Tujina

Indija ima muslimanskega predsednika

New Delhi, 18. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novi indijskih predsednik je postal oče indijskega raketnega programa, A.P.J. Abdul Kalam. Prejel je devetkrat več glasov kot njegova protikandidatka, 87-letna komunistka in nekdanja borka za svobodo, Lakshmi Seghal.

A.P.J. Abdul Kalam bo imel kot indijski predsednik predvsem reprezentativno funkcijo
A.P.J. Abdul Kalam bo imel kot indijski predsednik predvsem reprezentativno funkcijo FOTO: Reuters

V Indiji predsednika države volijo poslanci zveznega parlamenta v New Delhiju in poslanci parlamentov indijskih zveznih držav.

Zmaga Kalama, ki je bil kandidat vladajoče koalicije premiera Atala Beharija Vajpayeeja in so ga podpirale tudi vse večje opozicijske skupine, je bila pričakovana. Hindujska nacionalistična stranka Bharatiya Janata (BJP) premiera Vajpayeeja in njene koalicijske partnerice imajo namreč večino v zveznem in skoraj vseh parlamentih zveznih držav, zato je bila potrditev Kalama zgolj formalnost. Dvanajsti indijski predsednik bo prisegel 25. julija in nasledil dosedanjega predsednika Kocherila Narayanana.

Indijski predsednik ima sicer predvsem reprezentativno funkcijo in mora delovati v skladu z navodili indijske vlade. Vendar pa ima predsednik zadnjo besedo v primeru, ko je zaradi nesoglasij med strankami težko oblikovati vlado. Tako lahko skliče volitve in podeli stranki mandat za oblikovanje vlade. Po mnenju politični analitikov Kalam nima dovolj političnih izkušenj, da bi vodil indijski kaotični in razdrobljeni sistem.

Kalam izvira iz čevljarske muslimanske družine v hinduističnem romarskem mestu Rameshwaram na jugu Indije. Več kot štiri desetletja je deloval v obrambnem in vesoljskem raziskovalnem programu, nato pa leta 1999 postal glavni znanstveni svetovalec Vajpayeeja. S položaja je letos odstopil in začel poučevati na neki univerzi na jugu Indije. Kalam je po imenovanju za predsedniškega kandidata prejšnji mesec na novinarski konferenci branil indijski razvoj jedrskega orožja.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni