Tujina

Imenovanje predsednika ob eksplozijah

Bagdad/Tikrit, 01. 06. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Malo pred imenovanjem Adžil al Javerja za predsednika Iraka je v eksploziji v Bagdadu umrlo najmanj 25 ljudi.

Gazi Mašal Adžil al Javer
Gazi Mašal Adžil al Javer FOTO: Reuters

Po večdnevnih pogovorih o prihodnjem iraškem vodstvu so se predstavniki sveta prehodne iraške vlade in koalicijske sile danes le dogovorili, kdo naj bi postal novi iraški predsednik. Položaj so najprej ponudili sunitu, 81-letnemu član sveta prehodne vlade, Adnanu Pačačiju, ki pa je funkcijo le pol ure zatem zavrnil. Razlogi za umik naj bi bili osebne narave. Američani so bili bolj naklonjeni imenovanju Pačačija, medtem ko je svet prehodne iraške vlade podprl al Javerja.

Novi iraški predsednik bo tako postal 46-letni sunit, Gazi Mašal Adžil al Javer, sicer trenutno predsedujoči svetu, ki je ponujeni položaj sprejel. Al Javerja je za novega predsednika prehodne vlade potrdil tudi posebni odposlanec Združenih narodov Lakhdar Brahimi.

Iraški predsednik Gazi Mašal Adžil al Javer se je po imenovanju zavzel za obnovitev popolne suverenosti Iraka na podlagi nove resolucije o Iraku, o kateri trenutno razpravlja Varnostni svet Združenih narodov.

Brahimi je dejal, da naj bi bila nova podpredsednika vlade Ibrahim Džafari, predsednik šiitske stranke Dawa, in Rovaš Švajs, predstavnik iraških Kurdov. Posebni odposlanec ZN je ob tem še dejal, da je že posredoval predlog za sestavo 26-članskega vladnega kabineta premierju Ijadi Alaviju.

Poleg al Javerja sta se novinarske konference udeležila tudi odposlanec ZN za Irak Lahdar Brahimi in predsednik nove začasne vlade Alavi. Kot je poudaril Alavi, je po 35 letih tiranskega režima nastopil čas, ko je Irak začel proces proti suverenosti in demokraciji. Al Javer je pohvalil pogum in modrost Brahimija. V imenu iraškega ljudstva se je zahvalil ZN za njihovo pomoč pri oblikovanju začasne iraške vlade, ki naj bi državo vodila do splošnih volitev predvidoma januarja 2005.

Posebni odposlanec Združenih narodov Lahdar Brahimi je pozval Iračane, naj dajo novi vladi priložnost. "Iraškemu narodu pravim: ta vlada je nova vlada, ki bo prevzela svoje odgovornosti. Dajte ji priložnost in ji pomagajte. Irak je trpel v desetletjih vojn, nepravičnega embarga in zelo trdega režima. Iračani upajo, da bodo pozabili senco preteklosti in izstopili iz tunela. Današnja vlada je prva etapa na poti, ki bo trda, dolga in kaotična," je na slovesnosti ob imenovanju nove vlade v Bagdadu dejal Brahimi.

Nato je nagovoril tudi člane nove vlade: "Kot veste, ljudje želijo varnost in stabilnost. Upam, da boste sposobni zagotoviti varnost z oblikovanjem učinkovite vojske in policije ter tudi z oblikovanjem narodne enotnosti."

Slovesnost ob imenovanju prehodne vlade, ki bo vodila državo do splošnih volitev, ki naj bi bile najkasneje v začetke prihodnjega leta, je danes potekala v palači nekdanjega iraškega predsednika Sadama Huseina v Bagdadu.

Kdo je kdo?

Nominaciji Adnana Pačačija, sunitskega muslimana, ki je bil zunanji minister v 60. letih, torej še preden je na oblast prišel Sadam Husein, so naj bolj nasprotovali Kurdi in nekateri šiitski muslimani, medtem ko so se Američani zavzemali za njegovo izvolitev.

Sunit Gazi Mašal Adžil al Javer, ki je po izobrazbi gradbeni inženir, je doslej skrbel za določanje predsedstva sveta iraške vlade. Kot kandidat pa je užival tako podporo sunitov kot Kurdov. Prebivalci Mosula, od koder je al Javer doma, so vest o njegovem imenovanju sprejeli z vzkliki navdušenja in streljanjem v zrak.

