Tujina

Preiskovalci prispeli v Dumo, Macron medtem zagotavlja: To ni vojna proti Asadu

Damask / Pariz / Strasbourg, 17. 04. 2018 06.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, / N.Š. / Ti.Š.
Komentarji
150

Skupina devetih preiskovalcev, ki bodo preverili, ali se je v sirski Dumi zgodil napad s kemičnim orožjem, kar je bil povod za napade ZDA, Velike Britanije in Francije, je že prispela v Dumo. Britanske in ameriške agencije medtem svarijo pred ruskimi kibernetskimi napadi.

Inšpektorji Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) so prispeli v mesto Duma, prizorišče domnevnega napada s kemičnim orožjem pred desetimi dnevi, poročajo sirski državni mediji.

Devetčlanska ekipa mednarodnih strokovnjakov je v državo sicer prispela že v soboto, a območja Dume doslej še ni smela obiskati. Do nedavnega je tako v prestolnici Damask čakala na dovoljenje za vstop v mesto.

Inšpektorji OPCW bodo v sredo lahko obiskali prizorišče domnevnega napada s kemičnim orožjem, je sporočila Rusija.
Inšpektorji OPCW bodo v sredo lahko obiskali prizorišče domnevnega napada s kemičnim orožjem, je sporočila Rusija. FOTO: AP

Sirija in Rusija sta pri tem opozarjali na še ne rešena varnostna vprašanja, ki naj bi jih bilo treba rešiti pred njihovim vstopom, denimo odstranitev min na poti.

Ruski diplomat pri OPCW Aleksander Šulgin je po nekaj zapletih v ponedeljek nato vendarle potrdil, da so varnostne težave sedaj odpravili in da inšpektorji lahko pridejo v sredo. V Damasku jim je sirska vlada medtem ponudila pogovor z 22 domnevnimi pričami iz Dume.

Inšpektorji bodo tokratni napad tako začeli preiskovati približno 11 dni po napadu, tam pa naj bi zbrali različne vzorce, da bi ugotovili, katera snov - če sploh katera - je bila uporabljena v napadu. Sumijo, da je bil uporabljen klor ali sarin.

Duma je bila tarča domnevnega napada s kemičnim orožjem pred desetimi dnevi.
Duma je bila tarča domnevnega napada s kemičnim orožjem pred desetimi dnevi. FOTO: AP

Francoska vlada pa je v odzivu ob tem opozorila, da je "zelo verjetno", da bodo dokazi o napadu s kemičnim orožjem "izginili" s kraja dogodka, še preden bodo strokovnjaki OPCW prispeli v Dumo. Ob tem je francosko zunanje ministrstvo dodalo, da je mesto v celoti pod nadzorom ruske in sirske vojske. Za Pariz je tudi bistvenega pomena, da Sirija v celoti, nemudoma in brez omejitev izpolni vse zahteve OPCW, pa naj si gre za "obisk krajev, pogovore z ljudmi ali pridobitev ustreznih dokumentov".

Rusija je sporočila, da bodo inšpektorjem ki bodo preverili, ali je v sirski Dumi prišlo do napada s kemičnim orožjem, kar je bil povod za napade ZDA, Velike Britanije in Francije, v sredo dovolili na območja, ki jih želijo preiskati.

Tudi ameriška stran je ob tem izrazila zaskrbljenost, da so predstavniki Rusije ob obisku prizorišča "morebiti vplivali nanj" oziroma ga že "počistili", da bi ovirali preiskavo.

V Moskvi to ostro zanikajo. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je obenem tudi kritiziral trojico držav - ZDA, Francijo in Veliko Britanijo -, ker so minulo soboto v odgovor na domnevni kemični napad obstreljevale več ciljev v Siriji, še preden bi lahko OPCW izvedel preiskavo. Rusija prav tako trdi, da so edini dokazi, da se je napad zgodil, prišli iz medijev, in da je torej nesprejemljivo, da je bila država napadena brez enega samega konkretnega dokaza.

Lažni alarm naj bi sprožil izstrelitev več raket

V torek zgodaj zjutraj so sirski mediji sicer poročali, da se je sistem protiletalske obrambe odzval na raketni napad nad mestom Homs na zahodu države. Rakete naj bi bile namenjene na letalsko oporišče Šajrat, niso pa za domnevno obstreljevanje okrivili nobene strani.

Več sirskih vojaških virov je medtem zanikalo navedbe, češ da se je sistem protiletalske obrambe res sprožil, a naj bi šlo za lažni alarm. Pentagon je zanikal, da bi na območju izvajali kakršnekoli dejavnosti.

Tudi sirski državni mediji so kasneje ob sklicevanju na vire v vojski poročali, da je šlo za lažni alarm. "Ponoči je lažni alarm, da je bil kršen sirski zračni prostor, sprožil sirene protiletalske zaščite in izstrelitev več raket," je povedal vojaški vir. "Ni bilo zunanjega napada na Sirijo," je poudaril.

