Tujina

Američani potrdili, da je Iran sestrelil več kot 100 milijonov evrov vreden dron

Teheran / Washington, 20. 06. 2019 06.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.K. / Ti.Š. / STA
Komentarji
624

Iran je nad svojim ozemljem sestrelil ameriški izvidniški dron, ker da je kršil iranski zračni prostor. Iranska protiletalska raketa je ameriški vojaški dron sestrelila v mednarodnem zračnem prostoru nad Hormuško ožino, so potrdile tudi ameriške oblasti. Vojska ZDA je dogodek sprva sicer zanikala, češ da danes v iranskem zračnem prostoru ni bilo nobenega plovila.

Vsako brezpilotno letalo je vredno več kot 100 milijonov evrov. Za primerjavo, potniško letalo Airbus A320 stane približno 90 milijonov evrov.
Vsako brezpilotno letalo je vredno več kot 100 milijonov evrov. Za primerjavo, potniško letalo Airbus A320 stane približno 90 milijonov evrov. FOTO: AP

Iranska revolucionarna garda je sporočila, da je nad Iranom sestrelila ameriški izvidniški dron, ki da je kršil iranski zračni prostor, poroča iranska državna televizija. Televizija fotografij drona sicer ni objavila.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Izvidniški dron RQ-4 global hawk ameriške izdelave so sestrelile zračne sile" na območju obalne province Hormozgan na jugu države, je ob tem sporočila iranska revolucionarna garda.

ZDA potrdile: iranski izstrelek sestrelil ameriški dron v mednarodnem zračnem prostoru

Ameriška vojska sestrelitve sprva ni potrdila, je pa njen predstavnik za odnose z javnostmi zanikal, da bi imela vojska ZDA zračna plovila v iranskem zračnem prostoru, poroča britanski BBC.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poveljnik iranske revolucionarne garde, general Hosein Salami se je na te ameriške trditve odzval, da je ameriški dron zagotovo kršil iranski zračni prostor. Meje Irana "so naša rdeča črta", je dejal. Odgovor Irana s sestrelitvijo brezpilotnega letala je "jasno sporočilo branilcev meje Irana", je še dodal.

Iransko zunanje ministrstvo je v odzivu prisotnost drona v iranskem zračnem prostoru, ki je po njihovem mnenju vrste RQ-4 global hawk, označilo za izzivalno in napadalno dejanje ter posvarilo pred nadaljnjimi kršitvami iranskega zračnega prostora.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iranska protiletalska raketa zemlja-zrak je ameriški vojaški dron sestrelila v mednarodnem zračnem prostoru nad Hormuško ožino, je po poročanju Reutersa potrdil neimenovani ameriški predstavnik. Dodal je, da je šlo za brezpilotno letalo ameriške mornarice vrste MQ-4C triton. Ostale podrobnosti niso znane.

Ameriška vojska je sicer sprva dogodek zanikala: "Danes v iranskem zračnem prostoru ni bilo nobenega plovila."

Brezpilotno izvidniško letalo MQ-4C Triton je mornariška verzija RQ-4 Global Hawk. Tritoni lahko v zraku ostanejo kar 30 ur, na višini nad 16 kilometrov, njihov domet oziroma operativni doseg pa je več kot 15.000 kilometrov. Vsako brezpilotno letalo je vredno več kot 100 milijonov evrov. Za primerjavo: potniško letalo Airbus A320 stane približno 90 milijonov evrov Te verzije izvidniških letal nadomeščajo naloge, ki jih je v preteklosti imel legendarni U-2.

Iransko sestrelitev ameriškega izvidniškega drona potrdil tudi Pentagon

Da so iranske sile sestrelile izvidniški dron ameriške mornarice, je potrdil tudi Pentagon. Poudarili so tudi, da je bilo brezpilotno letalo v mednarodnem zračnem prostoru nad Hormuško ožino in ne nad teritorialnim morjem Irana.

V Washingtonu so potrdili, da je bilo sestreljeno letalo tipa BAMS-D. Sestrelila ga je iranska protiletalska raketa ob 1.35 po srednjeevropskem času, je sporočil predstavnik za odnose z javnostmi osrednjega poveljstva ameriških oboroženih sil, mornariški kapitan Bill Urban.

