Tujina

Hrvati iz države izgnali državljana BiH, ker je na Facebooku slavil Tita

Reka / Zagreb / Sarajevo, 14. 10. 2019 10.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaška varnostno-obveščevalna služba državljanu BiH, ki je imel pri njih urejeno začasno bivališče, ni podaljšala dovoljenja za bivanje. Njegovo simpatiziranje s skrajno levičarskimi stališči, ki ga je izražal na Facebooku, naj bi po njihovem namreč predstavljajo grožnjo državni varnosti. Moški, ki zadnjih deset let z družino živi na Reki, bo moral Hrvaško zapustiti v roku meseca dni.

"Predstavlja grožnjo državni varnosti in javnemu redu, ker v svojih objavah javno odobrava nasilne, neinstitucionalne oblike upora in spremembo političnega sistema v Republiki Hrvaški, pri čemer pa izpostavlja nekatere zgodovinske osebnosti skrajnih levičarskih stališč, ki so bile zaradi kaznivih dejanj mednarodnega terorizma obsojene na dolgoletno zaporno kazen," se glasi mnenje hrvaške varnostno-obveščevalne agencije (Soe), ki ga je pridobil spletni portal Index.hr.

"Glede na opisano menimo, da lahko njegovi pogledi oziroma stališča, objavljena v javnem prostoru – torej na družbenih omrežjih – povzročijo nasilne reakcije ali motenje javnega reda in miru," je še razbrati iz dokumenta. Državljanu Bosne in Hercegovine, ki je imel začasno prebivališče na Hrvaškem, posledično tako niso podaljšali dovoljenja za bivanje.

Izgon, ker simpatizira s skrajnimi levičarji

Moški, čigar identiteto hrani spletni portal, sicer že leta živi na Reki. Poročen je bil s Hrvatico, od njene smrti pa je v zunajzakonski zvezi prav tako z državljanko Hrvaške. V preteklosti je bil član hrvaškega obrambnega sveta, je zaposlen in ima na Hrvaškem tudi družino, a kot kaže na podlagi mnenja Soe pri naših južnih sosedih več ni zaželen.

"Všeč so mi Tito, Mao (Cetung), Che (Guevara), Castro, in to sem tudi zapisal na Facebooku. In zato zdaj ne bi smel več živeti na Hrvaškem," pravi Rečan, ki bo moral Hrvaško po več kot desetletju bivanja že v roku enega meseca tudi zapustiti.

Pacifist, ki se zavzema za družbeno pravičnost in verjame, da živi v fašizmu

"Kadarkoli sem na Facebooku pisal o Titu, Che Guevari, Baader-Meinhofu (Frakciji rdeče armade – op. p.), Rdečih brigadah, sem dal jasno vedeti, da odobravam njihove ideje o družbeni pravičnosti, ne pa metod, ki so jih uporabljali. Sem pacifist," je dejal za Index.

Kljub temu njegovo zatrjevanje ni bilo dovolj, da bi mu hrvaško notranje ministrstvo in Soa odobrila podaljšanje bivanja na Hrvaškem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Soa je v mnenju še zapisala, da Rečan nima vojaške knjižice ali kakšnega drugega dokaza, da je sodeloval v hrvaški osamosvojitveni vojni, kot trdi. Index je medtem pridobil tajni dokument, ki potrjuje, da je bil član hrvaškega obrambnega sveta.

"Oseba opravlja posebne naloge in se ji mora omogočiti nemoteno gibanje in dejavnost. Strogo ohranjajte zaupnost identitete, zagotovite polno sodelovanje, nalog, ki se smatrajo za vojaško skrivnost, pa ne prepustite nikomur drugemu," izhaja iz odredbe, ki je bila izdana 28. aprila 1993.

"To zveni kot dovoljenje za ubijanje. Toda delal sem kot preiskovalec, iskal pogrešane, raziskoval, kdo in za koliko denarja prodaja ujetnike, pa tudi, kam gre nafta in koliko se plača za napad na sovražnikove položaje," pojasnjuje bodoči izgnanec, ki meni, da se ga Hrvaška želi 'znebiti' ravno zaradi informacij, ki jih ima.