Ameriški vojak na bagdadskih ulicah po eksploziji (foto: Reuters)
Ameriški vojak na bagdadskih ulicah po eksploziji (foto: Reuters) FOTO: Reuters
V Bagdadu so zaradi velike verjetnosti napadov po imenovanju iraškega predsednika poostrili varnostne ukrepe, tako da po mestu patruljira znatno več ameriških vojakov kot običajno.

Bela hiša je nad novo vlado navdušena, OZN in EU previdna

Ameriški predsednik George Bush je v svojem govoru ob imenovanju nove iraške vlade dejal, da ima novo iraško vodstvo sposobnosti, da državljane vodi do volitev. Prepričan je tudi, da vlada predstavlja prerez prebivalstva v Iraku. Bush je še zatrdil, da ameriška oblast pri oblikovanju vlade ni imela prstov vmes. "Pri izbiri nismo igrali nobene vloge. Pika," je zatrdil ameriški predsednik.

Ameriški državni sekretar Colin Powell pa je ob imenovanju nove iraške vlade dejal, da si ta povsem zasluži ameriško in mednarodno podporo. Z oblikovanjem nove vlade pa lahko iraški narod po Powellovih besedah 'sedaj vidi svojo prihodnost' v rokah svojih voditeljev.

Svetovalka ameriškega predsednika za nacionalno varnost Condoleezza Rice pa je oblikovanje nove vlade ocenila kot pozitiven korak za prihodnost svobodnega Iraka. Riceova se je tudi zahvalila Brahimiju za njegovo vlogo pri izbiri nove vlade.

Generalni sekretar OZN Kofi Annan je podprl novo iraško vlado in ob tem opomnil, da proces, ki je privedel do njenega imenovanja, ni bil popoln. "Mislim da gre za nov začetek. Vsekakor to ni konec. Veliko težkega dela še čaka," je dejal Annan.

Imenovanje nove prehodne vlade je pozdravilo tudi predsedstvo Evropske

Unije. Irski zunanji minister Brian Cowen je vladi zaželel veliko uspeha pri vladanju v Iraku, dokler ne bo mogoča izvedba svobodnih in pravičnih volitev. Ob tem je Cowen ponovno obsodil nadaljevanje nasilja v Iraku in opozoril na težave zaradi nasilja pri prenosu suverenosti in obnovi države.

V seriji eksplozij umrlo vsaj 36 ljudi

V središču Bagdada je na sedežu Kurdske domoljubne stranke malo pred imenovanjem novega predsednika prehodne vlade v tako imenovani zeleni zoni, kjer imajo sedež ameriške sile v Iraku, odjeknilo več močnih eksplozij. V času eksplozije je na sedežu zasedbenih sil potekal sestanek glede imenovanja iraške vlade, ki naj bi 30. junija prevzela oblast.

Po poročanju prič je eksplozija pred sedežem kurdske stranke, ki se nahaja v neposredni bližini iraškega zunanjega ministrstva in zelene cone, povzročila velik krater, umrlo pa je 25 ljudi.

Še enajst pa jih je umrlo v eksploziji avtomobila bombe pred vojaškim oporiščem na severu Iraka.

Novo premirje v Nadžafu

Koalicijske sile in milice skrajnega šiitskega verskega voditelja Moktade al Sadra so v Nadžafu, kjer spopadi potekajo že skoraj dva meseca, dosegli novo, tridnevno premirje, je danes sporočil guverner tega svetega šiitskega mesta. "V okviru 72-urnega premirja se morajo pripadniki Mahdijeve vojske umakniti, vsi tisti pripadniki, ki niso prebivalci Nadžafa, pa morajo mesto zapustiti," je dejal guverner Adnan al-Zorfi.

Pripadniki al Sadrovih milic, ki prihajajo iz drugih iraških mest, se bodo morali vrniti domov in predati orožje v centrih, ki jih bodo postavile koalicijske sile, je še dodal al-Zorfi in poudaril, da bodo za varnost v mestu odgovorne iraške sile. Ob tem je dejal, da po njegovem mnenju sporazum predstavlja konec krize, in pojasnil, da je bil o dogovoru obveščen tudi al Sadr.