Tujina

Hrvatje niso razumeli

Rim/Zagreb, 18. 02. 2007 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Izjave predsednika Napolitana se niso nanašale na Hrvaško, pravijo v Italiji. Odnosi med državama so spet dobri.

Giorgio Napolitano
Giorgio Napolitano FOTO: Reuters
Napolitanove izjave 10. februarja o "slovanskem ekspanzionizmu", "barbarstvu" slovanskih sosedov, "pohodu sovraštva" in "krvoločnega besa", ki naj bi bil povezan s "priključitvenim naklepom, ki je prevladal v mirovni pogodbi iz leta 1947 in je dobil grozeče obrise etničnega čiščenja," je naletela na oster odziv Zagreba, predvsem hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, ki ga je podprla tudi vlada. Mesić je menil, da v besedah Napolitana "ni mogoče spregledati sledi odprtega rasizma, zgodovinskega revizionizma in političnega revanšizma".

Tiskovna predstavnica Evropske komisije Pia Ahrenkilde Hansen je Mesićeve izjave v izmenjavi mnenj z Napolitanom o fojbah označila kot neprimerne.

Po ostrih izmenjavah mnenj med Italijo in Hrvaško v preteklih dneh je italijanska stran v soboto z zadovoljstvom sprejela izjavo hrvaškega predsednika Stipeta Mesića o nadaljevanju bilateralnih odnosov v duhu prijateljstva in sodelovanja. Italijanski predsednik Giorgio Napolitano pa se je pridružil Mesićevim željam, da se v prihodnosti pripravi hrvaško-italijansko srečanje na najvišji ravni.

Družbeno politično društvo Edinost iz Trsta je opozorilo na "hudo napako", ki je bila storjena ob letošnjem italijanskem dnevu spomina na fojbe. Do Napolitanovoih izjav ob dnevu spomina na fojbe so se kritično odzvali tudi v društvu TIGR Primorske.

V izjavi, ki jo je objavil urad hrvaškega predsednika, je Hrvaška sprejela na znanje pojasnila italijanskega ministra za zunanje zadeve Massima D'Aleme glede Napolitanovih izjav ob dnevu spomina na fojbe. Gre za stališče, da se omenjene izjave "nikakor niso polemično nanašale na Hrvaško, niti niso imele namena postavljati pod vprašaj (Pariškega) mirovnega sporazuma iz leta 1947, Osimskih sporazumov in Rimskega sporazuma," niti niso vsebovale revanšističnih ali zgodovinsko-revizionističnih teženj.

Mesić je sprejel italijansko razlago spornih izjav
Mesić je sprejel italijansko razlago spornih izjav FOTO: Reuters

S temi pojasnili se je odprla pot za zgladitev nesporazuma okoli Napolitanovih izjav, je menil Mesić ter ocenil, da so s tem postavljeni temelji za "nadaljnjo gradnjo prijateljskih in vzajemno koristnih odnosov" med državama. Iz italijanskega ministrstva za zunanje zadeve so sporočili, da je predsednik Napolitano naklonjene sprejel Mesićeve "prijateljske besede". Italija bo še naprej podpirala Hrvaško na njeni poti v EU, so še sporočili.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trip
20. 02. 2007 00.23
bravo hrvati... se strinjam z mesićom!!! kaj se pa grejo ti italijani!!! normalno je da so bili poboji italijanov ter izdajalcev in njihovih družin odziv na fašistično nasilje!! zdaj pa prikazujejo partizane kot največje morilce in barbare!!! lahko bi se tudi mi malo bolj ostro odzvali na te žaljivke!! hrvati so vsaj dali vedeti da se z njimi ne da pometati!! kar pa za nas ne morem rečti!!!! lahko bi se zamislili!!!
bnam 2707
19. 02. 2007 11.21
cenevols 1: se strinjam in se opravičujem,če sem bil preoster
dani.ca@email.si
19. 02. 2007 09.06
Ali bo Napolitano končno povedal na koga se nanašajo njegove besede.Zakaj govoriči nekaj če ne pove na koga se nanaša. Jaz se pa spominjam Italijanov, ako so požigali vasi v" Ljubljanski pokrajini" vaščane pa odgnali na Rab,Gonars v taborišča,kjer jih je veliko pomrlo od lakote.Kaj ko bi Italijani kdaj spomnili na svinjarije,ki so jih počeli v Sloveniji.
raskolnikov
19. 02. 2007 05.15
ni pomembno. zdaj so se objeli in poljubili in vse je spet dobro....
Materi
18. 02. 2007 21.10
Niso hrvati neke znalice. To so ti...
cenevols1@yahoo.com
18. 02. 2007 20.47
Bnam 2707 Očitno sem bil napačno razumljen! Hotel sem le napisati kot odgovor osebi z nick-om "Ni pomembno" kaj je bila uradna razlaga Rima na govor Italijanskega predsednika (torej da se ni nanašalo na Hrvaško- se je torej na Slovenijo?). Mi na misel ne pride, da bi se Italiji opravičevali. Po drugi strani pa se tudi ni treba kregati, ker nam to ne bo prav nič koristilo. Sem pa tudi omenil, da edini resni spor v katerem je trenutno Slovenija ni z Italijo, ampak s Hrvaško (torej tu bi bilo važno, da slovenske stranke bolje zastopajo slovenske interese ne pa da se borijo z italijanskimi mlini na veter).
bnam 2707
18. 02. 2007 20.12
cenevols 1 :Njegov govor je bil jasen nedvoumen in se je nanašal na Slovenijo in Hrvaško.Vse drugo je sprenevedanje.Kaj naj pa mi rečemo,da današna Italija ni Italija,da je njihova vojna zgodovina neitalijanska.To so pa res neke velike neumnosti. Tisti ,ki tako mislite se jim greste lahko tudi upravičiti,vendar samo v svojem imenu in ne v imenu slovenskega naroda !Dejstvo je,da smo mi zmagovalci oni pa poraženci in tega ni moč spremeniti!
cenevols1@yahoo.com
18. 02. 2007 14.14
Hotel je povedati, da so se nanašale na tedanjo povojno (slovansko) komunistično oblast in ne na neodvisni republiki Slovenijo in Hrvaško in sedanje ljudi (torej v smislu ne sodi sedanjih Nemcev po Hitlerju). Mislim, da je slovenska oblast to pot ravnala modro in se ni vmešavala v spor med Italijo in Hrvaško. Kar pa se tiče trenutnih razmer so meje z Italijo znane in se ne bodo spreminjale, medtem ko se "prijateljska" južna soseda nezadržno širi po slovenskem ozemlju.
marko@svinje.net
18. 02. 2007 14.04
eh....komi cakam na vsesplosno anarhijo.
GSG-9
18. 02. 2007 12.37
"Izjave predsednika Napolitana se niso nanašale na Hrvaško, pravijo v Italiji" Na koga pa, na Slovenijo???!??!!?!? Barabe proklete!