Tujina

'Če bo Trump uredil iranski jedrski dogovor, si zasluži Nobelovo nagrado za mir'

Teheran, 07. 05. 2018 17.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški predsednik Donald Trump je danes prek Twitterja napovedal, da bo v torek ob 20. uri po srednjeevropskem času sporočil odločitev glede nadaljnjega sodelovanja ZDA v jedrskem sporazumu z Iranom. Rok za to, ali bodo ZDA še naprej sodelovale v tem sporazumu ali pa bodo ponovno uvedle sankcije proti Iranu, naj bi sicer imel do sobote.

Ameriški predsednik Donald Trump že dlje časa napoveduje odločitev, ali bo ponovno uvedel sankcije proti Iranu in tako uničil sporazum, ki ga je Iran leta 2015 sklenil z velikimi silami in se v zameno za ukinitev sankcij odpovedal jedrskemu programu. Sam je ta sporazum že večkrat označil za groznega in napovedal, da bo od njega odstopil.

Ostalih pet velesil, ki so sklenile sporazum z Iranom - Velika Britanija, Francija, Nemčija, Kitajska in Rusija -, po drugi strani podpirajo sporazum in se zavzemajo za njegovo ohranitev. Trumpa je k temu v zadnjih dneh pozvalo tudi več voditeljev evropskih držav, med njimi v Washingtonu osebno tudi francoski predsednik Emmanuel Macron in nemška kanclerka Angela Merkel, vendar Trump ni nakazal, da bi spremenil mnenje glede sporazuma, prej nasprotno.

Trumpa preko televizije k ohranitvi sporazuma pozval britanski zunanji minister

Britanski zunanji minister Boris Johnson je na dvodnevnem obisku v Washingtonu, kjer skuša sogovornike prepričati, naj prepričajo Donalda Trumpa, da 12. maja ne bo umaknil ZDA iz jedrskega sporazuma z Iranom. Johnson je sporočilo oznanil v Trumpovi priljubljeni oddaji Fox&Friends.

Trump redno spremlja jutranjo oddajo televizije Fox News z voditelji, ki so mu naklonjeni, kar potrjujejo njegovi tviti v času oddaje ali kmalu po njej. Trump Johnsona najverjetneje ne bo sprejel, vendar pa mu je ta preko Fox&Friends prav tako učinkovito prenesel sporočilo, kot bi mu ga na štiri oči.

Johnson je med oddajo zagotovil, da si Donald Trump zasluži Nobelovo nagrado za mir, če mu uspe rešiti korejsko jedrsko krizo in problem Irana. "Če lahko Trump uredi Severno Korejo in iranski jedrski dogovor, potem ne vidim razloga, da bi bil kaj manj vreden Nobelove nagrade za mir od Baracka Obame," je dejal Johnson.

Obama je leta 2009 dobil Nobelovo nagrado za mir, ki jo je norveški odbor za nagrade utemeljil s tem, da je utrdil mednarodno diplomacijo in sodelovanje med ljudmi.

Bo Donald Trump uničil sporazum?
Bo Donald Trump uničil sporazum? FOTO: AP

Tudi Obamovi podporniki se sicer bolj ali manj strinjajo, da je nagrado dobil brez kakšnih konkretnih zaslug, ampak bolj zaradi optimizma, ki je zajel svet po njegovi izvolitvi, pri čemer dejstvo, da je temnopolt ni igralo zanemarljive vloge.

Johnson je pred nastopom na televiziji Fox News objavil članek v New York Timesu, kjer je Trumpa opozoril, da bi bil odstop od iranskega sporazuma napaka. Slabosti leta 2015 sklenjenega sporazuma, po katerem se je Iran v zameno za odpravo sankcij odpovedal jedrskemu orožju, se lahko odpravijo, pri čemer bodo z ZDA sodelovali evropski podpisniki sporazuma (Velika Britanija, Francija, Nemčija).

Pred Johnsonom sta podobno misijo prepričevanja Trumpa okrog iranskega sporazuma opravila francoski predsednik Emmanuel Macron in nemška kanclerka Angela Merkel. Trump po njunem obisku ni spremenil mnenja o sporazumu, ki ga ima za katastrofo, kaj pa bo dejansko storil do 12. maja, pa je glede na to, da gre za Trumpa, popolnoma odprto.

