Tujina

Indonezija toži Suharta

Džakarta, 09. 07. 2007 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Tožilstvo v Indoneziji je vložilo tožbo proti nekdanjemu indonezijskemu diktatorju Suhartu, v kateri zahteva vrnitev 420 milijonov dolarjev.

Mohamed Suharto trdi, da je državni denar porabil za financiranje štipendij.
Mohamed Suharto trdi, da je državni denar porabil za financiranje štipendij. FOTO: Reuters

Mohamed Suharto naj bi državo oškodoval v času svoje 32-letne vladavine ukradel od države, poleg tega pa še več kot milijardo dolarjev odškodnine. Kot je pojasnil javni tožilec Dačamer Munte, ne gre za kriminalni primer korupcije, ampak povsem civilno tožbo.

Kot kažejo sodni dokumenti, zahteva tožilstvo od Suharta povrnitev domnevno ukradenih dobrih 440 milijonov dolarjev ter plačilo odškodnine v višini več kot milijarde ameriških dolarjev.

Denar naj bi bil prenakazan z indonezijske centralne banke preko državnih bank na račun, imenovan Jajasan Supersemar, s katerim je upravljal Suharta. Denar z omenjenega računa naj bi bil sprva namenjen financiranju štipendij, vendar pa je bil na koncu porabljen za 'dvomljive namene', je povedal Munthe.

Danes 86-letni Suharto je bil strmoglavljen z oblasti med azijsko finančno krizo konec 90. letih prejšnjega stoletja, toda njegovi nekdanji sodelavci in družina imajo še vedno precejšen vpliv na politično dogajanje in delovanje pravosodnega sistema.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prisoten@email.si
09. 07. 2007 12.54
še malo pa bo tako od starosti umrl. tako da dvomim da boste kaj dobili :(