Tujina

Irak želi zmanjšati napetosti med Iranom in ZDA

Bagdad, 26. 05. 2019 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iranski zunanji minister Džavad Zarif se je v Bagdadu sestal z več predstavniki iraških oblasti, ki so mu zatrdili, da želijo posredovati za zmanjšanje napetosti med ZDA in Iranom.

"Irak si želi varnosti vseh svojih sosed in si prizadeva na vseh nivojih, da bi se izognili nevarnostim povečevanja napetosti v regiji," je po srečanju z Džavadom Zarifom dejal predsednik iraškega parlamenta Mohamed al Halbusi. Pozval je k dialogu med obema državama in iskanju pobud za krepitev zaupanja.

Z Zarifom se je v Bagdadu sestal tudi iraški zunanji minister Mohamed al Hakim, ki je dejal, da Irak dela vse, da ne bi prišlo do vojne med Iranom in ZDA. Hakim je tudi opozoril, da sankcije, ki so jih ZDA uvedle proti Iranu, niso upravičene. Tudi sam je pozval k več dialoga med obema državama.

Iranski zunanji minister Džavad Zarif se je v Bagdadu sestal z več predstavniki iraških oblasti.
Iranski zunanji minister Džavad Zarif se je v Bagdadu sestal z več predstavniki iraških oblasti. FOTO: AP

Zarif je v Irak prispel v soboto, dan po napovedi Washingtona, da bo na Bližnji vzhod poslal še 1500 vojakov. Kot je v petek sporočil vršilec dolžnosti obrambnega ministra ZDA Patrick Shanahan, gre za "obrambni ukrep" in da ZDA s tem izboljšujejo zaščito lastnih sil v regiji pred grožnjami iranskih sil.

Napetosti med ZDA in Iranom se sicer nevarno stopnjujejo že vse od lanske odločitve ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da ZDA izstopijo iz mednarodnega jedrskega sporazuma z Iranom in znova uvedejo sankcije proti islamski republiki.

S sankcijami so ZDA zagrozile tudi vsem, ki bi še poslovali z Iranom, s čimer so močno prizadele iranski izvoz nafte, s tem pa iranske finance. Iran je nato napovedal, da tudi sam ne bo več spoštoval določil iz jedrskega sporazuma. Iz Teherana so pred dnevi tudi sporočili, da so početverili proizvodnjo nizko obogatenega urana.

ZDA so poleg tega proti Iranu poslale bojno skupino z letalonosilko in več bombnikov. V okolici nameščajo rakete vrste patriot.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo in Shanahan sta sicer sredi minulega tedna v ameriškem kongresu zagotavljala, da si ZDA ne želijo vojne z Iranom, da pa so zadnji ukrepi namenjeni predvsem odvračanju Irana pred napadi na ameriške sile. Shanahan je dejal, da ne bodo šli v vojno z Iranom in si želijo preprečiti stopnjevanje napetosti.

Predsednik ZDA je glede Irana s svojimi izjavami enkrat bojevit, drugič pomirljiv, enkrat grozi z uničenjem Irana oziroma "uradnim koncem", drugič predlaga pogajanja. Vmes pa trdi, da je nepredvidljivost del njegove politike.

Zanesljivo je le to, da za trd pristop najbolj navija Trumpov svetovalec za nacionalno varnost John Bolton, eden od režiserjev invazije na Irak leta 2003, ki jo je Trump leta 2016 označil za katastrofo, ki je destabilizirala celoten Bližnji vzhod.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

elrocco77
27. 05. 2019 11.07
-2
Napetosti med Iranom in ZDA ni. Je samo napetost iz ZDA proti Iranu, ki je pač poleg Savdove Arabije najpomembnejši tekmec v regiji. To je če gledamo bližnji vzhod podobno rivalstvo kot je v svetovnem merilu med ZDA in Rusijo. Ker pa so ZDA docela zlizane z Arabijo, ki je neverjetno ampak resnično hkrati največji podpornik terorizma na planetu je seveda treba rivala (v tem primeru Iran) pač zjeb...t. Kar pa je pri tem seveda problematično je to, da je pa Iran v nadvse zglednih odnosih tako z Rusi kot deloma Kitajci in Ameri seveda ne morejo in tudi ne upajo kar zapeljati par letalonosilk v Perzijski zaliv in bombardirati in pustošiti vsevprek po IRanu, ker bi to lahko sprožilo kakšne mnogo resnejše in daljnosežnejše posledice, še posebej če bi zadeli še kaj Ruskega zraven. Projektil v Beogradu ko so zadeli Kitajsko ambasado je bil drag celo za Ameriške razmere in k sreči so Kitajci takrat razumno reagirali in so potem elegantno vse zatušali. Je pa dejstvo da Ameri spet iščejo konflikt..
Misija1
27. 05. 2019 15.52
+2
Strinjam se s tabo glede Savdske Arabije, ki je definitivno največje leglo zla in terorizma. Ampak dejstvo je, da so tu še ostale naftarske države, Katar, Irak in Kuvajt. Če gledamo zadnjo naftarsko vojno, ZDA ni imela nobenih težav pri vplutju svojih letalonosilk v Perzijski zaliv. Tam je z letali in ladjami branila iraške tankerje, da so lahko nafto prodajali in tako furali vojno z Iranom (vojna med Iranom in Irakom). Zanimivo, da so se tudi takrat Kitajci in Rusi postavili na stran Iraka in proti Iranu. Zakaj le? Ker si nobena država, sploh pa ne velesila, ne želi naftnih pretresov zaradi vojn (cena, povpraševanje, dobava). In tudi Kitajska ter Rusija nista nobeni izjemi. Obe taktizirata in se niti podrazno ne bi postavili na stran, kjer bi lahko kaj izgubili. Tudi za ceno Irana prijatelji moji. Nafta je že desetletja gonilo vsega in je vredna vsake vojne. Ni prijateljstev ko gre za nafto in vse velesile so tu na čisto isti strani - vse so daleč največje porabnice nafte!!
jankomat
26. 05. 2019 18.53
+3
trump ne bo začekl vojne zlasti ne bo žrtvoval vojakov.zna pa iziljevati do konca-kim ga je pogruntal. ker ne bo začel vojne,je lepo prisilil svoje zaveznike,ki špukajo ćez iran,naj si nabavijo orožje in tako so amerićani zaslužili - prodali orožja čez noč za cca 10 milijard. halo !! pa je posel narejen,pa naj se sedaj tolčejo.evropa je pa itak brezvezna, saj ne igra nobene vloge, samo pomaga amerjem in sprejema begunce ali pa zapornike islamiste.
pirat4ever
26. 05. 2019 15.23
+7
Evropa bi morala takoj reagirati in za vsako ceno prepreciti američanom kakršno koli veseljacenje v Iranu. Ker bo morebiten napad povzročil nov, verjetno še hujši begunski val. Američani naredijo sranje, Irancem uničijo dokaj (po pripovedovanju popotnikov) urejeno državo, nasrkali bomo pa mi v Evropi. Ljubitelji teorij zarot, a se verjamete, da hočejo muslimani zrušit Evropo? A ne kaže vse na to, da jo hoče rušit trump?
pirat4ever
26. 05. 2019 15.18
+6
Iranci, poslušajte sosede. Oni že vedo, kako je, ko ti američani porušijo državo in zgradijo demokracijo.
gremonadesno
26. 05. 2019 15.48
-3
Ja Islam ni nikoli poskusal zavzeti Evropo .
pirat4ever
27. 05. 2019 08.33
+0
Seveda so poskusili. Ampak ne tako intenzivno, sploh pa ne tako uspešno, kot so to počeli kristjani pri njih. Pred leti sem se potepal po Jordaniji. Poleg svetovne znamenitosti Petre je zelo zanimivo za videt tudi ostanke utrb, ki so jih tam zgradili kristjani, ko so se sli križarske vojne. Jordanija je samostojna šele od 1946, pred tem so bili tam glavni britanci. Britanci so bili glavni tudi v Iraku do leta 1932. Leta 2003 smo jim zahodni (kristjani) spet prišli predstavit svoj način življenja. Na splošno je zahodni svet bližnji vzhod v zadnjem stoletju zelo dobro obvladoval. Šele po drugi vetovni vojni so se države nekoliko osamosvojile, a na zahodu nikoli ne obupamo in vedno znova in znova poskušamo. Če ne gre drugače, jim pa popolnoma zrušimo državo, tudi tisto( Libija), ki je preprečevala ekonomskim migrantom plavanje do nas. Potem pa se čudimo, ko po naših gmajnah hodijo ljudje, ki želijo v boljši svet, isti ljudje, ki so do nedavnega v svojih državah kar dobro živeli, imeli službe, hiše, avte, denar,... Večkrat sem bil v lundonskem muzeju. Imenitne zbirke, je kaj videti. Toplo priporočam ogled, če boste imeli priložnost. Na ogled je tudi ogromno stvari iz Egipta in drugih držav Orienta. A mislite, da so muslimani britanskemu muzeju prostovoljno dali vse tiste stvari? Mislite, da so egipčani zapakirali faraona, poklicali kurirja DHL-a in poslali v Anglijo? In zraven priložili še kamen iz rozette kot darilo? In kako so prišli vsi ostali eksponati (na tisoče njih)ki izvirajo iz današnje Sirije, Iraka, Jordanije,....? Ja, so muslimani kdaj poskusali kaj v Evropi zavzeti, so naredili kakšno štalo. Ampak mi smo bili vedno hujši.
BUONcaffee
26. 05. 2019 14.22
+3
Ko bodo ZDA prodale dovolj orožja sosedu Irana bo tudi napetost spuhtela. Vse to da prodajo orožje.