Iran sicer trdi, da je bilo letalo znotraj iranskega zračnega prostora. "Iranske navedbe, da je bilo letalo nad Iranom, so napačne," je dejal Urban. "To je bil neizzvan napad na ameriško lastnino v mednarodnem zračnem prostoru," je dodal.

ZDA so na Bližnji vzhod konec maja že poslale 1500 vojakov, napotitev dodatnih 1000 vojakov pa naj bi bil odgovor na napada na dva tankerja v Omanskem zalivu, za kar ZDA krivijo Iran, ki to zanika.
ZDA so na Bližnji vzhod konec maja že poslale 1500 vojakov, napotitev dodatnih 1000 vojakov pa naj bi bil odgovor na napada na dva tankerja v Omanskem zalivu, za kar ZDA krivijo Iran, ki to zanika. FOTO: Shutterstock

Iran namerava incident rešiti pred ZN

Iran je pripravljen pred Združenimi narodi dokazati, da je izvidniško brezpilotno letalo ameriške mornarice, ki so ga sestrelili, vstopilo v iranski zračni prostor, čeprav to Washington zanika, je sporočil iranski zunanji minister Džavad Zarif.

Zarif je tvitnil, da nameravajo primer rešiti pri ZN in dokazati, da se ZDA lažejo. "ZDA izvajajo gospodarski terorizem proti Iranu, so izvedli tajne akcije proti nam in sedaj posegajo na naše ozemlje," je zapisal minister. "Ne zasledujemo vojne, ampak bomo vneto branili naše nebo, kopno in vodo," je dodal.

Napetosti se stopnjujejo

Incident se je zgodil v času naraščajočih napetosti med ZDA in Iranom. Novica o sestrelitvi je tako prišla po tem, ko so ZDA sporočile, da zaradi iranske grožnje na Bližnji vzhod pošiljajo še 1000 vojakov, za katere je zaprosil poveljnik centralnega poveljstva oboroženih sil ZDA general Frank McKenzie. ZDA so na Bližnji vzhod konec maja že poslale 1500 vojakov, napotitev dodatnih 1000 vojakov pa naj bi bil odgovor na napada na dva tankerja v Omanskem zalivu. ZDA za to namreč krivijo Iran, ki pa to odločno zanika in za napade krivi ZDA, češ da želijo s tem upravičiti uporabo sile proti Iranu. ZDA so proti Perzijskemu zalivu poslale tudi bojno skupino ladij z letalonosilko Abraham Lincoln in bojno skupino bombnikov B-52, pa tudi protiraketni sistem patriot.

Washington obtožuje Teheran napadov na naftne tankerje v Perzijskem zalivu. ZDA so okrepile vojaško navzočnost na Bližnjem vzhodu in iransko revolucionarno gardo uvrstile med teroristične organizacije.

Provinca Hormozgan, kjer se je danes zgodil incident, sicer meji na Hormuško ožino, strateško pomembno plovno pot za nafto iz Perzijskega zaliva, kjer sta bila nedavno napadena japonski in norveški tanker.

