Tujina

Iran nad Izrael izstrelil 20 raket

Teheran / Damask / Washington, 10. 05. 2018 09.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š. / STA / Ti.Š.
Komentarji
110

Izraelska vojska trdi, da so iranske sile v Siriji na Golansko planoto, ki jo obvladuje Izrael, izstrelile okoli 20 raket. Izstrelitev se je zgodila kmalu potem, ko je ameriški predsednik Donald Trump sporočil, da se ZDA umikajo iz jedrskega sporazuma z Iranom. Trumpova odločitev je sprožila val negodovanja, ne le v Iranu, ampak tudi drugod po svetu.

Izraelski viri so še zatrdili, da je nekaj iranskih izstrelkov prestregla zračna obramba oziroma izraelski protiraketni sistemi, nekatere niso dosegle ciljev, preostali pa niso povzročili večje škode ali žrtev.

V napadih izraelskih letal v Siriji je umrlo najmanj 23 vojakov, od tega pet pripadnikov sirske vojske in 18 pripadnikov njihovih zavezniških sil, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Sirsko zunanje ministrstvo je medtem ocenilo, da izraelska neposredna konfrontacija na ozemlju Sirije označuje začetek "nove faze" konflikta v državi.

Kot povračilni ukrep je Izrael izstrelil rakete proti iranskim vojaškim ciljem v Siriji. Po navedbah tiskovnega predstavnika izraelske vojske Jonatana Konrikusa so streljali na skladišča, obveščevalne in logistične cilje ter kraje, od koder naj bi bile izstreljene rakete. "Zadeli smo skoraj vso iransko infrastrukturo v Siriji," je ob tem povedal izraelski obrambni minister Avigdor Liberman. Zadele naj bi radarsko postajo, sistem zračne zaščite in skladišče orožja. Šlo je za eno največjih izraelskih vojaških operacij v zadnjih letih in sploh največjo proti iranskim tarčam.

"Ne želimo eskalacije, vendar pa ne bomo dopustili, da nas kdorkoli napada ali gradi infrastrukturo, da bi nas napadel v prihodnosti," je še povedal. "Iranski poskus, da protiletalske sisteme postavi na naših mejah in zapre naš zračni prostor, je nevzdržen in nesprejemljiv," je poudaril.

Sirska vojska je v četrtek zgodaj zjutraj nato sporočila, da so s protiraketnimi sistemi sestrelili več deset izraelskih raket, izstreljenih na Sirijo. Niso pa razkrili, ali so bile rakete usmerjene proti prestolnici Damask, kjer je bilo zgodaj zjutraj sicer slišati eksplozije.

"Izrael je skušal uničiti protiraketno obrambo in radar," navajajo sirski mediji.
"Izrael je skušal uničiti protiraketno obrambo in radar," navajajo sirski mediji. FOTO: AP

Odnosi med Izraelom in Iranom so sicer zapleteni. Preberite, zakaj.

Netanjahu: Iran z napadom prekoračil skrajno mejo

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je ob tem dejal, da je Iran s svojim napadom izraelskih vojaških položajev prekoračil skrajno mejo in da je bil odgovor Izraela le posledica tega. Iran sicer še vedno ni prevzel odgovornosti za napad.

"Iran je prekoračil skrajno mejo. Naša reakcija je bila posledica," je dejal Netanjahu. Pojasnil je, da je izraelska vojska izvedla obširnejši napad na iranske položaje v Siriji.

"Smo v dolgotrajni kampanji in naša politika je jasna: Ne bomo dopustili, da se Iran v Siriji vojaško ustali," je dodal.

Države zaskrbljene zaradi napetosti med Iranom in Izraelom

Francoski predsednik Emmanuel Macron je Izrael in Iran pozval k zmanjšanju napetosti.

Nemška kanclerka Angela Merkel je v telefonskem pogovoru z iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem poudarila, da bo Nemčija, tako kot Francija in Velika Britanija, tudi v nadaljnje spoštovala jedrski sporazum z Iranom, a se mora Teheran še naprej držati obvez, sprejetih v dogovoru.

Predsednik Macron poziva k "deeskalaciji", so sporočili iz njegovega urada. O tem je sicer govoril tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel, s katero se je srečal ob robu podelitve nagrade Karla Velikega v nemškem Aachnu.

Nemčija pa je Iran medtem obtožila provokacije. Merklova je opozorila pred morebitno novo vojno: "Vse vpletene lahko samo pozovem, da skušajo ravnati zadržano."

Dodala je, da se večino konfliktov dogaja pred "vrati Evrope" in da ni več gotovo, da "nas bodo ZDA kar tako branile". Po njenih besedah mora Evropa svojo usodo vzeti v svoje roke.

Nemška vlada je medtem iransko obstreljevanje označila za "hudo provokacijo", ki jo je ostro obsodila. Dodali so še, da ima Izrael pravico, da se brani.

