Tujina

Humanitarna pošiljka EU v Iraku

Bruselj/Washington/Bagdad, 06. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Z vojaškega letališča v Bruslju je proti Iraku poletelo prvo letalo s človekoljubno pomočjo Evropske unije. Ameriški pravosodni minister Ashcroft pa je napovedal, da tisti, ki so plenili iraške muzeje, ne bodo ušli roki pravice.

EU je v letošnjem letu iz skupnega proračuna predvidela do 100 milijonov evrov človekoljubne pomoči Iraku. Od izbruha vojne je Evropska komisija Iraku že sprostila kakih 31 milijonov evrov pomoči, razmišlja pa tudi o ustanovitvi svojega urada v Bagdadu, ki naj bi koordiniral evropsko pomoč državi. "Gre predvsem za dokaz evropske solidarnosti s prebivalci te države, ki preživljajo zelo hude čase," je ob tem dodal komisar Nielson.

Transportno letalo belgijske vojske vrste C-130 naj bi se na poti proti Iraku ustavilo še v Atenah, kjer naj bi nanj natovorili dodatno pomoč. Omenjena misija sodi v okvir programa pomoči Iraku, ki ga je pripravil Bruselj.

Letalo bi moralo proti Iraku sicer poleteti že minuli teden, vendar pa so morali odhod zaradi težav pri pridobivanju potrebnih dovoljenj pri ameriški vojski, ki nadzira Irak in njegov zračni prostor, večkrat preložiti.

V iraško prestolnico je že prispel komisar za razvoj in človekoljubno pomoč Poul Nielson, ki naj bi v prihodnjih dveh dneh ocenil razmere v povojnem Iraku. "Zelo pomembno - in to je tudi eden izmed ciljev mojega obiska tukaj - je prispevati k oblikovanju normalnih pogojev za zadovoljevanje človekoljubnih potreb," je ob prihodu na bagdadsko letališče povedal komisar. Ob tem je dodal, da morajo ključno vlogo pri usklajevanju in podeljevanju pomoči v Iraku odigrati Združeni narodi.

Humanitarno pošiljko je pospremil tudi predsednik Evropske komisije Prodi (Foto: Reuters)
Humanitarno pošiljko je pospremil tudi predsednik Evropske komisije Prodi (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Viri v Bruslju napovedujejo, da se bo Nielson sestal z visokimi predstavniki ZN, pristojnimi za človekoljubno pomoč in s predstavniki Rdečega križa, z njimi pa naj bi govoril predvsem o tem, kako lahko EU prispeva k obnovi Iraka. Za zdaj ni jasno, ali se bo komisar srečal tudi z upraviteljem Iraka, upokojenim ameriškim generalom Jayjem Garnerjem, ki je Nielsona na kratko pozdravil na letališču.

Poul Nielson, komisar EU za človekoljubno pomoč je že v Iraku
Poul Nielson, komisar EU za človekoljubno pomoč je že v Iraku FOTO: Reuters

Predsednik Mednarodnega odbora rdečega križa (ICRC) Jakob Kellenberger pa je med obiskom v Bagdadu danes ocenil, da bi morale "okupacijske sile" v Iraku najprej zagotoviti varnost. Opozoril je, da mednarodno pravo jasno določa pravice in dolžnosti okupacijskih sil: to so obnova miru in reda, zagotovitev blaginje prebivalstva in zaščita najpomembnejših zgradb. Kellenberger naj bi se danes sešel s civilnim upraviteljem v Iraku, upokojenim ameriškim generalom Jayem Garnerjem. V ospredju njunih pogovorov bodo razmere v Iraku in vloga ICRC v državi.

USAID za izboljšanje iraškega zdravstvenega sistema

Grško zunanje ministrstvo pa je medtem sporočilo, da je bila v ponedeljek v okolici iraške prestolnice napadena grška humanitarna misija. V incidentu ni bilo ranjenih.

Ameriška agencija za mednarodni razvoj USAID je ameriški družbi Abt Associates ponudila pogodbo v višini 10 milijonov dolarjev za izboljšanje iraškega zdravstvenega sistema.

Kot so povedali predstavniki USAID, je namen projekta reforma iraškega ministrstva za zdravje, poleg tega pa naj bi ocenili potrebe prebivalstva in mu nudili ustrezno zdravstveno pomoč.

Kulturni ministri EU o uničevanju iraške kulturne dediščine

Kulturni ministri EU so na zasedanju v Bruslju največ razpravljali o deklaraciji o tragičnem uničenju arheoloških najdišč, spomenikov in knjižnic v Iraku. Kot so povedali člani slovenske delegacije - zasedanja ministrov se je kot opazovalka udeležila tudi slovenska kulturna ministrica Andreja Rihter - so ministri posebej podprli aktivnosti Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) in prizadevanja tistih vladnih in nevladnih organizacij, ki se zavzemajo za zaščito iraške kulturne dediščine kot dela svetovne zgodovinske dediščine.

Medtem pa je ameriški pravosodni minister John Ashcroft, ki je na obisku v Franciji, kjer se udeležuje konference o izginulih umetniških predmetih v Iraku, dejal, da "organizirane kriminalne skupine", ki so izropale iraške muzeje, ne bodo ušle roki pravice.

ZDA se še niso odločile o vrnitvi IAEA v Irak

ZDA predstavnikov IAEA ne želijo pustiti v Irak
ZDA predstavnikov IAEA ne želijo pustiti v Irak FOTO: Reuters

ZDA se še vedno niso odločile, ali bodo predstavnikom mednarodne organizacije za jedrsko energijo (IAEA) odobrile, da sodelujejo pri nadzoru jedrskih objektov v Iraku, je sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta Richard Boucher. "Z IAEA smo v stalnih stikih glede številnih vprašanj. Vendar pa še ni odločitve glede vloge, ki bi jo ali je ne ne bi igrala organizacija pri nadzoru," je v ponedeljek zvečer dejal Boucher.

Boucher ni želel potrditi informacije o plenjenju v jedrskem kompleksu Al Tuvajta južno od Bagdada. Generalni direktor agencije Mohamed El Baradej je ZDA pred časom pisno zaprosil, naj IAEA dovolijo preiskati omenjene informacije.

Ameriški časnik Washington Post je v nedeljo poročal, da je ekipa ameriških strokovnjakov, pristojna za iskanje iraškega orožja za množično uničevanje, v soboto odkrila, da je bil nekdanji center za jedrske raziskave v Al Tuvajti tarča plenjenja in da je nemogoče ugotoviti, ali je od tam izginil jedrski material.

Izvedenci Pentagona so od konca bojev v Iraku skupaj obiskali sedem kompleksov, povezanih z iraškim jedrskim programom. Kot je navedel Washington Post, noben kompleks ni bil nepoškodovan, medtem ko sta bila dva izropana.