Macron: Asadu nismo napovedali vojne

Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je medtem v Evropskem parlamentu odločno branil nedavne napade na infrastrukturo za kemično orožje v Siriji. Izpostavil je, da Francija, Velika Britanija in ZDA niso napovedale vojne sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu, temveč so le branile vrednote.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v Evropskem parlamentu odločno branil nedavne napade na infrastrukturo za kemično orožje v Siriji.
Francoski predsednik Emmanuel Macron je v Evropskem parlamentu odločno branil nedavne napade na infrastrukturo za kemično orožje v Siriji. FOTO: AP

Kot je v odzivu na kritike nekaterih evropskih poslancev v razpravi v Strasbourgu še pojasnil Macron, je šlo za ciljne napade na tri cilje za kemično orožje, ki niso zahtevali niti ene človeške žrtve.

Zatrdil je tudi, da napadi v Siriji niso povezani ne z Irakom ne z Libijo. "Nikomur nismo napovedali vojne. Gre za multilateralizem," je poudaril.

Dejal je, da je Francija del koalicije proti Islamski državi in to je edina vojna, ki jo vodi v Siriji. "Bašarju al Asadu pa nismo napovedali vojne," je poudaril. Dodal je, da gre za obrambo vrednot, saj mednarodni dokumenti obsojajo uporabo kemičnega orožja, ta določila pa so bila večkrat kršena.

Odločno in glasno je tudi poudaril, da ne moremo delovati, kot da so pravo in načela za nas, realnost pa za druge.

Napovedal je še, da bo Francija nadaljevala humanitarno posredovanje v Siriji, in k temu povabil tudi druge države.

Turčija in Iran za nadaljevanje zavezništva z Rusijo

Predsednika Turčije in Irana sta se v telefonskem pogovoru zavzela za nadaljevanje zavezništva med njunima državama in Rusijo, potem ko je Ankara podprla sobotni napad ZDA, Velike Britanije in Francije na Sirijo.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in njegov iranski kolega Hasan Rohani sta poudarila "pomen nadaljevanja skupnih naporov Turčije, Irana in Rusije, da se v okviru mirovnega procesa v Astani zaščiti ozemeljska celovitost Sirije in poišče trajno politično rešitev za krizo", so sporočili iz Erdoganovega urada.

Moskva in Teheran, ki podpirata sirski režim, in Ankara, ki podpira sirske upornike, so poroki mirovnega procesa v Astani, ki je privedel do vzpostavitve štirih varnih območij v Siriji. Erdogan pa je 4. aprila v Ankari gostil Rohanija in ruskega predsednika Vladimirja Putina na vrhu o Siriji. V skupni izjavi so se zavzeli za trajno prekinitev ognja v tej nemirni arabski državi.

Vendar pa se je enotnost nekoliko skrhala ob podpori Ankare sobotnim napadom Washingtona, Londona in Pariza na položaje sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Kot so sporočili iz urada turškega predsednika, je ta v pogovoru z Rohanijem spomnil, da je turško nasprotovanje uporabi kemičnega orožja "več kot jasno". Posvaril je tudi pred odpiranjem poti "zaostritvi napetosti".

Že pred tem je sicer francoski predsednik Macron dejal, da so z napadom na Sirijo uspeli razdreti turško-rusko zavezništvo.

Turčija pa je v ponedeljek sporočila, da je njeno zavezništvo z Rusijo preveč trdno, da bi ga francoski predsednik lahko razdrl. Zatrdila je, da njeno zavezništvo z Rusijo ni alternativa turškim odnosom s članicami zavezništva Nato, katerega članica je od leta 1952.

Spomnimo ...

Napad s kemičnim orožjem se je zgodil 7. aprila, umrlo je vsaj 40 ljudi. Rusija in sirski režim Bašarja al Asada zanikata, da bi sirski predsednik, ki je na dobri poti, da po več kot sedmih letih zmaga vojno z uporniki, zoper svoje ljudi uporabil bojne strupe, kar mu je bilo sicer v preteklosti že večkrat očitano. Namesto tega Rusija vztraja, da gre za "zrežiran napad" s ciljem, da se očrni Rusijo in sirski režim.

Kot odgovor na domnevni kemični napad sirskega režima v Dumi, so sledili napadi ZDA, Velike Britanije in Francije. Bili naj bi "sporočilo Asadu", da je uporaba kemičnega orožja nesprejemljiva. Asadov režim je sicer po sporazumu Rusije in ZDA leta 2014 dovolil uničenje svojih zalog kemičnega orožja, a številni trdijo, da so velika razhajanja v količinah, ki naj bi jih posedoval Damask in v količini uničenega orožja - tako obstaja sum, da je imel režim še več kot dovolj kemičnega orožja, ki bi ga lahko uporabil za napad v Dumi.