Visoki iranski predstavnik, sekretar iranskega vrhovnega varnostnega sveta, kontraadmiral Ali Šamhani je v sredo zatrdil, da vojne med državama ne bo, saj da zanjo ni razloga.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (624)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pravicaje
25. 06. 2019 12.01
+3
Iranci so pač pogruntali ,da vsa elektronika tudi droni delujejo samo na beli dim - ko se ta enkrat začne valiti iz aparatur - elektonika ne dela več - tudi droni !
iceice83
22. 06. 2019 16.07
+6
Naj dronjajo po ameriki s temi letecimi kantami
DOOM
21. 06. 2019 17.41
+2
Nespametna poteza enega od generalov? Zelo premišljena poteza enega od generalov, če slišimo, da se ob sestrelitvi derejo alah je v...
ivan res grozni
22. 06. 2019 19.19
+2
ZDA brez omahovanja kršijo z droni zračni prostor drugih držav; tudi zaveznic. Pakistan je tedensko na udaru.
Cisto na hitro
21. 06. 2019 07.30
-10
Sovjeti sestrelijo potniško letalo. Katastrofa.
ivan res grozni
22. 06. 2019 19.20
+1
Cisto na hitro
21. 06. 2019 07.29
-10
Americani so svetlobna leta naprej. Bravo. Pri nas pa lewaki se navadne zeleznice ne znajo zgraditi. Znajo pa krasti in drzati narod na minimalcih. Istocasno lewaki perejo umazan denar na NLB. Zato lewaki, ne hvala.
Blallka
21. 06. 2019 08.50
-5
Naši levaki so samo hlapčki in nič drugega. Tudi iranski. Vedno so bili in vedno bodo. Vedno bodo kradli lastne in tujcem dajali, in seveda sebi.
Uporabnik443897
21. 06. 2019 09.32
-4
Seveda ne znajo in ne upajo in predvsem ne smejo ker navodilo komunisticne partije Slovenije je jasno. Nazaj v srce matere Balkan., pove tovariš učan !!!
ivan res grozni
22. 06. 2019 19.22
+3
"Levaki" imajo težave tudi z železnico, ker ovira skrajna desnica z referendumi vsak za Slovenijo koristen projekt. Kraja se je zgodila v letih 2004-2008, ko je nastala bančna luknja in večina tajkunov.
ivan res grozni
22. 06. 2019 19.23
+0
In naj zdaj jaz verjamem Orbanovim hlapcem, tistim, ki v Bruslju dosledno delujejo proti slovenskim interesom.
ivan res grozni
22. 06. 2019 19.25
-1
Skoraj vsi bivši komunisti so v SDS, v edini slovenski stranki, ki jo vodi bivši komunist. V svoji diplomi je "dokazal", da nas samo komunizem vodi v svetlo prihodnost.
Bofur
20. 06. 2019 21.49
+24
Američani so v zadnjih desetih letih ZELO uporabljali brezpilotna letala, ali "drone". Vse možne likvidacije so izvršili s temi vodenimi letali. To so pa lahko počeli, ker so droni leteli na višinah, na katerih so (bili) nedosegljivi za protizračne izstrelke. Očitno več niso. Iranci so se izkazali za kompetentno vojaško silo, ki je lahko kos ZDA. Američani so računali, da bodo z brezpilotnimi letali in vodenimi izstrelki onesposobili iransko protizračno obrambo, kot je bilo to slučaj z Irakom in Libijo. Malček so se ušteli.
kure bedne
20. 06. 2019 21.45
+22
Se pravi to je že drugi dron al kako? Enega so pred časom prestregli in ga Iranci z jojstickom prizemljili. Dobesedno so jim ga sneli ali bolje rečeno ukradli z neba. A tega drugega so pa sestrelili. Bravo Iranci. Le tako napre.
kaplja?
20. 06. 2019 21.32
+26
Ameriška letalna lastnina v tem delu sveta nima kaj delat!
BUONcaffee
20. 06. 2019 21.05
-9
Še dobro da niso sestrelili potniško letalo.
Uporabnik443897
21. 06. 2019 09.35
-1
To pa si ne upajo, verjemi tedaj bi bila pa zelo huda vojna NEIZBEŽNA in podpiral jo bi prav vsak American in ne kot v butasti Sloveniji !!!
ivan res grozni
