Tujina

Industrijska proizvodnja na Hrvaškem letos upada

Zagreb, 25. 10. 1999 14.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Industrijska proizvodnja hrvaških podjetij je bila septembra za 2,8 odstotka manjša kot v istem mesecu lani. Po podatkih hrvaškega urada za statistiko je industrijska proizvodnja za isti odstotek nižja v obdobju januar-september glede na isto obdobje lani.

V prvih devetih mesecih letos je najbolj porasla proizvodnja v oskrbi z električno energijo, plinom in vodo, in sicer za 10,7 odstotka. Proizvodnja v rudarstvu je porasla za 2,1 odstotka, medtem ko je proizvodnja v predelovalni industriji nižja za pet odstotkov.

V okviru predelovalnih dejavnosti je bila največja rast, gre za 25,6 odstotka, zabeležena v proizvodnji celuloze, papirja in proizvodov iz papirja. V proizvodnji koksa, naftnih derivatov in nuklearnega goriva je bila višja za 11,4 odstotka, v proizvodnji prometnih sredstev pa za 11 odstotkov.

Med pomembnejšimi vejami predelovalne industrije je v prvih devetih mesecih letos glede na isto obdobje lani upadla proizvodnja pisarniških strojev in računal za 32,9 odstotka, v proizvodnji strojev in naprav za 20,2 odstotka in v proizvodnji tekstila za 10,7 odstotka.