Tujina

Iran jedrske bombe ne bo imel pred letom 2015

Jeruzalem, 07. 01. 2011 09.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prvi mož izraelske obveščevalne službe Mosad, ki je tik pred upokojitvijo, je izraelskim poslancem povedal, da Iran pred letom 2015 ne bo imel jedrskega orožja. Program naj bi upočasnile številne napake.

Meir Dagan je Mosad vodil do včeraj.
Meir Dagan je Mosad vodil do včeraj. FOTO: Reuters

V poročilu odboru kneseta za zunanje zadeve je vodja izraelske službe Mosad Meir Dagan povedal, da je Iran še daleč od izdelave jedrskega orožja, njegov jedrski program pa naj bi upočasnile številne napake oziroma številni spodrsljaji, ki so zadevo pahnili za več let nazaj.

Dagan se je po osmih letih na čelu Mosada upokojil v četrtek, svoje delo pa je predal Tamirju Pardu, ki ga je v preteklih tednih že predstavil številnim vodjem obveščevalnih služb po svetu. Sam se ni nikoli zavzemal za napad Irana, razen v primeru, da bi Iran napadel oziroma bi bilo resno ogroženo preživetje države Izrael.

Kot kažejo diplomatske depeše, ki jih objavlja spletna stran WikiLeaks, pa naj bi Dagan že pred časom nekemu ameriškemu diplomatu govoril, da bi bilo treba iranske jedrske ambicije zatreti z gospodarskimi sankcijami, s prikritimi akcijami ter s podporo manjšinskim in opozicijskim skupinam pri strmoglavljanju režima.

Z Bushem večkrat govoril na štiri oči

Dagan je v času, ko je bil na čelu izraelske obveščevalne službe, tej povrnil ugled kot vsemogočne organizacije, katere meje so meje našega planeta – mit, s katerim je Izrael strašil svoje nasprotnike. Pod njegovim vodenjem je služba znova postala dominantna v državi in postala tudi eden osrednjih igralcev na mednarodnem področju. To se je pokazalo tudi v številnih pogovorih na štiri oči, ki sta jih imela Dagan in nekdanji ameriški predsednik George Bush, ter tudi z drugimi državnimi voditelji v Evropi in na Bližnjem vzhodu.

Glavni problem, s katerim se je ukvarjal Dagan, je bil prav iranski jedrski program, pomembni pa so bili tudi napadi ter atentati voditeljev Hamasa in Hezbolaha ter iranskih jedrskih znanstvenikov. Pod Daganovo taktirko so se večkrat spremenile ocene o iranskem jedrskem programu. Tako so leta 2003 napovedovali, da bo imel Iran jedrsko bombo že leta 2007, nato so leta 2007 to napovedovali za leto 2009, leto pozneje pa so napovedovali, da bi moral imeti Iran jedrsko orožje letos. Zdaj so datum premaknili na leto 2015, a ne zaradi napačnih ocen, temveč predvsem zaradi napak, ki naj bi bile v veliki meri tudi posledica dela Mosada.

EU želi preglede IAEA

Evropska unija bo ponudbo Irana, da njegove jedrske objekte, obiščejo strokovnjaki, zavrnila, je sporočila evropska komisarka za zunanje zadeve Catherine Ashton. Dodala je, da so taki pregledi v domeni Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) in se bo za to, da agencija tak pregled opravi, tudi zavzemala. Sicer je pojasnila, da na povabilo ne gleda z negativnim predznakom, a je prepričana, da bi morali take preglede opravljati nadzorniki.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hikikomori
08. 01. 2011 23.02
Super! Torej imamo še 4 leta do nuklearne apokalipse. Dobr da vem
Misija1
08. 01. 2011 17.01
@megamario: E fant, imas to smolo, da se to ne bo zgodilo. Izrael trenutno poseduje eno izmed top 3 proti raketnih sistemov na svetu in z lahkoto sestreli vecino balisticnih raket, ki so jih testirali. Glede na to da je Iran se leta in leta od dejanske jedrske bome, bo do takrat ta sistem ze tako izpopolnjen, da se lahko Iran obrise pod nosom. Pac smola za Iran je ta, da je zahod vedno pred njim, tehnolosko. Glede na kolicine denarja spometanega v vojsko, je to tudi logicno.
Misija1
08. 01. 2011 16.56
@janez6b: Vidim da si lepo komentiral moj clanek. Vse kar si napisal, nima nit imalo veze z mojim komentarjem. Zal se moras strinjat z vsem napisanim, pa ce ti je prav ali ne, saj si bil sam prica sliki objavljeni pred 3 meseci na 24ur, kjer se predsednik Irana baha pred centrifugami, ki so namenjene SAMO bogatenju Urana. Razen ce je slika fake, kar ti kot teoretik zarote celo znas zatrdit. Dalje - tako kot sem opisal proizvodnjo plutonija, tako tudi je in bo vedno bilo. Enako so delale ZDA leta 1943 in naprej v svojih reaktorjih, enako anglezi, Francozi, Rusi in drugi. Druge poti ni. Je pa sila enostavno pridobivat plutonij. Tudi Slovenija bi ga lahko, ce bi zelela. Dejansko je vsaka drzava z jedrsko elektrarno sposobna izdelovat material za jedrsko bombo, ter jo slej kot prej tudi posedovati. Tudi JEK bi lahko proizvajal plutonij, le da bi morali gorivne celice menjavat vsake cca 2 tedna, namesto tako kot sedaj na vsake nekaj let. Torej, ko Iran trdi kako miroljuben je njen namen, vsi okoli njega vedo, da pac ne sme priznati stranskega cilja, ki je proizvodnja plutonija za jedrsko bombo. Simple kot pasulj. TO so fakti in fizika. To da pa se Iran dokopa do jedrskega orozja, niti ni bistven problem, ker tudi ko bodo imeli dovolj materiala, so se desetletja od proizvodnje taksnih, ki so se sposobne montirat na balisticno raketo. Pravtako so se desetletja od proizvodnje termonuklearne bombe, ki predstavlja jedrski arzenal vseh jedrskih drzav. Do takrat (glede na to da so ze sposobni) pa bo zahod ze posedoval proti balisticne rakete, tako da bodo vec ali manj ob kaksnem primeru vojne, te iranske jedrske konice "pokale" v zraku par 10 kilometrov visoko in bodo tako delali vecjo skodo sebi in sosedam drzav, katere bi potencialno napadli. Tako da ni problema. @ Rha: E tako kot si rekel. Mi smo mi, Iran pa je Iran. Tudi jedrska elektrarna Krsko bi lahko proizvajala jedrsko gorivo, kot sem ze opisal prej. Samo nismo mi tisti, ki grozijo vsem drzavam, ki niso muslimanske. Nismo mi tisti, ki grozimo Izraelu s totalno anihalacijo! Torej, spusti se na realna tla in pri sebi pomisli, kdo je komu vecja groznja ;)
eljaske
08. 01. 2011 13.27
kva se pol sekirate!
SLOVENIASTAN
07. 01. 2011 20.43