Na mesto naj bi padli dve bombi kemičnega orožja v razmiku nekaj ur.
Na mesto naj bi padli dve bombi kemičnega orožja v razmiku nekaj ur. FOTO: AP

Duma, ki leži v regiji Vzhodna Guta, je bila še zadnja trdnjava upornikov v okolici Damaska. Po napadu sta nadzor nad območjem prevzeli ruska in sirska vojska.

Na mesto naj bi sicer padli dve bombi kemičnega orožja v razmiku nekaj ur. Sirski zdravniki so poročali o žrtvah, ki jim je iz ust prihajala značilna pena, imele so opekline, razbarvano kožo ... Ameriški viri pa trdijo, da so pridobili vzorce krvi in urina žrtev, ki so pokazali prisotnost živčnih strupov.

Kibernetski napadi v Rusiji in ZDA?

Ministrstvo za domovinsko varnost, ZDA, FBI in britanski Nacionalni center za kibernetsko varnost so medtem skupaj posvarili svet pred zlobnimi dejavnostmi ruske države na internetu. Ameriški analitiki že od zadnjega napada ZDA, Francije in Velike Britanije na Sirijo ugibajo, da se bo Rusija maščevala s hekerskimi aktivnostmi.

Iz Moskve so sporočili, da so varnostne težave v mestu odpravili in da bodo inšpektorji v Dumo lahko vstopili v sredo.
Iz Moskve so sporočili, da so varnostne težave v mestu odpravili in da bodo inšpektorji v Dumo lahko vstopili v sredo. FOTO: AP

Izjava treh agencij pravi, da so tarče zlobnih ruskih dejavnosti vlade in zasebne organizacije, kritična infrastruktura in ponudniki interneta, ki jih oskrbujejo. Rusi naj bi napadali usmerjevalnike (routerje).

"Akterji s podporo ruske države uporabljajo kompromitirane usmerjevalnike za vohunske napade, krajo intelektualne lastnine, dostop do omrežja žrtev in polaganje temeljev za bodoče operacije," svarijo Američani in Britanci.

