Tujina

Irak mora brezpogojno sodelovati z mednarodno skupnostjo

New York, 06. 02. 1998 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Varnostni svet OZN še vedno vztraja pri brezpogojnem izpolnjevanju resolucije, ki je bila sprejeta ob koncu zalivske vojne, še posebej o delu, ki govori o nadzoru oborožitve. Formalne seje VS o Iraku še ni bilo na dnevnem redu, drevi pa bo moral vodja inšpektorjev OZN Richard Butler na zahtevo Rusije "opravičiti" svoje izjave novinarjem New York Timesa, ki jih ni bilo v njegovem poročilu VS o pogovoru z iraškimi oblastmi med obiskom v Bagdadu. Butler je namreč novinarjem govoril o obstoju orožja za množično uničevanje, česar pa ni bilo v poročilu VS. Slovenska diplomacija še naprej zavzema stališče, da je potrebno najprej izčrpati diplomatske možnosti, če pa Irak ne bo izpolnil vseh pogojev, pa ne bo nasprotovala vojaški akciji.

Slednji najbolj nasprotujejo Rusi, pritisk pa je povečala tudi izjava predsednika Borisa Jelcina, da lahko ameriško vztrajanje pri vojaški akciji privede do tretje svetovne vojne. Iz slovenskih diplomatskih virov smo izvedeli, da si za srednjo pot zelo prizadevajo Britanci, ki se zavedajo, da bodo morali v primeru ameriškega napada na Irak sodelovati. Več bo znanega ob povratku ameriškega veleposlanika pri VS Billa Richardsona iz Evrope in državne sekretarke z Bližnjega vzhoda.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.