Kar pa se Irana tice , ja naj majo jedersko orozje zakaj ne ce ga majo tud ostali ,a ne logicno. Ceprav bi bilo boljse da ga nihce ne bi imel. Mislim pa da ce je ta Izraelec reko da ga pred 2015 ne bodo mel , potem ga znajo ziher kak let prej nardit
SLOVENIASTAN
07. 01. 2011 20.40
Ca6e Ja to je res da sta bila SFRJ ter Irak bliznja poslovna sodelavca :) In res so velik vojaske infrastrukture zgradil . Vecino od vsega baje Slovenija , SCT je naprimer zgradila znameniti zapor Abu Grajb . Sam najvecji problem od vsega kr je POKVARJENA SLOVENSKA VLADA jim odpisala cca miljardo dolarjev dolga se iz tistih casov , kr so baje ZDA tak rekle mi pa Hop seveda , Kar pa se orozja tice s tistim ki so bili pobiti Kurdi bi naj prislo iz ZDA , ceprav glede na to da so ga svabi ze v prvi svetovni vojni mel pol bi ga ze tud Irak tolk let kasneje sam proizvedel .
Ca6e
07. 01. 2011 18.28
ah dejte no Iraq je največ orožja nabavil iz ivše juge, prav tako kemično in biološko! Niso bili zastojn dobri drugovi Tito in Sadam, samo takrat se veropa, in amerika niso upali posredovati proti 4 največji armadi juge in še z rusi pa kitajci za hrbtom! Znano je da je iz tovarne "prva iskra" v srbiji, šlo orožje za BV, afrika in azija, v zameno za nafto in posle! Yugoslovani so zgradili cel bagdad in ostale kraje na BV, na račun nafte in orožja!
HLAPCI.HLAPCI
07. 01. 2011 17.28
Iran, bo prvo porihtal jed. naprave za pridobivanje elektrike, če pa bo v prihodnosti naredil jedersko orožje, pa ga tud ne bo kar tako uporabljal .. Po mojem bo med zadnjimi ki ga bo, ti, ki so ga pa že, so pa zdaj najbolj glasni, in se ne bi čudil če ga bodo prvi spet.
HLAPCI.HLAPCI
07. 01. 2011 17.26
Irak je večino kem. orožja kupil Od britanije in zda
megamario
07. 01. 2011 16.36
Ko jo bojo Iranci naredl bo Izrael to ta prvi zvedu k jo bojo dobl na glavo.
janez6b
07. 01. 2011 14.38
JA Ca6e nikoli nism tajil da je Irak pobil 100.000 kurdov, mi je kristalno jasno da se je to zgodilo, orožje za ta pomor so jim priskrbele pa zda prek saudske arabije, PAZI tega orožja leta 2001 inšpektorji niso našli, in tudi vrjeli so da ga nima več. Od pomora kurdo pa do leta 2002, napada na irak je minilo kar nekaj let, in vprašanje kje je končal preostanek orožja če ga je še kaj ostalo. Jst tebe sprašujem kje je danes orožje, za katerega so leta 2001 trdili da obstaja, ga še vedno iščete?
Ca6e
07. 01. 2011 14.26
Janez6b če imaš kakšen dokaz da je imel irak kdaj orožje za množično uničevanje kar na dan z njim. imam 100000 pobitih kurdov v eni noči, s strani nobenega drugega kot KEMIČNEGA Alija Ali misliš da je kemični ali dobil nadimek pri pouku kemije kot vesten učenec?!? Bi ti pripel slike, pa jih na tem forumu ne moreš, drugače so pa povsod po internetu, kjr lepo kaže kako so otroci umerali od krčev in muk, in so jih tudi našli v takih položajih, podobno kot v pompejih!
janez6b
07. 01. 2011 14.17
ca6e ti bi pa vse naredil da bi prikazal svoje pravljice kot resnične, izjavil sm da irak ni imel orožja za množično uničevanje ko je cel svet trdil da ga imajo in jih zato napadel, to je bilo leta 2001, to da je imel Irak nekoč orožje za množično uničevanje je tudi meni jasno, nikakor pa ga ni imel leta 2001, kam ga je, ga je uporabil vsega proti kurdom, sorry ne vem. Leta 2001 ga pa definitivno ni imel imal spodaj dokaz v obliki nekdanje šefice Mi6, če ti njene izjave niso dovolj pol ne vem kako naj še ti človek dokaže. Poleg tega da še DANES iščemo to orožje za množično uničevanje.
Ca6e
07. 01. 2011 13.57