"Seveda me ne preganjajo, ker menim, da so na oblasti stari komunisti, ki so škornje zamenjali za salonarje, ali zaradi mojega prepričanja, da živimo v fašizmu, ter da je vsak, ki ni desničar ali nacionalist, rdeč bandit. Morda me želijo izgnati, ker – tako kot skupina Baader-Meinhof – verjamem, da nam kapitalizem nikoli ne bo omogočil uživanja privilegijev bogatih," pravi.

Soa brez komentarja

O razlogih za njegov izgon so novinarji Indexa povprašali tudi hrvaško varnostno-obveščevalno službo.

"Obveščamo vas, da se lahko v skladu s 53. členom Zakona o tujcih tujemu državljanu podaljša začasno bivanje v Republiki Hrvaški, če v skladu z drugimi pogoji istega člena zakona ne ogroža javnega reda, nacionalne varnosti ali javnega zdravja," so sporočili iz hrvaške varnostno-obveščevalne agencije. Sporočili so še, da konkretnih primerov ne komentirajo, da pa gledano splošno poveličevanje teorističnih organizacij in njihovih pripadnikov ne glede na njihova ideološka stališča ter odobravanje nasilja predstavljajo nevarnost za javno varnost Republike Hrvaške. Prav tako niso pojasnili, katere organizacije oziroma posameznike konkretno imajo s tem v mislih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (421)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flamengo
15. 10. 2019 12.42
+2
bravo Hrvaška
dho
15. 10. 2019 10.56
-1
S skrajneži brez milosti, tako levimi kot desnimi. Toda žal v Sloveniji se s prstom kaže samo na desne, levi jih ne zanimajo. Le kako bi jih, če so pa sami taki.
Balki30
14. 10. 2019 21.39
+13
Brawo hrwati....kr tak naprej...pa to
Berdem
14. 10. 2019 21.35
-8
Tudi Thomsona bodo nagnali, sam ne vedo kam
HorstWiesel
14. 10. 2019 21.25
+9
Nekaj podobnega bi morala narediti tudi Slovenija z vsemi hrvati, živečimi v Sloveniji, ki poveličujejo ustaštvo, tompsona, stepinca,....
setisfekšn
14. 10. 2019 20.20
+0
Tito Josip Broz vrhunski predsednik ki ga je spostoval ves svet tisti ki je dal raji dihat in drzal 23 milj. Drzavo z glavo nad vodo postavil v Jugoslaviji ogromno uspesnih podjetij zgradil stanovanja navadnim ljudem in drzal nazaj kler da ni pustosil z svojimi pravljicami med postenimi ljudmi!!!
gusar.
14. 10. 2019 19.43
-10
Bosanec ima jajca, vsaka mu čast, vse mu dam za prav...
mandan
14. 10. 2019 19.32
+15
Ne glede na vse... NDH je bila okupatorska vojska. Tito je bil pol hrcek pol slovenc. Slovencem je ukradel Trst in Istro kar se tiče vecinskega prebivalstva. In.... Jih podaril...Trst je moral Špagetarjem Zarad kuhne... Ejjj Istro pa komu pa Krk in Cres ki sta bla pod Avstrijsko oziroma Kranjsko upravo.... Hrckom... Ha ha zsaj ga pa blatijo... Namesto da bi ga mi ko nas jre potunkak kokr jr dolg in širok
modelx
14. 10. 2019 20.03
+3
pojmanimaš o zgodovini. trst so nam ukradli po prvi vojni, po drugi pa so veleopevani amerikajnarji ga zopet dali makaronarjem. v prvi vojni so ti vsaj obremenili avstronemce s soško fronto. kaj pa so naredili v drugi vojni, razen, da so na drog obesli svoje podelane gate? nič!!!! kar pa tiče istre, ni imel tito nič zaraven! to je zaj… kardelj, ki ga je bakarić naelastificiral. bi bilo dobro, da bi tule večina malo širšo zgodovino poznala.
Uporabnik113189
14. 10. 2019 20.47
+5