Evropejci in nekateri člani njegove vlade ter kongresa ga prepričujejo, naj pusti sporazum pri miru in sodeluje pri iskanju rešitev za skrbi, ki jih poudarja, to pa je iranski raketni program in destabilizacijske dejavnosti po Bližnjem vzhodu, kot je podpora šiitskim oboroženim skupinam v regiji.

'Iran bo kljub odstopu ZDA spoštoval jedrski sporazum'

Iranski predsednik Hasan Rohani je v nedeljo ZDA posvaril, da bodo morebiten odstop obžalovale kot še nikoli v zgodovini. "Mislili smo na vse scenarije in sprejeli ustrezne ukrepe. ZDA bodo pri tem največji poraženec," je danes zapisal na svoji spletni strani. 

Svetovalec iranskega vrhovnega voditelja, ajatole Alija Hameneja, Ali Akbar Velajati je sicer v četrtek dejal, da bo ob odstopu Washingtona od sporazuma odstopil tudi Teheran.

Velika Britanija, Francija, Nemčija, Kitajska in Rusija medtem podpirajo sporazum in se zavzemajo za njegovo ohranitev. Evropske podpisnice so danes znova poudarile pomen dogovora.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mr.poper
27. 05. 2020 13.56
Tip je prilezel na dno vodnjaka čepa slučajno pride ven pa dobi nobelovo nagrado pa saj tale ko to piše ni za nikamor.
Marija Forti?
17. 05. 2018 11.32
+1
Obama je razdejal celo Afriko. Verjetno si zato zasluži nagrado.
JApajaDAja
08. 05. 2018 18.36
+4
degradacija nobelovih nagrad....spolni škandali, bombanje tujih ozemelj,................fuj!
spletni Kritik
08. 05. 2018 10.47
-7
Iran ne spoštujejo dogovora in še naprej razvija jedersko orožje.
Zmaga Ukrajini ..
08. 05. 2018 10.55
+8
Apostol1
08. 05. 2018 09.53
+6
Če slučajno dobi Trump Nobelovo nagrado za mir potem jo lahko dobita posmrtno tudi Stalin in Hitler
Apostol1
08. 05. 2018 09.55
+3
Če bi pa že moral koga od politikov predlagati za Nobelovo nagrado za mir je pa veliko bolj primerna Angela Merkel kot pa katerikoli drug svetovni politik
spletni Kritik
08. 05. 2018 10.49
-7
Obama si jo je resnično zaslužil, odvrgel je več bomb na bljižni vzhod v osmih letih kot stalin in hitler skupaj v vsaj svoji tiraniji.. Če kdo, potem si jo Trump zagotovo zasluži !
appollyon
08. 05. 2018 09.24
+0
Raje pišite o tem kako je John Kerry ki je ukazal napad na libijo, šel par dni v iran lobirat in podat podporo iranskemu režimu glede jedrskega sporazuma. In s tem je prekrišil Logan Act.
sinpalabras
08. 05. 2018 09.03
+6
Saj se hecate!!! Največji zdrahar, v sporu s polovico sveta in usti polnimi groženj o takšnih in drugačnih napadih, pa nagrada za mir!!!! Totalni absurd. No ja, zato pa svetu ni več pomoči.
appollyon
08. 05. 2018 09.21
-5
Najbolš da jo damo putinu ki okupira krim in južno osjetijo oz. del gruzije.
Apostol1
08. 05. 2018 09.50
+8
Rusi na Krimu so se z referendumom izjasnili ,da hočejo biti del Rusije in Krim ne bi bil nikoli Ukrajinski , če ga Hruščov ne bi enostavno podaril Ukrajini in vsekakor naredi mož kot je Putin več za svetovni mir kot pa Trump, da se je končala vojna v Siriji je zasluga Putina in ne Trumpa in postaviti Trumpa ob bok nagrajencem za mir kot je Malala ali pa Mati Tereza je žalitev za človeštvo in popolno razvrednotenje Nobelove nagrade za mir
Marija Forti?
17. 05. 2018 11.31
+1
Mati Terezija naj bi bila moški. Na njenih računih naj bi bilo stotine milijonov.Če je res ali si zasluži Nobelovo nagrado. Napišem samo kar sem prebrala objavljeno.
jzkzfzmz
08. 05. 2018 07.23
+7
Največji teroristi dobivajo Nobelove nagrade za mir ali pa kar oskarja za prirejanje kemičnih napadov in za rezanje glav civilisotm. Absurd!