janez6b Ti sploh prebereš predno kaj napišeš, tm si se lepo razpisal kako so pobili ptice s plinom, ki so ga dobili v Iraqu, še tvoji ljubljeni rusi so to izjavili, sedaj pa trdiš kle da Iraq ni imel orožja za množično ubijanje! Preberi predno pišeš bedarije! Audy, tudi rusi uporabljajo tako orožje, in so ga tudi v gruziji, pa ni nobene panike, toliko granat ko pa so Američani odvrgel v jugoslovanski vojni je pa bore malo, proti afganistanu, kjer za zdaj še vsi normalni hodijo okoli. Največji problem v bosni je bil ta da so ljudje sami raztavljali nepočene najdene granate, to mi je govoril kolega ki je služil vojsko v bosni pri mirovnikih, ko so uletavali po domovih in iskali orožje! nebi si mogel misliti da je človek raztavil tankovsko granato, vsebino posul na dvrišču in sežgal. To je prioblem ker ti 200g DU gori pred tabo in pošteno seva! Kaj ljudje mislijo ko to delajo je pa čisto druga plat zgodbe. Še ne pomeni da so japonci krivi če si ti imel nesrečo s hondo!
janez6b
07. 01. 2011 12.41
Poglej oz preberi si tole Misija: Lady Eliza Manninghaim-Buller ‘šefica’ (direktor general) britanske obveščevalske agencije MI5 med letom 2002 in 2007, je v torek 20. julija 2010 pričala pred komisijo, ki preiskuje vojno v Iraku Štiri glavni povdarki pričanja bivše ‘šefice’ MI5: * Saddam je predstavljal majhno grožnjo (limited treat) VB pred letom 2003. * CIA ni mislila, da je Irak odgovoren za 11. september (napad na ZDA). * Zrušitev Saddama je omogočila Bin Ladnu, da deluje v Iraku. * MI5 je prezaposlena (overhealmed) z grožnjami domačega terorizma od leta 2003.
janez6b
07. 01. 2011 12.38
Misija zgodovina nas uči da vse kar izjavijo Zda je laž, se še spomniš Iraka in orožja za množično uničevanje, no po 10 letih ga še niso uspeli najti, se spomniš Osame tudi njega niso sposobni najti v 10 letih:) Kaj naj pol verjamem, še 3 pravljici iz ameriške strani v zadnjih 10 letih, samo da se upraviči nova vojna, če imaš kakšen dokaz da je imel irak kdaj orožje za množično uničevanje kar na dan z njim.
erikon
07. 01. 2011 12.36
Prej bo Iran imel bombo prej bo svet varen
Audy
07. 01. 2011 12.28
Ca6e, še enkrat si preberi o osiromašenem uranu. Ta material je zelo gost, zato z lahkoto prebije oklepe. Ob udarcu zagori na zelo visoko temperaturo, kar povzroči vžig notranjosti tanka. Ob tem se tudi sprosti radioaktivni prah, ki potem zastruplja okolico. Granata na granato in dobiš za večno kontaminirano območje. Kot granata se tu misli tankovska granata.
HLAPCI.HLAPCI
07. 01. 2011 12.21
isys_sm07.01.2011, 11:061 Rha - tvoja izjava o "miroljubni naravi jedrskih dejavnosti" je pa sama sebi v protislovje... Niti slučajno. Tudi mi se oskrbujemo z elektriko s pomočjo jederske energije, in vse skupaj je popolnoma miroljubno. Mar ne?
Ca6e
07. 01. 2011 11.39
Narko07.01.2011, 10:131 Saj je zadosti, da v granate doda uran. Je še bolj učinkovito. Povprašajte v Bosni Si ti malo nor, da so v granate dajali uran! ti veš koliko stane gram urana, kaj misliš da je bosna dubaj! Edino kar so američani uporabljali je AP metek ki ima uranovo konico ki je velika kot konica od bucike in ko leti z veliko hitrostjo se zaradi trenja segreje na temperaturo površja sonca, kar ima efekt da armor stopi predno se sploh dotakne! Ti metki niso nevarni za človeka, ker vsebujejo tako malo urana da je skoraj nično, prav tako ta uran med letom izhlapi v ozračje. Problem v bosni je bil ta ko so zasegli ali nekako dobili tako municijo so jih na kupu raztavljali in sežigali, kar pa je pripeljalo do radioaktivnosti, ki pa je bila veliko manjša kot pa v centru Krškega!!!