Tujina

Irak izpraznil zapore

Bagdad, 20. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iraška vlada je v zahvalo iraškemu narodu, ker je na torkovem referendumu iraškega predsednika Sadama Huseina soglasno ponovno potrdil na položaju, danes razglasila splošno pomilostitev vseh zapornikov.

Iraška vlada je prvič v 23 letih pomilostila vse zapornike
Iraška vlada je prvič v 23 letih pomilostila vse zapornike FOTO: Reuters

"Gre za popolno, globalno in končno pomilostitev vseh obsojenih in zaprtih oseb, ki so v zaporu iz političnih ali drugih razlogov," je med drugim navedeno v izjavi, ki jo je na iraški televiziji prebral iraški minister za informiranje Mohamed Saed Al-Sahafa. Dejansko naj bi šlo za izjavo Sadama Huseina, ki se je s tem za pomilostitev odločil prvič v 23 letih, odkar je na oblasti. Amnestija se sicer ne nanaša na vojake, obtožene dezerterstva, in obsojence, ki čakajo na izvršitev smrtne kazni.

Ali Husein računa na podporo bivših zapornikov tudi v primeru ameriškega napada na Irak?
Ali Husein računa na podporo bivših zapornikov tudi v primeru ameriškega napada na Irak? FOTO: Reuters

Obsojeni zaradi umora bodo izpuščeni le v primeru, če se bodo s tem strinjale družine žrtev, medtem ko bodo obsojeni zaradi tatvin morali pred izpustitvijo na prostost z delom odplačati odškodnino žrtvam. Potem ko je Al-Sahaf prebral izjavo, je iraška televizija predvajala posnetke Iračanov, kako praznujejo Huseinovo zmago na torkovem referendumu, vzklikajo njegovo ime in izražajo podporo. Iraška vlada je amnestijo razglasila v okviru prizadevanj, da bi si pridobila podporo tako doma kot v tujini, medtem ko so ZDA odločene strmoglaviti oblast v Bagdadu.

Iračani praznujejo Huseinovo zmago na torkovem referendumu
Iračani praznujejo Huseinovo zmago na torkovem referendumu FOTO: Reuters

Iračani so na referendumu 15. oktobra, na katerem so zabeležili 100-odstotno volilno udeležbo, iraškemu predsedniku izrekli 100-odstotno podporo. Sadam Husein je bil za potrditev novega sedemletnega mandata na referendumu edini kandidat. Prav danes pred objavo amnestije pa je znova izrazil zadovoljstvo nad rezultati referenduma, medtem ko mu je za nov mandat čestital sirski kolega Bašar Al-Asad.