Podrobnosti niso navedli, vendar pa navajajo neimenovane vlade in organizacije za varnost na internetu, ki naj bi jim zagotovile dokaze, zaradi katerih so izdali opozorilo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (150)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JApajaDAja
18. 04. 2018 13.19
+2
le 22 % britov podpira napad na sirijo-to nekaj pove! če so "neodvisni preiskovalci" že v dumi naj še potegnejo do rake.....morda bi tudi tam preživeli želeli "neodvisno" preiskavo?!
mackintosh
18. 04. 2018 09.30
+4
nedonošenček makaron naj bo raje tiho in naj se svoje bab(n)ice drži
šlogar
18. 04. 2018 07.48
+10
Macron: To ni vojna proti Asadu. Seveda ni, to je vojna proti Putinu!!!!
Pikabalonca
18. 04. 2018 07.42
+7
Ubogi zlorabljeni 14. letni šolar nad katerega se je spravila poročena 37. let stara učiteljica z tremi otroki pač ni sposoben realnega razmišljanja.
JApajaDAja
18. 04. 2018 13.20
+2
tam zakon o spolni zlorabi mladoletnikov ne velja?
appollyon
17. 04. 2018 22.59
-2
dober raketni sistem, tud ko ni nobene grožnje mal trenira na lastno pest.
Ciymbalta
17. 04. 2018 20.41
+18
Francoska vlada pa je v odzivu ob tem opozorila, da je "zelo verjetno", da bodo dokazi o napadu s kemičnim orožjem "izginili" Izginili saj ne more izginit verjetno francija že trepeta. Če Asad ni uporabil kemično orožje, in so Francija ZDA Britanija napadli Asada brez dokazov. Pol bi bilo fajn če bi se ASAD MAŠČEVAL TEM TRM DRŽAVAM
JApajaDAja
18. 04. 2018 13.23
če še danes "čistijo obstoječe sledi" strupa na skripala-potem tudi v dumi še kaj obstaja od "assadovega" plinjenja-mar ne?!
Ciymbalta
17. 04. 2018 20.36
+10
Macron: Asadu nismo napovedali vojne. Ta je dobra. Francija ne more nikogar napast ker vejo da bojo poraženi saj Francozi niso nikoli zmagali v nobeni vojni. Nemčiji so se predali, tako se bojo Asadu predali seveda če bo Asad napadel Francijo
Fifi 24
17. 04. 2018 20.39
+9
ja mu ni ker stoji zadaj rusija njegov predhodnik je Libijo sesul pardon uvedel demokracijo, ker ni imela velikega brata zadaj tukaj se francoz lahk sam francoza dela
Ciymbalta
17. 04. 2018 20.30
+9
Ministrstvo za domovinsko varnost, ZDA, FBI in britanski Nacionalni center za kibernetsko varnost so medtem skupaj posvarili svet pred zlobnimi dejavnostmi ruske države na internetu. Ameriški analitiki že od zadnjega napada ZDA, Francije in Velike Britanije na Sirijo ugibajo, da se bo Rusija maščevala s hekerskimi aktivnostmi. Gremo Rusija pokažite tem trem Franciji ZDA Britaniji
boris.a
17. 04. 2018 19.50
+15
baje so zrtve napada ze zdrave podobno kot skripal
JApajaDAja
18. 04. 2018 13.25
na netu je video srečne,po usa medijih, že mrtve deklice!
srebrnibreg
17. 04. 2018 19.43
+13
V enem tujem mediju sem zasledil članek kjer piše, da so Rusi našli skladišče kemičnega orožja na teritoriji pod nadzorom ekstremistov.
kakafonijaprava
17. 04. 2018 19.14
+18
Zaaradi napada na Sirijo Od tega tedna naprej bojkotiram Francoze , Makarona in nakupe v Leclercu. Moje pisme o bojkotu o dobi tako Leclerc kot francoska ambasada!
nightifly
17. 04. 2018 18.57
+9
čmrlj3 17.04.2018, 16:50:16 -11 Daj Frane, ti zberemo za enosmerno karto v Rusijo? Bi rekel, da se boš tam super počut////////////////////na vaso zalost in nase veselje ----- ˝˝cmrl˝˝ -ste vi priden podanik nekega reda -ki rad izkorisca majhne ljudi //// veste - jaz pa ne mislim -da mora biti clovek z Rusi -ce noce biti izkoriscan od tistih -ki imajo to obrt v krvi ze dolga stoletja -recimo temu -cca 2000 let kar so baje nekoga krizali / Se vam zdi -da je v UE vse taako kot mora biti ? Je Rusija napadla Evropo po svoji volji - kar tako ? Ozrite se samo okoli -kaj pocenjajo iperialne sile npr od 1945 naprej / - no -kar dajte / Naj vam jaz nastejem ? Poglejte vcerajsnji spored britanskega parlamenta o cem so govorili - in to leta 2018 - o suznji h v bistvu - o preganjanju -lifranju sem pa tja -negiranju pravic //// jaja -to ni Rusija -Velika kraljevina britanija /
Adolph
17. 04. 2018 18.43
+4
Pri vsem tem pa zamolcijo,da so cisto rimitivni hujskaci . . . . . . .
Ka pa mislis
17. 04. 2018 18.43
+17
Kot da tebe kdo uposteva prokleti morilec macron.
+31
Macron je lažnivec in vojni zločinec zato mu je potrebno sodit in zapret☠👽🤢😈👺👹😡
deltex
17. 04. 2018 18.16
+29
Naj tale Mayeva že enkrat spoka iz EU, ker zdaj pa že skoraj ves svet ve, da je Skripal slabo napisana vohunska zgodba, napad na Sirijo pa tudi. Ne vem točno, kakšne koristi si od raketiranja obeta Macron (razen odvračanja pozornosti, ker mu pol države štrajka), a njegov mandat bo očitno kratek. O Trumpu pa itak nima smisla izgubljati besed. EU je brez VB lahko močnejša kot kadarkoli.
Uporabnik113189
17. 04. 2018 18.06
+22
Opazil sem, da je afera glede hotelskih pustolovščin Trumpa šla v ozadje, tudi glede Brexita je vse tiho, v Franciji pa več pišejo o raketiranju kot reformah. Navsezadnje, nič hudega se ni zgodilo, bil je lep ognjemet ( sicer nesramno drag), Assad je itak črna ovca vsega kriv in nič ne šteje, v bistvu postal je celo bolj koristen kot če bi šel. Pa še dober test za vojsko je bil, na osnovi tega bodo delali simulacije koliko jim bo ruska obramba sklatila raket in kaj potrebujejo da bodo uspešni. Glede demokracije pa, koga pravzaprav res zanima ali je ali ni? Ovce?
Zikepike
17. 04. 2018 18.02
+4
med tem ko eni nacrtujejo dopust v glavi, drugi razmisljajo ali bodo noč preziveli. ZAKAJ je SVET tako neizprosen in nepravičen do nekaterih. BOG vam pomagaj...
brainhead007
17. 04. 2018 18.01
+5
po toči zvoniti je prepozno
Ka pa mislis
17. 04. 2018 17.54
+7
V delu damaska je se enklava jamruk jamok kjer so isis in ti uporniki. Tudi njim se izteka cas, tk da vase trditve ne drzijo.