Tujina

Hrvati rešili mladiča risa: Martin je pripravljen na samostojno življenje v naravi

Zagreb, 16. 05. 2018 17.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaško ministrstvo za varstvo okolja in energetiko je sporočilo, da so uspešno rešili mladiča risa in ga pripravili na samostojno življenje v naravi. Z ovratnico GPS so dva meseca spremljali njegovo gibanje v naravi in ugotovili, da je Martin, kot so ga poimenovali, v preteklih dveh mesecih živel tudi na območju Slovenije.

Ris je ena od najbolj ogroženih živali na Hrvaškem. Strokovnjaki ocenjujejo, da jih tam živi od 40 do 60.

Gre za zapuščenega in lačnega mladiča risa, ki ga je lokalni lovec julija lani našel v gozdu pri vasi Bribir nedaleč od Novega Vinodolskega in o tem obvestil predsednika lovskega društva, so v izjavi za javnost pojasnili na hrvaškem ministrstvu za varstvo okolja in energetiko.

Zapuščenega in lačnega mladiča risa je lovec našel v gozdu pri vasi Bribir.
Zapuščenega in lačnega mladiča risa je lovec našel v gozdu pri vasi Bribir. FOTO: Hrvaško ministrstvo za zaščito okolja in energetiko

Ker gre za strogo zaščiteno žival, so pristojne hrvaške službe mladiča najprej oskrbele pri veterinarju v Crikvenici, nato pa so ga prepeljali v živalski vrt v Zagrebu. Ugotovili so, da gre za samca risa, ki so ga po zavetniku Bribirja poimenovali Martin.

Septembra lani so ga premestili v nacionalni park Risnjak, kjer so mu zgradili tudi začasno bivališče. Ob tem so jim svetovali in pomagali strokovnjaki iz drugih držav, kot so Portugalska, Slovaška in Romunija, ki so izvajale podobno prilagajanje mladih risov. Izogibali so se neposrednemu stiku z Martinom z namenom, da bi žival obdržala značaj risov ter da se ne bi navadila na prisotnost in vonj ljudi.

Martin je zdaj sposoben samostojnega življenja v naravi.
Martin je zdaj sposoben samostojnega življenja v naravi. FOTO: Hrvaško ministrstvo za zaščito okolja in energetiko

Konec januarja so Martina izpustili iz začasnega bivališča, a je dobil GPS ovratnico, s katero so spremljali njegovo gibanje. Po dveh mesecih so ugotovili, da je živel v Gorskem Kotarju in celo na območju Slovenije – globoko v gozdu, kjer se je izogibal naseljem. Glede na to so ocenili, da je sposoben samostojnega življenja v naravi.

V skupni reševalni akciji so sodelovali lovci iz lovskega združenja Vinodol iz Bribira, Veterinarska ambulanta Crikvenica, člani Interventne skupine za volkove in rise Ministrstva za varstvo okolja in energetiko, Javna ustanova Priroda, Živalski vrt Zagreb, strokovnjaki Veterinarske fakultete Univerze v Zagrebu, nacionalni park Risnjak in Hrvaška agencija za okolje in naravo.

Živel je v Gorskem Kotarju in celo na območju Slovenije, je pokazala njegova GPS ovratnica.
Živel je v Gorskem Kotarju in celo na območju Slovenije, je pokazala njegova GPS ovratnica. FOTO: Hrvaško ministrstvo za zaščito okolja in energetiko
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FIGEC
10. 09. 2018 22.20
+2
Joooooooooooooooooooooooooj.., kako bi ga imel!!!
Apostol1
17. 05. 2018 11.52
Thinc25
17. 05. 2018 08.17
+6
Saj enkrat lepe novice iz Hrvaške.
nevica
16. 05. 2018 19.34
+16
nam pa dva pobegneta iz Zoo, rezultat: oba mrtva. Po strokovni zaslugi. Tako kot medvedek Srečko v Romuniji.
janezccc
16. 05. 2018 19.21
+13
oježeš
16. 05. 2018 18.17
-9
Ne moreš verjeti, sprehajal se je celo v Sloveniji.
JApajaDAja
16. 05. 2018 18.16
+6
naj še tako poskrbijo za ta divje ilegalce, da ne bodo rinili k nam!