Tujina

Iran in Egipt za obnovitev odnosov

Teheran, 06. 01. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Iran in Egipt sta se dogovorili, da bosta po 25 letih obnovili diplomatske odnose.

Iranski podpredsednik Mohamad Ali Abtani je odločitev Irana in Egipta komentiral kot korak v pravo smer proti obnovitvi meddržavnih odnosov. Po besedah tiskovnega predstavnika iranskega zunanjega ministrstva Hamida Reze Asefija naj bi normalizacija odnosov med drugim pripomogla tudi k boljšemu položaju palestinskega ljudstva.

Asefi je pred mestnim svetom v Teheranu obenem zahteval preimenovanje ulice, ki nosi ime po morilcu nekdanjega egiptovskega predsednika Anvarja al Sadata, Kaledu Islambuliju. Kljub nasprotovanju številnih mestnih svetnikov je teheranski mestni svet to zahtevo sprejel in tako odstranil pomembno oviro na poti k spravi med Iranom in Egiptom.

Prekinili odnose 1980

Kairo in Teheran sta diplomatske odnose prekinila leta 1980. Odnosi med državama so se sicer močno poslabšali že leto prej, ko je Iran obsojal Egipt zaradi podpisa mirovnega sporazuma z Izraelom. Teheran je Kairu tudi zameril, da je sprejel iranskega šaha Mohameda Rezo Pahlavija, potem ko je ta zbežal iz Irana tik pred razglasitvijo islamske republike.