Največ so krivi kar slovenci, ki so veselo sprejeli hrvaščino kot svojo, ne da bi jih vsaj malce zapekla vest. Primorci so za slovensko besedo pili ricinus, pa niso odnehali. Stoletnik Pahor vam pravi govorite slovensko, nič ne pomaga, hlapci se kar množijo. In zgodba se ponavlja, polna Istra slovencev, vsi tolčejo neko latovščino, ki ni ne hrvaščina ne slovenština. Ko pogledaš medije, je vse kar je slovensko načrtno brisano, izvaja se asimilacija jezika. Prav smešno se mi je zdelo, ko je zgodovinar na hvaški TV opisoval ostanke ruševin iz rimskih časov in zaključil da je tam živel hrvat ( ki je govoril latinščino). Pri nas pa pogledam v medijih lahko gledamo vse svetovne televizije, ni da ni, izbiram programe, dostopni so tiskani mediji..Kot bi prišel iz nekega pragozda v civilizacijo..
DEEP
14. 10. 2019 21.04
+4
Se je nemčija tudi okupator ,zdej jim pa lezete v rit pa srbom tudi!!
Crotop
14. 10. 2019 19.32
+11
Ma kakšni slavni levičarji, to so vsi zločinci!!
CestniKolesar370Wattov
14. 10. 2019 19.26
+2
Ko se levi pritožujejo nad to novico... V Jugoslaviji Facebooka ni blo in status si lahko objavil na reklamni pano. Če si objavil status "Stalin je zakon" ob napačnem času, si šel ali na Goli Otok za 5 let, ali pa v jamo. Osebno sem veliko rajši deportiran v rodno deželo, kot pa da preživim 5 let na Golem Otoku, ali končam mrtev v jami. Torej dragi levi. Kar je sedaj Hrvaška, je bila Jugoslavija 100x slabše. Se razumemo in ali je to logično? Zalaufajte svoje male možgančke in dobro razmislite.
Uporabnik473573
14. 10. 2019 19.38
+0
Ti še vedno blebetaš tukaj. ves dan. bi ti morali znižati pokojnino, da bi postal bolj produktiven del družbe. Glede komentarja očitno ne poznaš umetnikov NSK, ki so bili izjemno provokativni pa nihče ni pristal na golem otoku.
CestniKolesar370Wattov
14. 10. 2019 19.46
+4
Mi manjka še dobrih 30 let do pokojnine, nanjo ne računam. Delam pa cel dan, med drugim zato, da ti dobiš socialno na račun 21. v mescu. Zahvali se mi, poljubi mi moje poljedeljske prste na nogah in bodi tiho. Lahko pa primerjava davčno napoved in imamo črno na belem kdo je bolj produktiven del družbe.
samuray1
14. 10. 2019 18.54
+15
Razen tega da so ponosni na ustaške klavce tet da so hrvati najbolj hrabri ljudje na svetu ki se niti lastnih zločinov ne sramujejo, ni treba nič več dodat.
Schnitzel
14. 10. 2019 18.08
+9
Država zastrupljena z nestrpnostjo, sovraštvom in nasiljem. Tudi spolnim - skupinska posilstva
Schnitzel
14. 10. 2019 18.05
+21
Od države v kateri postavijo spomenik v demokratični državi (Švedska) obsojenemu ustaškemu atentatorju, v kateri skrunijo spomenike in spomin na žrtve Pavelićevega režima in zanikajo zločine v Jasenovcu in drugih taboriščih, v kateri pretepajo športnike "napačne" nacionalnosti, v kateri pretepejo in razbijejo lokal zaradi ogleda "napačne" nogometne tekme, v kateri lastnik apartmaja vrže na cesto goste "napačne" spolne usmeritve, v kateri pevec, ki obuja in poveličuje Jasenovac in Staro gradiško, poje na proslavah in praznovanjih itd. itd...od take države ne moreš pričakovati nič pametnega.
Rade 74
14. 10. 2019 17.59
+25
