Tujina

Inšpektorji nimajo dokazov

Washington, 18. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Inšpektorji ZN v Iraku že četrti teden preverjajo različne lokacije, kjer naj bi Iračani skrivali kemično ali biološko orožje. Predstavniki agencije za jedrsko agencijo sporočili, da doslej niso našli ničesar.

Poročilo naj bi bilo, po mnenju Bushevih svetovalcev, polno lukenj
Poročilo naj bi bilo, po mnenju Bushevih svetovalcev, polno lukenj FOTO: POP TV

Svetovalci ameriškemu predsedniku Georgeu Bushu sicer priporočajo, naj na podlagi iraškega poročila o kemičnem, biološkem in jedrskem programu oceni, da Irak krši resolucijo Varnostnega sveta ZN o razorožitvi. Bushevi svetovalci naj bi namreč ugotovili, da je poročilo polno lukenj, prav tako pa naj ne bi pojasnilo, kaj se je po letu 1998 zgodilo s programom kemičnega in biološkega orožja iraškega predsednika Sadama Huseina.

Britanski zunanji minister Jack Straw je dejal, da iraško poročilo o orožju za množično uničevanje ni popoln dokument, kakršnega so zahtevali ZN in dodal, da so trditve režima Sadama Huseina, da Irak ne izdeluje več orožja za množično uporabo, očitna laž.

Četrti teden inšpekcij v Iraku

Skupine inšpektorjev ZN so že četrti teden v Iraku
Skupine inšpektorjev ZN so že četrti teden v Iraku FOTO: Reuters

Več skupin inšpektorjev Združenih narodov za nadzor orožja je začelo četrti teden inšpekcij v Iraku. Najmanj tri skupine inšpektorjev Komisije ZN za nadzor, verifikacije in inšpekcije so se odpravile v predmestje Bagdada, tri skupine strokovnjakov za biološko orožje in skupina strokovnjakov Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) pa nadaljujejo inšpekcije v pokrajini Mosul na severu Iraka.

Iraško poročilo o kemičnem, biološkem in jedrskem programu naj bi bilo, po navedbah ZN, skoraj identično poročilu iz leta 1996, vsaj kar zadeva jedrski program.

Direktor Agencije za jedrsko energijo Mohamed El Baradej je sicer sporočil, da inšpektorji doslej niso našli nobenih dokazov, da bi Bagdad od leta 1998 nadaljeval z razvijanjem jedrskega programa. Kot je pojasnil, ni znakov sprememb na iraških instalacijah, dodal pa, da gre še za predhodne inšpekcije in da čakajo na informacije o iraškem jedrskem programu iz več držav. Dodal je še, da je Irak v preteklosti proizvedel mnogo biološkega in kemičnega orožja, da pa ni mogoče najti dokazov o uničenju tega orožja, zato bo zanje moral poskrbeti Irak.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA