Tujina

Husein ni pričakoval invazije

Washington, 28. 01. 2008 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Agent FBI, ki je zaslišal Sadama Huseina, je razkril izpovedi nekdanjega iraškega predsednika, ki so ga obesili leta 2006.

Agent FBI George Piro je Huseina, potem ko so ga zavezniški vojaki leta 2003 našli v njegovem skrivališču v Iraku, zasliševal sedem mesecev. Po pričevanju agenta naj bi Sadam Husein namenoma ustvarjal vtis, da Irak razpolaga z orožjem za množično uničevanje, saj je s tem želel preprečiti sosednjemu Iranu, da bi ponovno napadel državo. "Zanj je bilo ključno, da ga drugi še vedno vidijo kot močnega, uporniškega Sadama," je dejal Piro.

Sadam Husein je bil iraški predsednik od leta 1979 do ameriške invazije v Irak leta 2003. Ameriške sile so ga ujele 13. decembra 2003.
Sadam Husein je bil iraški predsednik od leta 1979 do ameriške invazije v Irak leta 2003. Ameriške sile so ga ujele 13. decembra 2003. FOTO: Reuters

Husein pa ni pričakoval, da bodo ZDA zaradi tega vdrle v Irak. Agentu naj bi zaupal, da je napačno presodil namene predsednika Busha. Mislil je, da bodo ZDA odgovorile na enak način kot leta 1998, ko so izvedle štiridnevni zračni napad. Ker je ta napad preživel, je bil pripravljen na ponovnega.

Huseina so obsodili na smrt z obešenjem zaradi uboja 148 iraških Šiitov, obtoženih za načrtovanje atentata na Huseina.
Huseina so obsodili na smrt z obešenjem zaradi uboja 148 iraških Šiitov, obtoženih za načrtovanje atentata na Huseina. FOTO:

Ko je bila očitno, da bo prišlo do ameriške invazije, je Husein prosil svoje generale, naj zadržijo ameriške sile za dva tedna. V tem času naj bi prešel v fazo, ki jo je imenoval "skrivna vojna," v kateri naj bi vzpodbudil vstajo prebivalstva proti ameriškim silam. Vendar Piro ni prepričan, ali je bila vstaja res del Huseinovih načrtov ali pa si je nekdanji diktator le želel pripisati zasluge zanjo.

Husein je imel možnost ponovnega zagona programa za izdelavo orožja za množično uničevanje. Po pričevanju agenta naj bi priznal, da si je to tudi želel. Obenem naj bi bil ponosen, ker ga ameriške oblasti toliko časa niso odkrile. "S tem je hotel pokazati, kako nas je prelisičil," pravi Piro, ki je razkril, da je Husein med skrivanjem skrbno pazil na to, kako potuje. Da ga ne bi odkrili, se je znebil svojih vozil in potoval z drugimi.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uroš S.
28. 01. 2008 17.05
Koja vrsta majmuna je najveci akrobata?
Bohem
28. 01. 2008 13.21
Se pravi, da v današnji demokraciji lahko napadeš državo na podlagi izjav pa čeprav nimaš nobenih materialnih dokazov..... Zato rupel, pazi kaj gobezdaš v javnosti !!!!! :D
m1_m1_TM@yahoo.com
28. 01. 2008 13.21
Ubili so dvojnika, Sadama pa poslali na dopust po "težaškem" delu.
Jožajoža
28. 01. 2008 12.26
vsi veliki borci za svobodo so konćali na vislicah "demokracije" kapitala.