KillerMutz
08. 05. 2018 07.11
+3
Sem slišal v poročilih, da so Britanci opslali ekspedicijo k Trumpu prosjačit, naj ne uniči Iran deala... In danes vidim, da so poslali Johnsona... Upoštevajoč, kaj vse je doslej že zagnojil Johnson... Oh. My. God. Tadva bosta naredila tako štalo, da kar začnite kopat jamo zadaj v vrtu in si naredite "atomsko sklonište".
jankomat
07. 05. 2018 22.50
+3
Trump vseskozi igra na karte izsiljevanja do zadnjega trenutka. Proti Iranu ga veselo ščuva Izrael(njihov holokavst je samo izgovor za pobijanje drugih),pa Saudska arabija--ki vrši zločine v Jemnu,...sami pokvarjenci
emilzapata
07. 05. 2018 21.04
+1
Trump me spominja na lisjaka, ki mu pot prekriža jež, pa ne ve, kako se ga naj loti, saj je vendar ves budičast. Skratka od trenutne trumpove muzike ne bo veliko haska. Prevelik zalogaj glede na Iranske zaveznike.
Zmaga Ukrajini ..
07. 05. 2018 19.47
+14
Včasih je bila Nobelova nagrada nekaj vredna. V zadnjih letih pa je njen ugled hudo strmoglavil. Zato je čisto vseeno, tudi če jo dobi Trump. Ampak je ta tip tako nor, da bo naredil vse narobe, kar je možno. Zraven pa bo krulil: "Make Amerika Great Again" ali pa tista njegova z njegovimi napihnjenimi žnabli: "America First". Keri bebec!
Strelec39
07. 05. 2018 19.14
+6
Prisilni jopič ne pa nagrado!
frako
07. 05. 2018 19.06
+3
ah kje tramp bo odstopil od sporauma ker ga je obama sprejel.
Heretik1
07. 05. 2018 18.49
+7
Trunf se lahko pa kar pod nosom obriše za Nobelovo nagrado! Takemu psihopatu je pa že ne bodo dali! Lahko ga sicer nominirajo, ampa to ni nič takega, kone koncev je bil tudi Adolf Hitler nominiran za Nobelovo nagrado za mir.
skorumpiranpolitik
07. 05. 2018 18.47
+6
Po Iraku, Siriji, je na vrsti Iran! Začnite demonstirat pred ameriško ambasado, naj se poberejo čez lužo! Očitno bo res Magog!
Ciymbalta
07. 05. 2018 20.01
+2
Iniesta
07. 05. 2018 18.33
+3
ocitno je naslednji Iran za podoben scenarij ala Libija in Sirija ...
dostojevski II
07. 05. 2018 18.49
+5
ŽE 40 LET JE IRAN TARČA ZDA....Iransko-iraška vojna je bila odprta vojna med Irakom in Iranom med letoma 1980 in 1988. Šteje se za enega izmed najbolj krvavih konfliktov 20.stoletja, ki je trajal dlje, kot obe svetovni vojni. Vojna je zahtevala okrog milijona žrtev, tako vojakov kot tudi civilistov. Sadam Husein je hotel iz svoje države narediti pomembno regionalno silo in uspešna zasedba Irana bi iz Iraka naredila dominantno moč v Perzijskem zalivu. Ta cilj ni bil tako nedosegljiv, saj je bil Iran precej oslabljen zaradi številnih aretacij in eksekucij visokega vojaškega osebja ter tudi zaradi pomanjkanja delov za orožje, saj je bila večina opreme ameriške. Iranski možje so bili predani, vendar slabo opremljeni, medtem ko je Irak užival diplomatsko, vojaško in ekonomsko podporo Sovjetske zveze in ZDA ter večine zahodnih držav. Poleg tega je Irak dobil denarno podporo od Kuvajta in Saudove Arabije, a tudi Evropa (predvsem Francija in Nemčija) ter ZDA so se postavile na stran Iraka in ga opremljale z orožjem in znanjem.
dostojevski II
07. 05. 2018 18.54
+4
Sadam Husein je bil tisti na katerega je stavil ves Zahod v vojni z Iranom. Ko je vojno z Iranom izgubil je postal Sadam - satan in Američani so ga likvidirali.
Zmaga Ukrajini ..
07. 05. 2018 20.05
+3