22. 06. 2019 19.27
+0
Niso Rusi ali Američani! Ti streljajo na potniška letala.
ivan res grozni
22. 06. 2019 19.29
+6
Američani so najbolj butasti ljudje na planetu. Sedanji ameriški veleposlanik na Hrvaškem je pred senatno komisijo izjavil, da ga veseli, da gre na Hrvaško, saj je ta porok miru v Jugovzhodni Aziji.
BUONcaffee
20. 06. 2019 20.57
-8
Iranci so napadli leteči pralni stroj, računalnik in kosilnico v enem, potem se človek vpraša če se zavedejo kaj delajo.
Bofur
20. 06. 2019 21.51
+9
Tranzistor Iranci so uničili zelo dragoceno letalo, z vso vohunsko opremo. Po mojem so kosi tega brezpilotnega letala že v iranskih rokah.
Uporabnik443897
21. 06. 2019 09.35
-1
ivan res grozni
22. 06. 2019 19.29
ivan res grozni
22. 06. 2019 19.30
ivan res grozni
22. 06. 2019 19.31
Na iranska tla, čeprav bi naj letelo, po ameriških navedbah, v mednarodnem prostoru.
BUONcaffee
20. 06. 2019 20.51
-27
Le kaj se plete Irancem po glavi da to počnejo?????
tali?ni tom
20. 06. 2019 21.00
+23
BUONcaffee
20. 06. 2019 21.05
-17
ivan res grozni
22. 06. 2019 19.32
+2
Naj pustijo tuje letalo nad svojim ozemljem?
puspan
20. 06. 2019 20.16
+3
To je brezplodno letalo in ne dron.
ivan res grozni
22. 06. 2019 19.33
Brezplodno? Mislite, ker ni imelo šans za uspeh?
prolek
20. 06. 2019 20.07
+16
100 milj je vredno to leteče železje? me prav zanima zakaj..
asgard
20. 06. 2019 21.12
+6
Ker so vsi čipi podvojeni, morajo imeti vojaški standard, poleg tega je vojaška roba in pač stane. Poceni to nikoli ni, drugače vojska ne kupi. Primerjava s A320 pa je čisto faljena.
ivan res grozni
22. 06. 2019 19.34
BUONcaffee
20. 06. 2019 19.47
-6
Ni minilo niti 24 ur od tega incidenta, eni pa zganjate paniko. Hi, hi,.......nobene vojne ne bo. ZDA bodo uničile nekaj jedrskih reaktorjev in to bo vse.
krtofl
20. 06. 2019 19.54
+14
usa ne bodo uničle nič....samo kose svojih letal in dronov bodo prodajali na njihovi bolhi...
toxicox
20. 06. 2019 20.35
+1
ivan res grozni
22. 06. 2019 19.34
In Iran morda miniral Hormuško ožino in preprečil tankerjem plovbo?
krtofl
20. 06. 2019 19.33
+7
ampak..zdaj je pa treba na kakšni ameriški strani podobni bolhi objavit da se prodaja sestreljen dron po delih....kupcu ki kupi največ delov pa se podari še tablo osamosvojitelja...
BUONcaffee
20. 06. 2019 19.33
-17
Tale dron, če je točna novica sploh ni letel nad Iranom. Torej Iran je izvedel napad na leteči računalnik.
BUONcaffee
20. 06. 2019 19.31
+0
Izrael še ni komentiral????
BUONcaffee
20. 06. 2019 19.27
-8
Zakaj ne zaseda varnostni svet, če je to res???? Torej ni res.
ivan res grozni
22. 06. 2019 19.36
+3
Če je res? se šalite? Mislite, da ameriški droni letijo nad svojo vojsko in jo snemajo. Iran bo predložil pred OZN dokaze, da je dron letel nad Iranom.
BUONcaffee
20. 06. 2019 19.25
-22
ZDA NOČEJO NOBENE VOJNE, A ČE JIM BO VSILJENA NE BODO IMELE DRUGE IZBIRE.
Kollerik
20. 06. 2019 19.30
+27
ivan res grozni
22. 06. 2019 19.38
+3
Še vsako vojno so ZDA začele z izgovorom, da jih je druga država napadla ali, da ima orožje za množično uničevanje. Še nikoli jim ni, po Pearl Harbourju, druga država vsilila vojne.
acco98
20. 06. 2019 19.23
-21
Popolnoma jasno je, da iran izziva. Iz vesolja sateliti pridno slikajo situacijo.
ivan res grozni
22. 06. 2019 19.40
+2
Iran izziva ob svoji meji, ZDA pa ne 8000 km od svojih meja? Si predstavljate, da bi ZDA sestrelile ruski dron v bližini Aljaske in bi Rusija razpravljala o napadu na ZDA?