Tudi britanski zunanji minister Boris Johnson je sporočil, da ima Izrael pravico, da se brani. Iranske napade je obsodil ter ob tem opozoril pred stopnjevanjem napetosti. Pri čemer bi se moral Teheran ogniti nadaljnjim akcijam, ki bi lahko vodili k še večji nestabilnosti v regiji.

Rusijo pa je ponovno pozval, naj uporabi svoj vpliv v Siriji, da prepreči nadaljnjo destabilizacijo in skuša poiskati širšo politično rešitev.

Podporo Izraelu je izrazil še Bahrajn. Kot je sporočil zunanji minister šejk Kalid al Kalifa, imajo vse države, tudi Izrael, pravico, da se branijo, dokler bo "Iran kršil status quo v regiji in zavzemal države s svojimi silami in raketami".

ZDA podprle pravico Izraela do samoobrambe, Rusija poziva k dialogu

Tudi ZDA so Iran zaradi obstreljevanja izraelskih sil obsodile ter izrazile "odločno podporo" pravici Izraela do samoobrambe. "ZDA obsojajo provokativne raketne napade na izraelske državljane iz Sirije ter odločno podpirajo pravico Izraela do samoobrambe," je sporočila Bela hiša.

Poziv za zmanjšanje napetosti pa je prišel iz Moskve. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je pozval k dialogu med Izraelom in Iranom, saj so napetosti po medsebojnem obstreljevanju vse bolj zaskrbljujoče. Dodal je, da Rusija dan pred napadi posvarila Izrael pred morebitnimi provokacijami.

"To je zelo zaskrbljujoč trend. Izhajamo iz dejstva, da bi morali vse probleme rešiti s pomočjo dialoga," je dejal Lavrov na novinarski konferenci po srečanju z nemškim kolegom Heikom Maasom.

Dodal je, da je Rusija dan pred napadi, ko je bil na obisku v Moskvi izraelski premier Netanjahu, posvarila Izrael, naj se izogne "vsem akcijam, ki bi se jih lahko razumelo kot provokacijo".

Netanjahu se je v sredo v Moskvi sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki mu je izrazil zaskrbljenost nad hudimi razmerami na Bližnjem vzhodu. Izraelski premier pa mu je pojasnil, da ima vsaka država pravico, tudi Izrael, da se brani pred iransko agresijo.

Že pred tem je v četrtek namestnik ruskega zunanjega ministra Mihail Bogdanov izrazil zaskrbljenost nad stopnjevanjem napetosti med Iranom in Izraelom v Siriji. Dejal je, da so v stiku z obema stranema ter da si že dolgo prizadevajo za zmanjšanje napetosti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

