Tujina

ZDA dan po napadu na sirske cilje napovedale nove sankcije proti Rusiji

Damask, 15. 04. 2018 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, / N.Š. / U.Z.
Komentarji
145

V Damask so prispeli inšpektorji OPCW, ki bodo preiskovali, ali se je v Dumi res zgodil napad s kemičnim orožjem. Nimajo pa mandata, da bi ugotavljali, kdo je napad izpeljal. Medtem pa je Washington le dan po napadu zahodnih sil na sirske cilje napovedal nove sankcije proti Rusiji.

Potem ko Rusija v Varnostnem svetu (VS) ZN ni uspela s predlogom resolucije, ki bi obsodila napade ZDA, Francije in Velike Britanije v Siriji, so slednje predstavile svoj predlog resolucije o preiskavi domnevnega napada s kemičnim orožjem v sirski Dumi.

O napadu zahodnih sil na sirske cilje naj bi danes v Riadu govorili tudi voditelji držav Arabske lige. A savdski kralj Salman je v uvodnem nagovoru ob začetku vrha obtožil Iran vmešavanja v dogajanje v regiji, Sirije pa ni omenjal. "Znova odločno obsojamo teroristična dejanja Irana v arabski regiji ter zavračamo njegovo vmešavanje v zadeve arabskih držav," je dejal.

Stališča držav so sicer različna. Savdska Arabija in Katar, ki sta sicer v hudem medsebojnem sporu, sta napade podprla in odgovornost pripisala sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu, ki da stoji za napadom v Dumi. Medtem pa je Egipt, ki tako kot Savdska Arabija in Katar velja za ameriško zaveznico, izrazil veliko zaskrbljenost zaradi zahodnih napadov ter pozval k transparentni mednarodni preiskavi napada v Dumi. Libanon je zahodne napade odločno obsodil, Irak pa je posvaril, da predstavljajo nevarnost za regijo, saj bi lahko dali nov zagon skrajnežem.

Preberite: ozadje sirskega konflikta.

Asad: Sirija gre naprej

Asad je medtem na srečanju z delegacijo ruske dume v Damasku dejal, da bo Sirija "ne glede na akcije Zahoda" nadaljevala svoj razvoj.

Na pogovorih z ruskim poslancem Dmitrijem Sablinom je napad označil za dejanje agresije, sicer pa pohvalil več kot 30 let star sirski protiletalski sistem sovjetske izdelave, ki naj bi prestregel večino raket, ki so jih ZDA in zaveznice v soboto izstrelile na sirske tarče.

Govorili so tudi o obnovi države po vojni. Po Asadovih besedah bo za oživitev sirskega gospodarstva potrebnih 400 milijard dolarjev, pri čemer "bi morali prednost dati ruskim podjetjem", dodaja Tass. Sirski predsednik "ne pričakuje, da bodo v državi delale zahodne plinske in naftne družbe", je po pogovorih še dejal Sablin.

Washington Rusiji napovedal nove sankcije

Predstavnica ZDA pri ZN Nikki Haley je danes napovedala, da bo Washington Rusijo, sirsko zaveznico, v ponedeljek kaznoval z novimi sankcijami. "Finančni minister Steve Mnuchin jih bo naznanil v ponedeljek, namenjene pa bodo vsem, ki kakorkoli rokujejo z opremo, povezano s kemičnim orožjem in sirski predsednikom al Asadom," je dejala po poročanju BBC-ja.

Britanski zunanji minister Boris Johnson je pojasnil, da so bili zračni napadi ZDA, Velike Britanije in Francije sporočilo "dovolj je dovolj" glede uporabe kemičnega orožja. Jasno je, je še dejal, da to dejanje ne bo končalo sirskega konflikta in spremenilo tamkajšnjega režima, upa pa, da bo pomagalo oblasti odvrniti od barbarskih kemičnih napadov.

V Damask prispeli inšpektorji OPCW

ZDA, Francija in Velika Britanija so v soboto v VS ZN predstavile nov predlog resolucije, s katerim bi uvedli neodvisno preiskavo domnevnega napada s kemičnim orožjem v Dumi. V skladu s predlogom bi Organizacijo za prepoved kemičnega orožja (OPCW) pooblastili, da v 30 dneh poroča, ali je Sirija odstranila vse svoje kemično orožje. Zahod namreč obtožuje Sirijo, da ni izpolnila obveznosti iz sporazuma o odstranitvi kemičnega orožja, ki so ga leta 2013 sklenile ZDA in Rusija. Pogajanja o predlogu resolucije naj bi se začela v ponedeljek, kdaj bo v VS glasovanje, pa še ni znano.