Iniesta, točno to! Amiji se že ves čas trudijo uničiti Iran, kot je napisal Dostojevski, ampak je na srečo premočan akter v regiji, da bi ga tako zlahka uničili. In to jih žre. Nepopisno žre. Poleg tega ima Iran (kljub hudim gospodarskim sankcijam, ki trajajo že desetletja) še rakete, pa jedrski program - saj nihče ne ve kako "daleč" dejansko so z jedrskim programom. Skratka kavbojci bi radi spet zakuhavali, ob tem, da še zdaleč ni konec posledic njihovih zadnjih »vojaških izletov« na Bližnji vzhod. Amiji tudi Libije ne bi mogli sami razbiti (in likvidirat Gadafija), če ne bi bilo Natovih letalskih napadov. Skratka Iran je mnogo trši oreh. Zelo verjetno pa se tokrat ne bo ob strani držala tudi Rusija, ki z Iranom predstavlja močnega zaveznika sirskemu Assadu. Pa bodo spet levi sedeli vsak na svoji strani in renčali eden na drugega. Skratka Hladna vojna številka II, če seveda ne bo Dumb Trump zakuhal še kaj hujšega.
appollyon
08. 05. 2018 09.23
-1
Libijo je napadel obama oz. John Kerry ki se je par dni nazaj mudil v iranu, kjer je zagovarjal sporazum. Toliko o kredibilnosti in vašem prepričanju. Pravzaprav je kršil Logan Act. Ke je na lastno pest brez privolitve vlade šel pogajat v Iran.
Zmaga Ukrajini ..
08. 05. 2018 10.54
+2
Libijo je napadla Amerika s pomočjo zaveznikov (močna podpora Francije, Združenega kraljestva idr.). Danes so posledice tega napada v Libiji več kot očitne in popolnoma vseeno je kdo je tedaj predsedoval ZDA: Bush, Obama, Trump,… Dejstvo je, da Amerika sama ne bi mogla uničiti Libije brez zaveznikov, saj so »smrtni udarec« Libiji (in smrt Gadafija) povzročili prav NATOvi letalski napadi. Glede iranskega jedrskega sporazuma pa zadeve ne morem prav na kratko komentirati, ker je zelo kompleksna, zato pa močno priporočam branje strokovnega članka »Iranski jedrski program«, dobrega poznavalca razmer na Bližnjem vzhodu, profesorja Primoža Šterbenca. Dejstva so znana in jasna, Kerryjevo kršenje Loganovega zakona pa ne spremeni ničesar (kaže samo na kaotične kadrovske razmere v Trumpovi administraciji, kar potrjuje tudi že nekaj zelo odmevnih odstopov oz. razrešitev ljudi z vodilnih funkcij pomembnih državnih organov). Dejstvo je, da je Amerika naredila že ogromno grozljivih in nepopravljivih napak na Bližnjem vzhodu in nič ne kaže, da se je iz tega kaj naučila. Njeno večno zaganjanje v Iran pa samo kaže na njeno stalno težnjo po hegemoniji in hkrati nezrelem (otročjem) ravnanju v mednarodnih odnosih in prepočasnem dojemanju spremenjenega ravnovesja sil. Ob tem Trumpa vidim kot samo še en šibek člen v ameriški zunanji politiki, saj ni sposoben razumeti širšega konteksta v mednarodnih odnosih, za to pravzaprav tudi nima nobene izobrazbe, temu primerni pa so tudi njegovi odzivi - čustveni in otročji. Posledica pa so gorje, razbite države in nenehno tlenje sovraštva na Bližnjem vzhodu. Ko je svet že mislil, da ameriška politika z Bushem ml. na čelu (napad na Irak leta 2003 je bil katastrofa, ki je Ameriko stal že nekaj milijard dolarjev), se je »zgodil« Trump, republikanec, ki ga težko krotijo in so mu nenaklonjeni celo »njegovi« republikanci.
olimpija35
07. 05. 2018 17.59
-4
do sedaj so se še vsi odbili od donalda v pogajanjih :D najbolj smešna mi je nemčija oziroma evropa...nič na tem svetu ni zastonj..donald to dobro ve in ko donald streznuje preostali svet vsi le v šoku spijejo tisto vročo juho,k so si jo sami skuhali :D seveda to najbolj prizadane leve svetovne organizacije :D hvala ti donald,ker se na tebi lomi vsa svetovna levica in njihove laži ter manipulacije prihajajo na plan iz dneva v dan :D