Če ne bi bilo Tita in Partizanov, bi ti hinavci ostali brez Dalmacije in njenih otokov, brez Istre. Ostala bi jim samo Banovina z Zagrebom in Slavonija. Kako so pokvarjeni, pa to je neverjetno in kakšno histerijo z ustaštvom ponovno zganjano. In ti so v EU, naši so jih pa mirno spustili.
vinogradnik33
14. 10. 2019 18.05
+17
Pa saj jih nekateri naši zelo podpirajo saj hodijo na njihove shode in se fotografirajo pod njihovo nekdanjo zastavo !
CestniKolesar370Wattov
14. 10. 2019 18.08
+7
Titu in Partizanom pripisuješ močno preveliko vlogo v 2. svetovni vojni.
CestniKolesar370Wattov
14. 10. 2019 18.13
+2
Od moje stare mame 5-kilski pes je vedno bevskal na Nemce. Če njega ne bi bilo, bi Hrvati ostali brez Dalmacije.
Schnitzel
14. 10. 2019 18.14
+4
In če ne bi bilo še prej kralja Aleksandra, bi si po 1. sv. vojni Srbija kot zmagovalka priključila ozemlja s srbskim prebivalstvom, ostalo (tudi del Slovenije) pa bi pograbila Italija. Me zanima, kako bi se potem 1991-tega odcepili od Italije.
User416781
14. 10. 2019 18.37
+3
Če bi jugoslavija takrat spoštovala trojni pakt, pri nas sploh ne bi bilo vojne. Sicer pa je problem NOB predvsem v hkratni revoluciji, ne pa v uporu proti okupatorju. Tega nihče ne zanika, problem je obdobje 50 let po vojni.
modelx
14. 10. 2019 20.11
-1
če bi tedanji politiki imeli kaj med nogami, bi se uprli. tako pa je le predvojna kp imela toliko onega in razni socialisti, da smo premogli upor. in upor po celi jugi je bil uradno priznan. ja, le kam pa je Winston poslal svojega sina??? k belim, četnikom in ustašem že ne, če me spomin ne vara. mogoče bi bilo dobro, da si kdo kdaj pogleda intervju s fitzroyem mcleanom (z njim so ga vsi novinarji sveta težko dobili, ampak obstaja bbc-jev in je prekleto zanimiv, ker o titu z izbranimi besedami govori goreč nasprotnik komunizma) - seveda, če sploh veste, kdo je to.
setisfekšn
14. 10. 2019 20.27
-1
Rusu oz bivsemu sovjetu to povej!!!te bo ganjal do sibirije!!!upraviceno!!!
vinogradnik33
14. 10. 2019 17.53
+13
S takimi dejanji samo dokazujejo , da se še niso ločili od politike NDH ( ustaštva ) , ki je bilo mračnejše od fašizma , kot pravijo strokovnjaki in da so bili celo SS -ovci zgroženi nad grozodejstvi ustašev !
Rade 74
14. 10. 2019 17.55
+10
Točno tako, Hrvaška je trenutno,poleg Italije najbolj fašistična država z hinavsko podporo RKC na Svetu. Zgodovina se ponavlja, ponovno jih bodo dobili po grbi in eni in drugi!
Schnitzel
14. 10. 2019 18.20
+6
Itak. V italijanskih vojaških arhivih lahko najdeš številna poročila, kako je morala posredovati italijanska vojska, da je ustavila zverinsko divjaštvo nad civilnim prebivalstvom, predvsem srbskim.
DEEP
14. 10. 2019 19.31
-3
aljoteam
14. 10. 2019 17.48
+6
Iste metode, kot jih je imela komunisticna partija s Titom na celu. Res mi je smesno, kako so glasno proti neki ideologiji vedno, ampak res, vedno, v 100% najbolj podobni tistim, ki jih sovrazijo in pljuvajo. Strah pred samim seboj :).
el capitan 1
14. 10. 2019 17.35
+6
Pri nas bi morali enako narediti z Levico!
za bojši jutri
14. 10. 2019 17.25
+10
A bi moral poveličevati Paveliča in ostale nepridiprave? Živel TITO.
Schnitzel
14. 10. 2019 17.44
+6
Prav gotovo! Tam slavijo Pavelića. Živel Tito!
kajpavzdevek
14. 10. 2019 17.17
-5
Tito in partizani so nas držali v šahu z silo
26277
14. 10. 2019 17.14
+7
Pošten in pravičen bi bil zid..cca 6m, marka 500.