So pa v Damask že prispeli inšpektorji OPCW, ki bodo preiskovali, ali je v Dumi res prišlo do napada s kemičnim orožjem. Organizacija je prek Twitterja še sporočila, da inšpektorji začenjajo delo, potem ko je potrdila, da jih napadi zahodnih zaveznic na cilje v Siriji ne bodo odvrnili od tega. Inšpektorji OPCW pa nimajo mandata, da bi ugotavljali, kdo je napad izpeljal.

Sirska vojska je sicer v soboto zvečer sporočila, da so Vzhodno Guto, kjer leži tudi Duma, zapustili vsi pripadniki protirežimskih sil. "Območje Vzhodne Gute je popolnoma očiščeno terorizma," je sporočil tiskovni predstavnik sirske vlade.

Namestnik sirskega zunanjega ministra Ajman Susan pa je danes napovedal, da bodo inšpektorji OPCW kmalu odpotovali v Dumo. Preiskovali bodo, ali je tam res prišlo do napada s kemičnim orožjem, nimajo pa mandata, da bi ugotavljali, kdo je napad izpeljal. "Zagotovili bomo, da bodo lahko delali profesionalno, objektivno, nepristransko in brez pritiskov," je zatrdil.

ZDA, Velika Britanija in Francija napadle skladišča kemičnega orožja

Kot je znano, so ZDA, Velika Britanija in Francija včeraj v Siriji napadle lokacije, kjer naj bi režim skrival kemično orožje. Uporabile so 105 različnih raket, s katerimi so napadle tri tarče. Ocena Pentagona je, da so zadeli vse tarče, brez omembe vrednega vpletanja sirske obrambe.

Sirski mediji so napade ZDA, Francije in Velike Britanije označili za "očitno kršitev mednarodnega prava". Sirski predsednik al Asad pa je po napadih v telefonskem pogovoru z iranskim predsednikom dejal, da bo njegova država zdaj le še bolj odločena, da zmaga v boju proti terorizmu. Zahod je obtožil, da podpira terorizem.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da je Asadov režim prestopil rdečo črto in niti najmanj ne dvomi, da je napad s kemičnim orožjem pred tednom dni v Dumi izvedla sirska vlada.

Britanska premierka Theresa May je napad na cilje v Siriji opisala kot omejen in merjen. "Ne gre za posredovanje v državljanski vojni niti za spremembo režima, ampak za omejen in merjen udarec, ki ne bo povečal napetosti v regiji in se izogiba civilnim žrtvam," je sporočila Mayjeva. Britansko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da je bil njihov napad uspešen.

Da je bil napad uspešen, se je pohvalil tudi ameriški predsednik Donald Trump. Na Twitterju se je zahvalil Franciji in Veliki Britaniji ter dodal, da je misija uspela. Kot je še zapisal, je izjemno ponosen na ameriško vojsko.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (145)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

