Tujina

Huseina je treba zamenjati

Ljubljana, 14. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Napovedi ameriške administracije, da je treba zamenjati iraškega voditelja Sadama Huseina, postajajo vse bolj konkretne. Ameriški vojaški strokovnjaki obdelujejo še zadnje podrobnosti napada na Irak, ob tem pa Rusija ter evropske zaveznice izražajo vse večjo zaskrbljenost zaradi morebitne nove vojne.

George Bush
George Bush FOTO: Reuters

Ameriški predsednik George Bush je dejal, da je znana ameriška politika vlade, da je treba zamenjati režim Iraka. Uporabili bodo vsa razpoložljiva sredstva za izvajanje te politike.

Podatki o načinu zamenjave iraškega voditelja, ki so doslej prišle iz Bele hiše, izključujejo miroljubno izvršitev naloge. "Vsakršna večja vojaška akcija proti Iraku bi še povečala kritičnost in pa sovraštvo arabske množice, arabskih ulic proti zahodnemu svetu. Ne smemo pozabiti, da se je skozi stoletja nabral dobršen del sovraštva proti zahodnemu svetu zaradi različnih dogodkov," pravi Primož Šterbenc iz Fakultete za družbene vede.

Bush sicer omenja diplomatske napore, vendar so ti usmerjeni le v iskanje podpore za napad med arabskimi državami.

Glavni povod za odločenost končati 23-letno vladavino iraškega voditelja so domnevne tovarne za proizvodnjo orožja za množično uničevanje. "Ni jasnih indicev, ali Irak dejansko razvija jedrsko orožje. Povsem jasno je, da razvija biološko in kemijsko orožje," dodaja Šterbenc.

Sadam Husein
Sadam Husein FOTO:

Podatki ameriških obveščevalnih služb sicer nakazujejo, da ima Irak tudi jedrsko orožje, ki naj bi ga po podatkih ameriških obveščevalcev kupoval v Ukrajini. Vendar pa je, po Šterbencevih besedah, v izjavah Busheve administraciji nekaj hipokrizije, saj ima Izrael jedrsko orožje že od leta 1979, kar naj bi bila javna skrivnost, pa Američani nikoli niso zahtevali od te države, da bi se ga znebila. Ne glede na to, da Izrael ni podpisnik pogodbe o neširitvi jedrskega orožja.

Uspeh iskanja podpore med arabskimi državami je odvisen tudi od Busheve opredelitve do bližnjevzhodnega konflikta, saj nanj pritiska domači judovski lobi, Palestincem pa mora priznati pravico do države. "Zaradi teh razlogov se Bush ni pripravljen resneje in nepristransko lotiti reševanja bližnjevzhodnega konflikta, kar zelo otežuje politični položaj administracije v arabskem svetu," še dodaja Šterbenc.

Misija 250 tisoč vojakov, ki naj bi ob podpori vodenih raket in letal, tudi najnovejšega brezpilotnega X-45, napadla Irak s severa, juga in zahoda, bo morda res odstranila Sadama Huseina, teže pa bo ustaviti val nasilja, ki ga v povračilo napovedujejo militantni islamisti po svetu.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni