Tujina

Hudo neurje na Siciliji vzelo 12 življenj, med mrtvimi tudi leto dni star otrok

Palermo, 04. 11. 2018 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sicilijo je prizadelo hudo neurje, v katerem je umrlo 12 ljudi, eno osebo pa še pogrešajo. Največ žrtev je zahtevala narasla reka blizu Palerma, kjer so potapljači iz poplavljene hiše potegnili devet trupel. Med mrtvimi sta tudi otroka, stara eno in tri leta, ter 15-letnik. Še vedno pa je hudo tudi na severu Italije, kjer si je razmere ogledal notranji minister Salvini.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Neurje na Siciliji
    02:13
    Iz 24UR: Neurje na Siciliji
  • Posnetki opustošenja na severu Italije
    01:38
    Posnetki opustošenja na severu Italije
  • Hudo neurje na Siciliji
    01:04
    Hudo neurje na Siciliji

Nesreča se je zgodila v kraju Casteldaccia nedaleč od Palerma, kjer je zaradi obilnega deževja hitro narasla tamkajšnja reka Milicia in poplavila hišo, v kateri sta bili dve družini – vsega skupaj 12 ljudi.

Voda je segala vse do stropa, devetim ljudem ni bilo pomoči. Najstarejši žrtvi sta imeli 65 let, najmlajša pa samo leto dni, poroča italijanska La Stampa. Rešila sta se samo moški in otrok, ki sta šla ravno takrat v trgovino po slaščice, in moški, ki je splezal na drevo ter poklical na pomoč.

"Bila sta moje življenje, moje srce ... Ni ju več ..." je skozi solze dejal Giordano, ki je v tragediji izgubil ženo in sina.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sosedom uspelo pobegniti

Župan Casteldaccie Giovanni Di Giacinto je poudaril, da gre za veliko tragedijo, jutri bo razglasil dan žalovanja. "Sinoči sploh ni obilno deževalo, Milica je majhna reka in še nikoli ni bila nevarna. Sklepam, da je vsa ta voda prišla nekje iz zaledja in presenetila ljudi v hiši. Ta namreč stoji sto ali dvesto metrov stran od rečnega brega oz. od tistega, kar je ostalo od njega," je povedal.

Maria Concetta Alfano, ki živi v bližini, je opisala dogajanje te usodne noči. "Bilo je okoli 22.30. Slišala sem pse, ki lajajo. Rekla sem možu, naj gre pogledat, kaj se dogaja. Odprl je vrata in takrat je v hišo vdrla voda. Takoj sva zgrabila 39-letno hčerko, ki je nepokretna, tekli smo v avto in uspelo nam je pobegniti. Ko smo prispeli v Palermo, je mož dobil telefonski klic o tem, kaj se je zgodilo."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dva mrtva, žensko in moškega, so gasilci našli v avtomobilu, ki ga je v kraju Cammarata v provinci Agrigento odnesla narasla voda, poroča La Repubblica.

Dvanajsto smrtno žrtev pa je neurje zahtevalo v kraju Vicari. 44-letni Alessandro Scavone se je peljal s prijateljem v avtomobilu, ko ju je zajela voda. Odneslo ga je iz avtomobila in utonil je. Njegovo truplo so našli gasilci.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med ljudmi, ki jih pogrešajo, je tako 40-letni zdravnik Giuseppe Liotta iz Palerma. Na cesti Ficuzza–Corleone, ki je zasuta s plazovi, so našli samo njegov avtomobil. Drugi pogrešani je bil 21-letni Salvatore D'Amato, ki pa so ga k sreči našli živega.

Še danes bo Sicilijo obiskal premier Giuseppe Conte. Vojska pa bo pregledala stanje vseh glavnih cest na otoku.

Še vedno hudo tudi na severu Italije

Neurja z močnim vetrom in obilnim dežjem, ki po vsej Italiji pustošijo že teden dni, so sicer zahtevala skupno že najmanj 30 smrtnih žrtev, povzročila pa so tudi veliko gmotno škodo.

Polomljena drevesa blizu Belluna.
Polomljena drevesa blizu Belluna. FOTO: AP

Med nevihto na otoku San Pietro pri Sardiniji je strela ubila nemško turistko. Po poročanju italijanskih medijev je bila ženska skupaj z možem in sinom na izletu, ko jih je ujela nevihta. Preden se jim je uspelo vrniti do avtomobila, je vanjo udarila strela, pri čemer jo je vrglo več metrov v zrak.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med najhuje prizadetimi je dežela Veneto na severu Italije. Angelo Borelli iz tamkajšnje civilne zaščite je razmere v pokrajini Belluno opisal kot apokaliptične. Gasilci so samo tam izvedli več 2600 intervencij. Številni kraji so bili brez elektrike in vode, več vasi je bilo odrezanih od sveta. Razmere si je danes s helikopterja že ogledal tudi italijanski notranji minister Matteo Salvini.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vremenoslovci močno deževje napovedujejo tudi za danes, oranžni alarm tako ostaja izdan za Kalabrijo, Emilijo Romanijo in Sardinijo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

and1302
04. 11. 2018 17.29
+2
bo treba razmisliti kje zdaj naprej graditi hise
fairplayy
04. 11. 2018 17.08
+2
Globalno segrevanje brez dvoma.
Ramzess
04. 11. 2018 11.30
-53
"Rekla sem možu, naj gre pogledat, kaj se dogaja. Odprl je vrata in takrat je v hišo vdrla voda. Takoj sva zgrabila 39-letno hčerko, ki je nepokretna, tekli smo v avto in uspelo nam je pobegniti. Ko smo prispeli v Palermo, je mož dobil telefonski klic o tem, kaj se je zgodilo." Okno, višje, je le bolj logična rešitev, pa svetilka v roki, ... in kako so tekli, če je ena bila nepokretna, sta tekla z njo v avto, vendarle kajne.
Ata_Smrk
04. 11. 2018 13.23
+17
Ramzess
04. 11. 2018 17.38
-2
Ramzess
04. 11. 2018 11.29
-38
"poplavila hišo, v kateri sta bili zbrani dve družini – vsega skupaj 12 ljudi" Kaj pomeni zbrani, zbrani za kaj, ... večina žal ni preživela. Včasih se čudim kako lahkomiselni so ljudje. Večina posledic so posledica njihovih napak, ne okoliščin, zgolj. Kod da nihče ne spremlja kaj se dogaja okrog.
Too7
04. 11. 2018 14.19
-9
Ramzess
04. 11. 2018 17.39
-5
Ko nepremišljeni odrasli potegnejo še otroke s sabo.
Ramzess
04. 11. 2018 11.25
-57
Nič novega, raje se stisnili v kot in umrli, kot pa bežali in preživeli.
dabra
04. 11. 2018 11.28
+55
Mogoče jim pa naraščajoča voda ni dala druge možnosti...
Ramzess
04. 11. 2018 12.54
-26
Prej je treba misliti na to, pa so ja vedeli kaj se obeta, najlažje se je narediti nevednega, neumnega in ne prevzeti odgovornosti.