provokatorr
16. 04. 2018 10.43
+4
to pa je komedija. američani zbomardirajo suvereno državo, potem pa dajo sankcije rusom.
mastaflash
16. 04. 2018 09.29
+4
pogresam clanke na temo protestov po vsem svetu zaradi hamburgerske invazije na sirijo
šlogar
16. 04. 2018 07.52
+0
Rusi pa v jok!!!
Zrkizz
16. 04. 2018 07.09
+12
Zahod nas pelje v spiralo do unicenja.
USAforce
15. 04. 2018 22.37
-23
Putin je preplašen jz rusov ne rabim niti ne maram moja miselnost je ameriška mi smo eni in edini mi smo najjaći na svetu mi se ne pogajamo upam na ćimprejšne še moćnejše napade
Robi Vosinek
15. 04. 2018 22.42
+19
šlogar
16. 04. 2018 07.51
+5
Te ne bomo pogrešali če greš k amijem, saj tako nisi naše gore list.
mastaflash
16. 04. 2018 09.31
+1
hehe se v slo se ni asimiliral, pa bi bil rad amero..bukselj
provokatorr
16. 04. 2018 10.44
-2
glede na to, da uporablja mehki ć in ne trdega č, bi rekel, da res ni naše gore list.
Robi Vosinek
15. 04. 2018 22.35
+17
No vsak laik ve da tukaj ni noben raziskovalni center sicer bi imeli ti vojaki kakšne zaščitne obleke.
Dule Med
15. 04. 2018 22.25
+6
Obroč na svetu se oža, človeštvo je iz trenutka v trenutek vedno bolj ospavano od niskih vodenih vibracij od Orijonskih bitjih, ki nimajo čustev, ljubezni, morale, vse je igra zla, v katero smo se namensko podali preden smo se inkernirali na Zemljo, vse je igra, iziv, učenje in trplenje.
Našvasan_zob
15. 04. 2018 21.54
+27
Ameriški režim podpira ISIS... dokazano in ponovno podprto z zadnjim raketnim napadom..
Našvasan_zob
15. 04. 2018 21.50
+16
Mene sam zanima če bodo tele povračilne Ruske ukrepe - blokado ameriških proizvodov ameri razmeli kot vojno napoved?...Prf .. so lih tolk..
USAforce
15. 04. 2018 21.48
-25
Je reku Putin da bo unicil vse rakete vse lokacije iz katerih bodo izstreljene nakar se se zgodi napad ubogih rušćkov pa nikjer prpe ene pa po njihovimi zavezniki so tukli isto je bilo pred 20 leti ko so amerićani bombardirali srbijo njivove brate in spet tudi takrat rušćkov ni blo nikjer Upam da amerićani ponovno udarjo po izmeckih
Našvasan_zob
15. 04. 2018 21.52
+20
Morajo že danes..ker že jutri lahko ekipa raziskovalcev na terenu javi, da kemičnega napada sploh ni bilo in so samo tuširali otroke pred kamerami.... Angleži so Skripala že skrili na neznano lokacijo, ne sme pred kamere... Hči hoče v Rusijo domov pa ji ne pustijo... Sama laž na laž...ves svet že vidi agendo.... Kitajska je že šla dol z dolarja.. Rusija in Iran itak...
zefa20
15. 04. 2018 22.23
+12
Ti bi očitno rad 3. svetovno vojno! Samo razsodnosti Putina se lahko zahvalimo da ni prišlo do medsebojnega vojnega napada! Če bi ti bolj natančno vedel kaj je Putin povedal, bi vedel da je povedal tako: V primeru da bodo ogrožena življenja ruskih vojakov, bodo sestrelili vse rakete, avione in ladje iz katerih bodo izstreljene. V tem kontekstu so tudi izbirali tarče kjer ni bilo blizu ruskih sil.
vozl123
15. 04. 2018 22.34
+6
rusi so unicili 90% raket kaj blebetaš zahodni hlapec
Našvasan_zob
15. 04. 2018 21.47
+21
Rusija se je spustila na ameriški nivo.. začenja se trgovinska vojna.. prepoved vsega alkohola in tobaka iz ZDA... Tako moraš po amerih usekat, da njihove korporativne dividente trpijo...
nikhrast
15. 04. 2018 21.54
-22
Rusija nima kaj izvažati, no, plin potrebuje Evropa, drugače je pa Rusija nula na potrošniški ravni.
Našvasan_zob
15. 04. 2018 21.56
+9
Ja sej brez ruskega plina se nemška ekonomija v 2 tednih ustavi potem pa tut EU potrošnik nau mel kej kupvat razn iz uvoza izven EU..
zefa20
15. 04. 2018 22.27
+9
Tebi pa res manjka znanja na tem področju, in v tem primeru je boljše da ne pišeš o nečem o čem ne veš. Rusija je ena redkih držav na svetu ki ima vse naravne dobrine, je ena redkih ki ne potrebuje nikogar drugega da bi preživela se pravi da je njena samooskrba dovolj za preživetje države!
zefa20
15. 04. 2018 22.31
+7
Rusija je samo enkrat prepovedala in odpovedala vse rezervacije za letovanje ruskih državljanov v Turčiji, pa je turke zgrabila panika da so želeli hotele kar prodajati!
vozl123
15. 04. 2018 22.35
+3
rusija in ruske zaveznice BRICS proizvajajo 75% hrane za ves svet
Našvasan_zob
15. 04. 2018 21.43
+8
Rusija bo prepovedala uvoz vseh alkoholnih pijač in tobačnih izdelkov iz ZDA... Prav tako bo odpovedala vsa sodelovanja kar se tiče jedrskih in raketnih zadev z ZDA:..
