Tujina

Humanitarne organizacije kmalu v Iraku

London/Pariz/Ženeva, 15. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Na Cipru že čaka 30-članska skupina strokovnjakov, ki bodo ocenili humanitarni položaj v Iraku in predlagali ustrezne ukrepe. V pripravljenosti je še 700 mednarodnih sodelavcev, v samem Iraku pa 3400 lokalnih sodelavcev OZN. Britanski muzej pa je pripravljen pomagati pri ohranjanju iraške kulturne dediščine.

Največ težav imajo ljudje z oskrbo z vodo in elektriko
Največ težav imajo ljudje z oskrbo z vodo in elektriko FOTO: Reuters

Kot je iz Ženeve sporočil Urad OZN za človekoljubno pomoč (OCHA), da bodo slabe štiri tedne po umiku iz Iraka, ki ga je odredil generalni sekretar Kofi Annan, predstavniki človekoljubnih organizacij OZN vrnili v Irak.

Obstajajo ocene, da je samo na severu Iraka domovino zapustilo ali pa so pregnali okoli 266.000 ljudi. Sicer na jugu Iraka v torek pričakujejo prvi transport Sklada ZN za pomoč otrokom (UNICEF). Iz Irana pa je na poti dvanajst cistern s 120.000 litri vode, ki naj bi jo razdelili bolnišnicam in zdravstvenim domovom. Čez Turčijo pa bo organizacija World Food Programme v kratkem zagnala projekt pomoči, po katerem bodo lahko na področje severnega Iraka dnevno pripeljali 20 tisoč ton hrane dnevno.

Britanski muzej bo pomagal reševati kulturno dediščino

Britanski muzej razpolaga z največjo zbirko predmetov iz časa Mezopotamije izven Iraka. Večkrat so ga kritizirali, ker ni vrnil dragocenih eksponatov, nabranih na tem območju v 18. in 19. stoletju.

Britanski muzej v Londonu je izrazil pripravljenost, da pomaga obnoviti opustošene iraške muzeje, obenem pa je pozval OZN, naj prepovedo prodajo dragocenih eksponatov, nakradenih v Iraku. Direktor Britanskega muzeja Neil MacGregor je izjavil, da sicer še čakajo na podrobne informacije o dogajanju v iraških muzejih, vendar je že zdaj jasno, da je kulturno dediščino Iraka prizadela velika nesreča. MacGregor upa, da bosta britanska vlada in mednarodna skupnost nemudoma storili nujne korake za preprečitev nadaljnje škode, obnovo opustošenih muzejev in zaščito tistih objektov kulturne dediščine, ki jih je še moč rešiti.

Organizacija UNESCO bo nove razmere na področju kulturne dediščine v Iraku obravnavala na sestanku v četrtek v Parizu. Gneralni direktor UNESCO Koičiro Matsuura pa je sporočil, da bo skupina strokovnjakov te organizacije odpotovala v Irak, kjer naj bi proučila stanje s kulturno dediščino, takoj, "ko bodo razmere dovoljevale". Tudi Matsuura je angloameriške sile v Iraku pozval, naj takoj sprejmejo ukrepe in zaščitijo arheološka najdišča ter kulturne objekte, iraške sosede pa, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da bi preprečili trgovanje z nakradenimi predmeti.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9