Tujina

Indoneziji grozi epidemija

Džakarta/Noumea, 21. 09. 2005 08.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ptičja gripa v Indoneziji, ki je od julija zahtevala najmanj štiri smrtne žrtve, bi se lahko kmalu razvila v epidemijo.

Ptičja tržnica v Džakarti
Ptičja tržnica v Džakarti FOTO: Reuters
Indonezijska vlada je v ponedeljek razglasila izredne razmere, ki jim dajejo pooblastila, da ljudi, ki kažejo znake bolezni, prisilno hospitalizirajo. Prebivalce so sicer pozvali, naj kljub izbruhu bolezni ostanejo mirni.

Indonezijske oblasti skrbi predvsem dejstvo, da so vse primere ptičje gripe pri ljudeh odkrili v Džakarti, gosto naseljeni indonezijski prestolnici, kjer živi 12 milijonov ljudi. V mestu vladajo slabe higienske razmere, številni prebivalci pa si ne morejo privoščiti zdravstvene oskrbe.

Številni strokovnjaki so sicer prepričani, da se bolezen ne bo širila tako hitro, kot napovedujejo, saj državo sestavlja več tisoč otokov.

Od julija so v Džakarti in okolici zaradi ptičje gripe umrli že štirje ljudje, še šest se jih s simptomi te bolezni zdravi v eni od tamkajšnjih bolnišnic.

Iz Džakarte tudi poročajo, da je v bolnišnici umrla petletna deklica, ki je imela simptome ptičje gripe. S prvimi testi niso odkrili sledi virusa. Če bodo naslednji testi pokazali drugačen razultat in potrdili, da je bila resnično okužena s ptičjo gripo, pa bo to peta smrtna žrtev te bolezni v Indoneziji.

Indonezijska namerava na okuženih območjih odrediti zakol perutnine
Indonezijska namerava na okuženih območjih odrediti zakol perutnine FOTO: Reuters

Zakol perutnine

Živalski vrt v Džakarti so zaprli, ko so odkrili, da so nekatere ptice okužene z virusom ptičje gripe.

Indonezijsko ministrstvo za kmetijstvo je napovedalo, da bodo na območjih, ki jih bodo razglasili za "zelo okužene" s ptičjo gripo, odredili množičen zakol perutnine.

Minister je ob tem dejal, da imajo dovolj sredstev, da bodo prizadetim rejcem lahko izplačali odškodnino.

WHO bo v primeru pandemije ptičje gripe začela razdeljevati zdravilo tamiflu
WHO bo v primeru pandemije ptičje gripe začela razdeljevati zdravilo tamiflu FOTO: Reuters

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je napovedala, da bo v primeru pandemije ptičje gripe začela razdeljevati protivirusno zdravilo širokega spektra oseltamivir. Na konferenci WHO v prestolnici Nove Kaledonije Noumea je direktor WHO za zahodni Pacifik Shigeru Omi dejal, da ima organizacija na zalogi 80.000 primerkov oseltamivirja, znanega pod komercialnim imenom tamiflu. Omi je ob tem ponovil poziv WHO razvitim državam, naj svoje zaloge tamifluja namenijo revnejšim državam.

Strogi ukrepi tudi v Maleziji

Vsak od 25 milijonov prebivalcev Malezije letno poje 30 kg perutnine
Vsak od 25 milijonov prebivalcev Malezije letno poje 30 kg perutnine FOTO: Reuters

Stroge ukrepe v boju proti ptičji gripi je uvedla tudi Malezija. Tamkajšnja vlada je ob tem napovedala, da tihotapcem, ki mimo mejne kontrole uvažajo ptice iz sosednjih držav, tudi Indonezije, grozi zaporna kazen.

Tihotapljenje perutnine je sicer v Maleziji donosen posel. Vsak od 25 milijonov Malezijcev namreč po neki raziskavi poje kar 30 kilogramov perutnine na leto, kar jih uvršča v sam svetovni trg. To dejstvo vlado v Kuala Lumpurju zelo skrbi.

Strožje ukrepe so sprejeli tudi v Vietnamu. Tamkajšnje bolnišnice že delajo zaloge tamifluja.

Ptičja gripa je od leta 2003 zahtevala 64 življenj. 44 ljudi je umrlo v Vietnamu, dvanajst na Tajskem, po štiri pa v Indoneziji in Kambodži. Virus so odkrili tudi v Rusiji in Evropi.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA