srbi zavezniki

Zagreb/Sarajevo, 01. 11. 2005 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Srbi in Hrvati so bili med obleganjem Sarajeva skriti zavezniki, je pred haaškim sodiščem povedal obtoženec Ivica Rajić.

Srbi in Hrvati naj bi si pomagali v vojni leta 1993
Srbi in Hrvati naj bi si pomagali v vojni leta 1993 FOTO: Reuters

Nekdanji poveljnik hrvaških sil v BiH Ivica Rajić je pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu dejal, da so bili Srbi in Hrvati skriti zavezniki med obleganjem Sarajeva leta 1993. Hrvati naj bi tako Srbom dostavljali gorivo, v zameno pa naj bi dobivali oklepnike in topove.

Hrvaška vojska v BiH naj bi poleg tega z gotovino neposredno iz hrvaškega državnega proračuna od Srbov kupovala strelivo, iz štaba hrvaške vojske v BiH pa naj bi "naročili" nekatere operacije srbskih enot proti bosansko-muslimanski vojski.
Rajić naj bi srbske enote obveščal o položaju bosansko-muslimanske vojske, nekdanji vodja hrvaških enot v BiH, general Milivoj Petković, prav tako obtoženec haaškega sodišča, pa naj bi se večkrat zadrževal v štabu vojske bosanskih Srbov.

O sodelovanju pričajo številni dokumenti

O srbsko-hrvaškem sodelovanju med vojno v BiH med letoma 1992 in 1995 naj bi po zagotovilih Rajićeve odvetnice Doris Kosta pričali številni dokumenti, vendar v teh dokumentih srbske enote niso neposredno imenovane, ampak so označene kot "stran xy".

Rajić je pretekli teden pred haaškim sodiščem priznal krivdo v štirih od 10 točk obtožnice, medtem ko se je na začetku postopka pred sodiščem leta 2003 zagovarjal kot nedolžen. Obtožnica Rajića bremeni napada na bosansko-muslimansko vas Stupni dol oktobra leta 1993.

Obtožen je namernega ubijanja in namernega uničevanja, pod njegovim poveljstvom pa naj bi bilo v napadu ubitih najmanj 16 civilistov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3