nikhrast
15. 04. 2018 21.59
-8
Alcohol in tobacco, daj no, vedno manj folka kadi, ne vem pa če Rusi pridelujejo kakšno dobro vino. Pa saj že zdaj ne vidim kaj ruskega po trgovinah, Ukrajinci imajo v svojih delikatesah precej ukrajinskih izdelkov, pa Poljaki...
Našvasan_zob
15. 04. 2018 22.07
+2
Rusko vino?...Če je je en tak šit kot ameriško vino.. Poden od podna.. Edino kar Ameri obvladajo je Whisky... Rusi pa vodko..
Našvasan_zob
15. 04. 2018 22.08
+4
Jah lej... Rusija je 150 milijonski trg... večino uvažajo.. čigarkoli izdelke blokirajo, se mu to mora poznat na bilancah..
DeBill
15. 04. 2018 21.38
same "argumentirane" rešitve
Dule Med
15. 04. 2018 20.06
+42
Amerika najbvolj neozdravivi Rak tukaj, sedaj na tem podivjanem Svetu.
nastjamarko
15. 04. 2018 19.31
+89
Ne vem a je to normalno. Kako lahko sploh bombardirajo skladišče kemičnega orožja. To pomeni da bi moralo pol mesta pod rušo ker so se plini sprostili. Pa koga farbate amerosi. Netit nove vojne. Nazadnje v libiji kjer ste pustili cel kaos. Ste bli Gadafiju dolžni miliarde in ste ga rajši pospravili. Ekonomijo so imeli do takrat super,brezplačno šolstvo in še celo turizem je zaživel. Pa ste takoj v pekel spremenili regijo. Igrajte in streljajte se doma. Evropa pa se že naj odlima od teh kavbojev .
korintos23
15. 04. 2018 19.57
+69
Zanimivo a ne? Ena pošiljka, par kil, pa pomori na stotine ljudi, skladišče s par tisoč ton, to se pa sploh ne pozna, novinar in snemalec delata oddajo na ruševinah tovarne brez maske in zaščitne obleke. Če Trump prdne je bolj nevarno.
nebel
15. 04. 2018 20.43
+23
Netijo nove vojne kar naprej, ker skoraj nobene ne zmagajo, ko pa že, pa so posledice porazne, nastale razmere pa slabše kot pred pričetkom. Iz večine so nastala žarišča teroristov. In pokaže se, da so uradni razlogi za začetek vojne lažni. neresnični, neobstoječi. Bi rekel, da njihova krivulja imperija gre navzdol, vedo strmeje.
Fifi 24
15. 04. 2018 21.35
-16
nebel ? amerika je do sedaj še vsako vojno (razen vietnama) zmagala je pa res da ti morda ne dojameš kaj je bil cilj amerike in misliš da niso zmagal
Fifi 24
15. 04. 2018 21.36
-9
No poleg vitnama se še ta v siriji mal zatika ampak daleč od tega da so zgubil
jzkzfzmz
15. 04. 2018 19.27
+61
24 ur lažete kar se tiče napada... njihove raketice so bile 90% neučinovite... če rabite posnetke sestreljenih sam recite... Da napišem: Duwaii airbese 4/4, Dumayr airbase 12/12, Baley airbase 18/18, Shayrat Airbase 12/12, Mezzeh airbase 5/9, Homs airbase 13/16 minimalna škoda, barzah in Jaramanieh 7/30 nič omembnega za branit, Marj Ruhayyil airbase 18/18 in Damascus airport 4/4. Ostale vaše lepe pametne raketice so zašle iz ciljev, verjento zaradi elektronskih motenj.... Sam da veste. Če rabite posnetke vam jih pošljem... Hvala za fake news nesposobneži!
korintos23
15. 04. 2018 19.58
+14
tornadotex
15. 04. 2018 20.26
+11
Potem daj na net in pošlji kaubojskim forumom,kjer furajo ravno onratno....
nikhrast
15. 04. 2018 22.03
-5
Pa si videl vse te fake ruševine po Siriji. Američani so izstrelili 100 raket, Sirijci so jih pa razstrelili 200, tako učinkoviti so bili.
Darko32
16. 04. 2018 08.14
+3
tudi meni se zdi čudno, da se po ruševinah skaldišča kemičnega orožja sprehajajo brez vseh zaščiti in slikajo. Torej gre izključno za zavajanje. Prav tako glede raktet. Če je šlo za 108 izstreljenih raket od katerih so cilj zadele samo nekaj od teh je res malo čudno glede mandata inšpektorjem, da se jim ne dovoli takojšnja kontrola.
Strelec39
15. 04. 2018 19.25
+34
Vse kar bodo našli so usrane gate Od Zda in Eu plačancev.Dajte kak posnetek od nijh gor,naj narod vidi te presrane face,sedaj ko so padli v roke Sirski vojski!
jzkzfzmz
15. 04. 2018 19.22
+53
24 ur... kaj Škripal sedaj ni več zanimiv, ko je dokazano, da je britanski agent bil uporabljen? Hehe lažete tak....
knivar
15. 04. 2018 19.13
+42
haha ha katastrofa kaj vse požirajo ti budasti narodi zombiji evrope prek poročil tud tle v slo,iščejo kemično orožje pred tem so pa vse bombardirali in ti butasti evropejčki vse to verjamejo,in obsojajo asada,kako si le drznete poročat te ameriške fašistične laži,kaj je strah vkoreninjen v gene
BenQurer24
15. 04. 2018 19.11
+12
Ah kje.. američani si ne želijo vojne... oni sploh ne vejo kaj vojna je... oni potrbujejo samo malo evforije...