acco98
12. 05. 2018 13.20
-2
Iran naj se mal umiri...vmešavajo se povsod.
frako
11. 05. 2018 14.57
+2
Ja no bogi izraelci, leta bombajo irance brez povračila ker jih je skrbelo zarad dogovora, zdej pa eno uro po prekinitvi dogovora izraelci bombajo irance uni pa kr nazaj. Naslou pa seveda da so iranci vsega krivi.
KladivoSi
11. 05. 2018 10.36
+6
Americanom sploh ne disi Iranska nafta v jenih, povrhu pa se ameriski krediti na Kitajskem. Katere bodo se tezje placevali, ce sodcki z jenom zalaufajo po aziji, morebiti v evropi... Bo Amerika obstala, kaos... Bog daj da Kitajci,Rusi in Indijci stopijo v bran Iranu.
frako
11. 05. 2018 11.52
+2
ja to da iranci ne prodajajo nafte samo v dolarjih je največja grožnja ameriki. Iran ma tud največ upliva v okolici kar pomeni da bodo kmal tud ostale začele v drugih valutah prodajat kar bo pomenil propad dolarja.
acco98
11. 05. 2018 10.12
+2
Izrael se bo branil: to pomeni ,da bo na morebitne razne napade odgovarjal z protinapadom.
Kukulkan
11. 05. 2018 09.54
+2
A bodo naftni darivati veselo rasli na račun tuje politike, posebaj na račun našga dobrega in popularnega zeta
foxterier
11. 05. 2018 08.49
+3
izraelsko vojska trdi. Zda, nemčija pravita da se ima Izreal pravico braniti ...bla bla bla spet trditve, brez dokazov, že navajeni.......
Manu Cocker
11. 05. 2018 07.02
+3
V Iranu je 80 milijonov prebivalcev , V Judeji pa m0rda 8. Golan je ukradena palestinska zemlja.
VojvodaTriglavski
11. 05. 2018 08.32
+3
Golanska planota je okupirano sirsko ozemlje ne palestinsko
acco98
10. 05. 2018 22.10
-5
Če je Iranu problem ,da se sporazum prekine,je verjetnost,da je Iran ostale države v sporazumu naokrog prinesel.
Ciymbalta
10. 05. 2018 21.08
+0
NA KONCU ITAK NE BO ZMAGOVALCA
KladivoSi
10. 05. 2018 20.50
+5
Ker ima EU blesavo zakonodao nas znajo francozi zopet potegnit v vojno. Iran ne se dat, slovenci in nase banke smo z vami :D
Krainerland
10. 05. 2018 20.27
-5
Gremo Izrael, če kdo imajo pa oni razčiščno kaj je Islam, poleg Američanov seveda!
Mungos2
11. 05. 2018 08.40
+4
tali?ni tom
10. 05. 2018 20.24
+7
se pravi da bi zda in izraelci ter britanci radi našopali iran? hja po moje so mal bolj trmasti kot iračani in kot sirijci kjer jim je spodletelo! zakaj folk ne pusti drug folk pri miru mi pa tudi ni jasno! življenje je tako kratko in da ga zapraviš s kroglo v prazni glavi za neko kvazi "državno pripadnost" je noro! sam osebno niti ne pomežiknem za državo! naredim pa vse za svoj narod!
frako
10. 05. 2018 20.37
+4
Folk bi se že pr miru pustu, če neb zaslužkarji in elitneži zarad svoje koristi ščuval folk en na drugega.
SFRJJNA
10. 05. 2018 20.19
+8
Gremo PERZIJA...zraven Sirije edina muslimanska država v tej regiji, kjer se lahko krščani normalno gibljejo, sprehajajo, delajo imajo svoje cerkve. Zelo se jim približuje nazaj tudi Egipt, kjer sedaj gradijo eno izmed največji cerkev krščanskih na tem področju! Da razčistimo, nisem vernik oziroma fanatik, nima nič proti pravi veri, vendar je to pohvalno. ZDA in IZRAEL skupaj z F in VB pa od Libije, Jemna, Iraka, neusmiljeno tolčejo po kršanih. Za naj se enkrat zlomi tale Izrael in Saudova Arabija. Naj pride drugi Adolf!
mmickica
10. 05. 2018 19.43
+18
Bravo! Ti Izraelci so itak krivi za vse vojne na bliznjem vzhodu, skupaj z Americani seveda!
Ate_ist
10. 05. 2018 19.33
+5
koncentracija upravljanja sveta se seli iz amerike na kitajsko in iz evrope v iran. zato je moral trump svojim generalom pokazati, kako njihove najpametnejše in oh in sploh rakete niso nič drugega kot staro železje, ki ga zbija še staro sovjetsko orožje, ki si ga lasti tam neka sirija. amerika je dokončno zlezla s piedestala super vele sile. iranu je pretrganje dogovora nujen, da samostojno razvije svojo neodvisnost in poskrbi za zaščito s svojim jedrskim programom čisto legalno. obenem se približuje novi holokavst, ki so si ga s svojo brutalnostjo do palestincev zakuhali sami izraelci. z miroljubnimi akcijami (ala gandi) jih bodo palestinci porinili v morje. če bodo poskusili z nasiljem, se jih bo odpovedal ves svet, kar bo pripeljalo do enakega rezultata. evropa pa novi islamski kalifat, ki bo diktiran iz irana. trump je jasno dal vedeti, kaj je macron thereza ali angela do amerike. samo upravljalci kolonij in nič več. nemčija ima za let sposobne 4 eurofighterje, francija ni bila sposobna izstreliti niti ene rakete nad sirijo ob minuli koalicijski akciji. anglija je gnilo gospodarstvo, ki se drži na finančnem piratstvu, katerega jim bodo američani odvzeli omehčanje lastnih finančnih nevšečnosti.
Kollerik
10. 05. 2018 17.50
+18
ameri širijo območja svoje agresije...
SLO-SURVIVAL
10. 05. 2018 17.35
+38
blablabla vsi vemo, da bi židje in američani radi vojno v iranu, sedaj ko jim je v siriji spodletelo! Menda, ja ne nasedate????
Carrasco
10. 05. 2018 14.58
+10
Že dolgo vemo da je narod tam doli fsekan
Kvagleas
10. 05. 2018 15.02
+12
Evropa je pa kaj čista brez droge brez prostitucije brez kriminala....
felixkp
10. 05. 2018 20.04
+1
a v Iranu, pa rusiji ni prostitucije, drog in kriminala??
BUONcaffee
10. 05. 2018 14.47
-53
Iran izziva. Očitno je Trump imel prav.
Kvagleas
10. 05. 2018 15.00
+31
Iran je pameten, dokler so Američani bili bitko z Iračani, so se oni lepo oborožili.
komarec
10. 05. 2018 14.29
+52
Izrael je žal kamen spotike za cel svet.
Kollerik
10. 05. 2018 17.52
+10
Preveč enostavno, da bi bilo res. Izrael je zato tam, da se arabci ne morejo združiti in prevzeti svoje nafte v svoje roke.